І

Ілюзія безпеки. МОЗ щодня звітує про дедалі меншу кількість нових випадків COVID-19. Та чи варто розслаблятись? (Інфографіка)

24 січня в Україні закінчився зимовий локдаун. Офіційна статистика справді показує помітне зниження захворюваності на ковід протягом січня, створюючи ілюзію безпеки. Проте рівень шпиталізацій залишається стабільно високим. Менша кількість нових випадків радше пояснюється помітним зниженням тестування, ніж реальним покращенням ситуації.

У листопаді показник шпиталізацій становив 13% від кількості нових випадків. У другій половині грудня-січні він істотно збільшився. Таке зростання свідчить про те, що офіційна статистика щодо нових випадків в Україні далека від реальності.

Об'єктивно, навіть 13 % — це забагато. У США, наприклад, рахують кількість шпиталізацій на рівні 3.5% від кількості нових випадків, пише The Washington Post. За таких розрахунків, кількість шпиталізацій, що Україна показує протягом останніх трьох місяців, означає 50+ тис. хворих майже щоденно.

У нас же, якщо вірити офіційній статистиці, рівень шпиталізацій у січні становить у середньому 34.5%.

Протягом грудня-листопада кількість підтверджених випадків стрімко падала, водночас кількість шпиталізацій навіть трохи зросла.

Як видно на наступному графіку, таке зниження підтверджених нових випадків повʼязано, зокрема, зі зменшенням щоденно зроблених тестів. Якщо у листопаді кількість тестувань доходила до 70–80 тис. на добу, у січні вона зменшилася щонайменше вдвічі.

Якою є ситуація насправді, сказати важко. Як свідчать лікарі, катастрофічної ситуації у медзакладах зараз немає. На графіку нижче дуже приблизне моделювання на рівні показників листопада, коли українські лабораторії робили найбільше тестів — до 70–80 тис. на день. Вище ми писали, що в США рахують кількість шпиталізацій на рівні 3.5%. Однак, навіть якщо взяти за основу рівень у 13%, статистика нових випадків у січні має бути значно вищою.

За офіційної статистикою, яку оприлюднює МОЗ, смертність теж упала, але якщо немає надійного тестування, то визначити кількість померлих від COVID-19 теж неможливо. Можливо лише порівняти смертність із попередніми роками, але для цього потрібно чекати кілька місяців, поки наш уряд оприлюднить загальну статистику смертей.

Щоб зрозуміти, чому зменшилася кількість тестів, ми проводимо власне опитування про те, чи хворіючи, ви робили тест на ковід, і чому ні.

Будь ласка, дайте відповіді тут, вони дуже потрібні, щоб зрозуміти, що ж насправді відбувається.

модель datavis інфографіка моз коронавірус статистика

Знак гривні
Знак гривні