М

Морок з Мордору. В Україні стало значно менше світла ввечері і вночі

Рівень вечірнього і нічного освітлення в українських містах і селах значно знизився після початку російсько-української війни.

Графіка Наді Кельм
Графіка Наді Кельм

Чимало українських міст і сіл, а також окремих об'єктів промислової, житлової та військової інфраструктури залишилися без електропостачання після бомбардувань та ракетних ударів російської армії.

З початку вторгнення, 24 лютого, загарбники випустили 775 ракет по об’єктах інфраструктури в Україні (за даними на 11 березня).

Графіка Наді Кельм
Графіка Наді Кельм

Практично згасло світло на північний захід від Києва, у раніше пожвавлених і добре освітлених передмістях: Ірпені, Бучі, Гостомелі. Майже зникли нічні вогні у Харкові та Сумах.

Але й там, де бомбардувань не було, а світло є, його не вмикають увечері з метою безпеки.

Графіка Наді Кельм
Графіка Наді Кельм

Хоча, як ми досліджували минулого року (in English here) з 2014-го року до 24 лютого 2022-го року вечірнього і нічного світла в Україні було з року в рік все більше. Натомість темрява дедалі більше поширювалася лише на окупованих Росією територіях у Луганській та Донецькій областях.

Зазвичай світло дають освітлені вулиці міст і селищ, промислові й сільськогосподарські об’єкти. Після реформи децентралізації у 2015 році українські громади отримали більше коштів та можливостей розвивати свою інфраструктуру, яка наразі повсюдно знищується ворожою армією.

російсько-українська війна освітлення

Знак гривні
Знак гривні