У

Україну продають «саудитам». Моніторинг дезінформації №69

  • Передбачають «вакцинный туризм» до Росії
  • Називають санкції проти Медведчука «зачисткой опозиции»
  • Обіцяли назвати «справжню» ціну на газ для українців
  • Лякали, що Зеленський продає Україну «саудитам»
  • Північний потік-2 на сторожі «миропорядка»
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 15 — 21 лютого 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового?

Дезінформатори придумали «вакцинный туризм» до Росії, що нібито має розпочатися в Україні. Вкотре застосовується прийом «новин майбутнього часу» – коли про подію, яка буцімто має колись відбутися, заявляють як про доконаний факт. Знову ожила тема комунальних тарифів. Її ще більше розбурхали заяви в.о. міністра енергетики щодо Нафтогазу. Дезінформатори намагалися по-новому представити свою давню тезу, що уряд обманює громадян і продає їм «український газ» дорожче, ніж він коштує. Також українські сайти-клікбейти зачепилися за поїздку Зеленського в Об’єднані Арабські Емірати й написали, що він збирається продати «шейхам» землю, залізницю і стратегічні оборонні підприємства.

Фейк тижня — «Украинские боевики перепродают вакцину от коронавируса»

Російські сайти, що пишуть про Україну, постійно створюють фейки про ЗСУ на Донбасі. Цього разу вони звинувачували військових у перепродажі вакцини Pfizer. «С целью скрыть факт хищения иностранной вакцины от вышестоящего командования, начальником медицинской службы ООС Авраменко принято решение вместо недостающих ампул с вакциной, использовать ампулы с плацебо». Насправді Україна ще не отримала вакцин Pfizer, тому перепродати їх просто фізично неможливо.

Коронавірус і «вакцинный туризм» у Росію

Українські сайти-клікбейти слідом за російськими продукували заголовки, що відбілюють РФ та висміюють нібито заідеологізований Захід («На Западе «Спутник V» страшнее Covid-19»). Просували в Україні вже поширену в Росії тезу про прийдешню світову війну. («Противоречия в глобальном мире достигли такого напряжения, что в последние годы всерьёз пошли разговоры об очередной мировой войне»). Вкотре вирвали з контексту та перекручували слова експосла Канади в Україні, порівнюючи нашу країну з лабораторним кроликом використовуючи його лекцію про топ-10 помилок західних партнерів щодо України у 2014–2019 роках. І закінчували емоційними висловами щодо закупівлі індійської (а не російської) вакцини: «Отказаться от производства "Спутник V" и с унылыми мордами у Индии выклянчить партию индийской мутной вакцины».

Російські сайти йшли ще далі у своїх спробах маніпулювати читачами. Мейнстримні поширювали історію про те, як «На Украине стали набирать популярность "вакцина-туры" в Россию, в рамках которых можно привиться "Спутником V"». І хоч йдеться про один скрін, а в самому тексті статті навіть згадується, що «После вмешательства СБУ публикация в местном издании, на которую ссылается парламентарий, была удалена», російські сайти, що орієнтовані на українську тематику, теж поширювали тези про «Вакцинный туризм: иностранцы едут в Россию бесплатно прививаться «Спутником»» або про «первую вакцинацию американца в Крыму», видаючи це за перемогу Росії у вакцинних перегонах. Насправді Росія має дуже низький рівень вакцинації власного населення, набагато менший, ніж у США.

Орієнтовані на українську тематику російські сайти також продовжували нагнітати емоції навколо затримки з початком вакцинації в Україні. Цього разу використали дії НАБУ, які стосувалися ймовірних зловживань міністра Степанова.

Санкції проти Медведчука і «зачистка» опозиції

Українські сайти-сміттярки, як завжди, відверто піарили ОПЗЖ або Медведчука особисто. Минулого тижня до нашого моніторингу потрапили десятки текстів із заявами ОПЗЖ, яка «будет защищать украинскую демократию, Конституцию и бороться за права своих однопартийцев» та цитатами Медведчука, що «власть пошла по пути установления диктатуры и узурпации власти».

А російські сайти, що пишуть про Україну, продовжили розмірковувати про «политические репрессии» та зовнішнє управління Україною («суды на Украине не нужны — достаточно одобрительного или осуждающего твита из американского посольства»). Санкції пов’язували зі спробою врятувати рейтинг Зеленського, а їхнім результатом, якщо вірити дезінформаторам, має стати загострення ситуації на Донбасі («Потому что Зеленский и Ко полагают, что такое обострение им выгодно») — все це для того, щоб «на волне военных реляций, начинать более серьезную зачистку оппозиции внутри страны»

У Телеграм для ще більшої емоційності деякі автори проводили паралелі зі сталінізмом: «Сегодня санкции, завтра угроза тюрьмы, послезавтра расстрел - это тот демократический выбор, за который шел Майдан? Это итог тридцатилетнего «демократического развития» «европейской нации»?»

Українців «обманюють» із ціною на газ

Цього тижня дезінформатори багато писали про собівартість газу в Україні. Вони використали інтерв’ю в.о. міністра енергетики Юрія Вітренко і писали «Самую большую маржу, естественно, получает «Нафтогаз», покупая по 2, 88 грн и продавая по 7, 86 грн для населения». Однак не цитували іншу частину інтерв’ю, де Вітренко пояснював, що продаючи газ за 2.88 грн, Нафтогаз не зможе платити податків і покривати, зокрема, витрати на субсидії для найбідніших груп населення.

Клікбейтери писали, що «президент Владимир Зеленский отчитывался еще даже в мае, как снижаются цены и тарифы на природный газ», а тепер він несе відповідальність за підвищення тарифів. Зазначимо, що незвичайного у зростанні вартості газу немає. Холодна зима збільшила його витрати, а отже, збільшила ціну на ринку. Але дезінформатори натомість емоційно роздмухували незадоволення, змішуючи тарифи в один кошик із карантином: «Карантин и безумные коммунальные тарифы стали гремучей смесью для многих черновчан: людям приходятся счета за отопление, которые те не в состоянии оплатить».

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжували маніпулювати цифрами ВВП України: «По предварительным оценкам, ВВП Украины по итогам 2020 года снизился до 62,7% от уровня 1990 года». Насправді жодної надійної інформації щодо того, яким був ВВП Радянської України, не існує: СРСР систематично завищував свої показники в ідеологічних цілях. До того ж значна частина радянської індустрії (особливо військової) виявилася непотрібною в часи незалежності, що вплинуло на зниження ВВП. Економічне зростання початку 2000-х вони пояснюють «конъюнктурой на мировых рынках», «щадящим ценам» від Росії та талантами «постсоветской бюрократии».

Зеленський продає Україну «саудитам»

Сайти-клікбейти та орієнтовані на Україну російські сайти особливо активно обговорювали поїздку Зеленського до Об’єднаних Арабських Еміратів. Офіс Президента пояснив її мету підписанням кількох документів. Але у задзеркаллі дезінформації написали, що «саудиты намерены приобрести спорный «Мотор Сич» и украинскую железную дорогу, которую «курирует» почетный железнодорожник-соросенок Сергей Лещенко.» Джерелом такої інформації називали телеграм-канал «Легитимный» (під санкціями СБУ). Уточнимо, що династія Саудитів править у Саудівській Аравії. В Об’єднаних Арабських Еміратах свої місцеві династії.

Північний потік-2 «сохраняет миропорядок»

Про санкції проти Північного потоку-2 російські дезінформатори писали: «Запад пытается заставить Россию платить за их геополитический проект в Украине». І всіляко наголошували на ролі України в американських санкціях. Також користувалися недавньою негодою і проблемами з енергомережею в Техасі, щоб обґрунтувати потребу в Північному потоці. Нагадаємо, що європейський ринок газу великий і конкурентний. Завдяки скрапленому газу та газу від інших постачальників, Росія не грає визначальної ролі на ньому. Але після добудови ще одного газопроводу вплив Росії може сильно зрости. І як показує історія українсько-російський «газових воєн», це може призвести до проблем з постачанням газу і політичного тиску.

Російські сайти, орієнтовані на Україну, розхвалювали важливість Північного потоку: «Значимость недостроенной газотранспортной магистрали в контексте сохранения миропорядка не меньшая, нежели итоги президентских выборов в США». Та писали, що від нього залежить «виживання» Європи. Він таки важливий для них через те, що «Построенные во времена СССР наземные газопроводы идут через территорию Польши и Украины, государствам полуколониального, по отношению к США, статуса». Тобто вони визнають, що головна мета проєкту — викинути з транзиту Україну, Польщу і країни Балтії.

Також писали:

Згадували і Дмитра Разумкова, якого вже багато місяців на маніпулятивних сайтах називають «основним конкурентом» президента Володимира Зеленського. «Разумков на сегодняшний день пытается выйти из тени Зеленского и слуг народа и начать свою игру, поскольку понятно что слуги народа теряют свою популярность».

Оцінили рішення РНБО ввести санкції проти Віктора Медведчука та його оточення: «Сегодняшние санкции против лидера ОПЗЖ Виктора Медведчука и его жены Оксаны Марченко – это не что иное, как банальное заигрывание Зеленского с ура-патриотическим электоратом». Вони писали, що «атака» проти Медведчука — це «одно из требований администрации президента США».

Підозра Шарію: «репрессии продолжаются»

Оголошення Шарію підозри в держзраді примусила дезінформаторів повторювати тези, що були опрацьовані на «кейсі» Медведчука. «Продолжение расправы над свободой слова в Украине», «расправа с политическим конкурентом, уничтожение еще одного многомиллионного канала донесения информации, с помощью которого жители Украины и весь мир узнавали правду о преступлениях власти». Писали і те, що справа проти Шарія — це «подарок блогеру, который начал становиться неинтересным общественности», і водночас про те, що Шарій насправді «лидер партии, пользующийся заслуженной поддержкой и доверием украинцев, партии, представленной в многих местных советах». У цих двох взаємовиключних тезах є спільне повідомлення: Шарій у виграші від дій української влади.

На російських сайтах із задоволенням поширювали його цитати, що СБУ «полностью превратилась в организованную преступную группировку», розмірковували про репресії в Україні та цитували Азарова, який «назвал блогера одним из «ярких критиков» правящего режима» та висловив свою готовністю допомогти Шарію: «созданная политсила Шария имеет перспективу, но ему нужны профессионалы, особенно в области экономики, социальных сферах и т.д. “Я готов ему помочь”, — заявил Азаров».

Верховна Рада: лякалки про «закон о конфискации жилья»

Сайти-клікбейти досі не заспокоїлися після виключення Дубинського з фракції керівної партії «Слуга народу». Вони писали, що «Максим Бужанский уверен что следующим исключат его». Іншою помітно темою стало обговорення комунальних тарифів у Раді. Дезінформатори звернулися до улюбленого наративу про «зовнішнє управління»: «МВФ поставил новое условие – вдвое поднять тарифы, а кто не в состоянии платить, – принять закон о конфискации жилья...». Жодних умов щодо збільшення тарифів чи конфіскації майна МВФ не надавав.

Іншою помітною темою була постанова про звільнення керівника Національного антикорупційного бюро. Клікбейтери цитували міністра юстиції: «Я спасаю НАБУ и его директора от коррумпированной элиты, которая пытается уничтожить независимый институт НАБУ и превратить его в карманный орган, которым можно потом управлять». Проблеми в НАБУ почалися після того, як суд визнав неконституційним процедуру його призначення президентом. Читайте детальніше про контекст тут.

Мінськ: Росія вимагає відмовитися від виборів «за українським законодавством»

Писали про те, що російські маріонетки на окупованих територіях проти «проведення» виборів за українським законодавством, як цього вимагають Мінські домовленості. Натомість пропонують «восстановить административную границу Донецкой и Луганской народных республик и записать в соглашениях, что выборы «пройдут в независимых ДНР и ЛНР». Тобто віддати Росії під військову окупацію вільні частини Донецької та Луганської областей. Нагадаємо, що жодних рішень у Донецьку та Луганську не приймають, весь цей регіон вже зараз перебуває під окупацією Росії.

Окрім безпосередньо Мінських угод, орієнтовані на Україну російські сайти писали, що представники РФ в ОБСЄ «призвали обратить пристальное внимание на Украину в вопросе существующей угрозы передачи Киевом переносных зенитно-ракетных комплексов (ПЗРК) террористическим организациям» на Близькому Сході. Дуже дивно чути такі звинувачення від Росії, яка передала справжнім, а не уявним, терористам сучасні зенітні комплекси у 2014 році. Внаслідок цього проросійські бойовики збили кілька українських військових літаків та літак Малайзійських авіаліній.

Російські сайти продовжили писати про курс України як про «курс на дальнейшее обострение». Дезінформатори пояснюють причини так: «Украина накопила значительный потенциал, и делает это не просто так, чтобы он прогорел». Тим часом саме українські військові зазнають втрат на лінії зіткнення. Насамперед через снайперів та міни.

Спогади про Майдан

Минулого тижня Верховна Рада ухвалила постанову, що визначає історичну роль Революції гідності. Дезінформатори не могли пропустити таку нагоду, щоб нагадати про одіозного експрезидента України Віктора Януковича.

Вони стверджують, що «Виктор Янукович, и его сын Александр уже доказали в суде, что они непричастны к расстрелам на улице Институтская и на Майдане». Апеляційний суд і справді скасував заочний арешт Януковича по одній зі справ, а саму справу повернули в суд нижчої інстанції (не закрили). Що ж до інших справ, суди тривають, а за державну зраду колишнього президента вже засудили.

Окрім Януковича, дезінформатори писали про «культурный геноцид миллионов русскоговорящих» як наслідок Майдану і про те, що в Україні «смертоубийство происходит не только в тайных пыточных, но и в открытую, нередко прямо на улицах».

«Газовый передел»: критика міністром енергетики глави Нафтогазу

Сайти-клікбейти писали про конфлікт між Юрієм Вітренком (очільник Міністерства енергетики) та Андрієм Коболєвим (глава Нафтогазу) «Два альфа-самца в одной стае не уживаются». А російські сайти, орієнтовані на Україну, просто всіляко критикували Вітренка, називали «скомпрометированным уродом» та шукали в його діях сліди США. Не дивно, адже він був однією з ключових осіб, які змогли відсудити в Газпрому близько $3 млрд.

Традиційно без змін

Дезінформатори продовжують запевняти, що проблема з питною водою в Криму під контролем і її скоро розв'яжуть. Вони звалюють всю провину за загострення на лінії зіткнення на ЗСУ та хизуються військовими «подвигами» бойовиків біля Дебальцево у 2015 році. Також незмінно критикують «украинизацию» як наслідок закону про мову та захищають РПЦ в Україні. У міжнародній політиці Росія звинувачувала всіх довкола у агресивності, окрім себе.

Висновки

Щотижня ми звертаємо увагу на кількість матеріалів на (про)російських сайтах, що мають на меті рекламу російської вакцини та просування її за допомогою інших пропагандистських тез (як, наприклад, тотальна корумпованість політиків чи зовнішнє управління Україною). І минулий тиждень не став винятком. Тези, що просували українські сайти-клікбейти та російські сайти, вкотре підтвердили, що Sputnik V – це не медичний препарат, а центральний компонент інформаційної спецоперації, яку здійснює Росія.

Про «репресії» проти Медведчука чи Шарія стає дедалі важче написати щось оригінальне — кількість публікацій залишається стабільно великою, проте аргументи дезінформаторів вичерпались. У десятках публікацій вони повторюють про наступ на опозицію і спроби таким чином врятувати рейтинг Зеленського. В попередньому випуску моніторингу ми відзначали їхнє порівняння України з тоталітарною державою чи нацистською Німеччиною, а отже, стандартні методи емоційної накрутки чи необґрунтованих історичних паралелей теж можна вважати вичерпаними.

Щодо економічних питань, дезінформатори схопилися за зростання комунальних тарифів та вирішили змішати їх із незадоволенням через карантин. Вони звинувачують у всьому особисто Володимира Зеленського та МВФ. З нового, до списку тих, хто збирається «купити» Україну, додалися нові претенденти — «саудиты», як чомусь вони назвали керівництво ОАЕ, які є федерацією кількох еміратів, кожен із своєю керівною династією, куди їздив з офіційним візитом Зеленський.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 19136 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні