С

США та ЄС організовують глобальний голод, а Україна дає зброю ісламістам. Моніторинг росЗМІ за 16–22 травня

Російські дезінформатори й далі присвячують війні та її наслідкам для Росії кожну третю новину. А ми – аналізуємо новини російських сайтів та оглядвємо те, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну. Для цього проаналізували майже 32 тис. новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, що прицільно поширюють російську дезу.

Завіса дезінформації навколо подій у Маріуполі

Минулого тижня основну увагу російських медіа було прикуто до процесу евакуації захисників Маріуполя. Російські пропагандисти називали українських військовослужбовців "хероями", а також проштовхували тезу про те, що вони не потрібні офіційній владі: "Киев их давно списал", "власти Украины не хотят, чтобы об этой сдаче в плен вообще говорили", "украинские СМИ начали избегать упоминаний Мариуполя и «Азовстали»". Звісно, не обійшлося й без десятків публікацій про "зверства украинских нацистов", що містили пропагандистські заклики до якомога жорстокішої розправи над "военными преступниками".

Також російські пропагандисти намагалися всіляко перебільшувати свої успіхи. Вони називали остаточне захоплення Маріуполя "переломным моментом всей спецоперации" та порівнювали евакуацію гарнізону міста з капітуляцією німців під час Сталінградської битви. Росіяни рапортували про майже 2 тис. військовополонених українців і наголошували, що це була "группировка, превосходящая нас по численности". Українська влада не називає кількості військовослужбовців, які здалися в полон на "Азовсталі". Поки тривали бої, українські офіційні джерела говорили про близько 600 бійців. Проте точна цифра достеменно не відома. Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста повідомили, що вони зібрали контактні дані від сотень українських військовополонених.

Ердоган та Орбан – хороші “натівці”. Швеція та Фінляндія здають свій суверенітет

Фіни та шведи готуються вступати до НАТО через агресивну поведінку своєї країни-сусідки, але Москва впритул "не видит реальных причин для вступления двух стран в альянс НАТО". Щоб хоч якось пояснити черговий стратегічний провал, російські медіа звинувачуюють Альянс в агресивній "экспансии" та запевняють у миролюбності РФ, яка "не настроена враждебно по отношению к Швеции и Финляндии". Водночас лунають старі пропагандистські тези про те, що "вступление Швеции и Финляндии в Североатлантический альянс пошатнет безопасность на Европейском континенте", "обе страны потеряют автономию в отношениях с Россией", бо "им придется вести отношения с Россией пассивно, в соответствии с интересами США, а не активно, исходя из собственных интересов".

У цьому контексті новинарі багато пишуть про позицію Туреччини, яка начебто протистоїть реалізації проєкту США та НАТО "направленного против стран с мощной армией и экономикой, а именно России, Турции, Китая, Ирана", водночас забуваючи, що Туреччина також є членом Альянсу.

Минулого тижня, президент Туреччини Реджеп Ердоган навіть став третім іноземним лідером за кількістю згадок у росЗМІ.

Раніше Ердоган заявив, що блокуватиме вступ Швеції та Суомі в НАТО. Ці заяви викликали відчутну хвилю схвалення від російських політичних оглядачів. Вони писали, що Ердоган "пока что уверенно банкует", оскільки "Западный альянс погряз в украинской кампании и в самострельных санкциях. Экономика трещит по швам, а оружие из скудеющих западных арсеналов мощным потоком идёт на Украину для последующего превращения во вторчермет".

Інший лідер натівської країни – Віктор Орбан – також отримує порції оплесків і похвал за свою опозицію щодо запровадження нового пакету антиросійських санкцій. У російських новинах Віктор Орбан – захисник консервативних і традиційних цінностей, який "предлагает спасаться от мигрантов, направляемых в ЕС тем же Соросом и размывающих идентичность народов Европы", та який "жёстко пресекает попытки Киева указывать венграм, как им относиться к потоку оголтелых украинских нацистов, заполонивших улицы Будапешта".

Росія звинувачує США та ЄС в організації "глобального голода"

Санкції й далі боляче тиснуть на країну-агресора, але російські пропагандисти вперто не бажають говорити про причини їх запровадження. У їхній інформаційній реальності західні санкції звалилися на Росію просто так, як грім серед ясного неба. Але "надеждам стран коллективного Запада на победу над Россией не суждено сбыться" кажуть російські політичні коментатори та запевняють, що наслідки санкцій передусім битимуть по тих, хто їх запроваджував: "последствия [антироссийских санкций] для экономики Европы и всего мира столь же разрушительны, как для экономики Японии от применения США в 1945 году ядерного оружия".

Коментуючи вплив санкцій на російську економіку, пропагандисти залякували світ "дестабилизацией мировой экономики" та перекладали відповідальність за організацію майбутньої продовольчої кризи на США та ЄС. "Главная причина глобального голода, который случится в этом году — это необдуманные экономические действия США, Евросоюза" цинічно заявляли спікери російської влади, так неначе це не російський флот та армія блокує експорт українського зерна й руйнує нашу логістичну інфраструктуру.

Військова допомога Україні ісламістами та українська зброя для ісламістів-терористів

Тема постачання західної зброї для України, як завжди, обростає масою фейків і брехні. Так цього тижня переконували, що "большая часть вооружений в итоге оказывается в руках союзных сил ДНР и ЛНР и используется против украинских боевиков, либо же, не доходя до линии фронта, оно прямиком отправляется в Европу. Там оно попадает на черный рынок и оказывается в руках у исламистов, которые с помощью этого же оружия потом будут совершать террористические акты в европейских городах".

До того ж у росЗМІ повідомляють, що "США привлекают для участия в боевых действиях на Украине даже наёмников из террористической организации ИГИЛ", а "оружие, массово поставляемое на Украину американцами и их союзниками, не способно поменять на изменение хода военных действий".

Також писали:

РосЗМІ й далі розкручували антипольську риторику та "інформували" про "загоревшуюся жадностью Варшаву", яка "при первом же удобном случае отгрызёт у Украины Западную Украину".

Другий тиждень поспіль обурювались Євробаченням і перемогою України на ньому, адже це "политический проект, не имеющий никакого отношения к творческому состязанию … победа Украины на "Евровидении-2022" была предрешена".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які завантажили для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми й будували висновки.

Сайти: regnum.ru, lenta.ru, tass.ru, riafan.ru, russian.rt.com, life.ru, ukraina.ru, pravda.ru, news-front.info, slovodel.com, kommersant.ru, ruinformer.com, rusvesna.su, sevastopol.su, antifashist.com, politnavigator.net, e-news.su, kafanews.com, naspravdi.info, newsland.com, lugansk1.info, c-inform.info, dnr-pravda.ru, dni.ru, donbasstoday.ru, rusdnepr.ru, 3652.ru, vsednr.ru, mir-lug.info, novosti.icu, meridian.in.ua, comitet.su, anna-news.info, odnarodyna.org, pravdanews.info, doneck-news.com, newc.info, dnr24.su, xvesti.ru, sobytiya.info, miaistok.su, vz.ru, jankoy.org.ua

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні