В

Від придушення росіян у небі до контратаки. Українська стратегія оборони загнала росіян у глухий кут (КАРТИ)

Стратегію української армії у протистоянні російській окупаційній навалі можна описати у вигляді алгоритму із кількох послідовних кроків. Подави супротивника в небі, заблокуй пересування на підступах до великих міст, змусь їх оточити міста і розтягнутися вздовж доріг, після цього задай удару по колоні, перерізавши постачання – і потім контратакуй. Цю формулу описує у своєму мікроблозі професор і головний редактор журналу «Війна в історії» Філіпс О’Браєн. За допомогою карт він показує, чому ця стратегія українців є ефективною.

«Українці розробили план дій, який загнав у глухий кут військову потугу, що суттєво їх переважає. І завдали таких втрат загарбникам, що зрештою їхні вороги стали неефективними», – пише автор. Його суб’єктивне бачення таке

Українці почали з придушення переваги росіян у повітрі. Поєднання винищувачів з системами протиповітряної оборони дозволило їм не дати росіянам домінувати в небі, що призвело до значних втрат літаків з боку противника.

Росіяни можуть літати над Україною і скидати бомби, але українці надто ускладнили можливість підтримувати постійний контроль і змусили росіян літати таким чином, щоб зробити їхні атаки набагато менш ефективними. Це дозволило українцям зберігати мобільність на суші та самостійно використовувати безпілотники.

Придушивши росіян у повітрі, українці змогли організувати план наземної оборони. Він виявив серйозні проблеми із матеріально-технічним забезпеченням окупантів, їхніми логістикою, обладнанням та мотивацією.

Наступний крок – заблокувати пересування на підступах до великих міст із заплутаною мережею доріг і залізниць. Завдяки тому, що росіяни застрягли в Чернігові, Сумах, Харкові, Маріуполі, українці суттєво сповільнили просування росіян на початку війни, аж поки наступ повністю не зупинився.

карта 1.jpeg

Вони також змусили російську армію розгорнути сили для оточення цих міст і виснажували її, змушуючи воювати в постійному оточенні. Також росіяни ризикнули вступити в міські бої, що не дуже добре для їхнього морального духу. [Через нездатність росіян вести такі бої ефективно] це причина, чому Україна, наприклад, не здасть Маріуполь.

Заблокувавши просування довкола великих міст, українці дозволили загарбникам просунутися далі вздовж доріг, щоб розтягнути колони. Зокрема, і постачання. Щойно це сталось, українці рубають елементи постачання позаду за допомогою безпілотників.

карта 2.jpeg

Зверніть увагу на просування росіян через Ромни, зайнята територія скоротилася.

Ці атаки на колони уже призвели до великої втрати вантажівок росіян, а відтак і до серйозних логістичних колапсів на всіх лініях наступу. Це причина, чому їхня армія минулого тижня відступила більше, ніж просунулася вперед. Ця «колонна стратегія» змусила російську систему постачання місцями зруйнуватися навколо Києва, спричинивши значні відступи окупантів. Ось оновлення британського Міноборони щодо цього. Крім того, усе це значно вдарило по моральному духу росіян, водночас спричинивши великі втрати [техніки] та безпрецедентні жертви [серед особового складу].

Як результат, Україна досягла значних успіхів за останні кілька днів. Ось чудова карта.

карта 3.jpeg

У підсумку, стратегія, найімовірніше, складається із кількох кроків. Придушення панування росіян у повітрі, утримування міст з дорожньою мережею та залізничними вузлами, змушення супротивника до оточення міст і потім виведення його на дороги. Далі атака по розтягнутих колонах, відрізання забезпечення. І – щойно це підірве дух і ефективність росіян – контратака.

Додатково автор також коментує тему допомоги НАТО у розробці цієї стратегії. «Так, безсумнівно, це [сприяння НАТО] допомогло, але це шоу, яке демонструють українці. Саме вони мали розробити цю стратегію і настільки ефективно втілити її в життя (це в той час, коли НАТО продовжує казати, що не прийме Україну). Це Україна, що зробила видатну справу», – підсумовує він.

стратегія війна наступ контратаки карти

Знак гривні
Знак гривні