П

«Померлих з холу лікарні вивезли лише після дзвінка на гарячу лінію МОЗ». Будні ковідної лікарні Одеси

Буквально кілька днів тому влада Одеси радісно прозвітувала про відкриття нових місць для хворих на COVID-19 у міській лікарні N 5. Щоправда про те, що там бракує елементарного, як і самих медиків – повідомити забули. А вже сьогодні пацієнти та їхні родичі розповідають жахливі історії про те, що відбувається у цій лікарні.

Іван (у лікарні N 5 перебувають батьки дружини):

Батьки дружини мешкають в Одесі. Захворіли на ковід. У цю неділю, о сьомій ранку, їх привезли в лікарню N 5 (в Одесі її знають як «на Троїцькій»). Попри те, що її відкрили зовсім недавно, у неділю лікарня вже була повністю завантажена. У батьків дружини станом на сьогодні немає результатів аналізів та не зроблено КТ легень.

На поверсі лікарні, на якому вони лежать, перебуває близько 40 людей. На цю кількість хворих припадає 4–5 кисневих концентраторів. Один із цих апаратів ми самі отримали. Звернулися до місцевих волонтерів у неділю ввечері, в понеділок зранку вони вже поставили нам апарат штучного дихання. То зараз ці хворі хоча б дихають. Якби не волонтери, ситуація взагалі була б ще гіршою.

Лікарів, як таких, у лікарні немає, огляд у нас проводив невропатолог. Щодо ліків, то пацієнти все закуповують за свої гроші. Але ж ще треба медсестри, щоб проводити хоч якийсь курс терапії, а їх немає.

Щодо померлих – родичів госпіталізували в неділю, а в понеділок вранці вони побачили перші трупи. Тіла померлих чомусь ніхто не вивозив. Хворим довелося телефонувати на гарячу лінію COVID-19. Але звідти їх направили на гарячу лінію МОЗ. Лише після цього трупи кудись вивезли.

От буквально зараз я був коло лікарні, і там стояло близько десятка «швидких» із хворими, яких не приймали, бо не було місць. Із таким лікуванням місця можуть звільнитися, лише якщо хтось помре. Система виявилася повністю неготовою. І правильно було ще місяць тому вводити карантин, щоб зменшити кількість хворих.

Ірина (пацієнтка лікарні N 5, хвора на COVID-19):

Кисневі апарати в принципі є. Але взагалі немає медичного персоналу. Лікарі є лише на вході, коли вписують хворого: при цьому вони щось призначають, оглядають, запускають у відділення – і все. Після того як я потрапила до лікарні, мене оглядали лише раз. Лише поміряли температуру, сатурацію. Лікарів у відділені немає. Ті ж кисневі апарати треба носити від хворого до хворого, міняти трубки, міряти сатурацію, а робити це нікому. У хворої діабет, треба поміряти цукор – немає кому. У іншої тиск – теж нікому поміряти. Та й немає чим. У відділені навіть відсутні свої термометри. Ми б вже за власні гроші їх купили, так аптека кілька днів не працювала. Бо при вході до неї ставлять каталки з трупами.

трупи1.jpg

Каталка з померлим при вході в аптеку

Провізор приїхав, подивився – і поїхав, так і не зробивши поставки. Таке враження, що нас сюди загнали, поклали, щоб ми тут помирали.

Вчора взагалі був жах. У холі лікарні цілий день на каталках лежали два трупи. І їх не вивозили. Я дзвонила на гарячу лінію COVID-19 в Одесі, вони мене перенаправили на гарячу лінію МОЗ аж у Київ. І лише після того як я туди додзвонилася, їх таки вивезли. Звісно, тут у палаті всі перенервували, ніхто вночі не спав.

Читайте також: 27,5 тисяч хворих щодня на Новий рік. Уряд неправильно протидіє пандемії

трупи.jpg

Трупи померлих у холі лікарні

Загалом, ніхто не робить жодних аналізів, легень не слухає. От поклали з призначенням на вході – і все. Призначили, наприклад, пити п’ять днів сечогінне – і пий, а для чого його вживати весь цей час – невідомо. Спитати когось – просто немає нікого. Ми самі тут ходимо лікуємо одне одного.

одеса covid-19 моз лікарня

Знак гривні
Знак гривні