У

Україну пропонують «подтолкнуть» у бік Росії. Моніторинг дезінформації №106

  • Критика «Вовиної тисячі».
  • Виправдання Медведчука через фейк про постачання вугілля з окупованих територій.
  • Україну «потрібно штовхнути до» російського бачення Мінських протоколів.
  • Україна, а не Росія «винна» в міграційній кризі.
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації.

Період: 15 — 21 листопада 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Цього тижня дезінформатори здебільшого продовжували розвивати ті самі теми, які вони порушували останнім часом. Менше публікацій, ніж очікувано, з’явилося про «вагнергейт». Натомість було багато розмірковувань про те, що Заходу потрібно «змусити» Україну виконувати російське бачення «мирного врегулювання». Ми також зауважили, як у соцмережах деякі західні журналісти й оглядачі поширювали російські теми про потребу «компромісу» коштом інтересів України. Ми вже не вперше бачимо, як Росія використовує погрози зброєю для того, щоб нав’язувати іншим власну зовнішню політику.

Псевдоексперти

Цього тижня ми перевірили, що пишуть у матеріалах, де фігурують псевдоексперти з нашої бази. Ми робитимемо такі огляди щомісяця в наступних моніторингах.

Ключовою темою для псевдоекспертів цього місяця (дещо очікувано) стала операція із затримання «вагнерівців» і роль Зеленського та його оточення в ній. Одні писали, що Зеленського звинувачують у «державній зраді». Інші, навпаки, називали розслідування Bellingcat спробою знищити репутацію Зеленського. У своїх матеріалах вони багато цитували інтерв’ю колишнього глави Головного управління розвідки Міноборони Бурби, де він розповів про перебіг операції й про його звільнення після того, як з’явилася інформація, що операція провалилася через перенесення дати.

Іншою темою, що не полишала псевдоекспертів, була реклама партії ОПЗЖ і особисто Медведчука та енергетична криза в Україні. Псевдоексперти просували «идею Медведчука о газовом консорциуме» та радили чекати «Північного потоку-2» як розв'язання проблеми цін на газ. Паралельно вони лякали Україну «блекаутом» через дефіцит вугілля. Псевдоексперти передбачали, що через високі комунальні тарифи та дефіцит енергоносіїв в Україні почнуться протести, а Зеленський — втратить владу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Коронавірус

Українські видання-клікбейтери критикували «Вовину тысячу» (виплату грошей за вакцинацію) та поширювали маніпуляції, що цю суму треба буде декларувати (а отже, на тих, хто цього не зробить, «можно будет с мая 2022 года вешать штрафы за неуплату налогов») або що через неї можна втратити право на субсидію.

Російські мейнстримні сайти також обговорювали «тисячу Зеленського» (її потенційну (не)ефективність) та продовжували спростовувати тези про фінансування Росією антивакцинаторського руху, ботів і тролів в Україні.

Варто зауважити, що на російських сайтах майже немає антивакцинаторських тез. Чого не можна сказати про проросійські анонімні телеграм-канали. Вони критикують владу, поширюють відверті фейки, пишуть про насильницьку вакцинацію та порушення Конституції. «Нас просто принуждают вакцинироваться, из-за низкого планирования министерства здравоохранения, которое закурило препараты с ограниченным сроком годности».

Економічне зубожіння: дефіцит вугілля й енергетична криза

Дезінформатори продовжують розвивати наратив про економічне зубожіння України, переплітаючи його з дефіцитом вугілля в Україні та загрозою віялового відключення електроенергії.

На цій темі активно піариться Медведчук, поширюючи українськими сайтами-сміттярками десятки статей з майже ідентичними заголовками: «Пока запасы угля таяли на глазах, в Киеве решили "добить" Виктора Медведчука». Також на таких ресурсах плодилися фейки від російських джерел, що «Киевский режим намеревался тайно договориться с Луганской Народной Республикой о поставках угля и электроэнергии».

І хоч українська делегація в ТКГ вже спростувала цю інформацію, це не завадило українським сайтам, що поширюють російську дезінформацію, ставати на захист Медведчука (оскільки в центрі його звинувачення – постачання вугілля з окупованих територій Донбасу, а отже, він у 2014 році робив те саме, на що нібито йде влада Зеленського сьогодні). А російські сайти, поширюючи цей фейк, вкотре демонізували «київську хунту», продовжували залякувати попередженнями «о самой сложной зиме за годы независимости страны» та розмірковували про те, чи варто Донбасу торгувати з «українським режимом»:

«Майданный режим обстреливает города Донбасса, убивает людей, в том числе и детей. Экономическая блокада, устроенная Киевом, не дает региону нормально экономически развиваться. И разовые закупки Украиной угля эту ситуацию не изменят. Зато продлят существование майданного режима, что приведет лишь к увеличению страданий жителей края. Получается, что поставлять уголь Украине подобно тому, что зимой подкармливать волка, который окрепнет к весне и съест того, кто ему помог».

Вторгнення Росії. «Длительная осада Украины»

Російські війська продовжують створювати напругу поблизу кордонів України. Водночас російська пропаганда намагається просувати наратив про те, що це наша держава поводить себе агресивно та є маріонеткою США і НАТО. Псевдоексперти та дезінформатори пробували всіляко звинуватити Україну у зриві та/або саботажі Мінських протоколів. «Зеленский завёл Минский процесс в глухой угол, и у него уже открыто говорят, что Минские соглашения не исполняются и никто исполнять их не собирается […] А это — путь к войне, но не к миру. Вопрос лишь в том, когда Зеленского США пнут натовским сапожищем в бой», – писали вони на маніпулятивних сайтах, що поширюють російську дезу.

Російські маніпулятивні сайти, що пишуть про Україну, та російські державні ЗМІ дотримувались тієї ж лінії і наголошували на тому, що Захід має «подтолкнуть» Україну або навіть «жёстко призвать» нас до виконання Мінських домовленостей.

Паралельно Росія знову просувала наратив про «непотрібність» та «покинутість» України західними партнерами. «Украине никто не поможет в войне с Россией и вот почему», «НАТО что, собирается напасть на страну с 1000 атомных боеголовок?» – формулювання такого штибу просувалися на українських маніпулятивних клікбейт-помийках.

Польща та Україна – основні винуватці нової міграційної кризи в Європі

Минулого тижня дезінформатори чимало писали про штучно створену міграційну кризу на польсько-білоруському кордоні. Вони звинувачували Польщу в «издевательствах» над мігрантами та закликали ввести санкції проти польського уряду. Російські пропагандисти переконували свою аудиторію у поразці ЄС у «миграционных войнах» та поширювали маніпулятивні коментарі європейських симпатизантів Кремля. Також російські дезінформаційні сайти, що пишуть про Україну, намагалися цілковито перекинути відповідальність за нелегальне перевезення мігрантів на українських громадян. «Все хорошо знают, что мигранты приезжают в ЕС с украинской территории, но не говорят об этом. […] Украинцы, которые занимаются переправкой нелегалов с территории Белоруссии, способствуют обострению миграционного кризиса в Европейском союзе. Это происходит потому, что ЕС совершил ошибку, приняв решение о том, что граждане Украины могут свободно въезжать на территорию Европейского союза. Теперь мы видим последствия этого решения», – писали вони.

Також писали:

Українські сайти-сміттярки поширювали тезу, що Олена Шуляк (яка очолила партію «Слуга народу» замість Олександра Корнієнка) отримала цю позицію, бо «курирует во фракции так называемую “группу соросят”». А Разумкова називали «новым Медведчуком» (натякаючи на його проросійську позицію).

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, багато розводилися про підписаний Путіним указ про торгівлю РФ з окупованими територіями Донбасу. Вони раділи ще більшому зближенню «ЛДНР» з Росією «в условиях экономической блокады Киева, а также геноцида и этноцида с его стороны».

Пропагандисти РФ масово тиражували висловлювання чинного болгарського президента про «російський Крим», а також уважно стежили за станом здоров’я експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі, котрий оголосив голодування на знак протесту проти дій нинішньої грузинської влади.

Висновки

Псевдоексперти, яких ми моніторимо, цього тижня багато коментували матеріал Bellingcat, який відкриває деталі операції із затримання «вагнерівців». Зокрема, вони звинувачували Зеленського в зраді, а його оточення в роботі на Росію. У темі коронавірусу дезінформатори найбільше уваги присвятили «Вовиній тисячі». Дезінформатори переконували, що виплати за вакцинацію – це підкуп виборців і ті, що їх отримають, втратять право на субсидії.

Пишучи про дефіцит вугілля в Україні, російські сайти використали власний фейк (нібито Україна купуватиме вугілля на окупованих територіях), щоб виправдовувати Медведчука. Його звинувачують (серед іншого) у торгівлі вугіллям з окупованими територіями. Однією з ключових тем тижня був заклик «примусити до миру» Україну. Російські дезінформатори використовували побоювання реальної російської агресії, щоб переконати Захід поступити інтересами України, а Україну — втратити довіру до її партнерів.

Інші помітні теми – це міграційна криза, в якій чомусь звинуватили Україну та Польщу (буцімто українські громадяни перевозять мігрантів з Білорусі, а винен у цьому — «безвіз»), указ президента РФ про торгівлю з окупованими територіями, який «рятує» жителів під російською окупацією від «экономической блокады Киева», та заява болгарського прем’єра про «російський Крим».

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 15501 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні