М

Мистецтво з пустоти. Що таке витинанка та як її зробити

Ви коли-небудь вирізали сніжинку з паперу? Виявляється, це була витинанка. Саме так в Україні називають одне з традиційних декоративних мистецтв. Першими були китайці, які почали вирізати з паперу візерунки, щойно в них з’явилися ножиці, а у нас ця техніка набула популярності в середині ХІХ століття.

Тоді це був спосіб прикрасити оселю не тільки на Різдво чи Новий рік. У сюжетних витинанках фіксували події, що відбувалися в селі, або робили орнаменти — рослинні, геометричні та зооморфні — які склеювали між собою і лаштували на стіни. В 1960-х роках вирізали навіть із пофарбованих газет, утворюючи аналог шпалер.

Традиційно витинанками прикрашали вікна, стіни, грубки, полиці та печі
Традиційно витинанками прикрашали вікна, стіни, грубки, полиці та печі

Сьогодні цю техніку використовують традиційні майстри, сучасні художники і пересічні громадяни, які все ще вирізають сніжинки. Перевага витинання в тому, що починати легко і нестрашно, а заглиблюватися і вдосконалювати свої роботи можна нескінченно. Пропонуємо разом із нами розібратися в процесі та спробувати створити власний шедевр.

Що можна зробити

Витинанки бувають ажурні та силуетні.

В ажурних зображення утворюється дірками в папері. Його складають вдвоє, вчетверо чи ввосьмеро. Такі роботі зазвичай симетричні: що більше разів складається папір, то більше разів візерунок повторюється, утворюючи орнаментальну текстуру. Також є техніка склеювання однакових витинанок у гирлянду.

Техніка виконання ажурних витинанок
Техніка виконання ажурних витинанок

Силуетні — зображення утворюється папером, що залишився після вирізання, здебільшого такі роботи сюжетні і несиметричні.

Робота Андрія Пушкарьова “Як козаки загнали хижого московського звіра у клітку”
Робота Андрія Пушкарьова “Як козаки загнали хижого московського звіра у клітку”

Ще бувають вириванки, в яких папір не вирізають, а рвуть. Такий спосіб особливо підходить дітям, які ще не опанували ножиці.

Витинанки бувають одинарні — виготовляються з одного аркуша паперу, і складні — аплікаційні з кількох аркушів, тому майже завжди багатоколірні.

Робота Олесі Іщук
Робота Олесі Іщук

Завдяки техніці витинання можна створювати мистецькі та різноманітні декоративні об’єкти: від листівки до вітража на вікна:

Майстер-клас

Сучасний художник Анатолій Бєлов створює графіку, кіно, музичні перформанси. Витинанки Анатолія дуже впізнавані: переважно він вирізає з паперу персонажів, інколи маски. В 2011 році разом із Микитою Каданом вони зробили мистецький проєкт “Різаний папір”. Це було політизоване новорічне оформлення — витинанки, гірлянди, сніжинки, орнаменти яких автори сформували зі своїх найсильніших вражень від реалій 2011 року: «“беспрєдєлу" міліції, відчуження міського простору, вигнання злидарів із прибраного та освітленого центру, розгулу ксенофобії, повзучої цензури, репресованих консервативною мораллю меншин, невдоволення та протестів пригноблених».

Анатолій показав ТЕКСТАМ, як він зазвичай працює над створенням персонажа. Пропонуємо вам спробувати, все максимально просто: за рахунок відрізання зайвого виходить малюнок.

“Я не використовую олівець, вчу працювати без нього. Зазвичай я згинаю папір один раз, тоді витинанка виходить схожею на персонажа, бо якщо згинати більше разів, результат буде ближчий до декоративної текстури.

Пропоную навчитися принципам витинанки на прикладі витинання вампіра. Спочатку я беру папір і складаю навпіл. Це буде симетрична витинанка.

Можна ще ускладнювати, навирізати квітів, смужок — будь-що, залежить від бажання і терплячості.

За рахунок простоти теж виходять класні роботи. Їх можна причепити до вікна, зробити аплікацію на папері чи прилаштувати на ялинку, або склеїти в гірлянду. В проєкті “Різаний папір” я робив такі гірлянди і полотна з беркутівців, як штори. Вирізав по два-три беркутівці, і тоді ми їх склеювали між собою, рука до руки. Це краще, ніж складати багато разів великий аркуш, бо його тоді незручно різати. В нас був шаблон, бо треба було, щоб всі були як один — уніфіковані. Своїх персонажів ви можете зробити різними, тільки приблизно однакового розміру, так зручніше склеювати.

За технікою витинанка дещо нагадує мені ліногравюру або трафарет, де малюнок формується пустотами. Витинанки можна використовувати для друку: змочуєте свою роботу у фарбі, зверху кладете тканину або папір і проходитеся офортним станком. Так можна себе прикрашати”.

свято інфографіка мистецтво витинанка культура майстер-клас

Знак гривні
Знак гривні