В

Вакцинуйтеся, вакцинуйте батьків і родичів, щоб потім не скаржитися на новий локдаун

«Мамо, якщо ти помиратимеш від ковіду в лікарні, мене до тебе не пустять. Ти помреш сама», – так переконала вакцинуватися свою маму журналістка Текстів. Найактивніше щепляться молоді – від 20 до 39 років. Старші вакцинуються менше, а люди віком 60+, що є найбільш вразливими до ковіду, взагалі не квапляться йти на щеплення.

Уже зараз 99% померлих від хвороби українців – це невакциновані люди, більше ніж 98% шпиталізацій – теж вони.

Готуємося до нового локдауну

Як свідчить моделювання Текстів, уже у жовтні в нас буде скільки ж хворих у лікарнях, які під час весняної хвилі. Ситуація зараз ще гірша. Станом на 22 вересня ефективне число відтворення R, тобто коефіцієнт поширення вірусу, тримається на рівні 1,3 (зазвичай цей показник у попередні періоди зростання не перевищував 1,2).

1.png

МОЗ готується до карантину, принаймні про це говорять на неформальних зустрічах з журналістами. А міністр Ляшко прямо заявив, що локдаунів не буде тоді, коли рівень вакцинації досягне 70%. Натомість повністю вакциновано лише 13,5% населення (5,6 мільйона людей). До 70% ще далеко, і скоро нас чекають нові обмеження. Це на тлі того, що країни, де вакцинована переважна більшість, знімають усі обмеження і гучно це святкують вечірками та масовими гуляннями, як це було нещодавно в Норвегії. Ми ж готуємося знову сидіти місяцями по квартирах і в паніці шукати кисень для тих, хто задихається. Найобразливіше те, що вакцини в країні є.

І ви побачите: ті, що зараз не хочуть вакцинуватися і пропагують свої погляди на весь фейсбук, перші кричатимуть про те, як їм важко жити через локдаун. Який і станеться через них.

Є простий і дієвий спосіб уникнути локдауну – вакцинуватися самим і вакцинувати своїх батьків. Принаймні так ви вбережете себе від блискавичної втрати близьких.

Дієвішого способу побороти пандемію, аніж масові щеплення населення, людство ще не винайшло. Наявні вакцини – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, CoronaVac тощо – убезпечують від смерті, суттєво знижують ймовірність шпиталізації та важкого перебігу хвороби, а також досить ефективно запобігають інфікуванню Covid-19 (хоча нинішній дельта-штам може і причепитися до вакцинованого, але той з понад 90% ймовірністю перехворіє у легкій формі).

Торішній досвід показав: навіть найрозвинутіші медичні системи не змогли встояти перед навалою Covid-19 без допомоги вакцинації. Жодна країна світу не змогла врятувати всіх хворих додаванням ліжкомісць і розгортанням польових шпиталів. Лікарів на всіх просто бракує. Ось репортаж про це.

За останніх півтора року пандемія Covid-19 забрала понад 15 мільйонів життів, серед них близько 100 тисяч українців. Майже кожен може знайти у своєму оточенні людину, що важко перехворіла. Трагічні історії про смерть – також не рідкість. Здавалося б, завдяки цьому сумному колективному досвіду люди вже мусили б штурмом брати пункти вакцинації з надією отримати щеплення. Можна здобути Нобелівську премію за пояснення цього дивного психологічного феномену.

Як дізнатися про вакцинацію, коли немає смартфона?

Але подивімося на цю ситуацію очима людини, котра вже погано бачить, їй важко рухатися і яка живе повсякденним життям, не надто заглиблюючись у лавину інформації, що обвалюється на неї щодня.

Держава не веде просвітницької кампанії щодо потреби вакцинації, на вулицях і в під'їздах немає оголошень, де і як працюють пункти вакцинації. Пенсіонер без смартфона може просто не знати, де найближчий такий пункт і як взагалі вакцинуватися, та не розуміти, навіщо це йому потрібно.

З потоку новин на ТБ важко виокремити головне та зрозуміти, що відбувається і як потрібно діяти. Теоретично в Україні процес вакцинації мають організовувати сімейні лікарі, але вони й так завантажені своєю прямою роботою – лікувати, тож просто скаженіють від навали нових бюрократичних обов'язків через вакцинацію. Наш журналіст був свідком, як сімейний лікар і медсестра 40 хвилин не могли роздрукувати ковід-сертифікат пацієнту через те, що хтось вніс у систему не ту букву в назві вулиці. Лікар матом крила техпідтримку, до якої ще спробуй дотелефонуватися, і ладна була викинути комп'ютер у вікно. (Їхня лікарня у Дніпровському районі працювала у системі Medcard24, замість загальнонаціональної eHealth, як таке можливо і чому це сталося – треба окремо розбиратися. Версія лікарки – керівництво району отримує якийсь профіт від роботи саме цієї системи). В таких умовах не дивно, що вакцинація провалюється.

З огляду на це все, закликаємо рятувати самостійно ваших бабусь, дідусів і батьків. Допоможіть їм знайти найближчий пункт вакцинації, за потреби організуйте транспорт, а найголовніше – знайдіть слова, щоб переконати, що вакцинація потрібна.

Вакцини – безпечні

Жодна з наявних в Україні та світі вакцин не містить «живих» вірусів, а тому щеплення в жодному разі не може спричинити інфікування коронавірусом. Натомість до складу вакцин входять вірусні білки або інформаційні молекули (мРНК), що допомагають нашій імунній системі попередньо «познайомитись» із патогеном та напрацювати «арсенал» перед зустріччю із ним. Усі вакцини пройшли кілька етапів клінічних випробувань. Вони схвалені ВООЗ до використання, а їхні виробники пройшли незалежну оцінку безпеки та якості виробництва. До того ж мешканці США, ЄС та інших країн уже встигли випробувати безпечність вакцин на собі. Переважна більшість населення в західних країнах уже вакцинована, а тому їхні уряди поступово починають скасовувати карантинні обмеження. Рівень вакцинації по кожній європейській країні можна подивитися тут. Як бачимо, багаті країни, де люди живуть довго і щасливо, мають найбільшу кількість вакцинованих громадян.

a3_2 (1).jpg

Протипоказання до вакцинації лише одне – алергія на окремі компоненти вакцин (наприклад, солі алюмінію або сквален). Найчастіше йдеться про поліетиленгліколь, що входить до складу препарату Pfizer. Якщо у вас раніше виникали гострі алергічні реакції на уколи медикаментів, вам потрібно порадитися зі своїм сімейним лікарем перед вакцинацією щодо того, як лікуватися в разі виникнення ускладнень. Варто враховувати, що чимало лікарів антивакцинатори. Чому – читайте у нашій статті Чому українські медики не хочуть вакцинуватися? Розповідь лікаря, який пропагує доказову медицину.

Алергії на окремі харчові продукти, латекс, тварин, пил тощо не є протипоказанням до вакцинації від Covid-19. Також варто пам’ятати, що коли у вас симптом ГРВІ та/або підвищена температура, то вакцинацію краще відкласти.

Хронічно хворим людям вакцинуватися потрібно в першу чергу! Люди з діабетом, серцево-судинними хворобами, бронхіальною астмою в зоні підвищеного ризику. Для них інфікування коронавірусом, найімовірніше, призведе до важкого перебігу хвороби, шпиталізації та навіть смерті. Обов’язково потрібно вакцинуватись і у випадку онкологічних, автоімунних та системних захворювань.

Ці групи людей мають ослаблену імунну систему, яка не може ефективно протидіяти вірусу вірусом, що також може призвести до важкого перебігу хвороби. Щеплення посилює їхню імунну відповідь, проте вона все одно залишається слабшою, ніж у здорових людей. Тому людям з онко- та автоімунними захворюваннями варто додатково берегтися від коронавірусу навіть після повного курсу вакцинації.

На сьогодні існує достатньо інформації про безпечність вакцин для людей, що мають хронічні захворювання. На етапі клінічних випробувань науковці включали до вибірки добровольців із цих категорій. Вплив вакцин на організм людей із хронічними хворобами додатково моніторять медичні служби країн, де вакцинована переважна більшість населення. Частота проявів побічних ефектів вакцинації (почервоніння, тимчасовий біль або підвищення температури) серед цих груп людей не відрізняється від здорового населення.

Вагітним та годувальницям в Україні теж краще вакцинуватися.

Вагітні жінки перебувають у групі підвищеного ризику. Вони важче переносять Covid-19, до того ж хвороба може спровокувати у них передчасні пологи. Безпечність вакцин для вагітних перевіряли за допомогою дослідів на тваринах та в ході клінічних випробувань. Учені всього світу здійснюють ретельний моніторинг даних про побічні ефекти вакцинації серед вагітних, зокрема й частоту викиднів. Ці цифри не відрізняються від показників невакцинованих жінок.

Більше інформації та відповідей на часті питання можна віднайти на спеціальному сайті МОЗ: https://vaccination.covid19.gov.ua/faq

Враховуючи нинішній розпал епідемії в Україні, варто розуміти: ризик померти або отримати довготермінові ускладнення від Covid-19 значно перевищує ризик будь-яких побічних ефектів вакцинації. А тому, чимшвидше вакцинуйте себе та своїх рідних і пам’ятайте: вакцини зберігають життя!

ковід лікарі вакцина моз вакцинація

Знак гривні
Знак гривні