Д

Дискредитація української культури, захист Медведчука та новий міністр охорони здоров’я. Моніторинг дезінформації №80

  • Ляшко — креатура Сороса та «Доктор Смерть №2»
  • Медведчук — інструмент шантажу Кремля та помста Росії за Навального
  • Вишиванка — «символ воровства и бескультурья» та інструмент для «искусственного разделения малороссов и великороссов»
  • Україна «недодержава», а Росія буде захищати «російське» в Україні
  • Україна створює «диванну» армію, щоб дестабілізувати Крим
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 17—23 травня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

«Колонны украинских гомосексуалистов» сколихнули почуття гумору українських сайтів-клікбейтів. Проте на російських інтернет-ресурсах це висловлювання Скабєєвої цитували цілком серйозно, щоб дати свою оцінку маршу трансгендерів у Києві та залякати своїх читачів впливом содомітської Європи. Традиційне свято вишиванки теж із легкої руки дезінформаторів перетворили на вшанування символу «воровства и бескультурья». А призначення Ляшка на посаду міністра МОЗ супроводжували відтворенням вже звичної хвилі ненависті до Супрун та медичної реформи. Не обійшлося і без агресивних нападок на українську державність — Україну називали «недодержавою» та знову пророчили розпад.

Відставка Степанова. «Доктор Смерть возвращается»

Звільнення міністра Степанова було в центрі уваги всіх новин, пов’язаних із коронавірусом та вакцинацією. Українські сайти-клікбейти розділились на два табори. Перший загалом підтримував відставку та розмірковував про те, хто та чому її ініціював. Другий же табір намагався вступитись за колишнього міністра, називаючи його ефективним менеджером, а всі проблеми у сфері протидії епідемії коронавірусу перекладаючи на плечі Шмигаля («прямую ответственность за провал борьбы с эпидемией коронавируса должен нести Премьер-министр Украины»). Вони писали, що це «реванш сторонников Супрун», «доктор Смерть возвращается», а відставка Степанова «приведет к оттоку ценных профессиональных медицинских кадров из страны».

Тези другого табору про Ляшка як «Доктора Смерть №2» підтримували російські сайти, що пишуть про Україну. Вони пов’язували відставку міністра з нещодавнім візитом держсекретаря США, нарікали, що з призначенням Ляшка «будут восстановлены процессы Супрун», а МОЗ «передадут в руки западных посольств». Самого Ляшка називали «креатура структур Джорджа Сороса» та «один из ярчайших представителей так называемых “cоросят” на Украине».

Справа проти Медведчука: репресії в Україні та помста за Навального

Українські сайти-клікбейти не припиняють нагадувати своїм читачам, що «Медведчук – единственный на сегодняшний день представитель по-настоящему оппозиционной политической силы в Украине». Вони вкотре повторюють, що «в Украине выстроена целая система карательных репрессий» та не цураються цитувати Азарова: «Это стратегия по превращению Украины в плацдарм агрессии против России».

Російські сайти, що пишуть про Україну, йдуть тим же шляхом та використовують ті самі аргументи. А ще проводять паралелі з Навальним («Ситуация с Медведчуком может быть зеркальным ответом Запада Путину»), порівнюють Зеленського з Януковичем (маючи на увазі ув’язнення Тимошенко у 2011-му), перетворюють справу проти Медведчука на спосіб шантажу Кремля з вимогою зустрічі з Путіним та просто додають ваги своїм тезам цитатами «западноукраинского эксперта».

«Путин не будет впрягаться публично за Медведчука, но спустя какое-то время какая-то "ответка" от Кремля точно прилетит».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Вишиванка —  «символ уничтожения Украины»

Поки українські сайти обговорювали вишиванки політиків та виріз на вишитій сорочці Зеленського, російські сайти, орієнтовані на українську тематику, зуміли перетворити День вишиванки на привід нагадати про свої антиукраїнські пропагандистські нарративи. Вони писали, що вишиванка перетворилась на «символ воровства и бескультурья», «символ уничтожения Украины». Масову багаторічну підтримку цього свята українцями вони перетворювали на «принудительное внедрение культа вышиванки», а скандал в Харкові (через висловлювання однієї жінки проти параду вишиванок) став джерелом для розмірковувань на кшталт: «Харьков, оккупированный нынешним киевским режимом, искусственно пытаются превратить в центр свидомитства, к счастью, безуспешно».

Не обійшлось і без «русского мира»: «Миф о “вышиванке” придуман новыми украинскими политиками, чтобы подчеркнуть “самоидентичность” украинцев и убедить всех в том, что население Украины — какая-то “самобытная древняя цивилизация”, а не русская народность. Это выглядит откровенным идиотизмом и делается для искусственного разделения малороссов и великороссов — частей одного народа».

Росія захищає «русских», але не в Білорусі

Орієнтовані на українську тематику російські сайти продовжували тему «Антиросии», задану Путіним минулого тижня: «Страна будет превращаться в милитаризованную зону и накачиваться оружием, ее постоянно будут толкать на провокации в отношении России с целью втягивания ее в войну». Водночас вони малювали похмурі сценарії «майбутнього» України. Ці сценарії вписуються в наратив російської пропаганди про Україну як «недодержаву». Дезінформатори стверджують — Україна «собранная из разных территорий», «ВСУ ездят на российском топливе», «хозяевами Украины являются местный олигархат и американцы».

Іншою темою є традиційний захист «русских» в Україні. Дезінформатори стверджують: «Киевские власти взяли в заложники русских жителей Украины». Вони уточнюють, що «русские» живуть ледь не у всіх регіонах країни, а Росія готова «жестко ответить» за «любые попытки уничтожать русское на Украине». Ми вже бачили, як саме відповідає Росія на незаконне затримання своєї громадянки в Білорусі. Росія захищає не росіян, а свій маріонетковий, невизнаний режим у Білорусі. Те саме вона хотіла б робити в Україні.

Ще одна теза, якою активно користується Росія і яку розганяють пропагандисти — «ворожість» до України її західних сусідів. «Польша претендует на находившиеся в её составе с 1921-го по 1939 год Галицию и Волынь, Румыния претендует на Буковину и Бессарабию, Венгрия — на Закарпатье». В реальності, щонайменше Польща і Балтійські держави надійні союзники України, які підтримували її після агресії Росії. З іншими сусідами в України також конструктивні відносини, попри історичні суперечності.

Заголовок тижня — «”План Б” Киева: ЛГБТ начинает наступление на Донбасс»

Марш трансгендерів у Києві не залишив байдужими російські сайти, орієнтовані на українську тематику, та російських пропагандистів. Зрештою навіть українські мейнстримні сайти цитували Скабєєву та її заяви, що на Донбас йдуть «колонны украинских гомосексуалистов». Щоправда, на відміну від російських сайтів, вони цитували її з гумором.

«Диванна армія» в Криму

Щодо Криму дезінформатори пишуть, що «под патронатом американцев на Украине создан специальный проект по дестабилизации ситуации в Крыму». Прцюватиме цей проєкт за допомогою «диванной армии» в інтернеті. А його метою, як заявили дезінформатори: «раскачать ситуацию в общем в Российской Федерации». Зараз Крим перебуває під російською військовою окупацією, там процвітають політичні переслідування, особливо проти кримських татар, і там досі дефіцит питної води. Ніщо не може дестабілізувати Крим настільки сильно, як сама Росія.

Зеленський — хвалько і «наркоман»

Дезінформатори писали про те, що Зеленський використовує РНБО «для сведения счетов и передела сфер влияния», і санкції проти російських компаній та проросійських політиків незаконні. Вони оцінили успіхи президента за два роки на посаді: « ВВП под Зеленским снизился, промышленность непрерывно падает» і звинуватили його у самопевності. А наостанок розмірковували про те, чи є Зеленський «наркоманом»: «Является ли Зеленский наркоманом — загадка, но пока на это указывают многие факты».

Також писали

Про те, що Росія може святкувати перемогу у битві за добудову "Північного потоку-2", а США пожертвували інтересами України. Про протистояння Зеленського і Кличка в Києві. Звинувачували ЗСУ у обстрілах «защитников Донбасса». Писали про не до кінця знайденого суддю Чауса і про те, що Зеленський намагається звинуватити у його викраденні Росію. Лякали тим, що землю в Україні: «скупят по цене айфона или бутылки дорогого коньяка» та тим, що в Україні «переслідують» російську мову. Намагалися покласти відповідальність на Україну за блокування переговорів у Тристоронній контактній групі. А законопроєкт про «олігархів» називали «зачисткой».

Висновки

За постійними політичними темами іноді можна забути, що культурні аспекти складають невід’ємну частину російської пропаганди. Проте рефлексія дезінформаторів на день вишиванки лише підтверджує, що, на перший погляд мало значущі питання, на кшталт «чий борщ?» мають не меншу (або навіть більшу) вагу, ніж обговорення поточних політичних подій (як-от відставку Степанова або справу проти Медведчука). Врешті решт, ідеологія «русского мира» має на меті не стільки підтримку проросійських політичних сил, скільки девальвацію української самоідентичності. Саме тому радянська (імперська) історія має бути збережена, натомість українські символи та традиції — дискредитовані.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 21318 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні