В

Возвеличення Путіна та нападки НАТО. Моніторинг росЗМІ за 13–19 червня

Російські дезінформатори й далі присвячувати війні та її наслідкам для Росії кожну третю новину. А ми аналізуємо новини російських сайтів та оглядаємо, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну. Для цього проаналізували майже 22 тис. новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, що прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Західна зброя вбиває мирних громадян Донбасу

Минулого тижня росЗМІ активно писали про успіхи російської армії на Донбасі: "Заблокированные на заводе «Азоте» в Северодонецке боевики подают сигналы о том, что готовы к переговорам". Неспроможність повністю захопити Сєвєродонецьк пояснювали спротивом під дулами "заградотрядов".

Також говорили, що західна зброя для України не впливає на темпи війни: "По его словам, иностранная артиллерия, поставляемая на Украину, никакого влияния на фронтовую ситуацию не имеет, а несёт опасность только для мирного населения”, "запасы для помощи «незалежной» уже подходят к концу. То, что успело прибыть, во многом уничтожено российскими и союзными (зверніть увагу на це слово цікаво, яких союзників Росія має на увазі, ред.) войсками, а военного производства у самих украинцев нет". Переконували, що західне озброєння необхідне Україні лише для ударів по мешканцях Донбасу: "Зеленский использует французские САУ Сaesar, чтобы бомбить мирных жителей в Донецке".

Не припиняли тиражувати страшилки про нездатність українських військових опанувати нову зброю (наприклад, дрони) та про те, що західна допомога потрапить не в ті руки: "Американские военные опасаются, что украинцы просто не справятся с ними — и дроны с высокой долей вероятности либо окажутся на чёрном рынке, либо станут трофеями русской армии".

“Відкликання” незалежності держав недружніх до Росії

Ми вже звикли, що росЗМІ багато пишуть про НАТО та про загрози цього блоку для існування Росії. Ці новини перетворилися на головну страву для російських споживачів інформації. РФ виправдовує свою війну проти України діяльністю НАТО, оскільки "Россия даже слишком много терпела. Её провоцировали и оскорбляли очень долго", "недальновидная политика обернулась для коллективного Запада еще одним последствием".

Входження сусідніх країн до НАТО розцінюють як зраду Росії партнерами (так вони в цьому випадку чомусь називають Фінляндію), і в новинах часто говорять про очевидні втрати для них. Наприклад, Фінляндії вже пообіцяли крах в економічній сфері: "Финны без древесины, без российского электричества, без энергоресурсов, но зато в НАТО! Нет уж, спасайте скорее альянс. Пока он есть — Европа будет нищей".

НАТО та спецслужби західних країн всюди активно псують життя росіянам навіть у соцмережах: "Ранее официальный представитель МИД России Мария Захарова заявила, что западные спецслужбы скрываются под аватарками девушек в соцсети Instagram.. . Захарова сообщила, что западные агенты проверяют людей, которые ставят лайки под записями с поддержкой России".

Водночас звучать погрози війною натівським країнам на Балтійському напрямку. Минулого тижня новинарі активно тиражували заяви депутата ДержДуми, автора законодавчої ініціативи про невизнання незалежності Литви Євгенія Фьодорова, що Росія може ліквідувати або відіграти юридично існування незалежних держав, які виникли в процесі розпаду СРСР: "Это мы только начали с Литвы. И понятно почему: Литва более опасна для Российской Федерации в плане ситуации, связанной с Калининградской областью, и в противостоянии с НАТО и США. Поэтому сейчас важнее Литва, но это не означает, что на ней мы остановимся".

А спікер Думи Вячеслав Володін пригрозив ліквідацією існування Польщі та Європи як відповідь на слова польського політика Радислава Сікорського щодо права НАТО "подарить Украине ядерные боеголовки, чтобы она могла защитить свою независимость": "Он не думает о будущем ни Украины, ни Польши. В случае реализации его предложений этих стран не станет, впрочем, как и Европы".

Путін знову всім погрожує

Минулого тижня однією із центральних тем російської пропаганди було коментування промови Путіна на Петербурзькому економічному форумі. Кількість згадок про цю подію навіть перевищила інтенсивність обговорення бойових дій та "західної загрози" в російських ЗМІ. Промова Путіна тривала понад годину. Вона була сповнена критиканством США та ЄС, а її основними слухачами стали президент Казахстану, очільники самопроголошених "Л/ДНР" і делегація афганських талібів.

Російські пропагандисти називали промову Путіна "масштабной", "исторической", а також захоплювались його "глубоким анализом мировой экономики и всех ее актуальных процессов". Дехто навіть відчув "психотерапевтическое действие" від путінського "спокойствия" та "доброжелательности". Путін цитував конспірологічні теорії про "золотой миллиард", погрожував умовному Заходу, що "как прежде уже не будет" та закликав посилювати російську "независимость" та "суверенитет".

"Пути назад нет … России предстоит поворот ко внутреннему рынку, а в мир ждут новые национально-освободительные движения многих народов", – оптимістично резюмували його виступ російські псевдоексперти.

Також писали:

Обурювалися виходом Coca-Cola з російського ринку: "Все это лишь крупные штрихи к аморальному портрету огромной коммерческой корпорации, по адресу которой выдвигалось множество других обвинений. Уход из России, о котором объявила сейчас Coca-Cola, на самом деле не связан с заботой о репутации — потому что этой репутации в реальности просто не существует. Американский бизнес выполняет указания собственного правительства, направленные на то, чтобы нанести ущерб своим конкурентам. И это единственная мораль, которой послушно следует современный капитализм".

Укотре залякували ЄС катастрофами внаслідок відмови від російських енергоносіїв, а також розкручували конспірологічні теорії про те, що Європа збирається оббирати бідніші країни на ринку газу: "Чтобы удовлетворить европейский спрос, потребуется привлечь газ с других рынков, в основном из Азии. В итоге Европа уже закупает СПГ, предназначенный для развивающихся стран, которые не могут составить ей ценовую конкуренцию".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які завантажилися для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: regnum.ru, riafan.ru, lenta.ru, russian.rt.com, life.ru, tass.ru, ukraina.ru, news-front.info, slovodel.com, pravda.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, kommersant.ru, sevastopol.su, antifashist.com, naspravdi.info, anna-news.info, kafanews.com, newsland.com, lugansk1.info, dni.ru, c-inform.info, 3652.ru, aif.ru, dnr24.su, rusdnepr.ru, mir-lug.info, comitet.su, novosti.icu, doneck-news.com, vsednr.ru, meridian.in.ua, odnarodyna.org, xvesti.ru, dnr-pravda.ru

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні