Я

Як Україні отримати танки, літаки і "Патріоти" через механізми приватних військових компаній?

Україна може отримати сучасне озброєння від Сполучених Штатів, зокрема, зенітно-ракетні комплекси ППО Patriot, танки M1A1 Abrams і літаки F-16 з ракетами AMRAAM класу «повітря-повітря», через механізми «державно-приватного партнерства», які діють в Америці десятиліттями. Американський експерт з якості в Агентстві США з управління оборонними контрактами (Defense Contract Management Agency (DCMA) Трент Теленко, який прискіпливо слідкує за перебігом війни в Україні, переконаний, що зараз саме час задіяти ці механізми. «Тексти» переказують головне із його пропозицій.

Наприкінці холодної війни, 1985 року, США запровадили LOGCAP, або Програму цивільного посилення логістики (Logistics Civil Augmentation Program). Це програма, якою керує армія США для надання допомоги армії у надзвичайних ситуаціях із залученням цивільних ресурсів. У межах програми у цивільних підрядників закуповують різноманітні логістичні рішення, які дозволяють швидко посилити армію в разі великої сухопутної війни за участі країн НАТО.

Цивільна підтримка армії

Ця програма фактично не використовувалась до першої війни в Перській затоці 1990–1991 рр., коли замість розгортати логістичну інфраструктуру армії США, було ухвалено рішення закупити необхідні послуги у Саудівської Аравії та інших країн Затоки. Адміністрація Буша-старшого вбила двох зайців: задовольнила запити антивоєнної опозиції та «попрактикувалась» із використанням послуг цивільної інфраструктури, закуплених у рамках програми.

logcap-4-logistics-1-l.jpeg

Розгортання бази підрядником LOGCAP в Афганістані. Джерело

Пізніше адміністрація Клінтона розширила LOGCAP, щоб охопити «операції, відмінні від війни» в таких місцях, як Сомалі, Південно-Західна Азія, Гаїті, Балкани та Східний Тимор.

Одним із яскравих прикладів того, як це працює в умовах війни, стала хорватська «Операція шторм» у Боснії, де Military Professional Resources Incorporated (основний підрядник із залучення військових приватних компаній в США – прим. пер.) займалася плануванням та реалізацією логістичних рішень для хорватського наступу, який в результаті зламав сербську владу в Боснії.

Фактично підтримка підрядників з приватних військових корпорацій стала наріжною для функціонування американської військової потуги з часів 2-ї адміністрації Клінтона.

Дешевше на довгу перспективу

Протягом двох строків Джорджа Буша-молодшого використання механізмів LOGCAP суттєво розширили після терактів 11 вересня. Одна з причин – можливість суттєво здешевити військові витрати.

У перерахунку на одного солдата витрати на приватних контрактників можуть бути навіть вдвічі вищими, ніж на «державній» службі. Однак вигода полягає в тому, що це разові й передбачувані витрати. Натомість «державного» солдата і його родину федеральний уряд утримує 20+ років.

Широке використання ПВК у Затоці й у подальших операціях в Іраку та Афганістані суттєво знизило ризики корупції і розкрадання у довгостроковій перспективі не лише на власне військових операціях, а й на таких статтях видатків, як освіта і медичне забезпечення ветеранів.

DEA (Управління по боротьбі з наркотиками) широко використовує послуги ПВК у війнах з наркокартелями у Південній Америці, зокрема, для повітряного спостереження і для тренування місцевих служб безпеки.

Американський уряд також використовує низку приватних військових корпорацій для постачання запчастин, наприклад, для бойових літаків, як-от Cessna-AC208B виробництва ATK.

Як Україні скористатися LOGCAP

Для України все необхідне довгострокове навчання, матеріально-технічну підтримку, потрібну для роботи з батареєю Patriot, танком M1A1 Abrams і літаками F-16 з AMRAAM, можна винайняти через логістичну підтримку підрядника за контрактом LOGCAP.

Сюди входять оператори систем озброєння і команди обслуговування. Такі компанії, як DynCorp або Halliburton-KBR, можуть укласти субпідряд з підрозділом L-3 MPRI для зведення разом таких «приватних військових підрядників».

Президент Зеленський тоді міг би надати таким «підрядникам з питань безпеки» легальний статус членів «Українського іноземного легіону» та відповідні гарантії за законами війни.

Однак для того, щоб зробити це швидко, потрібно використовувати такий рівень підтримки, який свого часу президент Франклін Делано Рузвельт надав Клерові Лі Шенно задля наймання діючих або резервних військовослужбовців США у групу, відому як «Летючі тигри» (були першою американською добровольчою групою у складі ВПС Китайської Республіки під час Другої світової війни, допомагали відбивати напад Японії. Докладніше про це можна почитати тут – прим. пер.).

FQBPO6PXsA0oJI5.png

Літаки із зображенням акули, на яких літали "Летючі тигри". Джерело

Іншими словами, треба надати кадровій службі Міноборони США документи про вихід на пенсію для людей з належними військовими навичками, щоб швидко наповнити ці «приватні підрозділи безпеки».

Доставлення новітньої американської зброї в Україну – це «логістична проблема, яка вирішується за гроші», як це робили США протягом 37 років.

«Голуби миру» з адміністрації Байдена шукали виправдання, щоб не підтримувати Україну, тому що вони цього не хочуть робити. Так-от, описане вище доводить, що вони можуть, якщо захочуть. І якщо їм не подобаються американці як «приватні льотчики» F-16, я впевнений, що є багато неамериканських пілотів, які хотіли б радо записалися в українські «Летючі тигри», щоб намалювати собі «зірочку» за збитий російський Су-34 на фюзеляжі поставленого в Україну американського літака.

війна F-16 Patriot ПВК логістика

Знак гривні
Знак гривні