В

Візит в США, міфічні протести та апетити Росії. Моніторинг дезінформації №95

  • Візит Зеленського в США «неуспішний»
  • Північний потік потрібен усім, окрім України
  • Україна «програє» у війні з Росією за 6 годин
  • Зеленський провалив усі завдання, не виконав обіцянки і втратив довіру «американских хозяев»
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 29 серпня — 5 вересня 2021 року

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Писали про візит Зеленського до Байдена. Спочатку стверджували, що візит перенесуть або він не відбудеться, потім — що Байдену не до Зеленського, а коли і це виявилося неправдою — переконували, що візит нічого не означає. І взагалі — у Путіна зустріч була «крутішою». Розмірковували про те, як ще більше ізолювати окуповані території від України, залучивши їх до виборів у російський парламент.

В темі газу писали про неназваних європейських політиків, які «поощряли неадекватное поведение Украины», щоб змусити європейські країни відійти від газу на інші види палива (або їх джерела). Продовжили малювати Зеленському образ невдахи, що воює з чесними медіа. Чому як мінімум остання теза неправдива, читайте тут.

Візит в США: «Сонный Джо» і «шутник» Зеленський

Найяскравішою зовнішньополітичною подією минулого тижня був візит українського президента у США та зустріч з Джо Байденом. Дезінформатори не здивували нас і писали про візит саме те, чого від них і чекали. Головна теза: «никаких прорывных результатов встреча Байден-Зеленский принести не может». Нагадаємо, що зустріч з Володимиром Зеленським — це сьомий візит керівника іноземної держави до Білого дому за каденції Байдена. І лише другий візит з країни Європи (першою була Меркель).

Ще перед візитом російські сайти, орієнтовані на українську тематику, наполягали, що візит перенесуть. А коли стало зрозуміло, що він відбудеться, вони переконували: «Байдену будет не до Зеленского» — через завершення евакуації американських військових з Афганістану. А коли візит таки відбувався і виявився насиченим та дружнім, почали присати, що «украинское направление для Белого дома не представляет сегодня сколько-нибудь серьёзного интереса». І порівнювали його із зустріччю Байдена з Путіним.

В телеграм-каналах писали, що «Химии (між президентами — Тексти) не возникло», а Байден не буде прихильним до Зеленського, бо «так и не закрытое Киевом "дело Burisma" + отказ Зеленского свидетельствовать против Трампа».

Україна «проиграет в войне с Россией за 6 часов»

Дезінформатори цього тижня багато розмірковували про українсько-російські стосунки. Однією з провідних тем була участь населення окупованих територій у виборах до російського парламенту. Вони висловили сподівання: «трудно представить, как Украина потом будет возвращать под свой контроль территории, имеющие представителей в парламенте другого государства». А також цитували слова російських політиків про те, що «Украина должна прекратить существование».

Російські сайти, орієнтовані на Україну, розігрували тему «війни». Дезінформатори давно перекладають на Україну відповідальність за конфлікт і намагаються звинуватити її в подальшому розпалюванні. Вони також пророчили, що Україна не зможе протистояти Росії у військовому зіткненні й «проиграет в войне с Россией за 6 часов».

«Объявить войну и сдаться в плен — древняя мечта украинца, а факт настроя на «плен» налицо. Публичное заявление Зе на встрече с бизнесом США — косвенное обозначение стоимости добровольной сдачи Украины в плен».

Окрім цього, дезінформатори, схоже, самі розчарувалися в своїй мантрі «Європа має тиснути на Україну, щоб вимагати поступок на Сході». Вони пишуть: «Никто — как бы того ни хотелось Москве — не будет давить на Киев с целью принудить его к выполнению Минских соглашений».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Загрози Північного потоку-2

В темі щодо транзиту газу дезінформатори просувають кілька напрямків. Розчарування у США як у союзнику: «США после организации госпереворота на Украине в 2014 году ничего не сделали для того, чтобы помочь Украине вернуть присоединившийся к России Крым». Та постійно нагадують, що всі держави (а особливо США і Німеччина) ведуть політику виключно для захисту власних інтересів. Тому Північний потік-2 ніхто не зупинить, і він дозволить Росії домінувати на енергетичному ринку Європи та тиснути на Україну.

З іншого боку, вони пишуть, що опоненти Північного потоку-2 в Європі «поощряли неадекватное поведение Украины» для того, щоб «заставить европейскую промышленность переориентироваться на другие источники энергоносителей».

Провідні російські сайти намагалися проявляти дотепність і писали: «Каким образом газопровод, не проходящий ни по Украине, ни тем более по американскому континенту, может им угрожать, просители (или всё же шантажисты?)». Про те, яку саме загрозу несе Північний потік, читайте тут.

Зеленский «брехун» і «невдаха»

У темі, присвяченій президенту України Володимиру Зеленському, дезінформатори багато обговорювали «бажання контролювати» медіа, перераховували провали Зеленського та шукали йому «спадкоємців». Щодо медіа, писали про канал «НАШ» і про те, чому на нього (попри сумнівне походження інвестицій та проросійську позицію) поки не наклали санкції: «владельцы «Нашего» пока еще не отнесены к числу лиц, являющихся опасными для дальнейшей политической карьеры Зеленского и "слуг"». «Небезпечні» з точки зору пропагандистів — «Оппозиционная платформа – За жизнь» і «Партия Шария».

Щодо провалів Зеленського, йому найбільше згадують сферу міжнародних відносин:

«Зеленский испортил всегда хорошие отношения Киева с Минском. От него отвернулись всегда поддерживавшие Украину венгры и румыны. Маленькая Молдавия и большая Польша хоть и сохраняют какие-то официальные отношения (здесь полный разрыв затруднён по историческим и геополитическим соображениям), но общаются с Зеленским весьма холодно, не находя точек соприкосновения. Даже прибалты в последнее время перестали говорить Зеленскому приятное. Президент Эстонии и вовсе выступила с позицией, близкой российскому экспертному сообществу, но сурово осуждаемой на Украине. И в НАТО-де Киев не возьмут, и в ЕС тоже, и инвестировать деньги в украинскую экономику не следует, ибо потеряешь, и т.д

Що ж до «спадкоємців», то найчастіше згадують (оскільки Арсен Аваков тимчасово вибув з фокусу дезінформаторів) спікера Ради Разумкова. Примітно, що вони не кажуть, що Зеленський став непопулярним серед населення (це очевидна брехня, він лідер у соцопитуваннях). Натомість пишуть про «американцы (как хозяев незалежной)»: «Разумков «им вполне подойдет». И, соответственно, получит поддержку Вашингтона».

Також Зеленського вже звично називають брехуном: «пример Зеленского является яркой иллюстрацией того, как «простой парень путем мошенничества и интриг может прийти к власти. При этом он не выполнил ни одного своего обещания, с которыми очаровывал избирателей, когда шел на выборы и даже сразу после них».

На проросійських телеграм-каналах писали: «Одновременно, после победы Джо Байдена формируется экономическая коалиция США-ЕС(Германия/Франция)-РФ, которая пытается его склонить на свою сторону. Не исключён, самый жёсткий вариант – новый Майдан (технологии свержения власти отлично отработаны у американцев). Сейчас вопрос удержания Зеленского на посту президента и переизбрания на второй срок открыт». Дезінформатори останнім часом розганяють наратив про «протести», що ніби-то мають початися восени (спойлер: вони пишуть про “осінні протести” ледь не щороку).

Нестерпний біль від гарних економічних новин з України

Золотовалютні резерви України досягли рекордних значень за останні 9 років. Це відбулось завдяки нещодавньому «антикоронавірусному» траншеві МВФ на суму $2.7 мільярди. Це не кредит, як завжди, а допомога, яку не потрібно повертати. Деталі про це тут. За всіма прогнозами, українську та світову економіку чекає поступове відновлення після важких карантинних часів. Сприятимуть цьому розгортання програм вакцинації, високі ціни на український експорт — сировину, та багато вільних грошей на зовнішніх ринках. Але в паралельній реальності російських дезінформаторів на Україну, як завжди, очікують лише хаос та зубожіння. У цьому світі марно шукати оптимізму та позитивних новин. Натомість інформаційне поле заливали повідомленнями про «громадные долги» України, котрі їй «нечем обслуживать».

Також дезінформатори із гострим несприйняттям зустріли новини про меморандум між НАЕК «Енергоатом» та американською Westinghouse Electric, що передбачає спорудження п’яти нових енергоблоків на українських АЕС. Атомна енергетика – стратегічна та високотехнологічна галузь української економіки, що до недавнього часу фактично повністю залежала від Росії. Починаючи з 2014 року Україна крок за кроком звільняється від цієї залежності. Саме тому будь-які позитивні новини з цієї сфери викликають шквал обурення та маніпуляцій від дезінформаторів. Меморандум назвали «ядерной авантюрой», а українську владу звинуватили в небажанні розвивати вітчизняні технології. «Відомі публіцисти» не забарились з деталізованою аналітикою меморандуму: «под постройку новых энергоблоков, заявленных Зеленским, разденут украинских потребителей электроэнергии – население, промышленность. Ничего не успеют построить в установленные сроки. Через пять лет Украина столкнется с серьезным дефицитом электроэнергии.»

Медведчука підтримують навіть у Нігерії

Проросійському політику Віктору Медведчуку подовжили домашній арешт іще на два місяці. Його підозрюють у державній зраді. У відповідь українські маніпулятивні медіа, що передруковують російську дезінформацію, а також російські онлайн-видання вирішили наситити інформаційний простір якомога більшою кількістю цитат Медведчука та його критикою української влади. Підозрюваного вкотре змальовували як найбільш «системного политика» або борця з авторитаризмом та зовнішнім управлінням.

«Перед Зеленским стоит задача полностью подмять под себя, сделать ручной судебную власть», «Украина полностью перешла под внешнее управление США» — ось в такому ключі дезінформаційні медіа цитували Медведчука.

Цікаво, що дезінформатори також намагались створити ілюзію міжнародної підтримки Медведчука. Вони посилались на маловідомі закордонні видання зі США, ЄС та навіть Нігерії: «Американские СМИ: Украинская власть выдвинула обвинения Виктору Медведчуку из-за его связей с Россией», «Tellerreport: Всемирный банк подтверждает данные Медведчука в экономике Украины глубокий кризис», «Viral Nigeria: В Украине президент сделал своей мишенью Виктора Медведчука».

Паралелі між Україною та Афганістаном

Минулого тижня в російських маніпулятивних та державних медіа нерідко можна було зустріти натягнуті спроби провести паралелі між російсько-українською війною та конфліктом в Афганістані. Дезінформатори намагались сформулювати «афганские уроки» для України та залякували валом біженців: «в украинских социальных сетях уже появились сообщения о первых конфликтах с беженцами в Одессе, которая должна стать главным хабом афганской миграции».

Висновки

Цього тижня дезінформатори писали про візит Зеленського до Байдена. Вони всіляко намагалися применшити значення цього візиту тими ж аргументами, які використовували проти саміту Кримської платформи. Проте, це другий візит лідера європейської держави за час президенства Байдена, і він відбувся на найвищому рівні.

Далі пропагандисти звично звинувачують Україну у розпалюванні війни та «русофобії», паралельно розмірковуючи про те, що Україну потрібно «уничтожить». А також фантазують щодо того, за скільки годин російська армія це зробить. Нагадуємо, що російська армія та її найманці намагаються знищити Україну вже майже 8 років.

Також пишуть про «брехуна» Зеленського, який втратив довіру «американців», і вкотре пророчать йому протести та «спадкоємця». А щодо Північного потоку-2 дезінформатори навіть не намагаються приховати того, що Росія буде використовувати газогін для тиску на Україну.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 18147 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні