З

Загроза «Дельти», розмірковування про імпічмент для Зеленського та нові комунальні тарифи. Моніторинг дезінформації №86

  • Нові загрози від коронавірусу
  • Спекуляції про імпічмент для Зеленського
  • Передбачення «агродеградации» України
  • Звинувачення британців у «провокаціях» на Чорному морі
  • Мінливі санкції СБУ щодо російських артистів
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 28 червня — 4 липня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Цього тижня дезінформатори писали на різні теми: від загрози нового штаму коронавірусу до майбутнього сільського господарства в країні. Щодо коронавірусу, вони лякали новим варіантом «Дельта», що нібито прийде в Україну з Туреччини, та розхвалювали російські вакцини. Також дезінформатори пророчили перевибори та «революцію», яка змістить Зеленського й обмежить президентську владу в Україні. В економічній сфері дезінформатори намагалися всупереч усім фактам довести, що сільське господарство в Україні занепадає. До того ж лякали зростанням вартості газу в Україні та дефіцитом пального посеред опалювального сезону.

Цитата тижня

Як в одному абзаці на російському сайті, орієнтованому на українську тематику, вмістити майже всі основні пропагандистські тези? Ось так:

«Всё что происходит на границе — это вопрос национальной безопасности России. Но дело не только в физической безопасности. Путин подчёркивает, что на территории Украины живёт такой же русский народ, как и в России, и что происходящее — это многовековая технология раскола и ослабления России. В словах Путина ощущается искренняя боль от осознания трагичности положения населения Украины. Страна находится под полным внешним управлением, и суть этого управления — уничтожение государства. И Зеленский, и Порошенко, и всякие иные а-ля патриоты лишь прикрываются националистическими лозунгами, а на деле осуществляют сценарий ликвидации Украины. Именно поэтому Путин снова повторяет, что Медведчук главный украинский националист»

Загроза штаму «Дельта» і вбивчих вакцин для України

Тема коронавірусу повертається до наших моніторингів разом із загрозою штаму «Дельта» і нової хвилі зростання захворюваності. Та поки українські сайти-клікбейти просто розмірковують, що «в Украину новые штаммы гарантированно завезут из Турции, куда, вопреки логике и здравому смыслу, россиянам намедни открыли въезд», російські сайти, орієнтовані на українську тематику, повернули старі звички. Вони розписували, як Росія рятує своєю вакциною Донбас («готовы помогать республикам, так как кроме них сделать это больше некому»), скаржилися на Захід, який «старается нас сдерживать» (і тому не визнає ефективність Sputnik V), та звинувачували Київ, який поширює антиросійські наративи та «антиспутниковские» ролики.

Відновили й критику західних вакцин: від Pfizer помирають («даже если треть страны умрет от Pfizer, этой вакциной продолжат прививать»), а AstraZeneca визнають лише британську. Особливо багато писали про випадок смерті українця через кілька годин після вакцинації Pfizer ("Американская вакцина начала убивать украинцев") і одразу відкидали всі контраргументи та спростування: «Случай на Украине обещали расследовать, но уже сейчас понятно — замнут, скажут, что вакцина ни при чем».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Імпічмент Зеленському, чутки про дострокові вибори та погрози розправою

Українські сайти-клікбейти розмірковували про те, наскільки Зеленський «глупий», або як «страна в заднице, а друзья Зеленского в шоколаде». І самі з собою дискутували: чи піде Зеленський на дострокові вибори? А російські сайти йшли ще далі і розмірковували, як в Україні організувати революцію, що «может привести к импичменту Зеленского и внесению изменений в Конституцию, согласно которым президента будут избирать в парламенте, а его полномочия ограничат представительскими функциями». І до своїх тез додавали емоційні описи протесту 28 червня (організованого через заяву Зеленського про справу ПВК Вагнера, яку він зробив в інтерв'ю «1+1»). Писали, як на ньому «раздаются громкие призывы к свержению режима и расправе над президентом», а його учасники взагалі погрожують «совершить переворот и вздернуть Зеленского на первом же каштане на Банковой».

«Агродеградация» України та «передбачення» холодної зими

Дезінформатори цього тижня багато писали про українську економіку й особливо аграрну сферу. Вони стверджували, що через «неконтролируемого импорта и неравных конкурентных условий украинские производители продовольствия оказались на грани исчезновения», і хвалили Росію, яка бореться з санкціями на агропродукцію. Нагадаємо, що більшість обмежень щодо агропродукції Росія ввела сама проти себе. Дезінформатори називають це дивне явище «укреплением продовольственной безопасности России». Що ж до українського сільського господарства, воно продовжує розвиватися незалежно від оцінок з Росії.

Окрім сільського господарства, дезінформатори знову почали лякати Україну дефіцитом газу та підвищенням комунальних тарифів. Вони маніпулювали газовою тематикою, звинувачуючи Україну у «крадіжках» російського газу, і закликали до «справедливої» ціни на газ, що має бути меншою від ринкової: «Ведь тот факт, что две трети потребляемого Украиной газа добывается на ее территории, а еще треть отбирается из российского транзита, никого не волнует».

Насправді ціна на газ зросла на європейських ринках і тому зростає в Україні. Не в останню чергу на зростання цін вплинуло втручання Газпрому. Зараз в Україні уряд надає субсидії на газ громадянам із низькими доходами, але утримує ринкову ціну на газ для решти споживачів. Читайте, чому газ власного видобутку не може коштувати 1 гривню і як формується ціна газу для споживачів.

«Провокації» в Чорному морі

Російські сайти писали про «провокації» на Чорному морі, коли повз Крим пропливав британський есмінець: «британцы и, вероятно, их союзники по НАТО хотели проверить, насколько решительно будет действовать российское командование в ситуации, когда в ее (России) территориальные воды возле Крыма заходит военный корабль другой страны». Нагадаємо, що Крим і його територіальні води — це українська територія, й Україна дозволила проходити там британському кораблю. Та дезінформатори розцінили маневри в Чорному морі як «попытку осуществить информационное и психологическое давление на Россию».

Іншою темою, яку періодично просувають дезінформатори та проросійські спікери, є «загублена техніка НАТО» в Україні: «подаренную НАТО технику, Украина может использовать по своему усмотрению, к примеру, отправить её на Донбасс». Вони фантазують, що військові країн НАТО можуть «забути» частину своєї техніки після навчань в Україні. Зараз в Україні відбуваються міжнародні військові навчання Sea Breeze-2021, і Росія всіляко намагається їх дискредитувати.

У телеграм-каналах цитували слова Путіна про військову присутність союзників в Україні: «Нас беспокоит, что начато военное освоение Украины – и хотя по украинской конституции там не может быть иностранных военных баз, могут создать учебные центры или пользоваться другими формами». Спільні військові навчання та тренування з іноземними інструкторами допомагають зробити ЗСУ боєздатнішими. Тому Росія використовує офіційні та неофіційні канали, щоб дискредитувати таку співпрацю і, якщо вдасться, зупинити її.

«Киркориада» триває

Непослідовна поведінка СБУ навколо ситуації із забороною на в’їзд російському співакові Філіпу Кіркорову дала привід дезінформаторам вибухнути десятками маніпулятивних та перекручених повідомлень на цю тему. Українські клікбейт-помийниці, маніпулятивні телеграм-канали та російські інтернет-сайти одноголосно просували конспірологічні теорії про особистий конфлікт між Кіркоровим та Зеленським.

«За решением по Филе Киркорову стоит не только дружба с Зеленским, но и денежный интерес последнего […]»

Окрім цього, дезінформатори намагалися всіляко знецінити та принизити багаторічні зусилля української влади в боротьбі з російською агресією.

«Невозможно бороться с внутренними олигархами, коррупцией и противостоять в войне с РФ, особенно если ты не можешь отказать старому приятелю и ради него публично нарушаешь правила.»

Футбол як привід поговороти про мову

Дезінформатори писали про суперечки щодо футболістів національної збірної, які говорили російською на пресконференції після матчу. Знаходити суперечності, роздувати і поглиблювати їх — це звична тактика російської дезінформації. Особливо часто її використовують у гуманітарних питаннях. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, скористалися нагодою, щоб розповісти, що «после «Евромайдана» на Украине был взят курс на окончательное вытеснение русского языка из общественной жизни, закрепленный законами об образовании и “тотальной украинизации”». Вони також «відмовляли» російських вболівальників від підтримки української збірної на Євро-2020: «Это сборная страны, которая называет Россию „страной-агрессором” и заявляет, что находится с нами в состоянии войны».

Також писали:

Підхопили та роздмухували скандал через маршування жінок на підборах: «Вид курсанток в форме и на каблуках возбуждает престарелого военачальника».

Продовжують цитувати будь-які згадки Медведчука іноземними ЗМІ — хоч американським (але дуже проросійським) The National Interest, хоч пакистанським невідомим в Україні сайтом.

Цитували тези «русского міра» від Путіна («Украинцы и русские — один народ») та те, як він критикує ухвалений в Україні «нацистский закон» про корінні народи, який нібито лише «углубляет раскол в украинском обществе».

Звично описували, що Україна перебуває під «зовнішнім управлінням» США і веде «антироссийскую политику», але насміхалися над армією та особливо флотом України, що зазнав великих втрат через окупацію Криму. А також цитували слова самопроголошеного президента Білорусі про «”тающий” суверенитет Украины». Нагадаємо, що Олександр Лукашенко сфальсифікував вибори, придушив протести в країні та зберіг владу шляхом підтримки Росії. І зараз повністю залежний від свого східного сусіда.

Висновки

Дезінформатори цього тижня дещо відійшли від теми міжнародних відносин і більше писали про інші сфери. Вони намагалися переконати, що в Україні занепадає сільське господарство, хоч це одна з найбільш динамічних сфер економіки. А заодно хвалили Росію, що «вміло впоралася» з продовольчими санкціями, які сама на себе наклала.

Також вони нападали на Зеленського та уявляли, як можна спровокувати його імпічмент. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжили обговорювали прохід британського есмінця біля узбережжя Криму та спільні військові навчання України з країнами НАТО. Вони повторили тезу, яку кілька разів порушували під час весняного загострення, буцімто США можуть таємно «забути» якесь озброєння на території України під час навчань. І наостанок дезінформатори використали кожен привід для того, щоб просувати тему російської мови в Україні.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 17490 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні