О

Огляд подій на фронті впродовж тижня 30 травня — 6 червня (карти)

Упродовж останнього тижня росіяни активізували атаки українських позицій, у Сєвєродонецьку тривають важкі бої, українські воїни успішно форсували Інгулець та створили плацдарм на його правому березі. Детальніше читайте в статті.

Зона ООС

На Слов’янському напрямку російські війська активізували наступальні дії — захопили село Довгеньке, яке вже кілька разів переходило з рук у руки. Зі сторони Ізюма вони намагаються здійснювати наступальні дії з різних напрямків — на захід у бік Вірнопілля та Барвінкового, на південь — у сторону Слов’янська й Святогірська.

Зокрема на ділянці Краснопілля — Святогірськ точаться важкі бої.

Зі східного напрямку бої тривають у районі населених пунктів Райгородок і Старий Караван. Старий Караван — стратегічний населений пункт, що слугує плацдармом для форсування річки Сіверський Донець у напрямку Райгородка.

У цьому напрямку метою росіян є створити блокаду Слов’янська та встановити контроль над дорогою Барвінкове — Слов’янськ. Фактично, наступи на місто відбуваються з трьох сторін.

З іншої сторони російські війська й далі намагаються оточити угруповання українських військових, які захищають Лисичанськ і Сєвєродонецьк.

У самому Сєвєродонецьку тривають активні бойові дії, з міста надходить різна інформація: від найбільш оптимістичної до катастрофічної. Тому закликаємо читачів у таких випадках орієнтуватись на зведення Генерального штабу України, який інформує, що в самому місті точаться важкі бої, й підтверджує, що українські воїни звільнили населений пункт Метьолкіне. Зокрема під українським контролем залишаються Воронове, Сиротино й Борівське, що на лівому березі Сіверського Дінця.

Більшу загрозу оточення становить “попаснянське” угрупування, яке рухається з півдня в напрямку Лисичанська й упродовж тижня вже змогло просунутися на кілька кілометрів.

Оскільки остаточно заблокувати трасу Бахмут — Лисичанськ російським військовим не вдалося й наразі не вдається остаточно захопити Сєвєродонецьк, вони можуть спробувати штурмувати Лисичанськ із півдня й так загрожувати оточити українських військових у районі Золотого та Гірського.

Також під загрозою залишається Сіверськ як стратегічний опорний пункт. Поки що російська армія не намагається повторити форсування Сіверського Дінця задля штурму Сіверська, але це може відбутись у разі здобуття переваги в районі Райгородка — Кривої Луки.

Поки що вдалося зупинити наступ російської армії в напрямку Бахмута та Соледара — там тривають позиційні бої.

Загалом Росія не змінила своєї тактики “випаленої землі”, а також не рахує втрат. Особливо великих утрат зазнають підрозділи “народної міліції ЛДНР”, які йдуть у перших рядах і мають найгірше озброєння та забезпечення.

Російські війська не полишають наміру оточити українських захисників Лисичанська та Сєвєродонецька, а також наступати на Слов'янськ із трьох сторін
Російські війська не полишають наміру оточити українських захисників Лисичанська та Сєвєродонецька, а також наступати на Слов'янськ із трьох сторін

Харківський напрямок

На Харківському напрямку впродовж минулого тижня українські війська звільнили населені пункти Веселе та Мале Веселе, а також і далі обороняють Тернову.

У районі Козачої Лопані концентруються російські війська для ймовірного контрнаступу в напрямку Харкова, щоб скувати наступальні дії українських підрозділів.

Звільнені села Веселе та Мале Веселе, бої навколо Тернової
Звільнені села Веселе та Мале Веселе, бої навколо Тернової

Південний напрямок

На південному напрямку російські війська можуть планувати наступ у напрямку Запоріжжя через Кам’янське та атакувати Оріхів. Поки що бої в цій зоні досить обмежені й здебільшого позиційні. Хоча спостерігається концентрація російських військ.

Водночас російські війська вибудовують глибоко ешелоновану оборону — до 3-х ліній оборони на всьому південному фронті.

Саме в цій зоні помічено пересування ешелонів з танками Т62.

Російські війська збирають сили та розбудовують ешелоновану лінію оборони
Російські війська збирають сили та розбудовують ешелоновану лінію оборони

Херсонський напрямок

На Херсонському напрямку український контрнаступ у районі Лозової — Давидового броду тимчасово зупинено. Українські війська змогли створити плацдарм на лівому березі Інгульця й закріпитись там. Також українській військові здійснювали штурмові дії Снігурівки.

Росія активно передислоковує в цей район свої резерви й намагається штурмувати українські позиції.

Українські війська закріпилися на лівому березі річки Інгулець, створивши плацдарм
Українські війська закріпилися на лівому березі річки Інгулець, створивши плацдарм

хід війни карти вторгнення війна

Знак гривні
Знак гривні