Ш

Шахрайство зі зміною виборчої адреси? На деяких дільницях кількість виборців зросла вдвічі!

  • Перед виборами законодавці значно спростили процедуру зміни виборчої адреси
  • На багатьох дільницях кількість виборців відчутно зросла
  • Частина такого зростання – цілком легітимна, частина – потенційне шахрайство
  • Ми публікуємо список таких дільниць

Перед місцевими виборами законодавці значно спростили процедуру зміни виборчої адреси. Онлайн-реєстрація та цифровий підпис дадуть змогу багатьом українцям, зокрема переселенцям, голосувати 25 жовтня за місцем свого фактичного проживання. Однак, вже є випадки зловживання цією технологію. Ми перевірили, як саме змінилася кількість виборців на кожній дільниці і відібрали ті з них, де зростання виявилось істотним.

Після перевірки даних із реєстру виборців ми побачили, що на більшості дільниць кількість виборців залишилась приблизно такою самою, в межах плюс-мінус кількох відсотків. За 100% ми взяли кількість всіх виборців станом на 31 липня 2020 року. І порівняли з даними за 30 вересня.

Як бачите на графіку, найбільша кількість дільниць міститься навколо нульового значення, тобто їх розмір майже не змінився. Однак у правій частині розташувалися кілька сотень дільниць, де кількість виборців збільшилась на десять та більше відсотків.

Зважаючи на стабільну низьку явку на виборах і можливий невеликий розрив між учасниками, 10% голосів на користь конкретного кандидата може вирішити результати виборів.

Це не значить, що на всіх цих дільницях використовується "чорна" передвиборча технологія, лише те, що громадським організаціям, спостерігачам і правоохоронним органам варто уважніше перевірити ситуацію на такій дільниці. Наприклад, чи приїдуть туди голосувати автобуси із новими, незнайомими людьми?

Водночас ми припускаємо, що на частині дільниць кількість зареєстрованих збільшилась через компактне проживання переселенців. Цікаво, що загальна кількість виборців по Україні зросла менш ніж на 20 тисяч.

За нашими спостереженнями, скупчення громад із "збільшеними" дільницями містяться навколо Києва (боротьба за землю поруч із столицею?) та навколо Маріуполя (переселенці?). Дуже багато, десять таких дільниць у Авдіївській міській громаді (переселенці?)

У таблиці ви знайдете весь список аномально збільшених дільниць. Можете шукати за назвами громад, словами з адреси, сортувати за значеннями у всіх колонках. Наприклад, за замовчуванням видно найбільш "роздуті" дільниці.

Номер дільниці Громада Адреса К-ть виборців (липень) К-ть виборців (вересень) Різниця, %

У таблиці є частина виборчих дільниць, різниця у відсотках для яких становить NaN (невизначене значення) – для них немає даних станом на липень. Ми вирішили залишити ці дільниці, вони теж можуть бути підозрілими.

datavis інфографіка вибори вибори-20 політика спостереження аномалія

Знак гривні
Знак гривні