І

Іранські хімарси та “мобілізація” проти НАТО. Моніторинг росЗМІ за 19–25 вересня

Минулого тижня російські медіа всіляко виправдовували рішення Путіна почати “часткову мобілізацію” й далі переконували в її необхідності. Мовляв, це вимушений крок для захисту від НАТО. Також нахвалювали іранську зброю та переконували, що наступ ЗСУ захлинається. Звинувачували США в розпалюванні ядерної війни та описували, як Україна набридла західним країнам. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Раптова мобілізація

Оголошена в РФ “часткова мобілізація” відверто спантеличила російське населення, яке вже понад 200 днів слухає новини лише про перемоги Z-армії. Тому російські пропагандисти були змушеними терміново змінити риторику й негайно розпочати закликати населення на війну.

Одразу після оголошення мобілізації новинарі взялися писати, що на кону стоїть доля Росії, та яскраво змальовувати, як її намагаються розколоти і знищити: “Путин обратился к россиянам ранее утром 21 сентября. Он сказал, что западные страны открыто говорят о намерении расколоть страну на множество враждующих между собой регионов”, “Цель этого Запада — ослабить, разобщить и уничтожить в конечном итоге нашу страну”, “Президент указал, что на Западе «уже прямо говорят о том, что в 1991 году смогли расколоть Советский Союз, а сейчас пришло время и самой России, что она должна распасться на множество смертельно враждующих между собой регионов и областей”. РосЗМІ переконують росіян, що є два виходи: або мобілізація, або поразка Росії. До того ж поразка, завдана Україною, для них означатиме крах держави: ”Если мы проиграем на Украине, то Россию будут добивать, чтобы она никогда больше не встала с колен”.

Також пропагандисти намагалися розкрутити пісню про те, що після оголошеної мобілізації ситуація на фронті піде ще краще, ба навіть можна буде сподіватися на повну перемогу РФ: ”«Крымская весна» стала новым ходом России, показавшей, что возврата не будет”, “Когда наши будут возле Одессы, они захотят откусить Бессарабию”.

До війни заохочували також різноманітними фінансовими “надбавками” за участь у бойових діях. Навіть доєднали до інформкампанії регіональну владу РФ та змусили її пообіцяти додаткове фінансування: “Единовременную выплату для мобилизованных жителей в размере 100 тыс. рублей введут в Курской области, также по 30 тыс. рублей выплатят тем, кто поступит в создаваемый для работы на территории региона мобилизационный людской резерв” , “Аксенов поручил выплатить по 200 тыс рублей каждому мобилизованному в регионе”, “Крымские власти планируют обеспечить всех участников военной операции из республики земельными участками”, “Первые отряды россиян, призванных в армию в рамках частичной мобилизации […] получат от субъектов Федерации дополнительные меры поддержки - как в виде прямых выплат, так и различных льгот”.

Щоб не дратувати й не тривожити своє населення, пропагандисти розкручували тезу про те, що мобілізація ”коснется только около 1% от списочного состава военнообязанных”, і переконували росіян, що вони й далі житимуть звичним життям, а на війну поїде хтось інший.

Деякі російські політики виступили з расистськими заявами та запропонували залучати до мобілізації більше громадян вихідців із країн Центральної Азії, до яких чимало росіян ставляться зверхньо: “Член Совета по правам человека при президенте РФ Кирилл Кабанов сообщил о подготовке предложения по обязательному прохождению воинской службы уроженцами Центральной Азии, которые получили российское гражданство меньше десяти лет назад. Это относится к выходцам из Казахстана, Киргизии, Таджикистана и Узбекистана. Господин Кабанов предложил лишать их гражданства за отказ от прохождения службы и принять такое же решение в отношении их родственников”.

Неприступний Лиман та іранські хімарси

Уже кілька тижнів російські пропагандисти розповідають про неприступність міста Лиман, яке контролюють російські військові: “...идут ожесточённые бои за Лиман. Наносятся удары солнцепеком. Более 600 ВСУшников 200-х и много 300-х. Есть и те, кто сдался в плен”, “ВСУ бросают в бой все резервы в попытке развить успех на Харьковском направлении с целью взятия Купянска и Лимана и выхода на оперативный простор на территории Луганской Народной Республики. Командование ВС РФ бросает в бой резервы с целью сковать части украинских войск и снизить темпы их продвижения, выиграв время для создания сплошной линии обороны и стабилизации ситуации на фронте”.

Хоча насправді ситуація для окупантів складається, м’яко кажучи, не дуже. Інститут вивчення війни зазначає, що російські сили в районі Лимана незабаром можуть зазнати істотної поразки.

Пропагандисти намагаються заспокоїти населення й говорять про необхідність протриматися перед натиском ВСУ: “В общем ждем ударов противника и помним, выдержать его порыв нам надо всего неделю, максимум две. Если быстрого прорыва не будет, это будет значить для ВСУ окончание надежд, на более менее благополучный исход кампании 2022 года и агонию во время кампании 2023 года”.

Росіянам розповідають, що ситуація на полі бою невдовзі зміниться, адже “США и Европа уже снижают темпы военных поставок на Украину, и все чаще ВСУ получают ширпотреб вместо техники. [...] у НАТО кончились резервы”. Натомість Росія найближчим часом отримає ще більше нового озброєння від Ірану: “Военные эксперты говорят, что новая иранская баллистическая ракета со спутниковым наведением сравнима точностью стрельбы с HIMARS и позволяет реализовать мобильную тактику действия по принципу «стреляй и убегай». Попав на украинский ТВД, это оружие способно поменять расклад не в пользу ВСУ”.

Чергове брязкання ядерною зброєю

Кровожерливі американці змушують світ озброюватись “ядеркою”, пише російська пропаганда: “За последние несколько лет США вторглись в семь стран. Они разбомбили неугодные режимы и до сих пор оккупируют сирийские нефтяные месторождения в нарушение международного права. Это никогда не имело никаких последствий. В результате все больше и больше стран пытаются заполучить ядерное оружие, потому что оно больше не является уязвимым”.

Союзники Штатів такі само схиблені, як і вони. Якщо ядерна війна й буде, то лише з їхньої вини: “Вице-премьер Польши Ярослав Качиньский, которого даже у себя дома многие считают городским сумасшедшим, заявил о готовности разместить на территории страны американское ядерное оружие”, “цель Украины погрузить мир в ядерную зиму”.

Росії нічого не залишається, окрім як погрожувати американцям у відповідь: “Межконтинентальная баллистическая ракета «Сармат» значительно превосходит по возможностям «Воеводу». На практике это позволяет «Сармату» атаковать цели на территории США по множеству траекторий, в том числе через Южный полюс — в обход развернутых американцами средств ПРО”.

Також писали:

Писали, що “украинская тема в ООН многих уже утомила и вызывает много вопросов”, і розповідали, що західні країни більше не мають бажання активно підтримувати Київ: “Украина стала проблемным государством, которое требует к себе повышенного внимания и больших вложений для ведения прокси войны с Россией. Запад не ожидал, что придется тратить столько денег на эту страну”.

Розповідали про агресивну Польшу, яка прагне стравлювати між собою Росію й Україну: “Для Польши не только Россия, но и Украина является потенциальным противником, а потому взаимная вражда Киева и Москвы выгодна Варшаве”. До того ж “лукавые поляки” нібито хочуть забрати собі частину українських земель в обмін на постачання своєї зброї: “не упустит своего и скандальная Варшава, где всё чаще намекают на Волынь и Львов, что когда-то имели польскую принадлежность. Действующую украинскую власть вполне устраивают подобные территориальные сделки в обмен на западное вооружение”.

Знову розповідали про американські біолабораторії та біологічну зброю: “США наращивают военно-биологический потенциал под прикрытием”, “Россия представила в Женеве доказательства военно-биологической активности США на Украине”, “США строят военные лаборатории у границ противников, собирают штаммы опасных возбудителей, которые встречаются на отдельных территориях, проводят опыты опасных препаратов на людях, тем самым наращивая военный биологический потенциал”. Та заявили, що “деятельность американских биолабораторий на территории Украины носит военный характер”, “была получена информация об экстренном уничтожении 24 февраля особо опасных патогенов: возбудителей чумы, сибирской язвы, туляремии, холеры и других смертельных болезней”.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (понад 22 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, riafan.ru, lenta.ru, russian.rt.com, life.ru, aif.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, ruinformer.com, kommersant.ru, politnavigator.net, sevastopol.su, antifashist.com, politobzor.net, dni.ru, kafanews.com, anna-news.info, lugansk1.info, dnr-pravda.ru, c-inform.info, 3652.ru, vsednr.ru, rusdnepr.ru, time-news.net, comitet.su, odnarodyna.org, doneck-news.com, naspravdi.info, nefakt.info, meridian.in.ua, xvesti.ru, sobytiya.info, dnr24.com

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні