Т

Тут газу досхочу. Тепла погода завадила планам Росії створити в Європі штучний енергодефіцит

У перші дні 2022 року десять країн Європі відновили закачування газу в підземні сховища. У розпал календарної зими замість нестачі газу виник його надлишок.

Гра на підвищення ціни

Як відомо, у четвертому кварталі 2021-го біржові ціни на газ у Європі рекордно зросли – у грудні вони перетнули немислиму ще зовсім недавно межу в 2000 доларів за тисячу кубометрів. Головною причиною цієї аномалії стала поведінка Росії, яка забезпечує близько третини від усього європейського газового імпорту. Під час підготовки до опалювального сезону 2021–21 років Кремль почав цілеспрямовано створювати дефіцит газу в Європі. При цьому попит ріс, адже економіка відновлювалася після локдаунів.

По-перше, було зірване закачування газу в підземні сховища на території Німеччини та Австрії, які належать Газпрому. Понад те, замість заповнення Газпром відбирав звідти газ і постачав клієнтам. По-друге, російський газовий монополіст принципово відмовився від спотової торгівлі газом на європейських біржах і виконував лише контрактні угоди. І насамкінець, навіть по контрактах він забезпечував лише мінімально визначені обсяги, відмовляючись збільшувати постачання.

1.jpg

На початку 2022-го на більшості території Європи тримається аномально тепла погода

Мета цих дій не становить таємниці: у такий спосіб Москва хотіла викрутити руки Європі та примусити її пришвидшити сертифікацію підводного газопроводу «Північний потік-2». А це призвело б до зменшення транзиту газу через Україну, а після завершення дії чинної транзитної угоди – і до повного припинення прокачування газу через нашу територію.

Подібну тактику Кремль застосовує не вперше: у 2014–15 роках Газпром наполовину скоротив постачання газу до Євросоюзу і не реагував на запити контрагентів про збільшення надходжень. Тоді метою теж було створення штучного дефіциту газу в Євросоюзі, щоб не дати змоги європейським газотрейдерам постачати пальне в Україну.

Кліматичні зміни та гас із США збивають ціну

Цей план провалився: Європі вистачило газу, а Україна саме в той період завершила створення системи газопостачання із західного напрямку, що дозволило з осені 2015 року повністю відмовитися від купівлі газу в Росії. Що ж до Газпрому, то він втратив гроші та репутацію.

Цього ж разу, здавалося, ситуація розвивалася відповідно до газпромівських задумів: газопостачання до Європи скоротилося, і це розігріло ціни на енергетичних біржах до небачених висот.

Утім, у Москві не врахували двох чинників. Перший – це робота глобальних ринкових механізмів. Астрономічно великі ціни газу зробили цей ринок привабливим для постачальників зрідженого природного газу з США – особливо в поєднанні зі спадом попиту в Азії, найбільшому ринку для ЗПГ. Півтора десятка кораблів-газовозів вирушили через Атлантику до портів Старого Світу – і сама ця інформація ще до прибуття суден спричинила обвал біржових цін. Зараз газ на майданчику TTF коштує 68,5 євро за мегават-годину, або 721 євро за тисячу кубометрів – це теж дуже дорого, але незрівнянно з грудневим піком.

3.png

Ціни на газ у Європі обвалилися після астрономічного стрибка. Ціна позначена у не звичних для нас показниках євро за мегават/годину

Другий чинник забезпечила погода: на Новий рік на більшості території Європи запанувало аномальне тепло. На півдні Європи термометр деінде показував двадцять градусів за Цельсієм, а у центрі встановилися цілком комфортні, як для січня, 10–12 градусів тепла.

Газовий ринок відреагував на цю ситуацію миттєво. Десять європейських країн припинили відбір газу з підземних сховищ і натомість розпочали закачування. Серед них такі великі споживачі газу, як Німеччина, Франція, Нідерланди та Велика Британія. Закачує газ також і сусідня з нами Польща. Що ж до відбору газу, то він, за даними Gas Infrastructure Europe, є найнижчим за минулі десять років. А менше ніж два місяці тому, в листопаді, він, навпаки, був найвищим за чотири роки: за перші 20 днів листопада зі сховищ відібрали 4,8 млрд кубометрів при добових обсягах 240 млн кубометрів на день.

2.png

У перші дні 2022-го Європа знову закачує газ у підземні сховища

Та і це ще не все. Прогноз погоди вказує, що плюсова погода триматиметься в Європі принаймні всю першу декаду січня. Імовірно, в ці дні закачування газу переважатиме над відбором або принаймні дорівнюватиме йому.

Тобто, ризик газового дефіциту в Європі зник. Навіть у разі сильних морозів у другій половині січня чи лютому вже наявних ресурсів достатньо, щоб пройти холодний сезон без загроз. Це ж, до речі, стосується й України. Станом на 1 січня 2022 року в підземних сховищах зберігається 13,6 мільярда кубометрів газу. Цього вистачить, щоб завершити опалювальний сезон виключно на цих запасах і власному видобутку, без імпорту додаткових обсягів газу.

Європа війна погода економіка росія газ

Знак гривні
Знак гривні