І

Історія параної. Росіяни хотіли "денацифікувати" Україну ще кілька років тому

Згадки про "денацификацию" регулярно виринають у російському медіапросторі, починаючи щонайменше від 2016 року. Щоправда, раніше плани росіян не мали аж таких загрозливих деталей.

24 лютого 2022 року мільйони українців прокинулись у своїх домівках від звуків вибухів ракет. У той самий час о п’ятій ранку за київським часом на сайті Кремля з’явилося відеозвернення Путіна, у якому він обґрунтовував необхідність повномасштабного вторгнення до нашої держави. Упродовж майже пів години очільник РФ просторікував про загрози "расширения НАТО" та "шулерское поведение" західних країн. Посередині своєї промови Путін перемкнувся на тему України й заявив, що "ведущие страны НАТО … во всём поддерживают на Украине крайних националистов и неонацистов", а отже, Росія не має жодного іншого варіанту, окрім як розпочати "специальную военную операцию" задля "демилитаризации" та "денацификации" України.

Визначення "денацификации" як одного з основних завдань війни спантеличило міжнародних та українських оглядачів. Закордоном припустили, що йдеться передусім про встановлення маріонеткового уряду, хоча українці одразу запідозрили підготовку до геноциду.

Термін "денацификация" не вперше звучить у російському медіапросторі

Ми проаналізували нашу кількамільйонну базу маніпулятивних новин і виявили, що російські пропагандисти хоча й доволі рідко, але регулярно вживали це слово ще у 2019-2020 роках. До того ж пошук в інтернеті віднаходить навіть деякі давніші матеріали 2016-2018 років, у яких автори розмірковують про "перспективы денацификации Украины" та "страну невыученных уроков".

denazi.jpg

Тоді вживання слова "денацификация" переважно обмежувалося спеціалізованими на українській тематиці маніпулятивними російськими ЗМІ, більшість яких розпочала працювати після 2014 року. Найвідоміший приклад медіа такого штибу – це сайт ukraina.ru, що належить до федерального медіахолдингу "Россия сегодня".

Спершу риторика цих публікацій була умовно стриманою (якщо порівнювати її з нинішніми заявами росіян). Їхні автори не особливо вдавалися в пояснення того, що на практиці означатиме "денацификация". Вони писали, що "по меньшей мере половина украинского общества свободна от иллюзий относительно радикального национализма", та все плекали надію, що в Україні до влади ось-ось прийдуть проросійські політики, які й візьмуть на себе "тяжесть всех мероприятий по денацификации украинского общества".

Проте вже на початку 2021 року, коли Росія вперше підтягнула війська до кордону з Україною, настрої російських пропагандистів змінилися. Вони почали публікувати розлогі порівняння України з нацистською Німеччиною, називати Україну "АнтиРоссией" і починати складати плани з "пяти Д", серед яких власне і згадано "демилитаризацию и денацификацию". У січні 2021-го росіяни ще соромилися називати головного виконавця цих планів, але вже закликали до їх утілення – начебто заради виживання та порятунку самої України.

У другій половині 2021 року риторика росіян стала значно жорсткішою. Російські політичні коментатори відкрито обговорювали можливість залучити армію РФ до "поражения майданного режима", а їхні плани щодо "очистки от бандеровских, неонацистских и других элементов" почали набувати загрозливої деталізації: "процесс денацификации должен затронуть школы, вузы, госаппарат, СМИ и носить такой жесткий характер, чтобы о прославляемых сегодня гитлеровцах-коллаборантах и пискнуть в позитивном контексте никто не мог".

Кульмінацією цього наративу стало відверто людожерська стаття на РИА "Новости", що методично обґрунтовує геноцид українців і закликає до повної ліквідації України та української ідеї.

"Денацификация" згортається?

Нещодавно російські опозиційні видання розпочали поширювати інформацію, згідно з якою Кремль буцімто шукає можливості поступово знизити градус ненависті у своїй пропаганді. За словами російських журналістів і їхніх джерел, це пов’язано з тим, що населення РФ не зовсім розуміє суть терміну "денацификация" та хоче чути лише про перемоги власної армії.

Ми поки що не можемо достеменно підтвердити цю тенденцію – російський медіапростір і далі насичений матеріалами про "зверства укронацистов", а заклики до "денацификации" так само лунають на російських телевізійних шоу. Один з депутатів російської Думи взагалі заявив, що наступна в черзі на "денацификацию" Польща, адже вона називає "русский мир" загрозою для Європи та сміє натякати на виплату РФ контрибуцій Україні після закінчення війни. Так само й далі торочить про "денацификацию" й Дмітрій Мєдвєдєв – заступник Путіна в Раді безпеки РФ.

Підпишіться на щотижневу розсилку аналітичних звітів, щоб слідкувати за трендами російської пропаганди та дезінформації (українською чи англійською мовами).

росзмі дезінформація російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні