Д

День Незалежності, Україна «Вместороссия» та звинувачення Зеленського в брехні. Моніторинг дезінформації №94

  • Знущалися зі святкування Дня Незалежності
  • Захищали заблоковані пропагандистські ресурси
  • Називали Зеленського брехуном
  • Жалілися, що Україна не хоче «бути залежною від Росії»
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 23 — 29 серпня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

В останні тижні дезінформатори найбільше сконцентрувалися на приниженні української державності та її здобутків. Вони писали, що Україна «залежна» від Заходу, що в Україні постійно занепадає економіка, населення старіє і мігрує, панують «нацисты», а Західні союзники зовсім не переймаються її долею.

День Незалежності

Масштабне святкування Дня Незалежності в Україні стало для російських сайтів, орієнтованих на українську тематику, приводом вкотре повторити майже всі основні пропагандистські тези, причому цього разу одночасно, а разом з тим повправлятись в емоційній українофобії.

Процитуємо лише основні тези, які звучали найчастіше:

  1. В своїх текстах пропагандисти намагались дискредитувати сам привід для святкування. Ось, наприклад, один із заголовків: «Украина 1991-2021 – страна, которую мы потеряли: Вы ЭТО называете НЕЗАВИСИМОСТЬЮ?»
  2. Критикували окремі цитати Зеленського: «Как напомнили Зеленскому авторы Telegram-канал «Шарий.net», христианство на территорию нынешней Украины пришло из Византии, а варяги прибыли на княжение «куда севернее Киева», а «Антонов» достался Украине по наследству от СССР».
  3. Представлений на параді військовий «спадок» від СРСР, підкреслювали ледве не в кожному тексті: «украинская власть пыталась выдать за достижения страны то, что уже разработали и произвели в СССР». Особливо до вподоби їм була репліка Ківи, присвячена польоту Мрії: «полет вызвал гордость и огромные эмоции у зрителей, отобразив превосходство “оккупационного” советского времени, технологий и промышленности над “жалкой действительностью” сегодняшней Украины».
  4. Про нову техніку на параді або взагалі не згадували, або описували її в такому ключі: «на последних совместных учениях НАТОвцы столько своего секонд-хенда бедным родственникам надарили».
  5. Іноземців на параді теж не обійшли увагою: «Нечего им делать, этим натовцам, на Крещатике, по которому в свое время маршировали войска Красной Армии».
  6. Не обійшлось і без тези про зовнішнє управління: «Украинцам в День независимости страны праздновать нечего, ведь, по сути, за последние годы Незалежная превратилась в колонию Запада». Цим же пояснювали відсутнє (насправді ні) власне військове виробництво: «Запад дал команду: никакого развития машиностроения, всё, что надо, вы у нас купите».
  7. Враження від параду перетворювали на висновок: «военное убожество в этом году искусно замаскировано широтой размаха».
  8. Роздмухували й улюблену тему: «Ни один праздник на Украине не обходится без националистов». Публікували тексти під заголовками типу «Украину превращают в экспериментальный гибрид фашистского режима и Содома», в яких ніяк не могли визначитись — залякувати своїх читачів нацистами чи ЛГБТ спільнотою.
  9. Прогнозували, що «Украину ждёт распад, если страна будет придерживаться того же курса, по которому она шла все 30 лет независимости», і намагались перекрити факт реальної російської окупації українських територій фантазіями, що «отдельные части страны уже присмотрели Румыния, Польша и Венгрия».
  10. Та просто використовували святкування як привід систематизувати свої класичні «несвяткові» тези: «Утихли звуки шумного веселья, Украина возвращается к привычному для себя ритму жизни - коррупционным скандалам, беснованию неонацистов, разграблению остатков экономики». Як відомо, пропозиції розділити Україну нашим західним сусідам неформально озвучував Кремль у 2014 році.

Ось квінтесенція цього психозу:

«Много чего происходит интересного на полях пышного празднования и в кустах буйного цветения украинской “независимости”: и “реверсный газ”, и коррупционные закупки за рубежом, и распродажа земли иностранцам, и варварская вырубка лесов для европейских нужд… Маршируйте хоть с псами, хоть с хомяками, украинизируйте хоть Киевскую Русь, хоть Крымскую платформу — а деньги вынь да отдай».

Зазначимо, що знецінювати всі досягнення України стандартний прийом російських дезінформаторів.

Свобода слова в Україні. «Санкции за критику Зеленского»

Українські маніпулятивні видання продовжують продукувати тексти на захист проросійських заблокованих каналів і медіа, транслюючи основні тези російської пропаганди: про відсутню свободу медіа, про переляканого Зеленського як українського диктатора та ворога свободи слова, про гіпотетичні осінні протести через підвищення тарифів (писати про майбутні негативні події як про доконаний факт ще один їхній стандартний прийом) та про слабку владу, яка «так боится, что не жалеет ресурсов на борьбу со СМИ».

Їхні цитати підхоплюють і російські сайти, розмірковуючи про «санкции за критику Зеленского» та додаючи цитати російських політиків, що в Україні «на редкость недемократичный президент».

Зеленський — «Украинский Пиноккио»

Дезінформатори продовжують всіляко насміхатися над президентом Володимиром Зеленським. Вони називали його брехуном і звинувачували в зовнішньополітичних провалах. Деякі випади проти Зеленського майже зворушливі. Наприклад, його звинувачують у тому, що школярі в Україні не будуть носити радянську шкільну уніформу 1 вересня: «Зеленскому, кажется, глубоко плевать на то, что дети пойдут в школу, а молодёжь — в вузы. И на то, как они при этом будут выглядеть — празднично или обычно». Але навіть в такій темі вони змогли помітити «унижение совка» і невизнання «свободы выбора».

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, цитували одного з псевдоекспертів з нашої бази, який сказав про промову Зеленського на Кримській платформі: «как говорится, в простоте душевной, все вранье — от первого и до последнего слова».

Також дезінформатори обговорювали майбутню (моніторинг охоплює новини 23 — 29 серпня 2021 року) зустріч Зеленського з президентом США Джозефом Байденом. Вони спекулювали, що Зеленський спробує використати американську внутрішню політику для того, щоб «тиснути» на Байдена:

«Сами американские демократы сделали украинский вопрос внутриполитическим для США... Теперь Зеленский намерен шантажировать Байдена, угрожая, что может дать республиканцам «козырь» против него».

Як бачимо зараз, цього не було й близько.

І — вже традиційно — дезінформатори, пишучи про «бунт» восени, просувають тезу про дострокові вибори президента, які ніби-то відбудуться в кінці осені. Жодних підстав для цього вони не називають і обмежуються спекуляціями на кшталт: «Зеленский четко понимает: если он не переизберется досрочно еще в этом году, то в следующем году его ждет тюрьма».

Загалом Росії вигідна політична нестабільність в Україні, адже дострокові вибори вносять хаос в і так не надто ефективну державну систему, а також гальмують реалізацію реформ та важливих проектів на невизначений час.

«Антироссия», «Вместороссия» та інші назви України в дезі

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, та провідні російські видання цього тижня багато розмірковували про те, як добре було б Україні з Росією або хоча б в «русском мире».

«Украина и Россия могли бы существовать вместе, как существуют Австрия с Германией. Но без помощи России и в конфликте с Россией нечто подобное точно не построить». Тут на думку спадає аншлюс Австрії — тобто, стрімка окупація цієї країни нацистською Німеччиною без війни.

Вони називали незалежність України «деградацией», а саму державу «марионеточной» і «зависимой» від США. Дезінформатори стверджували, що без підтримки США настане новий «передел земель», а Україна зникне.

З моменту виходу пропагандистської статті Путіна про Україну і Росію ми щотижня бачимо реінкарнацію і потужний потік давніх згадок про Україну як про «Антироссию», маріонетку «Заходу» (або Австрійського генштабу, як стверджували ще в царській Росії). Ця маріонетка буцімто створена винятково для того, аби протистояти Росії. Але недавно ми помітили нову концепцію «Вместороссия»: «идея о том, что Украина может стать альтернативным центром Русского мира». Фактично це дві однакові ідеї про те, що Україна повинна бути пов’язана з Росією, залежна від Росії та, в крайньому разі, бути «кращою Росією». Ця теза заперечує право України на власну ідентичність, самостійне існування та вибір власного майбутнього.

Також писали:

Російські сайти (а за ними й українські сайти-сміттярки) знову піднімали питання регіональних мов в Україні, додаючи до цього яскраві образи на кшталт «языковая инквизиция» або «русофобские языковые патрули».

Українські маніпулятивні видання продовжили безперервний потік піару та цитат Медведчука. Не вщухали й поради Зеленському «поискать себе хороших адвокатов для защиты в ЕСПЧ».

Писали й про те, що українці «бегут из страны», «втрачають» пенсію та страждають через комунальні тарифи. А також нарікали на втрату пострадянських промислових потужностей.

Згадували, що Україна «прохолодно» зустріла Меркель через її підтримку Північного потоку-2 і спекулювали щодо того, що Україні доведеться «дружить» з Росією, аби тривав транзит газу через українську газотранспортну систему.

Писали, що президентка Естонії «подложила свинью» заявою про те, що Україні не потрапить в ЄС ще 20 років.

Висновки

Минулого тижня ключовою темою було святкування Дня Незалежності України. А головними тезами були невдачі України, «залежність» від країн заходу та те, що в Україні «процвітає» корупція, армія — це «радянський спадок», а на країну чекає неодмінний «розкол».

Не менш часто нападали й на Зеленського. Його називали брехуном та пророчили йому бунти та перевибори, а згодом і тюремне ув’язнення. Все те саме писали кілька років тому про попереднього президента, Петра Порошенка.

Ще однією помітною темою було болісне небажання дезінформаторів прийняти той факт, що Україна перебуває за межами «русского мира». Вони всіляко намагалися нав’язати Україні зв’язок з Росією — або в якості «опонента», або в якості ймовірної «демократичної альтернативи». Якщо, звісно, Україна відмовиться від «русофобии».

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 14559 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

NDI logo

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні