З

Знущання над пам’яттю про Голодомор. Моніторинг дезінформації №64

  • Знову прогнозували голодні бунти, звеличували російську вакцину і Медведчука
  • Обурювалися впливу українського лобі на санкції проти Північного потоку-2
  • Заперечували Голодомор
  • Маніпулювали темою води в Криму та вигадували причини її нестачі
  • Описували, як міжнародна спільнота продовжує «провокувати» Росію на агресію
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 23–29 листопада 2020 року

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Коронавірусна буря, війна несертифікованих вакцин і «голодні бунти»

Поки українські маніпулятивні сайти розписували, як «один Медведчук заменяет целое правительство», російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжували використовувати коронакризу в своїх цілях та повторювати весняні тези, пишучи, що «Ввод локдауна доведет Украину до голодных бунтов» (про такі ж необґрунтовані фантазії про голод та бунти ми вже писали в квітні).

Минулого тижня російські сайти продовжили нагнітати, що «в бывшей УССР творится что-то страшное даже по меркам сегодняшнего времени». А свою увагу до будь-яких подій в Україні пояснювали так: «В наших же интересах иметь по соседству государство, которое держит ситуацию с распространением ковида под контролем. Меньше заразы из нее будет проникать в Россию» (що, зважаючи на невідповідність російської статистики захворюваності реальності, доволі сумнівний аргумент — можливо, це Україні невигідно мати такого сусіда. Також швидке поширення коронавірусу в Росії почалося раніше, ніж в Україні).

Не обійшлось і без реклами російської вакцини та закидів на адресу її конкурентів. Писали про завищену вартість інших вакцин, неефективність Pfizer/BioNTech для українських реалій («даже в США нет сверхнизкотемпературной логистики»), а саму компанію Pfizer звинувачували в спробах уникнути виконання «протоколов тестирования лекарств» (хоча пам’ятаємо, що основна проблема російської вакцини саме в цьому).

На підтримку своєї вакцини поширювали неперевірену “інсайдерську” інформацію від Рабіновича, що «Зеленский запросил у Москвы срочные переговоры с Путиным», натякаючи, що йтиметься про закупівлю вакцини. Щоправда в інших текстах дезінформатори наголошували, що навіть Москва «не располагает достаточными мощностями для быстрой иммунизации населения от ковида» і що «до конца текущего года удастся выпустить чуть больше 2-х миллионов доз». Якщо взяти до уваги багатомільйонне населення Росії та запит на російську вакцину від інших країн, то навесні чекаємо хвилі публікацій про те, що Україна сама винна (а не швидкість російського виробництва) у неможливості вакцинувати населення «Спутником». Утім, поки що російські сайти лише прогнозують (а це чудова форма маніпуляції, яку неможливо перевірити в принципі), як у найближчому майбутньому приватні фірми зароблятимуть на російській вакцині: «Пару раз уколоться и забыть о ковиде будет стоить громадянам $ 50 (и даже больше) вместо $ 20, если бы закупки проводились централизованно».

Російські провідні видання маніпулювали про участь України в COVAX, глобальному механізмі із розподілу вакцин у країнах, що розвиваються. Писали: «Украина решила, что “богатые страны” оплатят вакцинацию ее граждан».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

«Залаштункова робота» Нафтогазу у Вашингтоні проти Північного потоку-2

Щодо питань газу та енергетичної безпеки дезінформатори активно цитували статтю у Wall Street Journal. У ній журналісти розповідають, звідки взялися санкції проти Північного потоку-2 і яку роль у них зіграли українські посадовці. Або словами дезінформаторів: «По данным газеты, представители Киева уже не менее четырех лет ведут “закулисную работу в Вашингтоне”».

Дезінформаційні сайти пояснюють, що Україна лобіює ці санкції, бо: «Сами украинцы не заинтересованы в том, чтобы был "Северный поток-2", потому что тогда они лишатся транзита, транзитных платежей и возможности политически манипулировать Москвой». А США на них «радо погоджується», бо нібито «Вашингтон не выдерживает экономической конкуренции с другими странами, поэтому пытается использовать политическую и военную силу».

Нагадаємо, що Північний потік-2 — це політичний проєкт. Українські та білоруські газопроводи можуть пропустити значно більшу кількість газу, ніж Росія постачає в ЄС. Але РФ будує труби в обхід України із багатоплановою метою. Цей проєкт позбавляє Україну доходів від транзиту, але головна небезпека в тому, що за наявності альтернативних шляхів постачання газу до Європи, Росія може почати повномасштабну війну проти України без ризику зупинити транзит газу до ЄС.

«Святий СРСР» та «фестивали еды в честь Голодомора» в Україні

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, в день пам’яті жертв Голодомору ставали на захист СРСР і Сталіна, заперечуючи факт геноциду та запитуючи: «Какое моральное право имеют власти Украины танцевать на костях умерших от голода в те периоды?» Поширювали фейк про те, як «нормой на Украине является распил бабла во время фестивалей еды в честь Голодомора». Проводили натягнуті паралелі з сучасністю, згадуючи «о миллионах людей, которых убила и продолжает убивать политика нового голодомора, сознательного уничтожения “лишнего населения”». Та намагалися виправдати СРСР, звинувативши інші держави у ще більшому геноциді «со стороны властей Польши, Румынии и Чехословакии населения Западной Украины путем создания невыносимых жизненных условий» на початку XX століття.

Усе це супроводжували емоційними заголовками на кшталт: «Голодомор как сувенирное украинство» або «Единственные правильные свечи для воспоминаний о “голодоморе” — ректальные».

Також писали:

Крим: вода і погрози

Тональність і зміст матеріалів щодо окупованого Криму майже не змінилася від літа, коли вкотре загострилася проблема постачання питної води на півострів. Дезінформатори продовжують поширювати відмовки окупаційних чиновників про причини нестачі води: «Нехватка рабочей силы стала еще одной проблемой на пути решения водной проблемы Крыма». Також погрожують кримінальною відповідальністю російським опозиціонерам, які заявляють про те, що Крим — територія України.

Міжнародний фронт проти Росії

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжували писати про українсько-турецькі відносини. Вони стверджували, що Туреччина хоче отримати «протекторат» над українською територією (Кримом) в обмін на підтримку України проти Росії. Щодо Молдови — вони прокоментувати слова новообраної президентки про можливе виведення російський військ з окупованого ними Придністров’я: «Россия в жёстком сценарии получит скоординированный фронт Украины и Молдавии в Приднестровье и реальную блокаду, чтобы заставить применить силу – пробить коридор в Приднестровье и получить в ответ НАТО в Молдавии и на Украине по самые Харьков и Мариуполь». Тобто дезінформатори звернулися до звичного наративу: «всі провокують Росію, і тому вона змушена показувати силу». Проблема в тому, що сили, яку зібралася показувати Росія, стає дедалі менше, про це докладніше читайте у нашій статті.

Іншою темою, про яку багато писали, були «білоруські санкції» проти України. Йдеться про обмеження проти українських високопосадовців, які планує Білорусь у відповідь на «недружественные действия». Тобто за підтримку Україною позиції ЄС щодо протестів у Білорусі. Від початку акцій проти режиму Лукашенка дезінформатори бачили їхнє «джерело» у створеному «под Киевом центре "информационно-психологических операций" против республики». Жодних фактів вони не наводять.

Життя в окупації

Щодо ситуації на окупованих територіях, орієнтовані на українську тематику російські сайти хвалили 100-й «гуманітарний конвой» з Росії: «Все были очень рады услышать о приезде российской гуманитарной помощи» й обіцяли жителям окупованих територій безкоштовне вугілля на зиму. Ми ж нагадаємо, що так звані гуманітарні конвої потрапляють на окуповану територію не через українські пропускні пункти і можуть перевозити зброю та інші, далеко не гуманітарні, товари. А сам факт “безкоштовного вугілля” свідчить, що мешканці колись забезпеченого вугіллям регіону мають проблеми із забезпеченням базових потреб — тепла взимку.

Висновки

У центрі уваги російських сайтів знов агенти зовнішнього управління Україною. За логікою дезінформаторів, це всюдисуще та всемогутнє угруповання вирішує за Україну все — від питань, пов’язаних з історичною пам’яттю, до методів протидії коронавірусу та закупівлі вакцин. Росії ж залишається лише роль сторони, яка займається гуманітарною допомогою (територій, які окупувала та довела до потреби в гуманітарній допомозі своєю ж зброєю), намагається забезпечити вакциною всіх (хоч і не може провести надійні випробування і налагодити її виробництво), протистоїть міжнародним провокаціям (як виправдання своєї агресії) та стає жертвою "необґрунтованих" санкцій.

Методологія

Ми шукали теми у 20920 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новин визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні