У

Україну лякають зимою, війною і НАТО. Моніторинг дезінформації №96

  • Прогнози «апокаліпсису» через настання зими
  • Росія лякає Україну війною
  • НАТО «хоче» використати Україну і не допоможе їй
  • В Україні «дискримінують» росіян і російську мову
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 6 — 12 вересня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Цього тижня дезінформатори здебільшого продовжували свої звичні осінні теми (протести, тарифи, прогнози «апокаліпсису») і реагували на актуальні політичні події останніх тижнів. Вони продовжують насміхатися з візиту Зеленського в США та неспроможності України зупинити "Північний потік-2".

Дезінформатори знову заговорили про можливість війни з Україною: «провокации Киева могут вынудить Россию действительно использовать свои вооруженные силы для разрешения конфликта в Донбассе». Нагадаємо, що в останні тижні сильно зросла сила і частота обстрілів з боку росіян та їхніх маріонеток на окупованих територіях.

У Криму продовжують шукати «українських диверсантів» та репресувати кримських татар. Дезінформатори звинувачують затриманих у підриві газопроводу на півострові.

«Украина вымирает» та зима, яку «переживут не все»

Щоосені дезінформатори активізують свої наративи про економічне зубожіння, вимирання населення та безпрецедентно високі тарифи на комунальні послуги. І ця осінь не стала винятком.

Російська дезінформація, яка виходила на українських маніпулятивних виданнях, підлаштовуючись під смаки української аудиторії, піарила депутатів ОПЗЖ та малювала апокаліптичні прогнози: «Украине грозят тарифный и технический шоки», «Страна погружается все глубже в долговую яму, при этом власть ничего не делает для спасения экономики». Дезінформатори постійно нагадують, що зовсім скоро будуть міфічні протести (докладніше про те, як російська пропаганда розгойдує цю тему в Україні, читайте тут).

«Поездка Зеленского в Вашингтон была, скорее всего, поездка за легитимностью на второй срок. Но судя по итогам визита, эта легитимность ему предоставлена не была, что также открыло поле для протестов»

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, у своїх формулюваннях були радикальнішими, заявляючи у заголовках, що «Украинская власть лжёт об экономическом росте» або «Зиму переживут не все».

Загалом більшість пропагандистських наративів про українське «зубожіння» стосувалась однієї з трьох тез:

  1. Комунальні тарифи дорожчають, ціни на продукти зростають, а держава не виплачує людям зарплату. Водночас дезінформатори звинувачували корумповану та непрофесійну центральну владу, роблячи акцент на емоціях, а не аргументованій критиці: «Это естественный процесс при управлении людей, не разбирающихся в экономике. Они не понимают, что такое ВВП, собственное производство, бюджет и так далее». Також вони намагалися представити успішну реформу як причину катастрофи, що от-от станеться. («Политика децентрализации, которая проводится в стране в форме ухода центра от социальной ответственности и сбрасывания социальной инфраструктуры на места только способствуют деструктивным тенденциям»). До речі, це стандартний прийом – брати якісь позитивні зміни й забарвлювати їх у вкрай темні кольори.
  2. Емоційно накручували через демографічну кризу за допомогою емоційних заголовків зі словосполученнями на кшталт «Украина вымирает», «Бездетная Украина: вступать в ЕС через двадцать лет будет некому». І хоч демографічна криза – це наша реальність, проте вона характерна і для більшості країн Європи та для самої Росії та точно не є приводом для апокаліптичних текстів та моторошних заголовків.
  3. Пропагандисти вкотре дійшли висновку, що люди цієї осені мають вийти на протести: «Из всего следует, что осень на Украине ожидается «жаркой»»

«Наверняка мы станем свидетелями «маршей пустых кастрюль», «тарифного майдана» и прочих акций»

Нагадаємо, що писати про майбутнє як про доконаний факт – теж стандартний прийом дезінформаторів.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Як Росія війною залякує

Слова Зеленського про те, що він припускає можливість повномасштабної війни з Росією, але це «буде найбільшою помилкою РФ», викликали потужну реакцію з боку російських дезінформаторів. Вони цитували російських політиків, які продовжували офіційну лінію Кремля про «братські народи», про те, що це Україна не хоче миру, що «война с Украиной может произойти лишь в случае совершения провокации со стороны Киева». Також вони поширювали класичні тези про те, як «Дурацкая украинская политика и антироссийские провокации Киева могут вынудить Россию действительно использовать свои вооруженные силы для разрешения конфликта в Донбассе» (ніби на Донбасі немає російських військ).

Дісталося від дезінформаторів і самому Зеленському: «Человеку, который на выборах обещал мир и окончание войны в Донбассе, сейчас заявлять о возможности войны с Россией… Это допустимо какому-нибудь отмороженному «нацику» и бандеровцу, но никак не государственному деятелю такого высоко уровня».

Паралельно з цим продукували тексти з критикою ЗСУ та міркуваннями «Почему военные уходят из украинской армии».

«У Украины нет ничего – ни сильной армии, ни сильной экономики, ни международной поддержки»

Це вже класична пропаганда, спрямована на армію і населення противника з метою підірвати волю до спротиву.

Поступ України до НАТО – найстрашніше жахіття російської пропаганди

Минулого тижня Верховна Рада не підтримала звернення до США щодо статусу основного союзника поза НАТО (MNNA). За кілька днів до цього посол України в США Оксана Маркарова застерегла депутатів щодо цього голосування. «MNNA – статус для країн, які не планують/не можуть у силу політичних чи географічних причин вступити в НАТО. Це точно не про нас», – наголосила посол у своєму дописі на Facebook.

Проєкт постанови звернення до Конгресу США зареєстрували депутати від опозиції ще у травні цього року, її метою було привернення уваги влади до теми відносин між Україною та НАТО. Водночас нещодавнє підписання масштабної угоди про оборонне партнерство зміцнило наші взаємини з НАТО та дало чіткий сигнал світові, що стратегічною метою України є повноцінне приєднання до Альянсу та активна участь у ньому.

Російські пропагандисти та дезінформатори як вогню бояться зближення України та НАТО, а тому робили все, щоб очорнити дипломатичні зусилля України та посіяти зневіру щодо наших міжнародних партнерів.

«Все наши нынешние «друзья» объединились вокруг Украины с одной целью – использовать в своих интересах», «[Члены Альянса] не видят в НАТО эту нищую и хаотичную страну, которая рвется туда затем, чтобы высасывать из них деньги», – ось у такому ключі дезінформатори коментували посилення відносин України і НАТО. Зазначимо, що часто вони пишуть про те, що Захід експлуатує і викачує гроші з України. Насправді логіки у дезінформації шукати марно, викристовується та теза, яка може найбільше емоційно зачепити. Передбачається, що зміст попередніх емоційних накруток мало хто пам'ятатиме, тим більше зіставлятиме зі свіжими тезами.

Докладніше про стратегію Росії, зокрема щодо НАТО, читайте тут

Україна як «полигон для уничтожения русских»

Російські державні ЗМІ традиційно звинувачували Україну в утисках російської мови та російськомовних громадян та ширили висловлювання міністра закордонних справ РФ Сєрґєя Лаврова. «Дискриминация русского языка в Украине достигла уже масштабов бедствия. Мы, конечно, не будем применять силовые методы, но призвать к ответственности необходимо, и мы это делаем», – заявив Лавров на одній із протокольних зустрічей. У відповідь дезінформаційні медіа нижчого ґатунку розродилися низкою пасквілів про Україну та українців.

«Коверкаются исконные имена и фамилии, зачищается прошлое, изобретаются монструозные и не имеющие ничего общего с реальностью псевдоисторические конструкты, и на фоне всего этого бешеное, неуёмное желание постоянно под кого-то мимикрировать», – писали вони та навіть не гребували прямими погрозами: «Укрейх» придется уничтожить».

Також писали

Про те, що зустріч Зеленського з Байденом «не важлива» і «ні до чого не призведе». Повторювали свої звичні тези про «перехід» України під контроль Вашингтона. І запевняли, що США не допоможуть Україні у випадку війни з Росією.

Поширювали звинувачення України у «терактах» на території окупованого Криму. Вони виправдовували затримання десятків кримських татар «розслідуванням» вибухів на газопроводі.

Писали про те, що на окупованих територіях Сходу України бойовики видають російські паспорти та планують проводити вибори до парламенту Росії.

Про те, що виборами мера Харкова Офіс президента хоче «вислужитися» перед Заходом. «Вислужування» зводиться до того, що вибори будуть чесними і центральна влада в них не втручатиметься.

Висновки

Цього тижня в новинах, які ми моніторимо, писали про комунальні тарифи та міфічні «протести». Україні (як завжди) пророкували потрясіння та зміну влади або щонайменше хаос. Хоча в реальному світі не видно жодних передумов для масштабних протестів у країні. Дезінформатори повторюють офіційну позицію російських урядовців щодо України та звинувачують її у «провокациях». Тим часом російські військові та підконтрольні їм бойовики щодня обстрілюють українських воїнів на лінії зіткнення. У сфері міжнародних відносин та взаємодії України з союзниками міцно закріпився один конкретний наратив — «Захід» хоче використати Україну і не допоможе їй у випадку нападу Росії.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 16575 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні