К

Ковід: легкий перебіг – не такий вже легкий. Як правильно хворіти та відновитися

Пояснює сімейна лікарка Марина Сікорська. Понад мільйон українців перехворіли на Covid-19 (лише за офіційною статистикою, на момент публікації цієї статті) – і розслабилися, хоча вдруге перебіг захворювання може бути важчим. Нижче йдеться про легку форму хвороби, яка не потребує госпіталізації.

Із середини лютого в Україні знову зростає щоденна статистика захворюваності на COVID-19. Епіцентром стали Карпати, куди звідусіль з’їхалися охочі відпочити. Укрзалізниця обмежує рух потягів на Прикарпатті, влада пробує нові напівкарантини також на Буковині та Житомирщині.

Абсолютна більшість тих, хто перехворів, мали легкі симптоми і лікувалися здебільшого у сімейних лікарів чи самотужки. За рік епідемія стала звичним життєвим тлом, до фрази «як справи?» у повсякденному спілкуванні додалися: «вже хворіли?» і «як минуло?».
За цей час усталилися й певні твердження щодо перебігу, лікування і реабілітації після ковіду.

ТЕКСТИ попросили сімейну лікарку Марину Сікорську відповісти на найпоширеніші запитання на цю тему. Вона – членкиня Асоціації сімейних лікарів України та Асоціації педіатрії, учасниця спільноти доказових лікарів блогерів «Свій Док». Працює у Центрі первинної медико-санітарної допомоги #1 у Дніпровському районі Києва. Зараз – у декретній відпустці. Веде медичний блог та консультує в режимі онлайн.

Які наслідки найчастіше спостерігаються після перенесення коронавірусної інфекції?

У багатьох починають боліти суглоби десь через 2–3 тижні після одужання. Частіше за все скаржаться на біль у плечових суглобах.

Нюх і смак відновлюються протягом 3–5 місяців

Це реально стає проблемою, оскільки організм людини не може нормально функціонувати. Це теж стає причиною стресу і депресивних розладів.

Наскільки поширені післяковідні наслідки психологічного характеру (панічні атаки, депресії тощо)?

Це дуже поширене явище. Особливо — порушення сну й уваги, депресивні стани. Ці наслідки спостерігають у 70% людей, які перехворіли коронавірусною хворобою. На моїй практиці, майже всі ці випадки стосуються жінок.

Людям дуже важко відійти від хвороби, тому багато пацієнтів почали звертатися за допомогою до психотерапевтів, щоб налагодити втрачений психічний баланс. Хоча самі психотерапевти відзначають, що постковідний синдром лікується важче та довше, ніж інші порушення психоемоційної сфери — тут потрібен час.

Як швидше реабілітуватися?

Більше часу проводити у спокої, не зловживати спортом, але робити фізичні вправи вдома (елементарна фізкультура), тримати водний баланс, нормально харчуватися, провітрювати приміщення.

А які наслідки ковідної пневмонії та як довго вони можуть тривати?

Ковідні пневмонії дуже довго лікуються через тривалий період відновлення та стабілізації роботи легень. Запалення може тривати кілька тижнів і нагадувати про себе. Буде загальна слабкість, температура до 37,4 °C, але це не означає, що людина заразна чи що хвороба прогресує. Просто такий період реабілітації.

Що робити, якщо підвищення температури до 37,2–37,5 °C та періодична слабкість повторюються щоденно впродовж місяця від початку хвороби, але інших симптомів захворювання немає?

Так, це також наслідки коронавірусної хвороби. Понад те, у принципі, температура до 37,4 °C — нормальна. У здорової людини температура протягом дня може трохи підвищуватися та знижуватися до 36 °C і навіть нижче. Це називається субфебрильна температура. І вона не завжди є ознакою запальних процесів.

Упродовж дня людина може бути у різних температурних режимах (на вулиці, в холодному чи дуже теплому приміщенні), тож тіло на це реагує, і в цьому немає нічого страшного.

Єдине, що треба — пам’ятати про необхідність відновлюватися, пити більше рідини (інфекції спричиняють зневоднення), прискорювати свій метаболізм.

Яка ймовірність вдруге захворіти на ковід?

На жаль, невідомо. Найчастіше це стається у період від трьох місяців після першого випадку захворювання.

Від чого залежить формування антитіл і тривалість їхньої дії?

Складно сказати. Є люди похилого віку, які перенесли коронавірус у тяжкій формі і в них високий рівень антитіл до вірусу. А є молоді люди, які також важко перехворіли, але в них немає майже жодної імунної відповіді. Отже, вони можуть найближчим часом повторно захворіти, якщо контактуватимуть із вірусом.

Мабуть, ще потрібні дослідження, щоб зрозуміти, як це насправді відбувається і чому у деяких людей – максимальний імунітет, а у деяких — взагалі немає, навіть після тяжкої форми.


Читайте також. Знайомтеся: Дарія Данцева, 20 років, біохакерка. Зробила й випробувала на собі вакцину від коронавірусу

Якщо перший раз коронавірусна хвороба була у легкій формі – чи означає це, що вдруге теж буде легко?

Ні, це не є показником. Взагалі нічого не є показником.

Лікарі не знають, як повторно буде поводитися коронавірусна інфекція в одному й тому ж організмі.

Що знаю зі своєї практики і з практики колег (це, звісно, лише наша практика, і цього дуже мало для дослідження та наукових висновків), але: люди, які хворіли у легкій формі, вдруге хворіють важче.


Читайте також. Найважливіше про COVID-19

Чи зростає ризик важкого перебігу коронавірусу для людини середнього віку, яка в минулому кілька разів хворіла на пневмонію?

Ні. Але ми живемо у такий час, що всі хвороби з чимось пов’язані. І якщо у людини часті пневмонії, варто розібратися, чим це зумовлено.

Часті пневмонії означають, що є якась проблема, що їх спричиняє, людині варто обстежитись, знайти причину і вилікуватись. Крім того, зараз є чудові вакцини, які запобігають пневмококовим інфекціям.

Що змінилося у протоколі лікування ковіду за останніх кілька місяців? Можливо, щось перестало працювати, а щось виявилось ефективним?

Особливих змін за останні пів року немає. Ще на самому початку, коли новий коронавірус тільки з’явився, були певні групи препаратів, які проходили дослідження й які можна було рекомендувати хворим. Але в Україні їх не застосовують. Можливо, певні зміни є на вторинній ланці – у стаціонарах лікарень, але на первинній — ні. Як було лише симптоматичне лікування, так і лишилося. Симптоматичне лікування спрямоване на полегшення симптомів хвороби, а не на усунення причини: зниження температури, полегшення дихання при нежитю, препарати проти кашлю.

Пацієнти з якими хворобами в зоні ризику? Скрізь пишуть лише про діабет, рак, серцево-судинні, а як щодо інших?

Усі хронічні захворювання можуть провокувати більш тяжкий перебіг коронавірусної хвороби. Чому найбільше говорять про цукровий діабет і серцево-судинні захворювання? Бо вони найпоширеніші і від них найбільше летальних випадків.

Загалом людина, яка не є здоровою, не підтримує себе в формі і не стежить за своїм способом життя, має більше шансів захворіти важкою формою Covid-19 чи дістати ускладнення, адже цей вірус б‘є по слабких місцях організму.

Які дихальні вправи допомагають у яких ситуаціях, а які — шкодять?

Будь-які фізичні вправи корисні для організму. Проте зараз стало популярно рекомендувати тим, хто інфікований коронавірусом, надувати повітряні кульки, а цього робити не треба і не можна.

Оскільки уражається саме бронхо-легенева система, на неї і так іде велике навантаження. У людини з’являється задуха, стає важко робити глибокий вдих-видих, дихальні вправи можуть навіть зашкодити. Загалом будь-які фізичні та дихальні вправи варто робити, лише якщо є рекомендація лікаря.

Не перевантажуйте себе. Людині, яка хворіє на коронавірус, потрібен спокій



За яких умов виправдане призначення антибіотиків?

Антибіотик діє на бактерії, а коронавірусна інфекція – це вірус. Тому антибіотики треба призначати не на початку хвороби, а лише тоді, коли є певне бактеріальне ускладнення або до захворювання приєдналася бактеріальна інфекція. Це може визначити лише лікар за допомогою очного огляду або додаткових обстежень.

Які основні маркери треба відстежувати, коли хворієш на ковід?

Треба стежити за рівнем кисню у крові (сатурацією) за допомогою пульсоксиметра. Люди часто страждають від задухи, стає важко витримувати навіть елементарні фізичні навантаження. У здорової людині сатурація – частка насиченого киснем гемоглобіну відносно загального гемоглобіну в крові становить 95–99%. Якщо цей показник падає нижче 94%, потрібно звертатися до лікарні.

Також слід стежити за температурою тіла. Як показує практика, більшість пацієнтів можуть переносити хворобу навіть без температури. Може, в принципі, навіть бути нормальне самопочуття, але на 8–10 день захворювання може настати погіршення і піднятися температура. Особливо, якщо хворий виконував якісь фізичні навантаження в цей день.

Тобто, основні маркери — сатурація, температура і загальне самопочуття.

Чи варто самоізолюватися від суспільства всім членам родини, якщо в когось одного діагностували коронавірусну інфекцію, але в решти немає жодних симптомів?

Так, у таких випадках варто піти на самоізоляцію всій родині, оскільки перші прояви хвороби можуть початися не сьогодні-завтра, а протягом 14 діб. Увесь цей час людина може бути хворою і наражати своє оточення на небезпеку.

Чи варто самостійно здавати якийсь набір аналізів після отримання позитивного тесту на ковід, щоб відстежувати ситуацію?

Самостійно здавати аналізи не варто. Наприклад, мені часто надсилають результати аналізів онлайн, оскільки люди не розуміють, як їх прочитати і протлумачити. Тому мені здається, що це викинуті гроші, оскільки медики лікують людину, а не її аналізи. Аналізи варто здавати лише за лікарським призначенням. Якщо його немає, краще не витрачати на це кошти.

Як зрозуміти, що точно час звертатися до лікарні?

Зараз за будь-яких проявів інфекційної хвороби лікарі потенційно підозрюють коронавірусну інфекцію. Якщо з’являється нежить, погане самопочуття, слід зв’язатися зі своїм сімейним лікарем або кол-центром медзакладу, де ви зареєстровані – краще дистанційно. Лікарі зараз додому не приходять, але можуть у телефонному режимі поспілкуватися, оцінити стан і порадити, що робити далі.

Самостійно в лікарню варто звертатися лише тоді, коли хворієте вдома вже не перший день, до лікаря за увесь цей час не зверталася, проте почуваєтесь погано (ускладнення дихання, зниження сатурації, температура, слабкість).

Чи варто самостійно починати пити «Аспірин кардіо» для профілактики утворення тромбів?

Ні, не варто. У деяких випадках ацетилсаліцилова кислота — як протитромботичний і кроворозріджувальний засіб — може спричиняти кровотечу.

Багато пацієнтів, начитавшись інформації в інтернеті, починають вживати цей препарат для профілактики утворення тромбів. Проте це небезпечно і може призвести навіть до летальних наслідків.

Чи потрібно збивати температуру, якщо вона невисока — наприклад, 37,2—37,5 °C?

Усе залежить від загального стану людини. Хтось нормально почувається й за температури 39 °C, а комусь дуже погано і при 37,2 °C.

Якщо погано, якщо болить голова, горло, вуха, то варто вживати жарознижувальні препарати, якими є за протоколами ібупрофен і парацетамол.

Наскільки великий ризик виникнення згустків крові – тромбів – у судинах при коронавірусній інфекції і які ліки краще використовувати, щоб цьому запобігти?

Якщо є висока температура, запальний процес, то справді може виникати згущення крові, що закупорює судини. Це підтверджує моя практика й аналізи, на які ми спрямовували хворих.

Тромби у крові утворюються як результат серйозного запалення легенів, яке є природною реакцією організму на присутність вірусу.

Проте варто врахувати один момент: усі люди, в яких ми спостерігали згущення крові під час ковіду – з групи ризику (ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання, онкологія). У них дійсно спостерігалося збільшення тромбоцитів у крові під час хвороби. Проте за правильної комплексної терапії вони потім самостійно знижувалися. Додатково нічого не потрібно. Це типова симптоматика. Через 3–5 місяців усе нормалізується.

Комп’ютерна томографія чи рентген? Що і в яких ситуаціях доречно робити?

Як лікар первинки скажу: на первинній ланці ні те, ні інше при коронавірусній хворобі не потрібне. Це ніяк не впливає на тактику лікування пацієнта.

Сімейні лікарі мають справу з легкою формою або середньої тяжкості. І, частіше за все, за середньої тяжкості перебігу пацієнта спрямовують до стаціонару. Комп’ютерну томографію або рентген роблять там, коли стан погіршується.

У 80% відсотків тих, хто самостійно робив рентген чи комп’ютерну томографію, виявляють запалення легень. Проте, знову таки: цей факт не впливає на тактику лікування, оскільки це запалення легень вірусне, тож потреби призначати антибіотики чи інші лікарські засоби у таких ситуаціях все одно немає.

З якого дня після позитивного тесту людина вже не заразна?

Інкубаційний період триває 14 діб. Якщо ви знаєте, коли був перший день хвороби, або точний день, коли контактували з хворим на коронавірусну інфекцію, варто відрахувати з того часу 14 діб. Якщо не знаєте, то лікарі рахують з дня проведення тестування.

Після завершення цього періоду робити повторний тест на коронавірус не обов’язково. Коли почали фіксувати перші випадки коронавірусної інфекції, лікарі не знали, наскільки довго людина може бути поширювачем цієї хвороби і як довго триває інкубаційний період. У багатьох людей на 14-й день ще були позитивні тести на коронавірус і вони продовжували перебувати вдома, хоч жодних симптомів хвороби вже не мали і почувалися добре.

На даний момент відомо: навіть на 14 день хвороби тест може бути позитивним, оскільки вірус ще циркулює в організмі, але він вже не є активним. Тобто, людина вже не є переносником інфекції і не заражає інших. Тому через 14 днів після позитивного тесту можна контактувати із зовнішнім світом.

Які чинники зумовлюють виникнення пневмонії на тлі коронавірусу?

Це зумовлено тим, що COVID-19 — вірус, який потрапляє саме до бронхолегеневої системи. Кожен вірус десь розміщується, коли потрапляє до нашого організму. Якийсь вірус в носі, якийсь — у горлі, а якийсь — у легенях і бронхах.


Чи допомагають вітаміни С і вітамін D запобігти ускладненням?

Наразі ця інформація науково не підтверджена. Єдине, що відомо: важливо комплексно харчуватися, бути фізично активним протягом дня, пити достатньо рідини.

За збалансованого харчування ми отримуємо необхідну для організму дозу вітаміну С. Додатково приймати його немає сенсу.

Вітамін D також жодним чином не впливає на коронавірус. Водночас цей вітамін в Україні рекомендовано вживати щодня протягом року (оптимальна денна доза — 1000 міжнародних одиниць дорослому, дитині — 500), оскільки у нашій країні недостатньо сонячного світла для людського організму. Плюс харчування не настільки збалансоване, щоб отримати достатню кількість вітаміну D з харчових продуктів.

Але це постійна потреба, а не засіб профілактики ковіду. Загалом будь-які вітаміни жодним чином не впливають на коронавірусну інфекцію.


Що буде за передозування вітаміну С?

Дістати передозування від вітаміну С дуже непросто. Але будь-яке передозування вітамінами набагато гірше, ніж їхня нестача. Може виникати нудота і часте серцебиття, знижуватися тиск. Це навіть може призвести до проблем із нирками.

А в період реабілітації які вітаміни варто вживати?

Вітамін D3, як уже згадувала. Також своїм пацієнтам рекомендую приймати цинк. Зокрема, ВООЗ проводила дослідження на дітях, які живуть в умовах поганого харчування. Коли ці діти почали додатково вживати цинк, кількість пневмоній у них значно зменшилася.

Щодо вітаміну С, то його у продуктах харчування достатньо, додатково не потрібен.


Чи змінилося щось за час епідемії у загальних рекомендаціях щодо профілактики ковіду?

Ні, насамперед треба дотримуватися загальновідомих правил: мити руки, користуватися антисептиком, носити маску і дотримуватися соціальної дистанції.

А головне, про що дедалі частіше забувають, — стежити за станом маски. Оскільки зараз люди переважно використовують тканинні маски, треба не забувати щодня їх прати і прасувати.

Щодня варто мати з собою додаткові дві-три маски, щоб змінювати їх кожні 2–3 години. Маска має бути свіжа і не містити бактерій, якими потім людина буде дихати, бо тоді це принесе більше шкоди, ніж користі.

Ці ж рекомендації дійсні і для тих, хто перехворів на коронавірус, оскільки зафіксовані повторні випадки захворювання. Поки що науці невідомо, скільки разів людина може хворіти на ковід.

ковід сімейний лікар поради лікаря епідемія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні