1

100 тис. доларів за сторінку в Facebook. Або як російські пропагандисти обрали Вірменію своєю базою

ТЕКСТИ нещодавно писали про українські “патріотичні” сторінки, які адмініструють з Вірменії. Ми знайшли ще декілька десятків таких пропагандистських майданчиків та дослідили, як вони себе поводять в умовах наростального українсько-російського конфлікту.

"Патріотичні" ресурси з вірменською пропискою

ТЕКСТИ промоніторили 30 “патріотичних” ресурсів з вірменською пропискою. У всіх них країною, де проживають адміністратори сторінок, зазначена Вірменія. Є кілька сторінок, де крім вірменських, є також адміни з інших країн, але це радше можна розглядати як виняток. Ось приклад інформації про одну з таких сторінок, де місцем адміністрування визначена Вірменія:

вірмени10.jpg

Одразу варто сказати, що останні наші публікації, вочевидь, не пройшли для цих пабліків безслідно. 15 з них було нещодавно закриті або приховані їхніми адмінами. Серед них такі сторінки, як “Говорит Украина”, аудиторія якої становила 700 тисяч (!) учасників.

Проте частина сторінок та груп таки збереглася (принаймні на час написання статті). Йдеться про майданчики, які налічують від кількох тисяч до кількох сотень тисяч підписників чи учасників. Ось деякі з них:

UKRnews INFO (122 тис.)

News Portal (224,7 тис.)

Good Page (169,3 тис.)

I love Ukraine (41,4 тис.)

Главное У нас (227,7 тис.)

24 TIME Новости (118,9 тис.)

Юмор - афоризмы (143,2 тис.)

Последние новости (124,2 тис.)

Только Новости (125,1 тис.)

Новости (20 тис.)

NewsPro (0,6 тис.)

Твій інформатор (212,5 тис.)

Новости (19,9 тис.)

Повний перелік груп тут.

Аудиторія лише цих 13 сторінок та груп становить понад півтора мільйона осіб – 1,54 млн! Звичайно, частина з них – це просто боти, але все ж переважна більшість – реальні учасники, звичайні українці, користувачі Facebook.

Плюс є декілька сторінок та груп, де політичної складової ніби немає. Втім, разом зі звичним для соцмереж мотлохом про життя знаменитостей та фотографіям тварин там теж трапляються політичні вставки.

Якщо кинути дуже побіжний погляд на ці ресурси, то виникає враження, що йдеться справді про патріотичні пабліки. При цьому патріотизм там доволі таки “шапкозакидувальний”. Якщо вірити новинам, то Путіна чекає швидкий кінець, до того ж робити для цього особливо нічого й не треба – внутрішня російська опозиція, змовники та благородні російські офіцери зроблять все самі.

вірмени.jpg

Як видно з цього знімка екрана, такі повідомлення незмінно користуються популярністю та підтримкою в аудиторії подібних майданчиків. Ця інформація набрала 1,2 тисячі лайків від спраглих надії.

А от ще один пост, який закликає нас розслабитися і “не дивитися вгору”. Все вирішиться само собою:

вірмени5.jpg

Проте радість українських патріотів на подібних ресурсах точно не є довговічною. Адже за позитивними новинами одразу ж може йти інформаційний контент, що може посіяти паніку чи деморалізувати читачів цих сторінок.

вірмени2.jpg

Для наочності також можуть додати якусь “переконливу” інфографіку, на якій російські війська не наступають лише з боку Словаччини:

вірмени7.jpg

50/50 "перемог" та "зради"

На позір наповненість “патріотичними” та алярмістськими новинами становить 50 на 50, де одна половина “ультра перемога”, а інша – страшна зрада-зрадна. Такий мікс дозволяє “згодовувати” реальним читачам подібних сторінок дезінформацію, демотивуючи їх та сіючи панічні настрої.

Проте не лише інформацією про війну “бавлять” читачів подібних пабліків. Є там й пости про політику, до того ж побачивши їх, одразу розумієш, звідки у цих груп ростуть ноги.

вірмени6.jpg

На цих майданчиках крутиться не лише суто політичний контент. Там багато нібито якоїсь загальної інформації, яка, проте, має одну спільну річ – вона негативно забарвлена. Зокрема, багато інформації про різноманітні вбивства, втрати на фронті тощо. Навіть якщо йдеться про якесь погодне явище, воно обов’язково повинно мати яскраво виражені негативні наслідки. Через аудиторію подібного тривожного та негативного контенту легко просувати ідеї помсти чи встановлення справедливості або, навпаки, створювати образ приниженої, вбогої нації.

Проте і тут є певні винятки.

Наприклад, сторінка “Только новости” повністю зосереджена на постаті чинного президента у позитивному сенсі цього слова:

вірмени3.jpg

Від початку цей паблік задумувався як майданчик саме для прихильників президента Зеленського. Про це свідчить його таргетована реклама, що крутиться на ньому з березня 2021 року:

вірмени4.jpg

Але пости на ньому бувають різні, і поряд з позитивними й суто "фановими" новинами про шостого президента там міститься (за тією ж логікою 50/50) і критична щодо Зеленського інформація. Що, звісно, викликає жваве обурення читачів.

Активізація в останні дні

Буквально в останні дні відбувається надзвичайна активізація всіх цих сторінок й уніфікація їхнього контенту. Тепер темою номер один стала війна. Таке враження, що хтось дав сигнал "зливним бачкам" писати лише на цю тему.

Як повідомляють волонтери, що вже довгий час стежать за подібними майданчиками, пабліки з вірменською “пропискою” існували ще півтора року тому. Але їхній справжній “розквіт” відбувся буквально в останні місяці. Зокрема, і з досліджуваної групи щонайменше 10 сторінок були створені за останні декілька місяців. Вочевидь, зі збільшенням і розгортанням військ поблизу українських кордонів відбувалося й нарощування ворожих інформаційних ресурсів.

Для активного залучення читацької аудиторії використовувалися не лише вже традиційні засоби з поширення різноманітних котиків та малюнків із закликом лайків, а й фото реальних українських бійців, як ось на цьому скриншоті:

вірмени8.jpg

Іноді доходить до абсурду. Наприклад, була запущена реклама з фото реального загиблого українського бійця, яке просили лайкнути та привітати його з днем народження. Варто віддати належне всеїдності та нерозбірливості українських читачів подібних пабліків. Наявність свічки на фото не спинила деяких їх від лайків та привітань з днем народження.

Звісно, постає запитання: а хто ж ці чудові люди з сонячної Вірменії, які не дають забути українцям про власний патріотизм, окрилюють та надихають їх у тяжкі хвилини. На жаль, поки можемо говорити про найнижчу ланку цієї пропагандистської піраміди – рядових виконавців. Це молоді вірменські хлопці та дівчата, які, певно, трохи знаються на SMM й отримують за свою роботу, вочевидь, не найвищу зарплату.

Вичислити їх доволі просто, але для цього треба добряче гортати стрічку постів на адміністрованих ними сторінках. Іноді хтось з адмінів забуває перелогинитись, і в стрічці спливає справжнє прізвище автора інформаційного потоку. Ось фб-сторінка одного з вірменських “патріотів” України. Найпевніше, звичайнісінький SMMник на найстандартнішій для цього роду занять зарплаті:

вірмени9.jpg

Утім, ієрархія цих проєктів простими SMM-фахівцями не обмежується. Є єдиний "центр управління", який продукує основні сенси та провадить загальну координацію. Далі йде, назвімо його умовно, відділ аналізу та моніторингу, який відстежує й аналізує інформаційний простір, шукаючи резонансні теми та матеріали, що можуть викликати у населення небажану реакцію або, навпаки, повністю відповідають ідеології режиму. Можна припустити, що працівники “центру управління”, а можливо, й відділу аналізу та моніторингу мають не вірменську, а російську прописку, скинувши на “аутсорсинг” до Вірменії найпростішу і низькооплачувану роботу. ТЕКСТИ вже писали про подібний ринок політичних інформаційних послуг, коли боти з України, наприклад, працювали на країни Середньої Азії.

Загалом цих 30 пропагандистських майданчиків, які проаналізували ТЕКСТИ, – це лише вершина айсберга. За оцінкою експертів, загальна кількість подібних псевдопатріотичних пабліків з вірменською “пропискою” може сягати 100 і більше. Приблизно така ж кількість схожого пропагандистського контенту адмініструється і з території України, зокрема окупованих територій. У таких умовах, якщо прості українські користувачі соцмереж не стануть вимогливішими до того контенту, який споживають, вони й надалі наражатимуться на пропагандистсько-інформаційні атаки з боку ворога.

$100 тис. за паблік та шквал скарг

ТЕКСТИ також поспілкувалися з адміністратором та власником низки патріотичних сторінок у Facebook, громадським діячем Дмитром Карпом, якому нещодавно надійшла пропозиція продати свої ресурси.

Дмитро Карп: Мені дуже наполегливо пропонували продати нашу сторінку «Рідна Україна». На цій конкретно сторінці у нас майже мільйон фоловерів. Спочатку пропонували 50 тисяч доларів, потім навіть 100 тисяч. Це колосальна сума для ринку. Для розуміння – ціна пабліку з охопленням 5–6 мільйонів на місяць зараз становить 3–5 тисяч доларів. Спочатку це була просто переписка, потім мені стало цікаво, хто покупець, ми здзвонилися і поспілкувалися з ним по месенджеру, це виявився вірменин. Пропонував одразу скинути гроші на рахунок, права на сторінку я міг передати вже після отримання коштів. Після того, як я відмовився, почався просто шквал скарг на нашу сторінку. Паралельно почали з’являтися клони нашої сторінки.

За нашим спостереженнями, буквально за кілька тижнів після закінчення вірменсько-азербайджанської війни через Вірменію активно почали працювати російські пропагандисти. Їх активно блокували, коли вони працювали з Росії, і певно, тому вони вирішили працювати через вірменську реєстрацію. Це не нова річ, свого часу російські пропагандисти пробували працювати через Європу, наприклад, активно скуповували пабліки у Литві, Польщі. Тепер так виглядає, що основним закордонним місцем дислокації для російських пропагандистів стала Вірменія. А отже, якимось дотичним до інформаційної сфери вірменським спеціалістам надійшло дуже велике у грошовому вимірі замовлення. Почали створюватися клони українських сторінок, останні почали намагатися активно блокувати. Надходить просто неймовірна кількість скарг на українські сторінки. Відшукуються найменші зачіпки, щоб поскаржитися і спробувати якимось чином заблочити сторінки. У масовому порядку йдуть спроби вимкнути українські сторінки або підмінити їх на свої.

війна фейсбук росія дезінформація вірменія соцмережі

Знак гривні
Знак гривні