Д

Дефіцит кисню, істерика через безпілотники та скіфське золото. Моніторинг дезінформації №103

  • Зловтішалися з розмаху епідемії в Україні
  • Обговорювали удар безпілотника по російській гаубиці
  • Спекулювали про захоплення села Старомар'ївка
  • Звинувачували Україну у підготовці до війни
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 25 — 31 жовтня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Цього тижня дезінформатори продовжують критикувати підготовку української медичної системи до піка епідемії. Вони насміхалися з припущення про диверсію на основних підприємствах, де виробляють кисень для лікарень. Та радіють поширеності продажу COVID-сертифікатів та фальшивих ПЛР-тестів в Україні. Водночас дезінформатори рідко згадують ситуацію в Росії, де «вдосталь» вакцини «Спутник V», але рівень вакцинації далекий від розвинених країн.

Ми ж нагадаємо, що чергова хвиля епідемії в Росії не почалася, бо там ще досі не закінчилася попередня. На початку літа в більшості країн епідемія вщухла, але не у РФ. Влітку там помирало понад 700 людей на день. Зараз більш як тисяча, і жодного спаду не сталося.

Іншою темою, яку просувають дезінформатори, є застосування безпілотника проти російської гаубиці, що обстрілювала позиції українських військових. Вони писали про «первый акт новой военной пьесы», шукали уявних турецьких військових та лякали Україну страшними наслідками. Нагадаємо, що безпілотник знищив гаубицю, яка, обстрілюючи українські позиції, порушувала домовленості про припинення вогню і не мала права міститися так близько до лінії фронту.

Коронавірус

Українські маніпулятивні видання минулого тижня розмірковували про «особенности национальной вакцинации» та піарили партію «Опозиційна Платформа — За життя» (ОПЗЖ). Останні продовжують використовувати тему епідемії коронавірусу, щоб звинуватити владу у бездіяльності.

Важливим інформприводом для дезінформаторів став дефіцит кисню для хворих на коронавірус через плановий ремонт двох основних його виробників в Україні. Російські сайти глузували з цитати Радуцького та того, що українські правоохоронці перевіряють версію про диверсію: «Кстати, из-за острого дефицита кислорода украинские силовики не нашли ничего лучшего как заподозрить диверсию. Действительно, это очень удобно – списать на диверсию халатность и беспечность руководства страны, у которого “Украина не почувствовала”, откуда берётся кислород».

Слідом за ними глузливу тональність переймали й українські сайти-сміттярки: «ОХ уж этот Путин! Взял и украл весь кислород у Ляшка...Не хватает электричества, угля и газа - диверсия.Маленькие зарплаты и пенсии - диверсия.Огромные тарифы на коммунальные услуги - диверсия.А может диверсанты Путина это наша власть ??»

Крім цього, на російських сайтах продовжували радіти поширенню Україною практик продажу COVID-сертифікатів та фальшивих ПЛР-тестів та описувати, як «украинцы гибнут массово из-за отказа от российской вакцины». Останню тезу доповнювали посиланнями на фейк від анонімного джерела анонімного проросійського телеграм-каналу: «Секретарь СНБО и ряд «слуг» привиты российским “Спутником”. Зеленский запретил разглашать эти данные».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Удар «Байрактара» по російській гаубиці – це «большая провокация» чи «полноценная война»?

Україна застосувала «Байрактар», щоб придушити ворожу артилерію, яка всупереч попереднім домовленостям почала стріляти в зоні ООС. Така відповідь стала несподіванкою для окупантів. Росія спочатку, схоже, дещо розгубилася та не знала, як реагувати на цю подію. Проте трохи згодом її пропагандисти спробували розкрутити тези про те, що Україна «настроена на эскалацию» війни. Російські державні ЗМІ розмірковували про «новый виток войны», «конец перемирия» та «полномасшатабное наступление [України]», а також поширювали дезінформацію про появу танків та масовані артобстріли з боку ЗСУ:

«После удара с беспилотника ситуация на линии разграничения серьёзно обострилась — к удару с воздуха украинские военные добавили артиллерийский обстрел, а на позициях ВСУ начали появляться танки. Кроме того, появилась информация, что в некоторых областях Украины по тревоге было поднято несколько танковых частей — запорожская 55-я артиллерийская бригада и 17-я отдельная танковая бригада в Кривом Роге».

Їх підтримали в цьому деякі анонімні телеграм-канали, що також взялися поширювати «инсайды» про ситуацію в зоні ООС: «Наш источник сообщает, что сейчас началась охота за БПЛА Bayraktar ВСУ на Донбассе. […] сбивать будут всё. […] на Банковой решили повысить ставки в торгах, привлечь внимания западных партнеров и улучшить имидж Зе среди военных. Кремлю этот шаг Украины, также был выгоден. Как указывает источник- это был первый акт «новой военной пьесы». Продолжение следует».

Водночас російські ЗМІ, що пишуть про Україну, запускали в інформпростір відверті фейки: «В атаке «Байрактара» на ДНР принимали участие турецкие военные», «В Донецке беспилотником ВСУ атакована нефтебаза».

Українців вкотре залякують холодом і високими тарифами

Дезінформатори вже сьомий рік поспіль залякують українців холодом, високими тарифами та енергетичними катастрофами. (Вперше задокументовано, як Росія просуває тему дорогих тарифів у зламаній пошті Суркова, радника Путіна у 2014-15 роках). Вони зосередили особливу увагу на південних та східних регіонах України. Ось приклади заголовків новин, що виходили на регіональних ЗМІ, клікбейт-помийницях та анонімних телеграм-каналах: «Сможет ли Украина пережить зиму – не знает никто», «Много регионов Украины на зиму остается без газа», «А в Одессе тем временем всё больше вопросов насчёт предстоящей зимы». Також розмірковували про те, що Україна залежить від Росії й Білорусі у постачанні вугілля та електроенергії. На цю тему читайте також наш великий матеріал про газову кризу в Європі.

«Захват» Старомар'ївки

Цього тижня дезінформатори також звинувачували українських військових в «агрессии». Зокрема, вони писали, що знищення безпілотником російської гаубиці — прикриття для «захоплення» села Старомар'ївка, «в котором из 200 жителей часть уже успели стать российскими гражданами». Водночас вони визнають, що хоч село в сірій зоні, його контролювала російська гібридна армія. Інший наратив, який просувають дезінформатори: «активизация боевых действий (пов’язана — Тексти) с вводом в действие "Северного потока-2"».

Європа краде у Криму скіфське золото для Києва

Російські сайти обурились рішенню Амстердамського суду, що скіфське золото все ж належить Україні. Рішення суду обіцяли оскаржити, називали його «воровство» та «пренебрежение правами и интересами крымчан, как плевок в душу народа Крыма». Свою позицію аргументували тим, що «нет никаких гарантий сохранности скифского золота на Украине» та розширювали тему своїми міркуваннями про те, «сколько еще ценных экспонатов может потерять Россия»

Україну готують до війни з Росією

«Насильно, без спроса у населения, даже у значительной части политической и бизнесовой элиты режим президента Владимира Зеленского гонит страну и ее народ на войну», – так дезінформатори продовжують розвивати тезу, що це Україна справжній агрессор, а Росія лише обороняє свої кордони. Вони продовжують демонізувати НАТО, пророкують, що «война за Крым быстро перерастет в ядерную», розповідають, як «Пентагон в Молдове готовится к обострению на Донбассе» та теоретизують, що «стратегия Москвы состоит в том, чтобы дождаться и показать миру, что Украина приносит больше проблем, чем пользы».

«Нужно иметь сценарий, который позволит России привести превентивный удар не по территории Украины, как по объекту политики, не имеющему никаких самостоятельных военно-политических потенций, а по территории тех стран, которые являются источниками провоцирующего поведения Украины. Нам нужно создавать сдерживающий элемент не в отношении Украины, это бессмысленно. Нельзя сдерживать людей, у которых нет мозга. А надо сдерживать людей, у которых этот мозг есть. А у американцев этот мозг есть. Поэтому надо сдерживать американцев»

Також писали:

До піару ОПЗЖ і Медведчука на темі газу додали ще тезу, що «представители ОРДЛО выразили готовность вести дальнейшие переговоры только с председателем политсовета партии "Оппозиционная платформа — За жизнь" Виктором Медведчуком», оскільки він «зарекомендовал себя обязательным переговорщиком».

Фраза Олексія Данілова про те, що він підтримує «жорстку президентську республіку» змусила дезінформаторів переживати за стан демократії в Україні. «Украина уверенно идет по пути превращения в Белорусь-2», «Самодур у власти с огромными полномочиями опасен для жизни, не только украинцев, но и мира», — писали ЗМІ країни-агресора, що вже давно поринула в жорстокий авторитаризм Владіміра Путіна.

Називали колишнього грузинського президента Міхеїла Саакашвілі «лавочник, убивший государство» та звинувачували його у хаотичному будівництві і неспроможності держави в Грузії. А також розмірковували про можливість його вбивства у тюрмі. А наостанок розповіли, як «авантюра» Саакашвілі «загрожує» Росії: «Он-таки (Саакашвілі — Тексти) взорвал ситуацию и очень помогает своим сторонникам на выборах».

Висновки

Цього тижня дезінформатори писали про невдачі українського уряду у боротьбі з епідемією коронавірусу і намагалися піарити російську вакцину. Вони дипломатично оминали катастрофічну ситуацію з Covid-19 у самій Росії. Іншою великою темою було перше бойове застосування безпілотників у межах окупованих територій. Дезінформатори намагалися використати це як доказ агресивних намірів Україні й поширювали інформацію, що українські військові почали захоплювати населені пункти. Водночас вони навіть не згадували, що гаубиця, яку знищив безпілотник, стріляла, порушуючи всі домовленості про припинення вогню. Понад те, зброя такого калібру не могла міститися так близько до лінії зіткнення.

Також дезінформатори продовжують лякати українців високими тарифами та «холодною» зимою. Деякі сайти запевняли, що Росія та Білорусь врятують Україну «під американською окупацією». Інші ж писали, що Росія не буде постачати вугілля й електроенергію як помсту «за Крим». Іншими темами, які згадували, було рішення суду Нідерландів про те, що скіфське золото має повернутися в Україну, а не потрапити на окуповані Росією території, а також піар Медведчука та знущання із заарештованого в Тбілісі Міхеїла Саакашвілі.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 18587 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні