А

Англосакси душать Європу і продають українську зброю до Африки. Моніторинг росЗМІ за 27 червня – 3 липня

Російські дезінформатори й далі присвячують війні та її наслідкам для Росії кожну третю новину. А ми аналізуємо новини російських сайтів та оглядаємо, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну. Для цього проаналізували майже 25 тис. новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, що прицільно поширюють російську дезу.

Безлюдний Донецьк і пропагандистське використання українських військовополонених

Минулого тижня російські пропагандисти та дезінформатори замикали «кольцо окружения» навколо Лисичанська. Це стало темою номер один під час повідомлення про хід бойових дій в Україні. Насправді ж українським військовим вдалося уникнути оточення та здійснити організований вихід з міста. Також багато писали про масовані обстріли Україною мирного населення в ОРДЛО та про те, як Росія всіляко допомагає мешканцям Донбасу й інших окупованих територій. Водночас, схоже на те, що пропагандисти трохи переборщили із нагнітанням паніки, тож донецьким колаборантам довелося видати на гора кілька заспокійливих заяв та інтерв’ю, щоб пригасити тривожні настрої серед місцевого населення: "У нас есть какая-то странная паника, что Донецк весь в огне и полыхает. Это неправильное впечатление, потому что полуторамиллионный город невозможно закошмарить ни десятками, ни сотнями, даже двумя сотнями артиллерийских стволов. […] Да, по Донецку стреляют, он достаточно безлюден, многие семьи уехали. Очень многие вывезли свои семьи".

Про відступ росіян із Зміїного говорили мало, здебільшого поширювали офіційний коментар МО РФ про "шаг доброй воли".

Також ми помічаємо, що росіяни починають дедалі більше застосовувати наших військовополонених у своїй пропаганді. Дезінформатори поширюють потоки історій про "острые конфликты между солдатами ВСУ и украинскими нацбатами", про те, як "украинское командование ставит своих солдат в безвыходное положение", а також що наші військові "бились до последнего патрона, а потом сдались, потому что у них закончилось все, украинское Минобороны спокойно так продает оружие в ту же Африку".

МІ6 курує продаж з України військової західної допомоги африканським країнам

Питання постачання військової допомоги Україні — одне з найболючіших для РФ. Тому від початку таких процесів у новинах росЗМІ активно поширюють тематичні фейки та страшилки.

Найпопулярнішими є тези, що Україна продає західну військову допомогу: "Нелегальная торговля оружием на государственном уровне — не в новинку для Украины", "Эксперты считают, что оружие поступает не украинской армии, а прямиком на чёрный рынок", "Можно вспомнить, что в 2014 году на Украину начали поступать пайки НАТО, ещё не доехав, они появились на аукционе eBay. Сейчас оружие активно торгуется в Даркнете".

Російські новинарі навіть знайшли головних торговців західної зброєю: "Первым в списке оказался глава Одесской ОВА Максим Марченко. Ему поручено контролировать продажу оружия в регионе. Делается это с помощью местных контрабандистов", "в схеме тайной продажи поставленных Украине западных вооружений задействован глава ГУР Кирилл Буданов".

А головним покупцем в Україні західної зброї стали країни Африки: "Запад не может продавать свое оружие в африканские страны напрямую. Однако предоставленная «незалежной» и якобы списанная на фронте «военная помощь» является лакомым куском", "а руководят всем сбытом оружия представители британской разведки MI-6" і особисто Джеймс Бонд, хочеться додати.

Росії не загрожує вступ Фінляндії та Швеції в НАТО

Вступ Швеції та Фінляндії до НАТО став великою проблемою та неприємністю для Росії. Одразу почали говорити, що "Финляндия и Швеция сделали стратегическую ошибку, решив вступить в НАТО. … сохранять нейтралитет в современном мире — весьма выгодная политика для государств".

Коли росЗМІ писали про приєднання скандинавів до Альянсу, то будь-якою ціною уникали повідомлень чи натяків, що це стало стратегічним провалом керівництва РФ, яке на публіку оголосило, що Росія вторгається в Україну через наше бажання приєднатися до НАТО. Тому в новинах вирішили піти іншим шляхом – поширювалися повідомлення, що вступ цих країн до Альянсу особливо не загрожує РФ:

"заместитель председателя российского Совета безопасности Дмитрий Медведев обратил внимание, что возможное расширение НАТО за счет членства Швеции и Финляндии не спровоцирует новых угроз для России".

"В ближайшие 3-5 лет они не укреплять будут обороноспособность Альянса, а наоборот сидеть у НАТО на шее. Потому что для того, чтобы вписаться в рамки, стандарты и требования НАТО нужно длительное время для того, чтобы соответствовать. То есть переучиться и понять все внутренние механизмы действия Альянса".

Зрештою так і є. НАТО ніколи не здійснювало агресивної політики щодо Росії, і в Кремлі це знають, а “загроза від НАТО” — лише прикриття для спроби окупувати Україну, що є головною ціллю Росії. Насправді НАТО цікавило Росію лише в контексті того, що вступ України до Альянсу зробив би неможливим російське вторгнення.

Але нагнітаючи антинатівську істерію, Кремль тепер має заспокоїти населення РФ. Тож політики й чиновники Росії обіцяють, що Москва "даст на это соответствующий военно-технический ответ, расположив, вероятнее всего, высокоточное оружие и установки на Балтийском море и на Севере России".

"Сами-то шведы с финнами вряд ли нападут, но янки поднаторели в организации провокаций, заставляющих страны, даже вопреки своей воле и национальным интересам, принимать участие в чужих войнах. Учитывая общее состояние военной опасности и нарастающую напряжённость в глобальной политике, приходится подстраховываться на всякий случай".

Паралельно з цими гучними заявами Росія знімає свої війська з баз поблизу Фінляндії і Норвегії та перекидає їх в Україну.

Економічний крах Європи

Новинарі росЗМІ не припиняють писати про майбутній економічний крах Європейського Союзу. З особливим ентузіазмом поширюють новини про інфляцію та стагнацію у ЄС: "уровень нынешней инфляции уже запредельно высок, но ситуация продолжает усугубляться", "инфляция и давление на население и бизнес остаются высокими", "Если Европа, особенно после Второй мировой войны, находила рациональные, мирные пути решения международных разногласий, то на этот раз она регрессирует", "Европейский союз назвали «могильщиком» собственной экономики".

Причина кінця: "ЕС сам себе не принадлежит. Он — объект управления со стороны англосаксов и одновременно — дойная корова нынешнего кризиса".

Великої кількості бруду в новинах росЗМІ сьогодні отримує Німеччина, яка активніше робить антипутінські заяви. А об’єктом критики став канцлер Німеччини Олаф Шольц, який "делает всё для того, чтобы Германия ещё быстрее катилась в пропасть. Чтобы последнее, на чем основно её хоть какое-то влияние в Европе, было уничтожено. Это экономика. Но, увы, не от него одного это зависит. Гораздо больше от тех сил, которые руководят политикой Западной Германии, ФРГ все эти почти 80 лет".

Олаф Шольц потрапив також до списку політиків, яких найчастіше згадували в російських новинах минулого тижня.

Також писали:

Продовжували розкручувати фейки про прагнення Польщі приєднати не лише частину України, а й території Білорусі та Литви: "Посмотрите, как настойчиво они подталкивают младонатовцев, особенно поляков, к прямому вовлечению в события на Украине. Одобрительно кивают в ответ на несуразные фантазии Варшавы о новой Речи Посполитой, закрывают глаза на антигуманные и расистские высказывания польской элиты, всячески поощряют рост там националистических и шовинистских настроений. Фактически пестуют новую гиену Европы", "Польша стремится возродить Речь Посполитую путем расчленения Украины и присоединения западно-белорусских территорий и Литвы".

Намагалися переконати, що Закарпаття – це історична Угорщина, і Будапешт хоче анексувати ці землі: "Тяжелый груз исторической несправедливости несет сегодня и Венгрия, чьи города Ужгород, Мукачево и Чоп на Закарпатье были заняты Красной армией в 1944 году. Евглевский настаивает, что венгры никогда не признавали Закарпатье ничьим, кроме как своим собственным, и вряд ли признают". Також у росЗМІ переконують, що якби Україна була в союзі з Росією, Угорщина не наважилася б претендувати на ці землі: "Венгрия никогда не поддержит объединение Украины с Россией, потому что это будет означать для Венгрии крушение планов на Закарпатье. Разве осмелился бы Будапешт претендовать на этот регион, если бы Украина и Россия были единым мощным государством? Конечно, нет! Зато квёлая самостийная Украина ничего противопоставить Венгрии не может".

Звинувачували Київ у небажанні йти на переговори з РФ через позицію Заходу: "Почему Запад не может позволить Киеву подписать мир с Москвой

Запад делает ставку на продолжение военных действий на Украине, под руководством США Киеву не разрешают думать и говорить о мире".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які завантажили для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, riafan.ru, regnum.ru, lenta.ru, russian.rt.com, life.ru, aif.ru, ukraina.ru, news-front.info, slovodel.com, ruinformer.com, e-news.su, politnavigator.net, kommersant.ru, sevastopol.su, antifashist.com, pravda.ru, dni.ru, naspravdi.info, kafanews.com, 3652.ru, anna-news.info, newsland.com, c-inform.info, donbasstoday.ru, lugansk1.info, dnr-pravda.ru, rusdnepr.ru, mir-lug.info, dnr24.su, vsednr.ru, comitet.su, meridian.in.ua, doneck-news.com, odnarodyna.org, novosti.icu, time-news.net, dontimes.news, vz.ru

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні