А

Апокаліпсис сьогодні. Моніторинг росЗМІ за 17–23 жовтня 2022

Україну поглинув морок, Європу окупували сатаністи, невдовзі там не залишиться лісів. Лише в Росії все добре, бо вона змогла вирватися з лабет англосаксонської демократії завдяки Путіну та Суровікіну. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Україна панікує!

Минулого тижня російські політичні оглядачі всі як один узялися говорити про те, що Україну буцімто захлинає хвиля небувалої "паники" та "истерики". Причиною цього є масовані ракетні обстріли українських міст та інфраструктури: "Источники из Киева говорят, что там действительно очень многие просто бьются головой об стену, очень сильно запаниковали после того, как мы начали активно бить ракетами по всем городам".

Російські пропагандисти вихваляли точність своєї зброї та не зважали на загибель цивільних від обстрілів: "Нанесены удары по пунктам управления, оборонным предприятиям. Точность, надо сказать, ювелирная. При столь массированном налете погибших гражданских — не более двадцати". Росіян переповнювала радість від страждань українців, вони закликали обстрілювати наші міста ще інтенсивніше: "самое главное здесь не начинать их жалеть «бедненьких и хороших людей» и не останавливаться". Україні прогнозували "коллапс" і зазначали, що після того, як нашу енергосистему буде зруйновано, росіяни візьмуться за транспорт: "а после, когда разрушена будет электроинфраструктура, скорее всего, высвободившиеся ударные мощности будут перенесены на логистику – ж/д-депо, ж/д-развязки. Короче, следующим этапом будут лишать транспорта".

Також кремлівські пропагандисти не забували нахвалювати військовий геній новопризначеного головнокомандувача окупаційних сил Суровікіна та захоплювались російським диктатором Владіміром Путіним. За їхніми словами, Путін укотре обдурив західні країни й навмисне сповільнює просування своєї армії, щоб світ не знав, як на це реагувати: "ключевой задачей Путина было не выиграть слишком сильно на Украине. Если бы он быстро выиграл, в этом случае была бы опасность объединения всех западных сил против России".

Зазначимо, що попри масштабні обстріли росіян, українська енергосистема залишається цілісною та контрольованою. "Ми далекі від апокаліптичного сценарію. Я навіть не знаю, наскільки цей апокаліпсис реальний", – каже голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. Українське суспільство теж далеке від панічних настроїв: люди та бізнес поступово вчаться адаптуватись до нових реалій співжиття з божевільним північно-східним сусідом.

Європу окупували американські шпигуни та сатаністи

Минулого тижня пропаганда багато говорила про міфічний сатанізм. Очевидно, разом з “десатанизацией Украины” росіяни задумали боротися з європейськими сатаністами: “Теперь Запад со своими содомитскими ценностями, отрицанием семейных традиций ставит себя в заведомо проигрышную позицию сатанистов и богоборцев”.

Росія й далі гне лінію, що західна, “англо-саксонская”, модель розвитку відкидає поняття державного суверенітету: “Вся многовековая история успеха Запада, по сути, базируется на одной простой и до некоторых пор эффективной схеме поведения. Находишь территорию, где наивные «аборигены» не ценят того, что имеют. Затем даришь им «свободу и цивилизацию». Взамен не просишь, а требуешь «проценты по вкладу». Ну а если вдруг вздумают сопротивляться что чаще всего и происходило, то безжалостно обворовываешь или на корню уничтожаешь”.

І як приклад наводить свої наративи про окупацію Німеччини американцями після Другої світової: “Их страна буквально нашпигована американскими военными базами, оккупирована, по сути. И никуда не делась память о том, как американцы и англичане массово уничтожали их предков, выжигая Германию в конце Второй мировой войны”, “политическая система, выстроенная американцами в Германии, является коррупционной и антинародной в отношении населения ФРГ. По его словам, Олафа Шольца и других немецких функционеров корректнее называть номенклатурными работниками, а не политиками”.

Європейські ліси зникнуть через санкції проти РФ

Дописувачі російських пропагандистських медіа хвилюються за майбутнє впровадження ліміту цін на енергоресурси: “Решение западных стран ввести потолок цен на российскую нефть не может гарантировать результат, на который рассчитывают его инициаторы”, “Благие намерения» сторонников ограничения могут обернуться глобальной дестабилизацией”, “Не верю, что хотя бы один баррель нефти из России будет продаваться по фиксированной цене”.

Пропагандисти заявили, що “европейские страны наверняка продолжат покупать русскую нефть, но только в виде смесей из Индии и с приличной наценкой”, “Потолок цен на российскую нефть от G7 оказался почти бесполезным, так как Россия сможет обойти этот механизм с помощью своих или азиатских танкеров и страховых услуг”. Звісно, й далі залякували світ новими глобальними кризами через впровадження нових санкцій: “Это также приведет к сокращению предложения нефти в мире на один-два процента, что станет причиной нового витка роста цен на «черное золото» и инфляции в преддверии мировой рецессии”.

Пропагандисти переконують, що знижка на енергоресурси для дружніх до Росії країн не впливає на бюджет РФ і не зачіпає життя звичайних росіян: “Основные потребители [российских углеводородов] — Китай и Индия — уже покупают нефть с большой скидкой, за счет чего в том числе они нарастили свои поставки из России. А Россия в свою очередь может предоставлять такую скидку, поскольку рыночная стоимость нефти значительно превышает цену, заложенную при формировании бюджета", “санкции являются бессмысленными, а также подчеркнул, что они не могут оказать никакого влияния на РФ и российских граждан”.

Водночас російські ЗМІ хвилюються за європейське двокілля та заявлять про шкоду від дій європейців, які намагаються знизити енергетивчу залежність від Росії за допомогою деревини: ”Леса в настоящее время являются основным поглотителем углекислого газа в ЕС. Лесозаготовки могут нанести ущерб биоразнообразию и затруднить достижение целей борьбы с изменениями климата. А вредные вещества, выделяющиеся при сжигании древесины, могут являться причиной целого ряда опасных заболеваний”, “Хворост в лесах тоже быстро закончился, но людей не остановило, стали срубать деревья”.

Також писали:

Повідомляли, що між Грецією та Туреччиною може розпочатися війна, яку провокують США: “эксперты утверждают, что военный конфликт между Грецией и Турцией все-таки выглядит сценарием с весьма сомнительной реальной выгодой для обеих сторон. Греция под руководством США провоцирует конфликт в Эгейском море и тем самым превращается в инструмент Запада по борьбе с Турцией”.

Знову розповідали про намір Польщі поглинути частину України та звинувачували Варшаву в затягуванні війни в Україні: “Спираль конфликта раскручивается. Вместо того чтобы пытаться замедлить его, польский политический класс делает все возможное, чтобы вызвать настоящий катаклизм. Так же отмечает,что этого можно было бы избежать, «если бы Польша не совала свой нос в то, что происходит на Украине». Но Польша последнее время только и говорит,что хочет включить Западную Украину в состав Польши”.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (24 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, lenta.ru, russian.rt.com, riafan.ru, life.ru, aif.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, kommersant.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, sevastopol.su, naspravdi.info, politobzor.net, dni.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, antifashist.com, anna-news.info, c-inform.info, vsednr.ru, doneck-news.com, rusdnepr.ru, 3652.ru, time-news.net, lugansk1.info, comitet.su, odnarodyna.org, nefakt.info, meridian.in.ua, xvesti.ru, dnr24.com, sobytiya.info

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні