З

Захід закликають «пожертвувати» Україною та називають Зеленського «наркозалежним». Моніторинг дезінформації №110

  • Вигадані виправдання для вторгнення в Україну.
  • Гогілашвілі – «наркокур’єр» Зеленського.
  • Україна – «агресор».
  • В Україні «бушує» економічна криза.
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 13 — 19 грудня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Псевдоексперти

Цього тижня ми перевірили, що пишуть у матеріалах, де фігурують псевдоексперти з нашої бази. Ми робитимемо такі огляди щомісяця в наступних моніторингах.

Цього місяця псевдоексперти коментували основні політичні події в країні. Вони розмірковували про плани Зеленського і «Слуги народу» перенести вибори до парламенту після президентських. Інша тема, яку часто згадували, це пресмарафон Зеленського, де він «объявил войну Ринату Ахметову». Не забули також про інші ініціативи президента, як-от множинне громадянство, яке охрестили «Легализацией колониального управления». Не обійшлося в публікаціях псевдоекспертів і без звичного схвалення Віктора Медведчука.

Що нового писали дезінформатори?

Цього разу дезінформатори продовжували тренди минулих тижнів. Вони шукали легітимізацію своїх закидів на «особливі права» Росії на українській території в публікаціях у міжнародній пресі. Головна ідея, яку вони просували, — Україну треба примусити до виконання Мінських протоколів.

У внутрішній політиці піднялася чергова хвиля негативу щодо президента Зеленського. Його звинувачували у зловживанні наркотиками, а скандального колишнього заступника голови МВС Гогілашвілі презентували як «особистого наркокур’єра президента».

Виправдання вторгнення. «Запад пожертвует Украиной»

У попередньому моніторингу ми докладно описали основні пропагандистські тези, які супроводжують тексти про україно-російсько-американські відносини. В них Україна – це маріонетка, яку використовує Захід для залякування та шантажу Росії (яка, звісно, хоче миру та зовсім не боїться санкцій).

Минулого тижня дезінформатори продовжили їх розвивати, особливу увагу приділяючи легітимізації своїх тез через «правильні» слова та цитати в іноземній пресі. Ось лише декілька заголовків:

«Журналисты из США напомнили о бездействии Байдена во время воссоединения Крыма с Россией»

«Финский политолог назвал НАТО террористической организацией»

А ось ще одна «правильна» позиція, тепер від британського інтернет-видання: «“Большинство западных СМИ в последнее время любят представлять Россию как злого демиурга, который пытается перекроить мир в соответствии с собственными злобными замыслами. Вот почему весь год нам постоянно рассказывали о том, что Россия готовит вторжение на Украину”, – сообщает британский интернет-журнал Spiked».

«Отключение России от системы SWIFT вряд ли является реалистичной опцией, заявил немецкий политолог Янис Клюге в своём интервью для телеканала N-TV».

На ті ж медіа, на які вплинути неможливо, збігались анонімні коментатори та породжували контент для російських сайтів – як у випадку зі статтею «Читатели WP: Западу придется покинуть Украину»:

«Соединенные Штаты отправляют оружие на Украину, подталкивая украинскую армию выступить против России…Отправляя на Украину оружие и подталкивая Киев не выполнять условия Минска-2, призывая его силой вернуть сепаратистские русскоязычные регионы на востоке страны и заверяя, что Соединенные Штаты обязательно это поддержат, Вашингтон создает очень опасную ситуацию»

На радість для авторів моніторингу, більшість українських клікбейтних видань, мабуть, взяли якесь проукраїнське замовлення, стали на бік українських національних інтересів та почали висміювати «миазмы больного сознания Путина». Але не всі. Деякі з сайтів-сміттярок (переважно ті, що піарять Медведчука) повторювали та розвивали російські тези: «Зе-власть не переживает, что "Украину обсуждают без Украины", и продолжает заниматься политическим террором в отношении оппозиции». І так само як російські пропагандисти, як докази цитували «правильні» коментарі від анонімних дописувачів соціальних мереж: «"О нас без нас, потому что мы не являемся субъектами международной политики. У нашего государства не хватает авторитета", – считает одессит».

Зеленський – наркозалежний

Російські маніпулятивні сайти, що пишуть про Україну, продовжили вигадувати фейки на тему наркозалежності Зеленського та його оточення. Новим поштовхом для таких публікацій стала сумнівна біографія колишнього заступника міністра внутрішніх справ Олександра Гогілашвілі.

Нагадаємо, що кілька тижнів тому Гогілашвілі втрапив у резонансний скандал через свою неадекватну поведінку на блокпосту в зоні ООС. У минулому його прізвище фігурувало у кримінальних провадженнях щодо незаконного обігу наркотичних речовин. Через це дезінформатори вирішили призначити його заледве не особистим наркокур’єром президента та його оточення.

«Слугу народа» оставили без «сладкого», – писали дезінформатори, а їхні таємничі «інсайдери» ділились подробицями розгульного життя української верхівки: «Если предыдущие созывы (Верховної Ради – ред.) "ломались" на алкоголе, то эти наркоманят, причем некоторые не по-детски. Многие из этой фракции хотя бы раз, но пробовали наркотики. Тех, кто курит траву даже не считаем, они уже как святые».

Продовжуючи тему особистого здоров’я Зеленського, російські маніпулятори взялись обговорювати психоемоційний стан президента. Вони виставляли йому різноманітні діагнози та радили якнайшвидше звернутися по медичну допомогу.

«У Зеленского целый букет психологических расстройств», «Если президент Зеленский не предпримет меры, чтобы улучшить свое эмоциональное состояние, все закончится плохо. Вплоть до госпитализации», «…невротическое состояние президента только нарастает, а вместе с ним множится и раздражительность, озлобленность, спонтанные перепады настроения, забывчивость, а также попытки прицепиться к словам», – писали вони.

Причини виникнення «тяжелого психоэмоционального состояния» дезінформатори знову-таки прив’язували до вживання Зеленським наркотичних речовин: «Зеленский часто прикасается к носу или «шмыгает» им, что также стало поводом для очередной порции догадок в его сторону. Так как частные прикосновения к носу, постоянные прикосновения к нему, «шмыгание» — внешние признаки поведения нюхающих наркоманов».

Україна не хоче миру на Донбасі

Російські сайти продовжують звинувачувати Україну в небажанні досягнення миру на Донбасі, відмові виконувати Мінські протоколи та постійних порушеннях перемирʼя. Російські експерти вигадують легальні способи «помочь Донбассу оружием» через Абхазію (вдаючи, що на Донбасі немає російської зброї) та звинувачують Захід у провокуванні України на бойові дії, адже «поставки Украине вертолётов, беспилотных летательных аппаратов и самолётов подталкивают украинские власти к резким и опасным шагам». Нагадаємо, що нічого серйознішого, ніж «Джавеліни» Захід на момент підготовки моніторингу не продав.

«Президент Украины Владимир Зеленский мечтает реализовать Минские соглашения, однако Вашингтон хочет, чтобы конфликт в Донбассе продолжался».

Крим

У Криму продовжують обговорювати можливість обʼєднання Криму та Севастополя та використовувати стрічку новин переважно для піару Аксьонова, «паркетних» повідомлень і розповідей про те, як гарно жити на півострові, а «Крымская продукция завоевывает международный рынок» (маючи на увазі участь у виставці в Дубаї).

Також писали:

Пул медведчуківських сайтів продовжує відпрацьовувати свої гонорари. Вони радіють потраплянню Медведчука в рейтинги найвпливовіших політиків одного з українських сайтів-сміттярок, відтворюють російську тезу про «соросят» та масово цитують заяву ОПЗЖ, що «подлые и преступные действия власти лишь подтверждают невиновность Виктора Медведчука»

Поширювали повідомлення про ліквідацію мережі «украинских неонацистов» у понад тридцяти регіонах Росії. За версією ФСБ РФ, мережу було створено під керівництвом українських спецслужб, а кількість її учасників сягала понад сотні людей. Їхньою основною метою була підготовка масових вбивств і терактів на території Росії. Детальний розбір цієї маячні читайте тут.

Дезінформатори поширювали повідомлення про відтік населення з України та зловтішались цим новинам в анонімних телеграм-каналах: «За 10 месяцев выехало и не вернулось 600 000 человек‼ Просьбы последним выключить свет и проверить воду… ». Окрім цього, дезінформатори продовжили поширювати звичні тези про «ріст цін», мігрантів, які нібито мають заселити Україну «замість українців», і нахвалювати Москву, протиставляючи з Києвом за різними міжнародними рейтингами.

Висновки

Дезінформатори цього тижня дисципліновано переказали свої звичні тези та пристосували їх під кілька великих скандалів, як-от звільнення Гогілашвілі. Чільною залишалася тема щодо безпеки та міжнародного статусу України. Дезінформатори намагалися шукати та вигадувати підтримку своїм тезам у міжнародній пресі. Самі ж наративи майже не змінилися з початку осені. Захід не повинен підтримувати Україну, натомість тиснути не неї, щоб вона підкорилася Росії. А також тези про «особливі права» Росії у Східній Європі. Окрім цього, ми помітили багато абсурдних звинувачень Зеленського у наркозалежності та різноманітних прогнозів зростання цін та економічного занепаду для України.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 13995 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні