П

Поганий ЄС, нові “перемоги” на Донбасі та фейки про українське зерно. Моніторинг росЗМІ за 9–15 травня

Російські дезінформатори й далі присвячують війні та її наслідкам для Росії кожну третю новину. А ми – аналізуємо новини російських сайтів і оглядаємо те, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну. Для цього проаналізували понад 34 тис. новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, що прицільно поширюють російську дезу.

Чергові нападки на Європу

На тлі обговорень нових пакетів санкцій ЄС проти РФ, насамперед нафтового ембарго, російські ЗМІ відчутно посилили антиєвропейську риторику. "ЕС отправляется на свалку истории" проголосили минулого тижня російські пропагандисти. Відмова від закупівлі російських енергоносіїв завдасть ще одного відчутного удару по російській економіці, тож дезінформатори намагаються заспокоїти населення, що цього не відбудеться, адже "отказ от русских энергоносителей приведет к параличу экономики, а последствия паралича будут сопоставимы … с результатом атомной бомбардировки". Звісно, за розробкою нових пакетів санкцій криються не хто інші, як "заокеанские хозяева", основна мета яких – "превратить Европу в добровольный концлагерь, дабы она не пищала и не возражала при ограблении, совершаемом Вашингтоном".

Триває демонізація Польщі. Цю країну називають "саркомой нацизма" в Європі та приписують їй нестримне бажання окупувати частину України. "… польскому Генштабу поручили сформулировать планы вмешательства в украинский конфликт, захватив западную часть Украины", "Польша … готова создать контингент, который войдет на территорию Западной Украины и возьмет под контроль крупные города, проведет оккупацию, и такой сценарий рассматривается серьезно", – заявляє низка російських політичних коментаторів і пропагандистів.

Також минулого тижня росЗМІ приділили надзвичайно багато уваги Швеції та Фінляндії в контексті їхнього майбутнього вступу до НАТО. Проте ми не зафіксували надміру агресивної риторики щодо цих країн. Услід за очільником Кремля, російські пропагандисти називали таке рішення "ошибочним". Вони стримано погрожували застосуванням якихось "военно-технических мероприятий", але повністю виключали проведення нових "спецопераций" на території двох північних країн.

Росія вигадує собі воєнні перемоги на Зміїному та знову обіцяє “котлы” на Донбасі

Останнім часом на тлі невдач військової кампанії РФ в Україні російські ЗМІ намагаються вигадати яскраві історії про успіхи росіян. Минулого тижня вони багато писали про героїчну оборону окупованого острова Зміїний, який Україна спробувала відбити.

"По прямому указанию президента Украины Владимира Зеленского украинским Генштабом при непосредственном участии советников из США и Великобритании была спланирована крупная провокация по захвату острова Змеиного".

Зокрема подають фантастичні цифри щодо техніки й кількості людей, які було нібито "ліквідовано" Росією під час спроб ЗСУ відбити острів. "В ходе операции по захвату Змеиного ВСУ также потеряли 14 самолетов и вертолетов и 30 беспилотников. ВС России уничтожили три вертолета Ми-8 с десантом и один вертолет поддержки Ми-24". Цікаво, що Генштаб РФ майже щодня звітує про знищення повітряних військових сил України, хоча за попередньою їхньою версією все було знищено ще в перші дні так званої спеціальної воєнної операції.

РосЗМІ пояснюють мляве просування своєї армії на Донбасі тактикою, "которая позволяет сохранить жизнь нашим воинам", але досі не перестають мріяти та фантазувати про створення "котлов" для української армії: "после того как будут разбиты эти соединения, ВСУ могут лишиться от 50 до 65 тысяч военных, а в сумме с украинскими боевыми потерями с 24 февраля итоговая цифра по погибшим и пленным военным может приблизиться к 100 тысячам человек. Это станет катастрофой для армии страны и для государства в целом, и, возможно, именно симптомы этого фиаско пытаются скрыть слухами о начале мобилизации в России".

РФ намагається приховати крадіжку українського зерна

"Вашингтон хочет устроить голодомор на Украине", – так звучить нова цинічна брехня від пропагандистів країни-агресора, що розграбовує елеватори та нищить продовольчі склади.

"США ищут пути вывоза зерна с Украины. … Вместо реальной помощи — забирают самое необходимое, фактически устраивая продразвёрстку. Запасы зерна необходимы самим украинцам, чтобы прожить до нового урожая. Думают, как поскорее вернуть деньги, устраивая на Украине голодомор", – заявив нещодавно спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін. Його слова масово розтиражували провідні російські медіа та маніпулятивні сайти-помийки. Це очевидна неправда.

Запасів необхідного продовольства в Україні вистачить на роки, адже Україна виробляє продукції вп’ятеро більше, ніж споживає. Однак експорт зерна – критично важливий для нашої економіки, і наразі ми не можемо його здійснювати через заблоковані та окуповані Росією порти. Коментуючи заяви Володіна, російські дезінформатори, як завжди, перекручували реальність. За їхніми словами, Україна хоче розблокувати свої порти, бо їй необхідно чимось розраховуватися за військову допомогу. "Платить придется зерном, землей – что у них еще осталось", – розводять конспірологію росіяни.

Ми зафіксували ще один російський фейк на цю тему: "Зеленский приказал вывезти госрезерв зерна в Польшу". Вкидання в інформаційний простір кількох взаємосуперечливих тез, що стосуються однієї теми, може свідчити про здійснення цілеспрямованої дезіфнормаційної кампанії (створення "димової завіси"). Ми вважаємо, що так російські дезінформатори намагалися відвернути увагу від експорту краденого українського зерна, про що минулого тижня голосно заявляла Україна й міжнародні журналісти-розслідувачі.

Російські хлібовироби замість американського McDonald’s

Російські медіа активно поширювали новини про те, що мережа McDonald’s начебто "задумалась о возобновлении работы в России под другим брендом". Це не відповідає дійсності, адже компанія вже заявила про повний вихід з Росії і продаж свого бізнесу в державі-агресорі. Тобто російські пропагандисти намагалися представити підготовку до продажу активів як спробу ребрендингу компанії.

На тлі остаточного припинення роботи McDonald’s, новинарі й далі тиражували повідомлення про те, як звичайні росіяни начебто бажають замінити іноземні бренди вітчизняними аналогами: "москвичи назвали булочные и пирожковые лучшей альтернативой ушедшему из России «Макдоналдс»".

Пропагандисти заспокоювали населення: "любую компанию, которая в нынешних экономических реалиях захочет прекратить работу в России быстро и легко заменят другие, при этом качество товаров или услуг станет только выше от здоровой конкуренции", "все иностранцы, вложившие миллиарды долларов в Россию, на своем отбытии миллиарды же и потеряют". Проте намагалися й застерегти щодо нових економічних потрясінь: "«как раньше» больше никогда не будет, пора начинать свыкаться уже сейчас".

Також писали:

Про масові здачі українських військових у полон, оскільки "военное и политическое руководство Украины совершило страшную ошибку, отправляя в Донбасс подразделения из центральной и западной частей страны — Львова, Ивано-Франковска, Луцка, Ровно и других регионов. В большинстве случаев наспех мобилизованные киевским режимом призывники сдаются Российской армии после первых выстрелов, их реальная боевая эффективность практически равна нулю".

Знову вигадували історії про неякісну західну зброю, яку союзники постачають до України: "видеоролики с провальным применением переносных зенитно-ракетных комплексов ПЗРК, в том числе американского производства, российские военные обнаруживают в мобильных телефонах украинских националистов на уже разгромленных позициях ВСУ. По оценкам специалистов из США, в последнее время эффективность применения ПЗРК против ВКС РФ на Украине упала ниже отметки в 10%, что является минимальным показателем за всю историю использования этих комплексов".

Масово поширювали фейки від француза Адріана Боке, який начебто наживо спостерігав за "преступлениями «Азова» и украинских неонацистов".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які було завантажено для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми й базували висновки.

Сайти: regnum.ru, lenta.ru, russian.rt.com, riafan.ru, tass.ru, life.ru, pravda.ru, ukraina.ru, kommersant.ru, slovodel.com, ruinformer.com, news-front.info, rusvesna.su, e-news.su, antifashist.com, sevastopol.su, naspravdi.info, kafanews.com, politnavigator.net, 3652.ru, lugansk1.info, newsland.com, dnr-pravda.ru, c-inform.info, dni.ru, donbasstoday.ru, rusdnepr.ru, vsednr.ru, dnr24.su, newc.info, anna-news.info, meridian.in.ua, mir-lug.info, comitet.su, aif.ru, novosti.icu, sobytiya.info, odnarodyna.org, doneck-news.com, dontimes.news, vz.ru, jankoy.org.ua

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні