Я

Як обрати генератор, поки не пізно. Розповідь господаря будинку, який довго жив без підключення до енергомереж

Як ми й очікували, росіяни програють на полі бою й від безсилля починають бити по цивільній інфраструктурі, щоб залишити нас без світла та інших надбань цивілізації. Так склалося, що в нашої сім’ї вже є досвід проживання в будинку без централізованої електромережі – ми прожили так понад чотири роки (і я ділився цим досвідом з читачами ТЕКСТІВ). А до цього ще чотири роки ми його будували – теж без підключення до електромережі. Тому я вже звик, що багато знайомих звертаються з проханням підказати, що краще придбати, щоб у разі чого не залишитися без електрики.

Борис Родієвський (автор) з родиною у своєму будинку, який тоді ще не було підключено до централізованої електромережі (фото з особистого архіву, 2021 рік)
Борис Родієвський (автор) з родиною у своєму будинку, який тоді ще не було підключено до централізованої електромережі (фото з особистого архіву, 2021 рік)

Зараз рекламують і продають багато різноманітного обладнання. Воно часто недешеве й не завжди відповідає вашим очікуванням та потребам лише тому, що призначене для трохи інших цілей…

Опишу особливості простих і перевірених варіантів, які купував би собі або радив би своїм друзям – щоб кожен після прочитання міг сам визначитися, що саме потрібно.

Бензинові генератори

Бувають потужністю приблизно від 0,5 кВт до 5 кВт (є й потужніші, але тоді, мабуть, вигідніше купувати вже дизельні електростанції).

Надійний бензиновий генератор потужністю близько 2-3 кВт може забезпечити базові потреби сім’ї, яка мешкає в приватному будинку. Для розуміння: ми на такому генераторі (потужність до 2,4 кВт) побудували будинок і жили кілька днів, коли ремонтували нашу сонячну станцію.

Тобто від нього без проблем працює ручний електроінструмент, помпа, холодильник, електрочайник, навіть бойлер чи електрообігрівач. Якщо увімкнете щось, що перевищує потужність генератора, — наприклад, одночасно електрочайник і бойлер, він зазвичай просто глохне.

Бувають прості й інверторні.

Прості генератори дають не зовсім «якісний» струм, і часто «ніжна» техніка (наприклад, автоматика газового котла) може або погано працювати, або не працювати взагалі. Візуально видно, що лампочки трохи мерехтять, і чутно, що холодильник працює гучніше тощо.

Якісні інверторні генератори дорожчі, але вони забезпечують чисту синусоїду, тобто «якісний» змінний струм.

Насправді це досить серйозне питання, тому я рекомендував би домовитися з продавцем про можливість повернення / заміни генератора в разі, якщо від нього не працюватиме критичне для вас обладнання.

Щодо вибору конкретних брендів, то моя порада стандартна – краще трішки переплатити, але вибрати надійнішу техніку. Свій перший генератор, китайський Forte, я придбав уже не новим, але він героїчно відпрацював чотири роки на моєму будівництві, ще рік на підзарядці акумуляторів і як резервне живлення, після чого я успішно продав його сусіду. А ось про інший, теж китайський інверторний Weekender, нічого сказати не можу, бо про покійників (за його ремонт уже ніхто не береться) погано говорити не заведено, а з хорошого в ньому була лише ціна, ну і струм давав "якісний", коли іноді працював у перервах між ремонтами… Після нього я вже не ризикував і таки придбав Hyundai 3050FE (зараз він коштує близько 25000 грн).

Якісний інверторний генератор Hyundai HHY 3050Si приблизно такої самої потужності коштує нині від 32500 грн.

Якщо ви вважаєте, що буде достатньо меншої потужності, то можна придбати менш потужний і відповідно дешевший генератор.

Ще одна річ, на яку варто звернути увагу, — варіант запуску: ручний чи електрозапуск. При електрозапуску генератор заводиться, як автомобіль від повороту ключа, а при ручному потрібно ривком витягати за ручку спеціальну мотузку. Відповідно, є істотна відмінність в ціні. Про всяк випадок хочу заспокоїти, що моя дружина після короткого тренування теж упоралася з ручним запуском. І каже, що зараз вона вибрала б навіть трохи дорожчий Hyundai з ручним запуском, аніж умовний Weekender з електрозапуском.

Для вибагливих користувачів ще є генератори з автоматичним запуском, тобто коли в мережі пропадає напруга, він запускатиметься автоматично. Така опція додасть до ціни ще від 6000 грн.

Краще брати генератор із запасом потужності, бо при навантаженні в 1 кВт витрата палива в генераторів, розрахованих на 1 та 3 кВт, буде приблизно однаковою, але перший швидше зношуватиметься.

Основні мінуси бензинових генераторів:

— Шум. Навіть маленькі й закриті генератори все одно досить шумні.

– Можна вмикати лише на вулиці. Тобто у квартирі точно ні. Навіть на кухні та при відкритій кватирці 😊.

– Дороге пальне. Орієнтовний розхід — близько 1 л бензину на 1 год роботи. Звісно, що потужніші й що більше навантаження, то більша витрата пального.

– Дає струм, лише коли працює, тобто якщо ви лише хочете підзарядити телефон, усе одно доведеться вмикати ваш 3 кВт-ний генератор і витрачати близько 1,2 л бензину на 1 год.

– Приблизно кожні 50 год роботи потрібно робити ТО (заміна масла, фільтрів тощо).

– Чутливі до якості бензину.

І ще практична порада: якщо ставите генератор на "консервацію", тобто вимикаєте на довгий час, то не "глушіть" його кнопкою, а перекрийте краник бензобака й почекайте, поки випрацюється весь бензин з карбюратора й він сам заглухне. Бо бензин у нас не дуже якісний і якщо не заводити генератор місяць чи більше, то в карбюраторі випадає осад і генератор не заведеться. Я кілька разів возив на чистку, аж поки почав так робити.

Підсумуємо.
Якщо вам годиться бензиновий генератор, рекомендую вибирати з відомих брендів, у крайньому разі китайський Forte (2,5 кВт від 16500 грн). Краще брати з запасом потужності. Якщо не плануєте вмикати якоїсь складної, "ніжної" апаратури – можна брати простий, не інверторний.

ДБЖ (Джерело безперебійного живлення)

Їх слід використовувати, коли ймовірні лише короткострокові вимкнення струму.

Фактично це акумулятор з вбудованим інвертором і зарядним пристроєм. Тобто коли є напруга в мережі, він заряджається, а коли напруга зникає, він може живити критичне обладнання. Головною технічною характеристикою ДБЖ є місткість акумуляторів: що вона більша, то більше енергії можна акумулювати.

Якщо, до прикладу, ви придбали маленький і простенький ДБЖ за 3600 грн вихідною потужністю 350 Вт, то енергії повністю зарядженого цього ДБЖ вистачить на кілька годин освітлювати квартиру економними лампами чи заряджати телефони й ноутбук, навіть трохи подивитись телевізор. Або кілька годин працюватиме лише автоматика газового котла. До того ж його бажано повністю не розряджати.

Я зараз попрошу "технарів", "фізиків" та інших заплющити очі, бо цей розрахунок дуже приблизний і явно не відповідає тим формулам, які ми вивчали у школі на уроках фізики. Але для грубого розрахунку він згодиться.

Отже, щоб розрахувати, скільки часу від ДБЖ працюватиме, скажімо, автоматика твердопаливного котла, ділимо вихідну потужність ДБЖ на потужність нашого приладу. Помпа твердопаливного котла з автоматикою приблизно споживає 100 Вт, отже 350/100 = 3,5 год. Це дуже приблизно. Але дає зрозуміти, на що ми можемо сподіватися і який ДБЖ потрібен. Бо ринок пропонує дуже багато різних варіантів.

Мабуть, найпрактичніший варіант ДБЖ для квартири чи невеликого приватного будинку – це той, до якого можна під'єднати додаткові зовнішні акумулятори. Тоді місткість системи можна збільшувати досить істотно.

Але навіть коли у вас буде підключена, як у мене, велика батарея акумуляторів і стоятиме дорогий інвертор, розрахований на велику потужність, — вмикати обігрівачі, електрочайники чи бойлер не варто, бо вони швидко "посадять" акумулятори.

Мінімально для квартири, щоб можна було спокійно перечекати аварію на одну добу, не вимикаючи холодильник, газовий котел і часом дивлячись телевізор, досить буде приблизно ось такого пристрою: LPY-W-PSW-800VA+(560 Вт)5A/15A за 6900 грн та двох карбонових акумуляторів Kijo JPC 12V 200Ah по 22000 грн кожен. Я цим пристроєм не користувався, але український виробник надає на нього два роки гарантії та обіцяє технічну підтримку, тому вважаю, що можна ризикнути, тим паче, що більшість того, що пропонує ринок, — або від маловідомих китайських виробників, або надто дорогі.

Генератор + ДБЖ

Упевнений, що багато людей уже подумали про таку систему. І справді, якщо є генератор, запас палива і ДБЖ – ви можете жити без підключення до електромережі досить довго. Звичайно, електроенергія, вироблена генератором, – не дешева, на 1 кВт йде від 0,5 л бензину, але "на війні як на війні".

Тобто якщо потрібно ввімкнути щось потужніше чи підзарядити акумулятори – запускаєте генератор. Коли акумулятори заряджені – просто для освітлення та підтримки життєдіяльності будинку працює ДБЖ.

Отже (рахуємо за сьогоднішніми цінами), скромна, але вже функціональна система матиме таку ціну: генератор 16500 грн + ДБЖ з акумуляторами 6900 грн + 22000 грн + 22000 грн = 67 400 грн

Звичайно, можна знайти й дешевші варіанти генераторів і акумуляторів, але то вже будуть ризиковані варіанти.

У кожному випадку варто перевірити, чи заряджатиме акумулятори цей конкретний ДБЖ від цього конкретного генератора.

Також бажано запросити електрика, щоб він допоміг правильно під'єднати обладнання. Можна просто вивести від щитка чи розподільчої коробки шнур з вилкою, який вмикатиме генератор чи ДБЖ і так відразу під'єднуватиме всю оселю, або купити переноски з розетками, через які під'єднати критичне обладнання, не використовуючи постійну електропроводку.

генератори електроенергія війна

Знак гривні
Знак гривні