Щ

Що американці роблять у Херсоні? Моніторинг росЗМІ за 18–25 липня

Російські дезінформатори присвятили війні та її наслідкам для Росії кожну третю новину, де центральна тема – протистояння із Заходом. Водночас про економіку, санкції та бойові дії росіяни воліють писати дедалі менше. Проте успіхи ЗСУ на півдні України не дають пропагандистам розслабитися та змушують їх вигадувати нові абсурдні пояснення затримок “спецоперации”. Так минулого тижня в російських медіа заявили, що невдачі на Херсонщині пов’язані з тим, що ЗС РФ напряму воюють з американцями. Ми проаналізували майже 22 тис. новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, що прицільно поширюють російську дезу, й далі оглядаємо, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Сум’яття в Херсоні

Загалом ми фіксуємо чергове зниження кількості новин про бойові дії в російських ЗМІ. Але помітно, що росіян дуже непокоїть просування ЗСУ на Херсонщині. "Ситуация крайне серьёзная" – повідомляють росЗМІ. Перемогти українців буде непросто. Українські солдати "хорошо обучены", в них багато зброї. ЗСУ – це "русские воины по духу", хоча й трохи зіпсовані "идеями украинства". Нашій армії надходить "методическая помощь со стороны НАТО и самого Пентагона в организации боевых действий". Наші безпілотники "в комплексе с американскими спутниками […] представляют довольно серьезную угрозу". Та й узагалі, як повідомляють російські новинарі-пропагандисти, на південному напрямку проти ЗС РФ воюють США: "за обстрелами Антоновского моста стоят не украинские националисты. Это конкретные действия американцев. Стреляют по мосту американские специалисты, прибывшие на Украину".

У зв’язку з оголошеною "оперативною паузою", російські пропагандисти мало згадували про бої на сході України. Натомість вони вирішили зосередитися на темі "відновлення" новоокупованих територій. У Маріуполі "почти решена проблема городского водоснабжения", а на окуповану Харківщину начебто завозять медикаменти. Але найбільше пропагандисти пишаються русифікацією та культурним геноцидом: "В Харьковской области первым двум школам вручили российскую аккредитацию… перевод учреждений на российскую систему образования имеет важное значение для освобожденной территории региона … Развитие региона без развития наших детей невозможно".

Байден – лузер

РосЗМІ намагаються спростовувати твердження про ізоляцію Росії, тому багато пишуть про дипломатичні "успіхи" керівництва своєї країни. Намагаються змалювати РФ супердержавою, що переграє США на міжнародній арені, та всіляко доводять, що "США теряют статус мирового гегемона". Так минулого тижня багато писали про те, що "США и Европа постепенно теряют Африку, их присутствие там снижается. Государства Черного континента не смотрят в сторону США, им импонирует евразийское направление: Россия, Китай и частично Индия".

Не забули й про "провали" Джозефа Байдена на міжнародній арені: "пренебрежительный отпор" хозяину Белого дома дают уже не только лидеры России, Ирана или Турции, но и упомянутый саудовский принц, и даже экс-премьер Израиля". Переконували, що арабський світ підтримує очільника РФ, попри тиск Байдена: "Эр-Рияд продемонстрировал то, что будет поддерживать «теплые отношения» с президентом РФ Владимиром Путиным независимо от того, что думают по этому поводу другие страны".

Радість від відставки Маріо Драгі

Минулого тижня російські новинарі смакували повідомлення з Європи щодо відставки прем’єр-міністра Італії Маріо Драгі, який "вслед за Борисом Джонсоном вновь заявил о своей отставке".

РосЗМІ намагаються натякнути, що відставка Драгі пов’язана насамперед з війною РФ проти України, оскільки дії Драгі негативно впливають на рівень його підтримки: "еще год назад этот показатель у Драги превышал 70 процентов и с начала кризиса нынешнего года стремительно опускается вниз при росте антирейтинга".

Зокрема розповідали, що відставка Драгі негативно вплине на позиції європейців, які підтримують Київ: "новый сезон политического хаоса в критический момент, когда Евросоюз изо всех сил пытается сохранить единый фронт против России и возродить свою экономику".

Російські пропагандисти вже заявляють, що результат виборів в Італії "станет новым потрясением для Европы", увінчається перемогою "очередной партии антиистеблишмента на выборах" та й узагалі призведе до формування уряду, "в котором «будут доминировать партии, гораздо более солидарные с президентом России Владимиром Путиным и более враждебные Евросоюзу".

Польські націоналісти прагнуть експансії

Польща вже давно посіла одне з головних місць у списку держав-ворогів Російської Федерації. Її регулярно згадують у негативному контексті, змальовують ультранаціоналістичною країною й іноді вимагають денацифікувати, щоб припинити використання гасел на кшталт "Польша должна быть польской".

Минулого тижня росЗМІ розповідали про негативне ставлення поляків до українців.

"В Польше проходят протесты против украинизации страны. Митингующие требуют убрать с общественного транспорта флаги Украины, а также отойти от «указки брюссельских еврократов»", "Граждане Польши продолжают выражать недовольство в связи с тотальной украинизацией их страны. Местное население активно выкладывает в Сеть видеоролики, в которых не скрывает негодования от привилегированного положения украинских беженцев".

Також писали, що поляки починають виганяти українських біженців за кордони держави:

"Поляки озвучили лозунги «Украинцы, вон в Украину!», «Мы не хотим сделать из Польши Укрополию и не позволим это сделать нашему правительству», «С Украиной в Польше нет общего будущего»".

Росіянам укотре нагадували, що Польша хоче захопити українські землі. Минулого тижня до цього додали вигадки про претензії вже й на литовський суверенітет: "Сейчас Польша уверена в том, что литовские земли являются ее областями, пусть и потерянными". Експансіонізм завжди був притаманний полякам, стверджують російські псевдоісторики, перекручуючи правду: "«Она претендовала на немецкие колонии, высаживала десант на Мадагаскаре, в Аргентине. Но когда эти субтропические процессы завершились провалом, Польша обратила внимание на государства поближе», — объяснил эксперт».

Мудрець Орбан

Чи не єдиним європейцем, який отримує компліменти в росЗМІ, є прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, адже він займає "отнюдь не пророссийскую, а исключительно рациональную позицию".

Дезінформатори стверджують, що "в сложившихся реалиях у руководства Евросоюза просто нет другого выхода, кроме как прислушаться к таким политикам как Виктор Орбан" , і додають: "позиция Орбана — явное подтверждение того, что понимание мира, которое пытается донести до Запада Россия, становится очевидным для политиков в Европе, хотя не все они в этом признаются".

Голі й голодні, але здорові

Західні компанії й далі покидають РФ, але це "только к лучшему", запевняють російські дезінформаційні медіа. "Пусть уходят, освобождая дорогу нашему производителю", кажуть росіяни, коментуючи закриття магазинів Zara та H&M. Не сумують російські економісти й за солодощами KitKat та Nesquik: "Думаю, что появятся иные бренды, которые будут похожи по рецептуре. Рецепт приготовления, конечно, западные компании увезут с собой. Я не исключаю, что новая продукция от отечественных производителей может стать более здоровой, не такой вредной. Кроме этого, россиян смогут избавить от навязчивой рекламы сладостей. Ею любят злоупотреблять зарубежные производители".

Вихід західних компаній з РФ – це втрата робочих місць і зростання безробіття. Але не треба панікувати, адже "некоторая дезориентация в сфере торговли сейчас сменилась стабилизацией", а за ситуацією на ринку праці наглядає особисто Путін.

Також писали:

Плодили фейки про біолабораторії: "Две новые американские биолаборатории были обнаружены союзными силами в Рубежном и Северодонецке. Укронацики так торопились убраться из этих населённых пунктов, что не выполнили инструкцию американских хозяев – вывезти или уничтожить содержимое «биологических коллекций», где содержались возбудители опасных болезней и патогены. Единственное, что им удалось – заминировать обе лаборатории», «в биолабораториях на Украине американцы создают биологическое оружие выборочного действия, нацеленное на славян и азиатов".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, riafan.ru, lenta.ru, russian.rt.com, life.ru, aif.ru, news-front.info, slovodel.com, ruinformer.com, kommersant.ru, politnavigator.net, antifashist.com, sevastopol.su, naspravdi.info, kafanews.com, anna-news.info, dni.ru, c-inform.info, donbasstoday.ru, lugansk1.info, dnr-pravda.ru, 3652.ru, rusdnepr.ru, comitet.su, vsednr.ru, time-news.net, doneck-news.com, meridian.in.ua, odnarodyna.org, xvesti.ru, newc.info, dontimes.news

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні