І

Істерика через британські катери. ДезМонітор №57

  • ОПЗЖ просувають в Україні російську вакцину від COVID-19 (її випробування досі не завершились).
  • США і Британія хочуть «повоювати» руками України.
  • Шукають «ознак» того, що влада хоче зірвати місцеві вибори.
  • Знову приписують Шмигалю «відміну» пенсій в Україні.
  • Називають ветеранів «убийцами-психопатами».
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

    Період: 5–11 жовтня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

«Величайшая степень патриотизма» — ОПЗЖ просуває російську вакцину для України

Маніпулятивні сайти та російські інформаційні ресурси, орієнтовані на українську тематику, намагаються представити Медведчука як рятівника України. Його зустріч із прем'єр-міністром Росії щодо «послаблення санкції» для України, вони назвали «величайшей степенью патриотизма». Окрім прем’єра, Медведчук бачився з Путіним, який «пообіцяв» надати Україні російську вакцину, якщо Україна звернеться з відповідним проханням: «инициатива Виктора Медведчука относительно вакцины от коронавируса является правильной с точки зрения разрушения стен, которые пытаются выстраивать для украинцев».

Нагадаємо, що російська «вакцина» хоч і була офіційно зареєстрована в Росії, досі не протестована. Фактично її випробували на 38 добровольцях, але вона не пройшла третій етап перевірки, який зараз проходять основні ймовірні вакцини в Європі і США. До завершення останнього етапу перевірки не можна стверджувати, що вакцина працює і, що найголовніше – що вона безпечна. Таким чином дезінформатори використовують гіпотетичну російську «вакцину» як привід, щоб показати вигоду України від повернення до орбіти РФ. Раніше таким аргументом був газ.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, намагалися переконати, що український уряд не довіряє російській вакцині через «упередження», а не її сумнівний статус. І наводили такий аргумент про те, чому Україні потрібно купувати вакцину в РФ: «Украина и сейчас использует часть различных товаров из РФ, это, например, газ или ядерное топливо, которое мы тоже покупаем».

Антизахідна риторика: США і Британія хочуть «повоювати руками України та заробити»

Цього тижня російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжили реагували на політ американських бомбардувальників над територією України. Вони побачили у цьому підступи, щоб «напасти» на Росію «”Прощупывают” с целью последующего взлома или уничтожения не какой-либо участок противовоздушной обороны России, а ее основы, главные компоненты».

Такий підхід дуже типовий для російських дезінформаторів. Він базується на наративі про те, що Росія мирна, але вона «мусить захищатися» від США та Європи. Довести його хибність легко: наприклад, після розпаду СРСР ніхто не напав на Росію. Натомість російські військові встигли повоювати в Молдові, Грузії, Сирії, Україні, контрольовані РФ “приватні військові компанії” воюють у Лівії та країнах на південь від Сахари. Росія постійно вимагає у світової спільноти поваги до власного суверенітету, але відмовляє у цьому своїм найближчим сусідам.

Іншим питанням, якому присвятили увагу дезінформатори, стало підписання угоди про партнерство та розвиток флоту між Україною та Великою Британією. За цією угодою, Британія надасть Україні кредит на будівництво 8 ракетних катерів, а також потрібні технології. Україна зможе обладнати кораблі власним озброєнням. Маніпулятори звинувачували Британію у «колоніалізмі» та бажанні нажитися на відсотках від кредиту: «Великобритания в данном случае действует на Украине так же, как ранее в своих азиатских колониях».

Окрім цього, вони ще й маніпулювали умовами угоди: «Это просто завуалированный формат дани западным партнёрам, ведь средства будут кредитными, и Киев не только обеспечит заказами британские компании, но ещё и будет платить проценты». В реальності, лише 20% вартості катерів мають одержати британські постачальники, все інше — українські виробники. До того ж Україна отримає від Британії технології для виробництва сучасних кораблів та гроші, які Україні було б складно залучити на ринку. Докладніше про угоду читайте тут.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Добкін хоче уваги

Михайло Добкін, який втратив депутатський мандат на минулих виборах, але не позбувся своєї проросійської позиції, намагається і далі триматися на плаву в українській політиці. Так, наприклад, раніше він подав свою кандидатуру на позицію міського голови Харкова, щоб нібито підстрахувати Кернеса, хоча сам харківський мер назвав такий жест спробою «иcпoльзoвaть чужoй пoлитичecкий кaпитaл, чтoбы уcилитьcя caмoму». Зараз Добкін свою кандидатуру вже зняв, проте минулого тижня він вкотре ощасливив російських дезінформаторів “правильними” цитатами. Цього разу — у своєму інтерв’ю Дмитру Гордону. В ньому Добкін висловив свою повагу Путіну, заявив, що «не видит украинской нации», охарактеризував «Майданы» як «технологии, зло и горе» та навіть висунув свою версію подій 2014 року: «Россияне могли погнать Януковича, поскольку на тот момент они уже были готовы к захвату Крымского полуострова».

«Вместе с тем экс-нардеп заявил, что при этих долбоконях, которые сегодня руководят Украиной, беглый президент точно был бы украинским Че Геварой. Вместе с тем Добкин констатировал, что Янукович “еще тот п*здун”».

Також писали:

«План украинских властей срыва местных выборов»

Українські маніпулятивні видання, спираючись на проросійський анонімний телеграм-канал “Резидент”, писали: «В ОП была поставлена задача увеличить количество проводимых тестов в 2 раза. Таким образом, количество зарегистрированных заболеваний Covid-19 также станет больше приблизительно на 40 процентов». З цього вони зробили висновок, що, збільшивши кількість нововиявлених «до 10 тысяч» на добу, влада ніби-то намагається зірвати місцеві вибори.

А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, додавали, що збільшення кількості тестів є не наслідком погіршення епідеміологічної ситуації, а предметом особистої зацікавленості міністра Степанова, який «подыгрывает частным лабораториям, которые на тестах заработали уже больше 200 млн грн». Звідки вони взяли цю цифру — невідомо.

Ляп Шмигаля про пенсії: «Украина антисоциальное государство»

У сфері економіки цього тижня головну роль грала тема пенсій. Дезінформатори продовжують перекручувати слова Шмигаля так, ніби він заявив, що Україна перестане виплачувати пенсію. Насправді він сказав, що потрібно запускати накопичувальну складову пенсії.

Цього разу вони зманіпулювали трагедією. У місті Гусятин чоловік підпалив себе у відділенні служби зайнятості, ймовірно через те, що у нього не виявилося достатньо трудового стажу, щоб вийти на пенсію. Дезінформатори прокоментували цей випадок: «Это лишний раз напомнило бы украинцам о том, какая старость ожидает их в антисоциальном государстве, где экономия на людях давно является приоритетом внутренней политики, а денег на пенсии не хватает уже сейчас». Докладніше про стан пенсійної системи та можливості для її реформування можна прочитати тут.

До дня психічного здоров’я про “убийц-психопатов в АТО”

До Всесвітнього дня психічного здоров’я російські дезінформатори опублікували текст під заголовком «Психопаты — норма страны победившего майдана. К чему привела реформа Супрун?». У ньому пов’язували «распад СССР и рост психических расстройств» в Україні (хоча слід пам’ятати, що такі дані можуть свідчити не тільки про збільшення захворюваності, а й про покращення діагностування та зміни в системі ведення медичної статистики). Акцентували увагу на “постмайданному” періоді: «Во время вооруженного конфликта и ежедневного накачивания агрессивным негативом со стороны СМИ, психические заболевания стали просто бедой национального масштаба». Підзаголовки в довгому тексті містили фрази: «Убийцы-психопаты в АТО» та «Патриотическая секта реформаторов-коррупционеров». Україна намагається забезпечити психологічну реабілітацію ветеранам, натомість про заходи з поліпшення психічного здоров’я для терористів на окупованих територіях або для російських військових у пропагандистському матеріалі не згадали. Прикметна атака на Супрун, котра здійснила важливі й успішні реформи в українській медицині. Це ще одне свідчення того, що будь-яка успішна реформа в Україні чи персона, яка її здійснила, завжди є ціллю російських дезінформаційних військ.

Хіба це погрози? От за Кучми...

Російські дезінформатори продовжують висміювати політичні конфлікти в Україні, таким чином дискредитуючи як владу, так і саму Україну. Цього разу коментували опубліковані Гео Леросом плівки прослуховування, на яких чутно, як голоси, схожі на Комарницького та Тищенко, планують йому помсту. Коментуючи цю подію, російські сайти згадували часи Кучми, пишучи, що «слушать эти угрозы особенно смешно тем, кто знаком с плёнками майора Мельниченко», на яких «Кучма предлагает варианты расправы с журналистом-грантоедом Гонгадзе». «Согласитесь, что на этом фоне обещания открутить Леросу ухо выглядят детским щелбаном — особенно, если учесть, как закончил свою жизнь Георгий Гонгадзе». У цій маніпуляції одночасно і занизили серйозність самого факту погроз, і принизили пам’ять про Гонгадзе, і дискредитували викриття корупції.

Висновки

Цього тижня дезінформатори агресивно просували пріоритети російської зовнішньої політики. З одного боку, вони повторювали наратив про Захід, що наступає на Росію, яка тільки захищається. Цим наративом РФ неодноразово виправдовувала свою агресію щодо інших країн. Тому військова співпраця між Україною та Британією викликає таке занепокоєння у маніпуляторів. Боєздатна українська армія і флот істотно зменшують можливості для Росії тиснути на Україну, щоб повернути її у свою сферу впливу.

З іншого боку, вони намагалися створити респектабельний образ Росії як країни, що першою «розробила» вакцину проти коронавірусу і з якою потрібно підтримувати відносини, щоб отримати доступ до вакцини. Це відверта маніпуляція, бо російський уряд зареєстрував вакцину, що не пройшла всіх клінічних випробувань. Поки випробування не завершилися, не можна сказати, чи безпечна та ефективна вакцина. У світі є десятки альтернативних вакцин, які проходять клінічні випробування. У цьому сенсі вони нічим не відрізняються від російської.

Методологія

Ми шукали теми у 17706 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських провідних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирав класифікатор маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні