Н

Не дамо газу англосаксам. Моніторинг росЗМІ за 29 серпня – 4 вересня

Газ, газ, газ. Це чи не єдине, на чому наголошували російські пропагандисти минулого тижня. Росіяни переходять до відкритого енергетичного шантажу Європи. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

"Недобонапарт опять требует наступления"

Минулого тижня російські пропагандисти поквапилися оголосити український контрнаступ "провальным" і далі марили захопленням Миколаєва. "Пойдут ли русские на Николаев после краха херсонского наступа ВСУ?" – запитували найбільш оптимістичні оглядачі.

Причини провалу – нібито захмарні втрати українців: "в различные госпитали и больницы Николаева доставлены более двух тысяч раненых", "украинские военные несут самые страшные потери и, несмотря на ввод дополнительных людских резервов, не могут даже продвинуться вперед", "потери у противника очень серьезные, им остро не хватает крови, больницы Николаева не справляются с огромным количеством раненых, и их везут не только в Одессу, но и, по слухам, даже в Румынию".

Попри те, що наш Генштаб не публікує інформацію про щоденні втрати на фронті, ці дезінформаційні вкиди легко спростувати завдякинещодавньому репортажу британського видання The Economist. Кореспондентам журналу вдалося поспілкуватись із лікарями та волонтерами прифронтового Миколаєва. За словами останніх, потік поранених дійсно зріс від початку нашого контрнаступу.

Один з лікарів зазначив, що зараз до його відділення надходить від 15 до 30 поранених щодня. "Це більше, ніж зазвичай, але не наш найгірший кошмар" – передає його слова The Economist. Андрій Жолоб, хірург польового шпиталю з яким теж поспілкувалися британські журналісти, каже, що більшість поранених надходить до нього з контузіями різного ступеню. Також було кілька людей із відірваними кінцівками, але "катастрофи немає" – каже пан Жолоб.

Окрім цього майже всі російські дезінформаційні видання знову намагалися розвинути наратив про розкол серед українського військово-політичного керівництва. "П]опытка развить контрнаступление на херсонско-николаевском направлении кончится неудачей. …такой точки зрения придерживается сам главком ВСУ, генерал Валерий Залужный… Но возобладала точка зрения политического руководства во главе с Зеленским, для которого важнее был отчет перед Западом" – теоретизували російські псевдоексперти.

Весь контрнаступ не більш ніж "психические атаки в голой степи". Він потрібен лише для того, щоб Зеленський зміг видурити в "янки" якомога більше нової зброї. Залужний водночас нібито противиться рішенням Банкової, але не може нічого вдіяти, бо на "Киев давит Вашингтон".

Зима близько. "Гра престолів" по-російськи

На тлі пліток і прогнозів про повне відключення Європи від російських енергоресурсів, пропаганда РФ укотре запевняє, що Європа замерзне, а Москва й далі отримуватиме кошти від інших споживачів: “в мире недостаточно мощностей, чтобы заменить поставки российского газа в Европейский Союз, в то время как у Москвы есть альтернативные рынки для продажи энергоносителей”.

РосЗМІ тиражують тези, що європейці мріють повернутися до політики співпраці з Росією попри політичні негаразди: “российский газ. Конечно, он нам нужен! Окончание конфликта должно дать нам шанс вернуться к торговле газом с Россией”, “немецкая экономика нуждается в российском газе, дефицит которого привел к росту цен как на энергетику, так и на основное сырье”. У новинах особливо підкреслюють, що окремі європейські країни продовжують співпрацювати з Росією, незважаючи на тиск ЄС : “Венгрия хочет достигнуть соглашения с «Газпромом» об увеличении поставок газа”, “Венгрия с начала сентября будет получать в рамках нового соглашения примерно в два раза больше газа из РФ”.

В інтерпретації російської пропаганди сила російського газу така велика, що навіть здатна змінювати європейські уряди й призвести до масових протестів у країнах: ”Лондон уже не ищет способы справиться с кризисом, а готовится подавлять масштабные протесты”.

Пропагандисти наголошують, що керівництво Росії знову всіх переграло: “На более длинном горизонте ЕС действительно вынашивал планы максимально заместить российский газ поставками из США и других стран, сперва заполнив свои хранилища. Но европейцы не успели: Россия (намеренно или случайно) обрезала поставки раньше, чтобы не дать ЕС запастись газом к зиме”. А також невпинно повторюють, що у відсутності російських енергоресурсів винні лише Україна та європейські лідери, які її підтримують: “англичане в ужасе проклинают Джонсона и Украину”.

Кляті англосакси!

Російська пропаганда й далі пояснює власному населенню, що головними ворогами розквіту та розвитку Росії є англосакси на чолі з США: ”США пытаются создать мощнейший политический и психологический прессинг на Россию”. А “спеціальна військова операція” в Україні дозволяє перемогти ворога на чужому полі бою: “политика России вполне адекватна, и мы на просторах специальной военной операции боремся со Штатами и Соединенным Королевством, разрушая их агрессивные планы”.

РосЗМІ нагадують, що саме Владімір Путін є символом міцності Росії, який став незамінним та асоціюється з державністю й суверенітетом: “США всегда хотели полностью контролировать Россию, не выпуская из рук ее развитие. В 90-х годах им это успешно удавалось, и тот же Борис Ельцин делал все для того, чтобы американцы довольно вольготно себя чувствовали на нашей территории. С приходом Владимира Путина в 2000-х годах все изменилось”. І під керівництвом Путіна: “позиция Москвы более выигрышная, прозрачная и понятная. В военном плане она одерживает победу, приобретая территории и население”.

Звісно, як завжди, новинарі повторювали мантру, що Росія не винна у війні й конфлікт спровокували лише англосакси: “Великобритания сделала все возможное, чтобы военный конфликт между Россией и Украиной состоялся, не жалея при этом ни денег и ни людей. Великобритания не только подготовила Украину к войне, дав ей инструкторов и оружие, но и сорвала все возможные варианты дипломатического решения ситуации”, “Фактически Великобритания вместе со своим союзником США разожгла конфликт на Украине и всячески саботировала усилия России прийти к мирному соглашению. Именно благодаря огромному вкладу Великобритании в эту кампанию и началось военное противостояние, на котором умерли уже тысячи человек”, “Приходится констатировать, что нынешним британским элитам безраличны не только жизни украинцев и русских, но и жизни своих собственных граждан”.

“Антизахідний блок” на чолі з Росією

В умовах санкцій і втрати Росією політичних та економічних росЗМІ й далі говорять, що РФ має сильних союзників, здатних допомогти Москві перемогти умовний Захід.

Як завжди, російська пропаганда намагається продати ідею, що Китай повністю підтримує кроки Росії: “Сейчас Китай показывает себя настоящим союзником России, помогая преодолеть рестрикции западных государств”, “поддержка Пекина нам сейчас очень важна. И, логично, что эта поддержка взаимная”, “Текущий геополитический расклад оправдал углубление сотрудничества между Москвой и Пекином”.

Минулого тижня до цього “союзу” вирішили додати Індію: “Соединенные Штаты не могут диктовать условия Индии и требовать от страны разрыва отношений с Россией”, “Для Индии военные связи с Россией имеют решающее значение, поскольку отношения длятся уже много десятилетий”, “Москва и Нью-Дели связаны тесными партнерскими отношениями, поэтому Индия, несмотря на давление, до сих пор не встала на сторону Запада в вопросе украинского кризиса”, “Участие Китая и Индии в стратегических командно-штабных учениях (СКШУ) "Восток-2022" препятствует усилиям Запада по изоляции России”.

Слабкий “Горбі”, або Некролог про останнього Генсека

30 серпня помер останній Генеральний секретар ЦК КПРС, перший та єдиний президент СРСР Михайло Горбачов. Він навіть посів третє місце в нашому рейтингу згадок політиків у російських медіа.

Смерть Горбачова неоднозначно інтерпретували в російському медіа-полі. Чимало сайтів обмежилося лише сухий фактажем і біографічною інформацією, повідомлячи про смерть Горбачова. А інші відійшли від принципу “Про мертвих або хороше, або нічого” й не соромились кпити з цього історичного персонажа: “Древняя мудрость гласит, что благими намерениями вымощена дорога в ад. Михаил Горбачев может служить иллюстрацией того, что благие намерения национального лидера способны вызвать ад на земле для целой страны”.

Головний посил усіх цих повідомлень – Горбачов слабкий лідер, який не втримав країну: “Первый президент СCСР Михаил Горбачев не хотел распада государства, однако оказался не в состоянии этому противостоять”.

Принагідно згадували й розпад Радянського Союзу та змальовували його як катастрофу біблейського масштабу, що змусила Росію розпочати “СВО”. “Распад СССР стал национальной катастрофой, последствия которой мы разгребаем уже четвертое десятилетие. В какой-то момент казалось, что самое плохое и страшное осталось позади. Но превращение Украины в нацистское кубло свидетельствует, что адский маховик, запущенный в более тридцати лет назад, продолжает свой ход. Россия должна, обязана его остановить — и она его остановит”.

Також писали:

Далі вкидали різноманіття дезінформації щодо подій на ЗАЕС: «рано утром 1 сентября была произведена идиотская попытка захвата атомной станции в Энергодаре… Согласно инсайдам из Генштаба […] планировалось задействовать примерно 700 самостийных спецназовцев, почти целую батальонно-тактическую группу. …операцию по захвату ЗАЭС готовили те же спецы MI-6, которые «взяли» Змеиный в Черном море... Англичане планировали 1-го сентября провести в незалежной шумное шоу, чтобы, во-первых, перебить херсонский зашквар Зеленского и, во-вторых, обеспечить неньке хоть какое энергоснабжение зимой».

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (майже 23 тисячі новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: riafan.ru, tass.ru, lenta.ru, russian.rt.com, life.ru, aif.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, ruinformer.com, kommersant.ru, politnavigator.net, sevastopol.su, politobzor.net, antifashist.com, naspravdi.info, kafanews.com, dni.ru, dnr-pravda.ru, anna-news.info, lugansk1.info, c-inform.info, rusdnepr.ru, 3652.ru, vsednr.ru, time-news.net, comitet.su, nefakt.info, odnarodyna.org, doneck-news.com, xvesti.ru, meridian.in.ua, sobytiya.info, vz.ru

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні