П

Прохід британського есмінця, чутки про відставку Авакова і «Стена-2» від Зеленського. Моніторинг дезінформації №85

  • Поширювали чутки про відставку Авакова та дострокові вибори президента
  • Бісяться через прохід британського есмінця біля Криму
  • Описують «зубожіння» України
  • Обурюються обмеженнями для в'їзду в Україну російських артистів
  • Захищають російський наратив Другої світової
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 21—27 червня 2021 року

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

З інтерв’ю Зеленського для каналу «1+1» дезінформатори найбільше вподобали цитату про будівництво «стены-2» на Донбасі, вирвавши її з контексту та перетворивши на «Зеленский сдает Донбасс» або (авторства Пєскова): «Киевские власти де-факто уже разорвали связи с Донбассом, будет печально, если это произойдет де-юре». Також вони поширювали чутки про відставку уряду та «вічного» глави Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова, який нібито «заигрівает с соросятами». Російські сайти бурхливо відреагували на прохід британського есмінця через українську територію (окуповану Росією) біля берегів Криму.

Псевдоексперти

Цього тижня ми перевірили, що пишуть у матеріалах, де фігурують псевдоексперти з нашої бази. Ми робитимемо такі огляди щомісяця в наступних моніторингах.

Цього місяця псевдоексперти працювали на різні теми, але найбільше вони писали про міжнародні відносини. Особливо багато таких публікацій стало перед самітом Байдена з Путіним у Женеві. Вони писали, що Байден залишить Україну без підтримки, а також поширювали неправдиву історію про те, що США відмовилися надавати Україні військову допомогу перед зустріччю президентів. Загалом вони багато розмірковували про те, що Україна не потрібна «Заходу», і він залишить її наодинці з Росією. Окремо псевдоексперти критикували закон про олігархів, який запропонував президент Зеленський, звинувачуючи його в авторитаризмі.

Зеленський «катастрофически вырос» і протистоїть Авакову з Разумковим

Дезінформатори часто поширюють чутки про відставки, дострокові вибори президента (згідно з останніми «прогнозами», вони мають відбутись або цієї, або наступної осені) та розпуск Кабміну чи Верховної Ради. Таким чином вони підкреслюють буремність української політики та нестабільність (а звідти й неефективність) української влади.

Не дивно, що російські сайти, орієнтовані на українську тематику, активно поширювали та обговорювали (поки що нічим не аргументовані) чутки про майбутню відставку Авакова. Пояснювали їх тим, що «у Зеленского стали решительнее», а під виглядом експертної аналітики тиражували малозмістовні розмірковування про те, як «Аваков противостоит планам ОП по лишению его должности, заигрывая с соросятами».

Слідом чутки поширювали й українські маніпулятивні видання. Хоча й робили це обережніше — наприклад, уточнюючи, що це ще неточно, і припускаючи, що це насправді «Банковая тестирует мнение украинцев по поводу увольнения Авакова». Варто зазначити, що жодних доказів дезінформатори не наводили, тому неможливо оцінити, наскільки всі ці чутки пов’язані з реальністю.

Прохід есмінця Defender — «провокация» для Росії

Дезінформатори продовжили сіяти «зраду» щодо слів Байдена, що США хочуть «продовжити дипломатичну роботу, пов’язану з Мінськими домовленостями». Вони фантазують, що «Киев вполне может попытаться пойти ва-банк — заручившись поддержкой поляков совершить такое действие на Донбассе, которое просто вынудит Соединенные Штаты прыгнуть в украинский окоп». Але особливо темою цього тижня став прохід британського есмінця біля берегів українського Криму. Попри те, що міжнародна спільнота вважає води, де проплив есмінець, українською територією, російські посадовці пишуть, що корабель «нарушил морскую границу России». Нагадаємо, що територія Криму незаконно окупована Росією.

Російські сайти пишуть, що «подобные провокации не имеют никакого разумного оправдания», і звинувачують британців у тому, що вони даремно «дразнят русских у их границ (да еще и почти ровно в 80-ю годовщину начала Великой Отечественной войны)». А також пишуть, що західні союзники України хочуть створити «відчуття нестабільності» щодо Росії. Разом із есмінцем Defender дезінформатори також згадували навчання Sea Breeze-2021, що стартували 28 червня. Росія всіляко протистоїть спільним навчанням України з країнами НАТО, оскільки вони серйозно обмежують її можливості шантажувати Україну на морі.

Тотальне зубожіння. Україна «по уши в долгах»

Як російські сайти, так і українські клікбейтери продовжують безперервно описувати тотальне українське зубожіння, зосередившись переважно на невтішному майбутньому пенсійної сфери та державному боргу України. Останнє особливо добре лягало в тезу про зовнішнє управління, а тому тексти про відносини України та МВФ перенасичувались емоційними фразами на кшталт «долговая петля», «Киев по уши в долгах» або взагалі «Тупая Зе-власть уже нахваталась долгов, как сучка блох». Не забували згадати й про вартість запланованого святкування Дня Незалежності: «Пир во время чумы. Киев потратит миллиарды гривен на День независимости».

Філіп Кіркоров як особистий ворог української влади

Минулого тижня дезінформаційні медіа в унісон обурювалися ситуацією, що склалася навколо заборони російському співаку Філіпу Кіркорову на в’їзд до України. В минулому Кіркоров неодноразово відвідував окупований Крим та підтримував його анексію. На підставі цього його було внесено в перелік осіб, що загрожують національній безпеці України. Українські сайти-клікбейти особливо гостро не сприйняли заборону Кіркорову на в’їзд до України. Вони залякували українську владу обвалами рейтингів та обсмоктували конспірологічні теорії, що зміщували фокус із відвідин Криму на вигадану особисту війну президента Зеленського з російським співаком.

«Война» против […] Киркорова – это как минимум потеря 3% от рейтинга Зеленского»

«Обвинил Зеленского в предательстве. За что Киркорова объявили угрозой национальной безопасности Украины»

«Это все равно, что Иисуса Христа скоро запретят. Запрет Киркорова в Украине»

Чимало українських регіональних медіа згодом підхоплювали ці тези та продовжували поширювати їх на свою аудиторію.

Уточнення. Пізніше СБУ виключила Кіркорова зі списку осіб, яким заборонено приїжджати в країну.

Проросійська партія ОПЗЖ на варті історичної пам’яті

22 червня 1941 року нацистська Німеччина розпочала окупацію українських земель у складі СРСР. Друга світова війна забрала десятки мільйонів життів, пам’ять про неї жива у кожній родині. Однак, за версією українських маніпулятивних медіа, єдиною організацією в Україні, що досі пам’ятає про це, є відкрито проросійська партія ОПЗЖ.

«ОПЗЖ сохраняет историческую память для потомков»

«КИЕВ ЗАБЫЛ Великую Отечественную войну?»

В уяві маніпуляторів фашизм заполонив Україну, а представники ОПЗЖ героїчно борються із цією навалою. Лише вони захистять нашу країну від «грязных политиканов», що намагаються «исковеркать историю».

Також писали:

Дезінформатори продовжують звинувачувати Україну в саботуванні Мінських протоколів. Тепер до вже класичних тез додають нібито бажання Зеленського будувати на Донбасі стіну та остаточно розірвати будь-які відносини з ОРДЛО (насправді це просто вирвана з контексту та перекручена цитата).

Крім проєкту «Стена-2», Зеленського також звинувачували у вибірковій боротьбі проти олігархів, називали «маленьким Ердоганом» та писали, що всі санкції насправді роблять для США, які вже «готовятся купить титановые рудники Фирташа».

Ставали на захист Медведчука, викликаючи жалість через обшуки у членів його сім’ї: «Без вины виноватые. Киев ужесточил репрессии против родственников фигурантов “дела Медведчука”». А сам факт обшуків називали «хаос для мозгов украинцев», оскільки такі дії нібито створюють «ощущение хаоса и опасности у рядовых граждан».

Щодо газових питань і "Північного потоку-2", дезінформатори продовжували насміхатися з України і лякали страшними наслідками запуску газопроводу: «После СП-2 “украинцы” не смогут и пары носков себе купить». З іншого боку – звинувачували США у бажанні «загрібати жар» чужими руками, тобто примусити Німеччину тиснути на Росію в газових питаннях.

Дезінформатори писали, що Китай «припугнул» Україну та примусив відкликати підпис під заявою про утиски уйгурів у Китаї. Нібито Пекін пригрозив, що відмовиться постачати вакцини в Україну, якщо Київ не відкличе свій підпис під заявою. Тактику Китаю дезінформатори прокоментували так: «Украинские политики — шакалы, которые понимают только силу». Український уряд потрапив у складні обставини, оскільки країні потрібна вакцина, а можливість її придбати все ще обмежені. Росія використовує цю ситуацію, щоб просувати свою тезу про «недодержаву». Зазначимо також, що Росія активно співпрацює з Китаєм у різних сферах.

У сфері культури російські сайти традиційно писали про «насильственную украинизацию». Нещодавній закон про корінні народи дезінформатори назвали «нацизмом», оскільки він не визнає росіян корінними. Нагадаємо, що важливою ознакою корінного народу є те, що він не має окремої державності. Очевидно, що росіяни не підходять під це визначення.

Висновки

Цього тижня дезінформатори багато повторювали свої звичні тези та лише трохи реагували на останні події. Вони поширювали коментарі та заяви російських посадовців щодо проходу британського корабля біля узбережжя Криму (окупованого Росією). Називали дії британців «провокацией» та погрожували, що проведення навчань Sea Breeze-2021 призведе де нестабільності в регіоні.

Несподіваною темою стало обговорення можливої відставки уряду та, як наслідок, глави МВС. Але у дезінформаторів не знайшлося конкретики, тому вони поширювали лише чутки і жодних фактів. Вони також пишуть, що Аваков протистоїть планам щодо свого звільнення, заграваючи з «соросятами».

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 17328 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор пропаганда росія дезінформація кремль

Знак гривні
Знак гривні