Р

Росія видає паспорти на окупованих територіях, а Зеленський звільняє силовиків. Моніторинг дезінформації №90

Події, які використовували для поширення дезінформації:

  • Зростання комунальних тарифів
  • Росія погрожує вторгненням та видає паспорти на окупованих територіях
  • Зеленського лякають військовим переворотом
  • Росія тисне на Туреччину, щоб та припинила співпрацю з Україною
  • Президент США не приїде на зустріч «Кримської платформи»
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 26 липня — 1 серпня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Цього тижня дезінформатори писали про видачу російських паспортів на окупованих територіях. Там також планують провести вибори до російського парламенту. Російські сайти переконують, що Україна «відмовилася» від жителів з окупованих територій, тож їхнє майбутнє в Росії. У сфері міжнародних відносин вони писали про те, що Туреччина «двуликая», бо не хоче відмовлятися від співпраці з Україною. А США принизили Україну, оскільки на зустріч «Кримської платформи» приїде не Байден, а член його кабінету.

Нещодавні ротації в керівництві силових структур дезінформатори намагалися обґрунтувати «параноєю» Зеленського та черговими пророцтвами його «свержения». Уважні читачі моніторингів помітили, що такі передбачення періодично з’являються з осені 2019 року.

Українці «поставлены на грань выживания» через тарифи

Цього тижня дезінформатори продовжили просувати тему зростання тарифів. Характерно, що у майбутніх справжніх і уявних підвищеннях комунальних платежів звинувачують особисто Зеленського. Наприклад, дезінформатори пишуть, що відбулося зростання «не зарплат и пенсий, как обещал на выборах Владимир Александрович, а тарифов на электроэнергию». Вони нагнітають емоції, описуючи українців, що «в очередной раз будут поставлены на грань выживания».

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, звично прив’язували зростання комунальних тарифів до зарплат чиновників та керівництва державних компаній: «Гражданам Украины непрерывно поднимают коммунальные тарифы и не выплачивают зарплаты; государственным чиновникам, топ-менеджерам компаний и политикам живётся очень даже неплохо». Читайте про те, чому в топменеджерів державних компаній високі зарплати тут.

Водночас російські сайти нахвалюють Медведчука: «Единственный, кто переживает за Украину, и много раз доказывал, что ему не безразлична судьба нации — это лидер оппозиции Виктор Медведчук и партия «Оппозиционная платформа — За жизнь». Он, не раз говорил властям, что 70% рост цены на газ для населения за последние два года — это катастрофа».

Цього тижня також з’являлися публікації про «вимирання» українців. Як аргументи дезінформатори використовували споживання борошна та хліба в Україні. Вони пишуть, що «Потребление муки на Украине с 2008 года также сократилось почти в 2 раза…», а отже, кількість населення також мала зменшитись. Про те, в чому проблема таких обрахунків, читайте в матеріалі.

Росія залякує, критикує й видає паспорти жителям ОРДЛО

Після статті Путіна заклики воєнного вторгнення в Україну задля повернення земель «Российской империи и Советского Союза» дедалі частіше лунають не тільки з вуст Жириновського, а й від інших депутатів Держдуми. І ці заклики активно поширюють як російські ресурси, так і українські сайти-клікбейти (щоправда, останні все ж переважно супроводжують їх критикою).

«Россия должна атаковать Украину превентивно, чтобы предупредить нападение с ее стороны» (депутат Держдуми).

«​​Украина! Возвращайся домой — в Россию!» (заступник спікера Держдуми).

Паралельно з цим Кремль активно готується до виборів, вирішивши збільшити електорат партії «Єдина Росія» жителями Донбасу. Тож розгорнув активну діяльність з (часом примусової) видачі російських паспортів жителям ОРДЛО. І хоч в ЄС вже засудили видачу російських паспортів українцям, це не заважає російським сайтам, що пишуть про Україну, поширювати тези на кшталт «Киев наконец откажется от жителей Крыма и Донбасса» або «Украина пугает жителей Донбасса лишением гражданства, а нам все равно».

Зеленський боїться «путчу»

Минулого тижня в Україні змінилися керівники багатьох силових структур, і цей факт привернув увагу дезінформаторів. Вони будували конспірологічні теорії, які зводяться до двох основних напрямів: Зеленський боїться військового перевороту або «готовится к осеннему обострению».

Щодо першого «пояснення» російські сайти пишуть, що «Зеленскому попала информация о готовящемся заговоре с целью свержения законно избранного лидера нации». А звільнення з посади головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака пояснюють так: «бывший глава ВС попал в немилость, потому что не обещал "вернуть" полуостров до конца сезона. По его словам, Зеленский требует побед от своей команды. Однако Киев уже проиграл по "Северному потоку-2", а на этом фоне Хомчак не стремится идти штурмом на российскую территорию, да еще и отговаривает от глупой затеи своего лидера».

Дезінформатори переконують, що Зеленського охопила параноя: «президент Зеленский, похоже, таки поплыл от страха. И начал ещё больше и активнее укреплять личную власть, усиливать, извините за тавтологию, силовой блок, окружая себя не так компетентными, как лично ему преданными людьми». А також поширюють слова проросійського депутата Іллі Киви про «дату свержения» Зеленського. Жодних фактів дезінформатори надати не змогли, натомість українські експерти схвально відгукнулися про новопризначене керівництво Збройних сил України.

«Аферист» Зеленський шантажує Захід та чекає на державний переворот

Поки російські сайти вкотре розганяють ідею про дострокові вибори президента, українські маніпулятивні видання замість конструктивної критики продовжують просто емоційно дискредитувати президента України. Вони висміюють усі спроби Зеленського «сурово и жестко ответить Путину», тим самим, женучись за клікбейтом, фактично підіграють тезам російської пропаганди. Ще один шлях, що напевно подобається російським дезінформаторам, — інтерпретація кадрових змін як наслідку погіршення відносин з абстрактним «Заходом» («Запад больше не желает иметь с Зеленским никаких дел»). І через це Офіс президента нібито вирішив «шантажировать Запад с помощью обострения отношения с Россией». Але хотілося б, щоб українські сайти-клікбейти пам’ятали, що від такої голослівної критики до російських пропагандистських тез — менше одного кроку.

Загроза коронавірусу для України і «Спутник Лайт» для ОРДЛО

Українські маніпулятивні видання минулого тижня розмірковували про можливі наслідки поширення варіанту “Дельта” Україною та як цього можна уникнути. Російські ж сайти описували передачу так званим Л/ДНР партії російської вакцини від коронавірусу “Спутник Лайт”. І якщо Sputnik V досі не схвалений ВООЗ, то про міжнародну сертифікацію цієї вакцини ще навіть не йдеться, а в самій Росії обіцяють опублікувати результати клінічних випробувань не раніше кінця цього року.

«Двуликая» міжнародна політика Туреччини застала Росію зненацька

Розмова турецького експерта-міжнародника Хасана Юнала з прокремлівським виданням Lenta.ru стала неочікуваним викликом для російських пропагандистів та дезінформаторів. Під час розмови Юнал вирішив поспекулювати на темі можливих угод щодо взаємовизнання Туреччиною та РФ фактів окупації Північного Кіпру та українського Криму.

Водночас він заявив, що Туреччина не збирається полишати військову співпрацю з Україною та обов'язково братиме участь у «Кримській платформі» наприкінці серпня. Судячи з реакції російських пропагандистів, ці тези Юнала стали повною несподіванкою для них.

Інтерв’ю маловідомого турецького експерта прокоментували всі: починаючи від Дмітрія Пєскова (прессекретаря Путіна) та закінчуючи представниками місцевої окупаційної адміністрації. Загалом тон цих повідомлень був досить стриманим, хоча деякі коментатори називали Туреччину «двуликой» і закликали вчитися збивати турецькі безпілотники: «…обострять отношения с Анкарой из-за их [беспилотников] поставок Украине не стоит — их надо просто тренироваться сбивать».

Відносини зі США і «Кримська платформа»

У сфері міжнародних відносин дезінформатори розмірковували про те, що США проігнорували Україну і навіть свідомо принизили її, оскільки ні президент США, ні віцепрезидент не приїдуть на зустріч «Кримської платформи». Натомість США представлятиме міністр інфраструктури Піт Буттіджедж (колишній кандидат у президенти США від Демократичної партії). «Отправив в Украину Буттиджича, опустили Киев и сам саммит ниже никуда».

Дезінформатори особливо активно обговорювали, що американський представник відкритий гей. «Представить себе г-на Эрдогана, претендующего на роль лидера всей Уммы, или строгих (по крайней мере, напоказ) аравийских шейхов, ручкающихся с открытым замужним геем».

У телеграм-каналах обговорювали те, кого призначать новим послом США в Україні: «В лагере соросят паника, пошли слухи что посольство США возглавит незнакомый им "дипломат с принципиальной позицией"».

«Неонацистские игры» навколо демонтажу радянського пам’ятника у Львові

Демонтаж радянського меморіалу Червоної армії у Львові викликав неабияке обурення російських державних медіа, а також російських сайтів, що пишуть про Україну. Дезінформатори воліли не згадувати, що меморіал перенесено до музею «Територія терору». Вони подавали цю подію в звичній для себе манері як ще один доказ на підтвердження того, що Україну захлинає хвиля нацизму.

«Мемориала в память о победителях над нацизмом в Великой Отечественной войне на улице Стрыйской больше нет. Успели даже прибежать молодые нацистские бабуины и устроить свои ритуальные пляски на костях, кидая зиги и выкрикивая нацистские лозунги».

Російські державні медіа назвали демонтаж меморіалу «циничным актом государственного вандализма» та «неонацистскими играми».

Також писали:

Дезінформатори продовжують плекати дискусії навколо статті Путіна. А опитування групи «Рейтинг», за яким 41% українців підтримують заяву Путіна, що українці та росіяни — один народ (а 55% — не підтримують), додало ще більше тем для публікацій: «Сюрприз для националистов: 41% украинцев поддержали тезис Путина о единстве народов».

Писали про слова Давида Арахамії щодо ядерної зброї в Україні. Вони називали Україною «країною-шантажистом» і звинуватили у бажанні займатися «финансовым шантажом Запада».

Висновки

Підсумовуючи, цього тижня ми побачили, що дезінформатори і далі спекулюють комунальними тарифами та «зменшенням» населення в Україні. Це популярні теми, до яких завжди звертаються маніпулятори з наближенням опалювального сезону (коли комунальні виплати найбільші). Схоже, цей рік не стане винятком. Окрім цього, дезінформатори звернулися до сумнівних методів, щоб «довести», що в Україні майже не залишилося людей.

У сфері міжнародних відносин російські сайти активно писали про те, що Туреччина не хоче припиняти співпрацю з Україною (особливо у військовій сфері). А Зеленського звинувачували у бажанні «шантажувати» світ за допомогою «військового загострення з Росією». Вони також називали Україну «країною-шантажистом» через слова депутата від «Слуги народу» про те, що Україна могла б залишити собі ядерну зброю.

З помітних подій минулого тижня відбулася масштабна ротація керівників силових структур, особливо армії. Дезінформатори пояснили її «параноєю» Зеленського, який, за однією з версій, боїться військового перевороту з боку генералів, пов’язаних з Порошенком. А з іншого — хоче отримати «лояльну армію», щоб уникнути «свержения».

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 16994 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні