П

Передбачення «енергетичної кризи», погрози Лукашенка та харківські рейдери. Моніторинг дезінформації №92

  • Звинувачують Зеленського у бажанні «правити вічно»
  • Передбачають енергетичну кризу для України
  • Поширюють вигадки Лукашенка
  • Критикують політику підтримки української мови
  • Пишуть, що Зеленський «зачищает улицу» від націоналістів
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 9 — 15 серпня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Дезінформатори почали пророчити Україні «енергетичну кризу» через будівництво «Північного потоку-2». Тим самим вони прямо заперечують офіційну позицію російської влади про те, що газогін суто комерційний і не має на меті політичного тиску. Як показує історія, в газових питаннях Росія завжди намагається дістати політичну вигоду. Також ми бачимо дедалі більше згадок про міфічні «осінні протести», хоча жодних великих акцій не заплановано й основні політичні сили не закликають своїх прихильників вийти на вулицю. Зростання ціни газу, комунальних тарифів та інфляція – це справді зручний період для того, щоб викликати дестабілізацію. Російська пропаганда завжди активно користується такими можливостями.

З місцевих подій багато уваги привернуло затримання СБУ кількох членів «Нацкорпусу» у Харкові за звинуваченням у рекеті. Дезінформатори інтерпретують цю подію як свідчення того, що Зеленський «зачищает улицу» і намагається вплинути на майбутні вибори мера.

«Упоротий русофоб» Зеленський хоче правити вічно

Українські маніпулятивні видання (ми включаємо до моніторингу ті публікації з цього сегмента видань, які повторюють або співзвучні з російськими наративами) продовжують емоційно та абсолютно неконструктивно критикувати Зеленського: «он все так же некомпетентен, ограничен в знаниях и так же подходит занимаемой должности, как корове седло».

«Симбиоз тупого и гнилого порождает Зеленского».

Сайти-клікбейти знову порівнюють його з Порошенком (не на користь їх обох): «Зеленский догнал и перегнал Порошенко по всем пунктам упоротости», відкрито транслюють тези російської пропаганди: «Еврей Зеленский по стопам Гитлера предложил «окончательное решение русского вопроса» на Украине» та вкотре прогнозують дострокові президентські вибори. Поєднуючи цей прогноз із тезою, що «у Зеленского разрабатывают план как после 24 августа править Украиной вечно». Саме ризиком дострокових виборів пояснюють те, як «Зеленский старается прослыть записным русофобом» — все задля того, щоб «попасть во второй тур не с Порошенко, а с кем-то из ОПЗЖ».

Ну і просто нагнітають та продукують конспірологію навколо майбутньої зустрічі з Байденом: «Коломойский, Деркач, Дубинский. Кого Зеленский «подарит» Байдену 30 августа».

Олімпіада: «травля» українських спортсменів та тези про нацизм

Усі російські та деякі українські маніпулятивні сайти дуже активно використовували публічну критику у бік українських спортсменів як привід дискредитувати всю країну та підтвердити тези про український неонацизм. У центрі уваги опинилася критика (виловлена образливою лексикою) Лариси Ніцой російськомовних спортсменів української збірної. Також дезінформатори акцентували увагу на висловлюваннях «неонацистки» Ірини Фаріон щодо Ярослави Магучих (бронзової призерки Олімпіади зі стрибків в висоту) за фото з росіянкою (золотою призеркою). Слова Фаріон про «биомусор» швидко перетворились на заголовки типу «Как власти кошмарят олимпийскую призерку Магучих за фото с россиянкой».

«Русскоязычных столь много, что всех не перештрафовать, не пересажать, и не перевешать».

Газові питання: «энергетический кризис» і протести

В останні тижні зійшлося два фактори: наближення опалювального сезону в Україні і відмова США від санкцій проти «Північного потоку-2». Це призвело до того, що дезінформатори активно почали писати про комунальні тарифи та ціну на газ. Ми помітили декілька наративів у цій темі: «зрада Заходу», глузування Росії з України щодо добудови газогону та пророкування протестів восени.

У темі західних союзників України дезінформатори переклали на нові ноти свою стару пісню: «реально надеяться только на Запад не стоит, но для широкого потребления постоянно использовался этот тезис, что «заграница нам поможет», а сейчас стало понятно, что у Украины нет реальных союзников, на которых можно полностью положиться».

Водночас вони намагалися звинуватити українців в їхніх проблемах із транзитом газу: «Поэтому либо украинская ГТС качает российский газ в Европу, либо она станет самым большим в мире закрывшимся предприятием. Других вариантов нет». Дезінформатори воліють не згадувати, як Росія шантажувала Україну у питанні постачання газу. І навіть зараз використовує свій вплив в Європі, щоб просувати газогін, що обходить Україну, і банкрутувати українську газотранспортну систему.

Провідні російські сайти пишуть, що «Незалежную ждёт сначала энергетический кризис, а затем и обрушение финансовой системы, подобное тому, что случилось в России в 1998 году, когда политика внешних займов привела к банкротству страны». І звично вкотре пророчать Україні занепад і розпад: «Россия, понимая, что в случае, если она "прекратит мучения" Украины и просто добьёт её, получит большие претензии со стороны Запада …. мы просто ждём, когда Украина всё сделает сама».

У телеграм-каналах писали, що «в регионах будут зачищать всех тех, кто будет помогать условной оппозиции устраивать осенние протесты». Також передбачали, що теперішнє керівництво України йтиме до концентрації влади за прикладом «Партії регіонів» у 2010–2013 роках.

Лукашенко погрожує «поставити на коліна» Україну

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, розмірковували про те, «может ли быть массовое вторжение российских регулярных войск сюда. Да, может. Прежде всего, Путину хотелось бы, чтобы в Украине произошло что-то типа Майдана, восстания, движения со стороны украинских граждан». Росія намагалася вже зробити щось подібне у 2014 році, але зазнала поразки. Вони також цитували самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка, що погрожував «вместе с Путиным поставить Украину "на колени"».

Лукашенко кидав різні абсурдні звинувачення в бік України: «он обвинил Киев в переброске оружия через границу и заявил, что никогда не поддержит силовой сценарий на Донбассе». Але водночас не захотів брати на себе ризики легалізації російської окупації Криму: «Лукашенко заявил, что Белоруссия признает Крым в составе России, когда «последний российский олигарх» начнет поставлять туда продукцию».

Вони також цитували слова Лукашенка про те, що «Если они (Захід — Тексти) влезут в Беларусь, то, естественно, Россия смотрит на это, как на свое. Потому что, не дай бог, рухнет Беларусь – под Смоленском будут стоять эти ракеты». Окремо дезінформатори наголосили, що ідея розташування американських систем протиповітряної оборони в Україні – це «очередная провокация украинских властей». І погрожували, що втілення такого задуму стане «явным пересечением красной черты, после чего это бандеро-нацистское территориально-злокачественное новообразование может вообще исчезнуть с карты мира». Нагадаємо, що Україна – незалежна країна і має право сама вирішувати, як забезпечувати свою безпеку. Особливо в умовах, коли її найбільший сусід – Росія – постійно погрожує «стерти з лиця землі».

Читайте детальний розбір тез Лукашенка тут.

В Україні «русофобия», а сертифікати про знання української — породжують корупцію

Дезінформатори постійно вишукують в Україні сліди «русофобии». Цього тижня вони писали «на Украине борьба с русским языком может перерасти в борьбу с собственными гражданами». І переконували, що Україна «ущемляет права человека» здобувати освіту російською мовою. Також вони шукають різні історичні паралелі, щоб обґрунтувати особливий статус російської в Україні, що закріпився під час радянської окупації. Як аргумент наводять Латинську Америку та США, де домінують англійська, іспанська та португальська.

Російські сайти також згадували сертифікати про знання української мови, які з 16 липня потрібні для деяких посадовців. «Поскольку всё действие происходит на Украине, то и привело это не к старательному изучению чиновниками «государственной мовы», а к рождению ещё одной коррупционной схемы».

Націоналісти, рекетири та харківська політика

Після того як у Харкові СБУ затримала кількох учасників «Нацкорпусу» і звинуватила у рекеті, російські сайти підняли нову хвилю маніпуляцій щодо націоналістів та ветеранів. Дезінформатори пишуть, що «С Харьковом не все так просто, поскольку уход Авакова немного смешивает там расклад по выборам». Нагадаємо, що колишнього міністра внутрішніх справ багато медіа пов’язує з керівництвом «Нацкорпусу». Вони також пояснюють затримання тим, що Зеленський «зачищает улицу».

Інший варіант — підготовка до виборів у Харкові: «избавляется от людей экс-министра Арсена Авакова на Харьковщине, пока он наслаждается отдыхом на своей вилле в Италии. Первый удар был нанесён по Павлу Фуксу, а следом пошли ослаблять всю сетку в Харьковской области. 4 августа председателю Харьковского областного совета Артуру Товмасяну вручили подозрение в получении неправомерной выгоды в 1,05 млн гривен».

Висновки

Цього тижня дезінформатори найбільше писали про газові питання та міжнародні відносини. Вони пророкували Україні «энергетический кризис» уже в найближчі роки через старт «Північного потоку-2» та зростання ціни на газ. У взаєминах з найближчими сусідами російські сайти приділили дуже багато уваги заявам Лукашенка щодо того, що він готовий «ставити Україну на коліна» разом із Путіним, а також його лякалкам про «ракеты под Смоленском». Ідею ж Олексія Рєзнікова про те, щоб розмістити американські системи ППО в Україні, дезінформатори не оцінили і погрожували в такому випадку стерти Україну з лиця землі.

Також цього тижня дезінформатори використовували критику деякими публічними персонами українських олімпійців, щоб дискредитувати всю країну, і порівнювали Зеленського з Порошенком, шукаючи серед них найбільшого «русофоба». Однією з ознак «русофобії» вони чомусь називали небажання підтримувати в Україні привілейований статус російської мови.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 17524 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні