С

Спроби вбити клин між солдатами і командуванням, нова вакцина та звинувачення Байдена у слабкості. Моніторинг дезінформації №76

  • Роздмухують зраду, що Pfizer «будут прививать региональную элиту и местных бизнесменов»
  • Захищають ОАСК у справі його ліквідації, вигороджуючи арештованого за хабар брата судді Вовка
  • Пишуть, що для стабілізації ситуації на Донбасі треба просто припинити репресії Медведчука
  • Називали «безтолковим» керівництво ЗСУ
  • Насміхалися зі стриманості Байдена

Вивчайте, як у часі розвивалися різні теми, які порушує російська дезінформація, на інтерактивній візуалізації

Період: 12—18 квітня 2021 року

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Запорука врегулювання загострення на Донбасі — скасування санкцій проти Медведчука та його каналів. Взагалі у всіх темах червоною ниткою — загострення ситуації на Сході України. Але у порівнянні з останніми тижнями тональність повідомлень змінилася. Стало менше погроз «знищення» України чи сценаріїв повномасштабної війни. Натомість дезінформатори намагаються атакувати довіру до українських Збройних сил та до НАТО. Ще одна помітна зміна: повернення дискурсу про «диверсантів», яких нібито готує Захід на території України. Щодо американського президента — здебільшого писали про його «слабкість» та нездатність протистояти Росії. Одначе, РФ оголосила про відведення військ від кордонів з Україною.

Дезінформація про ЗСУ: «храбрые солдаты» і «бестолковое командование»

Про ключових керівників української армії вони пишуть: ««Министр обороны Таран – тоже не полководец. Начальник Генштаба генерал-лейтенант Корнейчук всю войну был главным инспектором технического обеспечения. Наверное, грамотный, но точно тоже не полководец. Водили они хотя бы современную бригаду в бой? Прочувствовали, как это всё происходит?» А головнокомандувача військових сил України Руслана Хомчака звинувачують у втратах під Іловайськом: «Из-за того, что у этого человека просто сдали нервы, погибли сотни (а может и больше) украинских военных в Иловайском котле». Також пишуть про «абсолютно бестолковое командование (ЗСУ — Тексти)».

Тут варто звернути увагу на те, як Росія намагається вбити клин між військом і його керівництвом. Як показує досвід активної фази війни 2014—15 років, це стандартний прийом, який застосовується для того, щоб зменшити керованість військами, та з прицілом на спонукання до несанкціонованого відступу в умовах важких бойових дій. Ми всі пам'ятаємо панічні пости початку війни, які писалися нібито від українських солдат на кшталт: «Нас зливають», «Ми в оточенні без боєприпасів, корумповані генерали нас кинули», «Нас виселили із бази заради генеральських дружин», заклики «Йти на Київ» тощо.

Окрім дезінформації щодо боєздатності української армії, вони намагалися викликати зневіру у підтримці України НАТО: «В случае возможной вооруженной агрессии, ни один солдат НАТО сюда не зайдет, никто сюда не зайдет, и мы будем отбиваться сами». Насправді Україні не потрібні солдати НАТО, достатньо сучасної зброї та розвідувальних даних.

Байден — «тварь дрожащая»

Клікбейтні сайти присоромлювали Зеленського за те, що він просить про допомогу Байдена та інші держави НАТО: «Апогей государственного инфантилизма “Дай дай дай дай дай”. Стыд и срам». А також перекладали відповідальність за загострення на Україну та її «кураторов». Вони пишуть, що «Байден ничего нам и тем более Зеленскому не должен».

Російські сайти, орієнтовані на Україну, зосереджуються на відносинах між США та Росією. Вони дотримуються офіційного російського наративу, що Росія велика держава, їй потрібно надавати виняткові права та з нею мають вести переговори інші «великі держави». Україні в цьому наративі місця немає, як зрештою, і більшості сусідів Росії. Дезінформатори пишуть, що «В США приняли решение «заболтать» конфликт, как только стало ясно, что их сателлит (Україна — Тексти) проиграет».

Щоб звинуватити особисто Байдена, дезінформатори витягнули з небуття українського шахрая Онищенка, котрий займався газовим бізнесом: «Джо Байден загнал предпринимателя в Узбекистан: он попал в санкционные списки наряду с другими разоблачителями афер нынешнего жильца Белого дома депутатам Деркачем и Дубинским». Санкції проти Онищенка наклали за спробу вплинути на американські вибори, публікуючи перемовини Байдена з Петром Порошенком.

Провідні російські сайти розповідають про те, які «вигоди» несе Америці співпраця з Росією: «У американских корпораций, особенно айтишных, есть серьёзный интерес на территории РФ, и для них это серьёзный потребительский рынок, куда они сбывают свою продукцию, своё программное обеспечение, различные гаджеты». Іронічно, що Росія яка постійно називає Україну «колонією» Заходу, бачить свою роль у відносинах зі США як ринку збуту продукції. Російські сайти всіляко закликають Байдена до «стабільних» взаємин із РФ і відмовляють від санкцій.

У телеграм-каналах про рішення Джозефа Байдена подзвонити Путіну і закликати його до переговорів пишуть: «Байден сейчас выглядит как "тварь дрожащая", как провинциальный актер-трагик, его имиджевые потери уже невосполнимы и до конца года он, с очень большой вероятностью, уйдет на покой».

Злидні в Україні. «Жить украинцы стали хуже, они болеют и нищают»

Українські маніпулятивні видання не припиняють хайпувати на вічних темах залежності від МВФ («Украина для МВФ – как чемодан без ручки»), високої вартості комунальних послуг («люди не могут платить») та «посмотрите, как олигархи заработали за этот один год» . В одному з попередніх моніторингів ми вже розбирали останню тезу про олігархів. Вони справді збагатіли за останній рік, але здебільшого через зростання цін на нафту, сталь та іншу експортну сировину. Водночас російські пропагандисти періодично називають українських олігархів «захисниками України» від «зовнішнього управління».

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, до цих тез додають ще ідею про зацікавленість України в поверненні Донбасу. Вони називали «разрушенный Донбасс гирей для Украины» та розмірковували, як «Украина тратит всё больше денег на вооружения и всё меньше — на восстановление» (що трохи дивно читати на сайті з доменом країни, яка опинилася на четвертому місці у світі за військовими витратами). Та додають, що «война и коронавирус – это два спасительных инструмента для Зеленского, которые перекрывают главную проблему Украины – экономику, летящую в пропасть».

Війна вакцин продовжується. «Эликсир жизни» Pfizer

Низькі темпи вакцинації та високі темпи поширення коронавірусу в Україні продовжують грати дезінформаторам на руку. Українські сайти-клікбейти не припиняють нагадувати про російську вакцину («мы имеем сотни смертей и власть все равно не смотрит в сторону Спутника V»). Водночас дискредитують усі інші вакцини. Так, наприклад, поставку Coronavac емоційно описують: "в Украину привезли на какой-то заляпанной грязью фуре (виділення Тексти) 200 000 флаконов китайской вакцины". (Вакцину насправді доставили літаком). І додають риторичне запитання: "Как сочетается с декоммунизацией вакцина из коммунистического Китая, где правящая партия отчаянно репрессирует ни в чем не повинных уйгуров?" Намагаючись таким чином долучити до “антивакцинаторів” прогресивну частину суспільства, що переймається жахливими репресіями проти уйгурів у КНР.

А через поставку невеликої партії Pfizer українські сайти-клікбейти роздмухують нічим не підтверджену «зраду», що Pfizer, замість вакцинації ключових груп, «пойдет на пользование элитой». Російські сайти до цієї теорії додають ще свої інтерпретації: «На Украине убеждены, что Pfizer чуть ли не эликсир жизни, поскольку произведена США, перед которыми украинцы преданно лизоблюдствуют, не обращая внимания на то, что у нее тоже достаточно негативных отзывов о побочных эффектах».

А телеграм-канали продукують ще більше фантазій, які видають за «інсайти» навколо цієї теми:

«Вакциной из США Pfizer будут прививать региональную элиту и местных бизнесменов, которые готовы заплатить от 1000 y.e. Врачам и военным делают индийскую, китайскую прививку, а депутаты, чиновники, бизнесмены уже выкупили очередь на месяц вперёд»

«Наш источник сообщает, что Президент Зеленский отказался делать повторную вакцинацию индийским Ковишилдом (AstraZeneca). Президент уже осенью сделает новую вакцинацию Pfizer»

«Весёлый украинский фюрер» Зеленський

Найяскравішим пропагандистським заголовком минулого тижня став: «Весёлый украинский фюрер развлекает гибнущий народ “вторжением России”». Під такою назвою один із російських сайтів, орієнтованих на українську тематику, опублікував текст, в якому в найкращих дезінформаторських традиціях автор розмірковує про те, як «чтобы отвлечь внимание украинского населения от своей “скромной” персоны, усугубившей кризис в стране, Зеленский и его шайка безостановочно запугивают людей грядущим “вторжением России”». Конкуренцію в приниженні Зеленського може скласти хіба що інший заголовок на російському сайті: «”Хорошо, что есть Путин!”: жители Украины разочарованы в Зеленском, ведущем себя, как “обиженный шестиклассник”».

Тут, як і у дезі часів Порошенка (“війну розв'язали олігархи”), все перевертається догори дриґом: виявляється, це не Росія стягує війська до кордону, а в усьому винний Зеленський, який каже, що це загроза для України. Тобто винні українські президенти, а не Росія.

Українські маніпулятивні видання теж підтримують такі наративи (хоч і без відкритого звеличення Путіна). Так, наприклад, на одному з сайтів цитували Дубінського, що «В Украине установилась особая, уникальная для мира форма правления — трагикомическая диктатура». На іншому опублікували текст, в якому емоційно перебільшували, як «Зеленский за два года при власти умудрился наворотить столько дел, что страшно представить, что же он успеет сделать за оставшиеся три». А також розмірковували про його перетворення з «надежды нации» на «политического клоуна, которого в мире никто не воспринимает всерьез». Завершували текст уже звичною для цього сайту тезою, що все було б значно краще, якби «Зеленский, умерив свою гордыню, согласился бы на план председателя политсовета ОПЗЖ Виктора Медведчука».

Тексти на захист корупціонерів. Відбілювання ОАСК

Українські маніпулятивні видання активно висвітлюють тему ліквідації ОАСК, стаючи на захист останнього. При цьому використовують класичні російські нарративи про зовнішнє управління, пишучи про «неудобный для Запада суд». Та маніпулюють думкою читачів шляхом емоційних штампів: «позорная кампания по травле суда», «хромающая на обе ноги деятельность Национального антикоррупционного бюро».

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, теж захищали ОАСК, реагуючи на арешт брата судді Вовка та всього його майна (серед якого були великі обсяги готівки в іноземній валюті) через хабар. Вони підхопили тези з анонімного телеграм-каналу, що гроші нібито належать «другому человеку, который может и готов подтвердить их законное происхождение» (водночас не називаючи, кому ж саме). А після одразу переходили в напад, додаючи нічим не аргументовану історію про те, що «денег должно быть больше, чем заявило НАБУ — после обыска «испарились» примерно 500 тысяч долларов».

В інших текстах уже вдавалися до умисного применшення всієї судової справи: «последняя история с найденным тайником со 100 шекелями, якобы принадлежащим брату Вовка, и вовсе стала анекдотической». От тільки крім 100 шекелей, було заарештовано понад $3,7 млн, €840 000 та 20 000 фунтів стерлінгів. Але про це дезінформатори мовчать.

Медведчук як запорука миру з РФ

Українські маніпулятивні видання продовжують піарити проросійські сили та Медведчука особисто. Щоправда, тепер у центрі їхньої уваги не лише нагадування про домовленість Медведчука з Путіним щодо російської вакцини, а й теза, що це «санкционная политика Зеленского привела к обострению конфликта на Востоке Украины». І що задля врегулювання ситуації на Донбасі треба лише «прекратить ущемлять интересы Медведчука, не сдвигать его с политической арены, а также восстановить вещание оппозиционных телеканалов».

Україну не беруть у НАТО

Клікбейтні сайти писали про те, хто буде «проти» України в Альянсі: «заблокируют венгры и поляки, Израиль через свои лоббистские возможности… И проголосуют уже не только французы и немцы против ПДЧ, но проголосуют уже стран 5-6». І активно поширювали оголошені цілі Кремля: «Москва многократно предупреждала, что вступление этой бывшей советской республики в НАТО является абсолютно неприемлемым с точки зрения национальной безопасности».

Орієнтовані на Україну російські сайти прокоментували питання вступу до НАТО так: «вступление Украины в ряды НАТО в очередной раз расколет эту стран». І лякали тим, що воно лише «усугубит» ситуацію для України.

Також писали

Дезінформатори писали про «благородство» Росії, яка «не делила достижения в сфере покорения космоса между народами республик СССР», і брехали, що «российская сторона никогда не влияла и не влияет на события в юго-восточной части Украины». Коментували заяви голови ОП Андрія Єрмака про потребу отримання американських протиракетних комплексів Patriot. Казали, що ці постачання можуть перетворити Україну на Сирію. Хоча наявність такої потужної зброї якраз і гарантує цілісність і мир в Україні, адже головна загроза для України — це Росія, а вона не ризикне починати агресивні дії, якщо в нас буде така зброя. Також брехали про «плани» України «продати» завод «Мотор Січ» Туреччині, щоб «розплатитися» за її підтримку України.

Фейки про ЗСУ та праворадикалів на Донбасі

З прицілом на жителів ОРДЛО, орієнтовані на українську тематику російські сайти продовжують розкручувати фейк про вбитого українським дроном хлопчика. До нього додають інші фейки про обстріли та вбивство мирних жителів українськими військовими й лякалки, що задля провокаційних обстрілів «в Донбасс начали прибывать праворадикалы». Це робиться для того, щоб збільшити мотивацію мешканців окупованих територій воювати з Україною, якщо Росія вирішить іти на загострення.

Висновки

Дезінформатори стали менше писати про український наступ і переключилися на критику боєздатності української армії, насамперед дискредитуючи її командирів. Також пишуть, що Україну точно не візьмуть у НАТО через «особливу думку» Росії. Американського президента дезінформатори намагаються показати мстивим (санкції проти Онищенка), слабким та байдужим до долі України. Водночас вони малюють «перспективи» покращення відносин Росії і США та розповідають про «інтереси» американських компаній в РФ.

До того ж ми зафіксували тексти про «підготовку диверсантів» в Україні, яку проводять США. Ці «засланці» нібито мають здійснювати «теракти» в Криму та інших регіонах.

Щодо вакцинації, то дезінформатори розганяли зраду, що Pfizer вакцинуватимуть віп-клієнтів, а не групи ризику. Ця теза суголосна з їхніми заявами про гарних солдат і поганих генералів, яка теж розкручувалася минулого тижня.

Поки що «інсайти» про вакцинацію еліти нічим не підкріплені, проте у випадку скоєння таких порушень, вони можуть серйозно підірвати довіри до влади, МОЗ та української держави загалом.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 23175 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні