П

Пристрасті за олігархами та військова небезпека, що нікуди не зникла. Моніторинг дезінформації №108

  • Перевороти Зеленського.
  • «Визнання» окупованого Криму Лукашенком.
  • Нові військові погрози для України.
  • Протиставлення олігархів і «зовнішнього управління».
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 29 листопада — 5 грудня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Зеленський після пресконференції та виступу в Верховній Раді перебуває в центрі уваги. Дезінформатори намагалися вписати в його конфлікт з олігархом Ахметовим свої тези про зовнішнє управління та насміхалися над «переворотом», який анонсував Зеленський. Тези про зовнішнє управління також використовували у темі про подвійне громадянство для української діаспори. Крім того, цього тижня з небувалим розмахом писали про «визнання» окупації Криму самопроголошеним президентом Білорусі Лукашенком.

Зеленський та держпереворот. «Госдеп ставит на Ахметова и сливает Коломойского?»

Українські сайти-сміттярки продовжують «захищати» Ахметова від Зеленського та «звеличувати» олігарха, дискредитуючи президента: «За Ахметовым котировки на международных биржах, что подтверждает прозрачность его бизнеса для Запада. [...] Плюс медиа империя. Плюс политические контакты. За Величайшим – опыт корпоративов и извинение перед Кадыровым. СБУ с Бакановым. Прокуратура с Венедиктовой. Полиция с Монастырским». Такі тексти можуть бути оплачені самим Ахметовим (щоб це точно визначити, потрібно проводити окреме розслідування), втім, вони збігаються з російськими наративами з критикою української влади як цілковито нікчемної. Нагадаємо, що попередні президенти подавалися в такому самому ключі.

Але прикметно, що російські сайти, які пишуть про Україну, теж стають на захист олігарха («Ринат Леонидович ― серьезный человек»), а ще розбавляють тему конфлікту між Ахметовим і Зеленським тезами про зовнішнє управління, які останнім часом дуже популярні в російських дезінформаторів. Вони пишуть, що Ахметов «договорился с Госдепом, представив кандидатуру Разумкова», та використовують це як привід нагадати, що «в Украине со времен первых выборов президента его легитимность определяют в США».

Російські дезінформатори апелюють до зовнішнього управління і коли розмірковують про можливість держперевороту в Україні. Нагадаємо, про це заявив Зеленський і повідомив, що переворот готують російські спецслужби та намагаються втягнути в нього Ахметова.

Поки українські мейнстримні медіа утримуються від оцінних суджень, оскільки робити власні висновки на основі скупої інформації, оприлюдненої Зеленським, дуже складно, а іншої немає, та висвітлюють тему держперевороту через цитати політиків (Шмигаля, Монастирського, Арахамії, Корнієнка та інших), російські маніпулятивні сайти емоційно розмірковують, що «если политика Зеленского останется проатлантической и антироссийской, то националисты и сторонники евроинтеграции будут его поддерживать и госпереворот не понадобится». Їх підтримують російські мейнстримні сайти, пишучи про «украинский недоворот», публікуючи заголовки на кшталт «“Он ещё вторжение инопланетян отбил!” — Зеленский предотвратил госпереворот» та розмірковуючи, що «Тема украинского переворота с каждым днём всё больше выглядит опереточной, попсовой, изобилующей многочисленными нестыковками и несуразностями»

Загалом українські мейнстримні сайти, які висвітлюють події та заяви відповідно до їхньої реальної ваги в українському суспільстві, писали про переворот менше, ніж російські дезінформаційні. Останні взагалі полюбляють тему перевороту в Україні, за час останнього моніторингу ми бачимо сплеск довкола цієї тематики.

Російський Крим для Білорусі

Лукашенко офіційно визнав Крим російським та домовився про зустріч з Путіним у Севастополі. Тому очікувано, що як мейнстримними, так і маніпулятивними російськими сайтами розлетілися його цитати з тезами російської пропаганди: «украинские военные — бывшие советские — в 2014 году сами предложили российской стороне войти в Крым, чтобы не допустить размещения там войск НАТО». А провідні російські видання до цієї новини додавали урізану цитату Дмитра Кулеби, що якщо Білорусь дійсно визнає окупацію Криму Росією, то «Киев будет действовать по полной программе». Що без додаткового контексту виглядає як порожня погроза та має на меті дискредитацію зовнішньої політики України.

Крім цього, російські сайти транслювали своє обурення через небажання ЮНЕСКО «под давлением западных стран» відправляти своїх експертів до Криму (адже «такая поездка может состояться только в рамках резолюции, утверждающей, что Крым – часть Украины») та раділи разом з Аксьоновим щодо затримання в Криму «группы украинских диверсантов». Не забуваючи до новини додати його критику українських політиків, чиї «"любовь" и "забота" выражаются в терроре и попытках диверсий, в стремлении максимально навредить крымчанам. Вот такая она, бандеровская "любовь"».

Висміювання Зеленського та його ідеї множинного громадянства

Ледве не щотижня можна прочитати як на українських, так і на російських сайтах-сміттярках тексти, основна мета яких – дискредитувати Зеленського, а разом з ним і всю українську владу. В них часто цитують анонімних емоційних дописувачів соціальних мереж, публікують карикатури та дають слово своїм постійним публіцистам.

«Если раньше никто из порядочных экспертов и блогеров не хотел поддерживать Зеленского, то сегодня не желают даже непорядочные»

Пресконференція Володимира Зеленського та його виступ у Верховній Раді посилили цей напрям. Адже емоційна критика особистості Зеленського органічно супроводжує критику його ідей та законопроєктів. Особливо дісталось ідеї множинних громадянств для українців. Українські маніпулятивні сайти перетворювали її на «нас сразу станет 65 миллионов, и агрессор будет не в состоянии завоевать такую могучую державу», а російські сайти, що пишуть про Україну, повʼязували множинні громадянства з вигодою для Уляни Супрун та всім «ей подобным, кто приезжает в Украину из метрополии осуществлять внешнее управление». Адже «Двойное гражданство – способ легализации внешних правителей в Украине».

Російські сайти не залишили без своїх коментарів й ідею створення економічного паспорта українця: «А теперь деньги от использования недр будут бегать за украинскими детишками. Отличное разводилово на 10—18 лет для нации, чьи бабушки на майдане мечтали о том, чтоб внуки жили при коммунизме, зачёркнуто... в Европе».

Україна готується до нападу на РФ

Росія продовжує інформаційну агресію проти України. Російська пропаганда вкотре звинуватила Україну та Захід у підготовці до нападу на РФ. Зокрема, маніпулятивні та деякі мейнстримні російські сайти називали НАТО «коллективным Гитлером», а міністр закордонних справ РФ Сєрґєй Лавров заявив, що Київ буцімто планує «новую военную авантюру». Ці тези підкріпили заявою речниці МЗС РФ Марії Захарової про те, що Збройні сили України стягнули до зони ООС понад 120 тисяч військовослужбовців. Наратив про можливий напад України продовжили розвивати дописувачі російських дезінформаційних сайтів. Вони писали, що наша країна стала на «путь нацистсткой Германии» та готує «превентивный удар» по РФ.

«Лукашенко к войне с Украиной готов»

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, підхоплюють усі цитати Лукашенка, в яких він транслює та підкріплює російські наративи. І хоч найпопулярнішою цитатою минулого тижня стало визнання самопроголошеним президентом Білорусі Криму російським, її доповнили інші фрази Лукашенка про зовнішнє управління. Як, наприклад, теза про бажання Заходу розвʼязати «войнушку» на Донбасі. Або твердження, що тиск на Білорусь – це війна Заходу проти Росії і що «Запад использует мигрантов для сдерживания армии Белоруссии».

Також писали:

«Зеленский должен использовать возможности Медведчука для налаживания отношений с Россией», та поки Медведчука переслідують, діалог з Росією неможливий – такі тези українськими сайтами-сміттярками поширювали медведчуківські експерти.

Російські державні медіа поширювали відео, на якому вчителька однієї з київських шкіл свариться з учнем та пишається тим, що вона «русская». Російські сайти, що пишуть про Україну, висміювали ініціативи мовного омбудсмена Тараса Кременя.

Висновки

Цього тижня дезінформатори багато реагували на різні заяви та виступи Зеленського (яких теж накопичилося чимало). Ми вже неодноразово писали про те, як змінився тренд висвітлення Зеленського дезінформаторами. Якщо під час виборчої кампанії та у перші пів року президенства його майже хвалили, то зараз його висвітлення вже нічим не відрізняється від попереднього президента. Звідси багато насмішок, звинувачення у «зовнішньому управлінні» та постійні пошуки конкурентів (зараз таким зображають Разумкова). Окремо багато сайтів відзначили його ідею про подвійне громадянства, що мало б пов’язати діаспору з Україною. Дезінформатори пишуть, що воно буде вигідним Уляні Супрун і «ей подобным, кто приезжает в Украину из метрополии осуществлять внешнее управление». Щодо війського загострення на кордоні — зберігається ворожий тон і постійні звинувачення НАТО в «агресії» проти Росії.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 14599 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні