У

Українські агенти в рясах тероризують РФ. Моніторинг росЗМІ за 10–16 жовтня

Минулого тижня російські медіа всі як один стали на війну з “українським тероризмом”. Цю тему задав особисто Владімір Путін — так він намагався виправдати справжні акти тероризму, які РФ здійснює щодо України. До того ж російські медіа, як завжди, накачували своїх читачів антиамериканською та антизахідною пропагандою. Несподіванкою стала спроба “наїхати” на духовенство УПЦ МП в окупованому Херсоні — його звинуватили в надмірній “проукраїнськості”. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Україна тероризує Росію

Поки весь світ шокують терористичні обстріли української енергоінфраструктури, російські пропагандисти вирішили активізувати наратив про "терористичну Україну".

Вінцем російських інвектив став "теракт" на Кримському мосту. Росіяни називають його "критическим объектом гражданской инфраструктуры", а насправді це нелегальна споруда, за допомогою якої здійснюють постачання окупаційної армії на півдні та сході України. Російські пропагандистські видання надміру емоційно переживали удар по мосту: "Сегодня Крымский мост кричит нам, он взывает: Россия, проснись и будь Россией! Если мы этого не поймём, впереди у нас может быть ещё не один Крымский мост". Вочевидь, метою цієї емоційної накрутки було виправдати ракетні обстріли енергоінфраструктури мирних українських міст і будинків, у яких мешкають сімї.

Окрім підриву мосту, Україну почали звинувачувати й у вигаданих та нічим не підтверджених намірах здійснити вибух на газогоні "Турецький потік", організувати диверсії на Курській АЕС в РФ тощо. Претензії та погрози Україні висував особисто Владімір Путін, який скликав для цього засідання Радбезу РФ: "Киев поставил себя на одну доску с самыми одиозными террористическими группировками. Оставлять без ответа преступления киевского режима просто невозможно".

Як завжди, росіянам важливо створити ілюзію, наче їхніх наративів дотримуються й у решті світу також. Для цього вони використовують передруки та публікації з маргінальних іноземних блогів та псевдо-ЗМІ: "Киевский режим, поддерживаемый Западом, превращает Украину в террористическое государство… Сначала Зеленский заставляет мир верить в агрессию, которая якобы исходит со стороны России. А теперь он прибегает к методам террористов, начиняя грузовики взрывчаткой".

Минулого тижня ще однією характерною особливістю новинних стрічок росЗМІ стала поява великої кількості новин про повітряні тривоги, перебої зі світлом і транспортом в Україні. Ці матеріали використовували надміру драматичний тон і зосереджувалися на вибудовуванні картинки всеохопного хаосу й паніки в українських містах: "Власти украинской столицы накануне остановили движение поездов метрополитена по красной ветке. Станции начали использовать как укрытие для местных жителей", "взрывы в Шепетовском районе области. Нет электричества и водоснабжения, не работает транспорт". Більше про це в нашому матеріалі:"Задоволення від терору". Зазначимо, що так триває вже 8 місяців, але роспропаганда аж тепер узяла це на озброєння.

Весь світ проти США

Ми неодноразово писали, що Росія намагається подати свою агресію проти України як війну проти США й Заходу. Минулого тижня російські псевдоексперти вкотре звинувачували Вашингтон у бажанні зберегти статус-кво у світі: “они определили, что вся международная политика должна определяться в соответствии с американскими интересами и принципами, а на остальное им плевать”, а Китай та Росію зображають миролюбними країнами: “[В] Китае тоже не очень рады происходящему, Китай, как и Россия, в идеале хочет торговать и вести диалог со всеми, с Западом и Востоком. Поэтому любые попытки даже довольно скромных персонажей хотя бы сказать слова типа «привести отношения двух стран в порядок» вызывают нездоровый энтузиазм публики”.

Пропагандисти поширюють тези, що США не дає Росії змоги захищати свої національні інтереси: “Рябков назвал «патологическое нежелание США признавать право других государств на защиту своих жизненно важных интересов»”, а Путін уже заявив, що “Вашингтон подталкивает Киев к переносу боевых действий на территорию России, причем западные страны пустили в ход и ядерный шантаж”.

Окремі російські чиновники повідомляють, що Америка курує обстріли російської території: “Учитывая тот факт, что удар каждого HIMARS надо согласовывать в Вашингтоне, то получается, что Вашингтон собственноручно согласовывает уничтожение коровников и свинарников”.

Пропагандисти сумують за часом, коли колишній Радянський Союз вважали гідним суперником США, та намагаються присвоїти цей образ сьогодншній Росії: “США делают все, чтобы сохранить свое доминирование и гегемонизм”. У цій ситуації росіяни мріють про розподіл світу на три зони впливу: американську, російську та китайську і гордо пишуть, що Вашингтон розглядає Росію як рівного суперника: “возвращение глобальной конкуренции между великими державами и указывала: Соединенным Штатам противостоят две «ревизионистские силы» – Россия и Китай”, “Вашингтон берёт курс на сдерживание России и достижение победы в конкурентной борьбе с Китаем”.

Звісно, Україну Москва розцінює лише як зону своїх впливів і навіть не може уявити співпрацю України зі США: “Россия сегодня, как США 60 лет назад, не может позволить своему политическому противнику «припарковать» у себя под боком «непотопляемый авианосец», представляющий неприемлемую угрозу безопасности”.

У цій ситуації роспропаганда намагається переконати своє населення, що Росія шалено підтримують у світі: “Насчёт противостояния России и Запада, может показаться удивительным, но Россию здесь поддерживают практически все”.

І як доказ цього гордо вводять у бій коментарі звичайних мешканців інших країн:

Також писали:

РосЗМІ переконували, що після розриву економічних зв’язків з Європою в Росії ситуація не погіршиться й РФ має купу економічних можливостей та перспектив: “Азиатские страны готовы заполнить вакуум, что образовался после бегства из России западных компаний: в частности, руку поддержки намеревается протянуть Москве индийское государство”, “кроме Китая и Индии с Москвой готовы также сотрудничать страны Латинской Америки и Ближнего Востока”.

Проклинали всіх російських громадян, не згодних з війною та мобілізацією: “своими действиями Россия вскрыла гнойник на теле русского народа, который должен быть удален и вылечен”, та запевняли, що після перемоги Росії всі незгодні отямляться: “Вернутся почти все. Вернутся к своим семьям, своим близким. Потому что очень скоро они поймут, что Победа всегда была, есть и будет наша. Потому что скоро они поймут, что без России жизни нет. И им будет стыдно“.

Знову розказували казки про залежність Європейського Союзу від США: ”Европа в политическом отношении уже давно стала зависимым придатком США”. Та плакались, що “у Европы больше нет лидеров, сравнимых с де Голлем”.

Писали, що православне духовенство на території окупованої Херсонщини прагне відокремитися від УПЦ МП в Києві: “русское духовенство Херсона твёрдо строит за переход в Русскую Церковь по крымскому и ровеньковскому вариантам и не намерено сдаваться”.

Проте священникам-колаборантам заважають це зробити проукраїнські агенти в рясах: “сейчас ориентирующаяся на Киев верхушка УПЦ в Херсоне пытается сорвать процесс возвращения местных приходов в Русскую Церковь”.

Водночас грізно погрожували Латвії за спробу знизити російський вплив на православну церкву у країні: “Россия не согласна с вмешательством Риги в дела Латвийской православной церкви Россия не согласна с политикой официальной Риги по вмешательству в дела Латвийской православной церкви и призывает правозащитные организации обратить внимание на факт дискриминации по религиозному признаку со стороны Латвии”, “Недопустимо прибегать к государственному давлению и диктату в столь чувствительной сфере, как церковные взаимоотношения".

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (майже 23 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, lenta.ru, russian.rt.com, riafan.ru, life.ru, aif.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, kommersant.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, sevastopol.su, naspravdi.info, politobzor.net, dni.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, antifashist.com, anna-news.info, c-inform.info, vsednr.ru, doneck-news.com, rusdnepr.ru, 3652.ru, time-news.net, lugansk1.info, comitet.su, odnarodyna.org, nefakt.info, meridian.in.ua, xvesti.ru, dnr24.com, sobytiya.info

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні