Р

Російські шпигуни під дипломатичним прикриттям у Чехії – хто вони, що роблять і як їх здолати?

Чеський Центр європейських цінностей з безпекової політики дослідив, як російські розвідувальні служби використовують дипломатичне прикриття для нелегальної діяльності на чеській території. І підготував добірку питань та відповідей про шпигунські практики Кремля у Чеській республіці. ТЕКСТИ переклали це дослідження українською мовою.

Russia_vs_Czech_Republic-745x392.jpg

Чи справді посольство Росії в Чехії діє як розвідувальна установа?

Як і в інших державах, офіцери російської розвідки працюють під дипломатичним прикриттям у дипмісіях посольства в Празі та генконсульствах у Брно та Карлових Варах. Цей статус їх захищає. І якщо їх викриють на участі у ворожих чи незаконних діях, їм не загрожує суд чи ув’язнення, а лише видворення з чеської території.

Серед цих «дипломатів» є особи, яких раніше вже видворяли з інших країн за нелегальну діяльність, несумісну з дипломатичним статусом.

Вони взаємодіють також і з іншими співробітниками російських розвідувальних структур, які не мають дипломатичного прикриття і перебувають у Чехії під виглядом туристів, науковців, журналістів, бізнесменів або ж членів російської діаспори.

Російські розвідники, що діють під дипломатичним прикриттям, часто виконують розвідувальні операції без цього прикриття, наприклад, в інших європейських країнах. Оскільки вони діють за межами держави, де акредитовані, їх складніше ідентифікувати та відстежити.

Які розвідувальні установи працюють під дипломатичним прикриттям у Чеській республіці?

Служба зовнішньої розвідки (СВР, цивільна розвідувальна спецслужба, спадкоємниця радянського КДБ), Головне розвідувальне управління (ГРУ, військова розвідувальна спецслужба), а також Федеральна служба безпеки (ФСБ, контррозвідувальна спецслужба).

Скільки російських шпигунів працюють під офіційним дипломатичним прикриттям у Чехії?

Станом на травень 2020 року Російська Федерація мала в Чеській республіці 51 дипломата і 87 адміністративних та технічних співробітників (також із дипломатичним статусом). Більшість із них перебуває в країні разом із родинами. 5 червня 2020 року чеська влада депортувала Андрєя Кончакова та одного з адміністративних працівників зі службовим паспортом (Ігоря Рибакова). Це скоротило російський дипломатичний штат на чеській території до 136 осіб.

Частка активних російських розвідників, що видають себе за дипломатів і мають відповідне прикриття, залишається високою протягом тривалого періоду часу, – як свідчить чеська контрозвідувальна служба BIS. Вона встановила, що шпигуни-оперативники становлять до половини всього дипломатичного персоналу в Чеській республіці.

Чехія є бастіоном російських спецоперацій в інших країнах ЄС та НАТО, і тому не дивно, що її дипустанови мають більший штат, ніж у інших державах Євросоюзу. Чеська республіка поблажливо ставиться до ворожих операцій проти союзників. Чеській розвідці порівняно нескладно відстежувати дії російських оперативників на своїй території, але щойно вони перетинають кордон, це стає справою контррозвідки іншої країни. Передавати контроль складно через чутливу природу та високу швидкість подібних операцій, і подорожувальники повною мірою використовують недоторканність особистих речей, гарантовану Шенгенськими правилами.

Російська Федерація має вдвічі більше дипломатів у Чехії, ніж остання має в Росії. Лише 60 громадян Чеської республіки, з яких 30 є дипломатами, працюють у московському посольстві. Прикметно, що подібне велике представництво Росія має і в Польщі, яка не лише має більше геополітичне значення, а й вчетверо більша за Чехію.

Загалом дипломатичне представництво Російської Федерації (посольство та генконсульства) є найбільшим з усіх країн, що мають дипмісії в Чеській республіці – навіть більшим, ніж США та Китай.

Кількість службових машин із дипломатичними номерами, які обслуговують посольство, перевищує кількість акредитованих російських дипломатів. Їх близько 70, і ще 30 використовують диппрацівники для приватних потреб. Чеська влада не має права оглядати машини з дипломатичними номерами, і Росія використовує їх для перевезення шпигунського спорядження. Чеські спецслужби вважають, що такий численний автопарк російського посольства створює значні загрози для країни.

map russian.JPG

На карті позначена нерухомість у Празі, що належить російським дипустановам

Які завдання виконують у Чехії російські шпигуни під дипломатичним прикриттям?

Встановлюють контакти з громадянами Чехії, які вважають, що це справжні дипломати. Чехів використовують або вербують для шпигунських завдань. Таке втручання у внутрішні справи країни однозначно несумісне з дипломатичним статусом.

Російські розвідники під дипломатичним прикриттям шукають виходи на чеських депутатів, їхніх помічників та співробітників офісів різних політичних партій, представлених у парламенті. Мета – розвідувальна діяльність політичного та військового змісту.

В останні роки росіяни встановили прямий контроль над кількома чеськими дезінформаційними джерелами, а також над екстремістами.

Чеські ядерні, хімічні та інші дослідницькі та інноваційні проекти з контролю біологічної загрози та небезпечних речовин перебувають під загрозою економічнго та науково-технічного шпигунства.

Особливий фокус – на збиранні відкритої інформації. Російські розвідники збирають окремі фрагменти інформації в публічному доступі або з відкритих джерел, щоб здобути розуміння про певні сфери діяльності. Зокрема, це дані про стосунки між різними діячами та посадовцями у Чехії та їхні особисті якості задля створення психологічних профілів цих осіб та подальшого вербування. Таку діяльність, наприклад, виконував у Чеській республіці російський розвідник Ріхард Рахарджо.

Російські розвідслужби зацікавлені у спільноті експатів. Вихід на деяких емігрантів ускладнений тим, що вони перебувають в опозиції до нинішньої політичної системи Росії, а інші вже асимілювалися і вкорінилися у чеському середовищі. Мета – або нейтралізувати їх, або використати в операціях з нав’язування російського впливу на чеській території.

Кажуть, що краще тримати російських шпигунів «під наглядом» у посольстві, ніж висилати їх із країни. Це так?

Справді, є думка, що дії російських шпигунів під дипломатичним прикриттям легше відстежувати. Але російське посольство має настільки численний штат, що за ним неможливо стежити без залучення додаткових чеських фахівців. Нині поліція та інші співробітники силових структур, які мають протидіяти звичайній злочинності, занадто перевантажені, щоб належним чином відстежувати ще й дипломатів.

Діяльність російського шпигуна, який не має дипломатичного прикриття, значно ризикованіша для нього і вимагає більших ресурсів, ніж для офіційно зареєстрованих дипломатів. Тож у інтересах Чехії зробити так, щоб шпигунська діяльність потребувала від Росії більших зусиль та коштів.

Чи працюють на російську розвідку журналісти, акредитовані в Чехії?

У 2006 році Чехія не продовжила акредитацію репортера РІА «Новости» Леоніда Свиридова. Згодом він працював кореспондентом у Варшаві, але був депортований у 2014-му на вимогу контррозвідувальної служби ABW. У 2016 році не були продовжені акредитації двох російських журналістів: Алєксандри Куранової з агенції новин «Россия сегодня» та Владіміра Снегірьова з газети «Вечерняя Моcква». Через чутливість ситуації чеська дипломатія не оголошувала причин, але, найімовірніше, вони мали безпекову природу.

У яких інших кампаніях брали участь співробітники російського посольства?

У 2008 році російські розвідники під дипломатичним прикриттям вели кампанію проти створення на території Чехії протиракетної військової бази. У 2019-му влада Чехії (BIS разом із Національним центром протидії організованій злочинності) ліквідувала розвідувальну мережу, створену ФСБ РФ. За наявною інформацією, російське посольство не просто брало участь у діяльності цієї мережі, а й частково фінансувало її операції та перевозило на машинах з дипломатичними номерами шпигунське устаткування.

Навесні 2020 року оперативники, що працювали в російському посольстві, брали участь у агресивній кампанії Росії навколо ситуації з демонтажем пам’ятника маршалу Конєву у Празі. Як результат, двоє співробітників ФСБ, Андрій Кончаков та Ігор Рибаков на початку червня 2020 року були депортовані.

Як чеській владі протидіяти російським шпигунам із дипломатичним прикриттям?

По-перше, слід вислати усіх російських дипломатів з території Чехії, за винятком посла та його водія. Цей крок збереже формальний дипломатичний зв’язок із Москвою і водночас паралізує більшість російської розвідувальної діяльності. Залишившись без контролю посольства, російська агентура взаємодіятиме з російськими керівниками шпигунської діяльності. Чеські та союзні розвідслужби зможуть зосередитися на викритті тих російських операцій, які ще залишилися.

vodka.jpg

Побажання чехів радянським окупантам актуальне і щодо російських шпигунів

По-друге, у відповідь на ці дії Росія зменшить чеське дипломатичне представництво в країні до нуля. І слід реалістично оцінювати втрати, які Чехія зазнає внаслідок цього. У формальних дипломатично-політичних відносинах їй втрачати нічого. Чеська дипломатія сама визнає, що у чесько-російських взаєминах нічого не зміниться.

Російська сторона, ймовірно, сплюндрує могили чеських військовополонених (так званих Чехословацьких легіонів) у Сибіру, що і так вже відбувається.

Консульська допомога в Росії може без проблем виконуватися одним із наших союзників, що є поширеною практикою.

Чеська економіка не має залежності від російської торгівлі. Бізнес із Росією становить лише 2% чеського експорту, тож навіть якщо Москва вирішить розірвати ці зв’язки, Чехії це не зашкодить.

Skoda, найбільший чеський бізнес у Росії, діє в складі Volkswagen Group. Якщо РФ вирішить чинити тиск на німецького автогіганта, це буде удар проти Німеччини, з якою Москва намагається розбудовувати позитивні відносини задля добудови газопроводу «Північний потік-2».

Сучасний політичний клімат, за якого путінська Росія занурюється у дедалі більші внутрішні соціоекономічні проблеми, є прагматично доречним моментом. Чеський уряд може підтримати власні компанії, які працюють в РФ, і посприяти перенесенню їхньої діяльності. Подібним чином Японія стимулює свої компанії до виходу з Китаю, де ситуація стає все більш ворожою.

Якщо підсумувати, то Росія втратить багато (всю свою гігантську шпигунську мережу на чеській території), а Чехія зазнає мінімальних втрат.

По-третє, після прогнозованої агресивної реакції Росії зрештою розпочнуться переговори про відновлення штату посольств – із суто практичних підстав. І тут треба зловити Путіна на слові і використати його фразу «дипломатичний паритет», поступово збільшуючи взаємний штат посольств за принципом «одне до одного».

Необхідно забезпечити тверезий і ретельний контроль чеських спецслужб над тим, щоб діяльність російської дипломатії відбувалася в прийнятних рамках.

Чи застосовував хтось аналогічні заходи?

У 1971 році Велика Британія вислала 105 радянських розвідників під час операції FOOT. У архівах експолковника КДБ, перебіжчика Олега Гордієвського згадано, що цей крок припинив діяльність радянської розвідки у Британії на два наступні десятиліття.

чехія шпигуни дипломатія росія

Знак гривні
Знак гривні