Щ

Що міг наобіцяти Єрмак на переговорах з Козаком, і чому це підриває Україну

Росії дуже не подобається зміст постанови про місцеві вибори, яку ВР прийняла ще 15 липня. Настільки, що російські представники на перемовинах наполягають на її зміні. В чому суть суперечки, на що це впливає – розбираємось у цій статті.

Статтю також можна прослухати:

1.Першими повідомляють з Кремля

Зазвичай неприємні для України новини з перемовин у Мінську або в "нормандському форматі", спочатку надходять із Москви. Відповідальний за процес з українського боку (Андрій Єрмак) спочатку відмовчується, і лише згодом починає шукати виправдання діям своєї команди. Те саме відбувається й зараз: лише через декілька днів після заяви голови російської делегації Дмітрія Козака про те, що Україна має намір змінювати постанову про місцеві вибори, представники нашої сторони підтвердили цей факт.

Сам же Єрмак сказав щось заплутане: "Ми тільки поінформували колег по нормандській зустрічі про те, що депутатами партії "Слуга народу" ще 28 липня внесено постанову про зміни, і ця постанова сьогодні є, вона найближчим часом буде винесена до зали Верховної Ради, де буде вирішуватися її доля як юридичного документа". Така обтічність тільки посилює враження, що Україна пообіцяла переглянути постанову про вибори.

На сайті Ради є проект постанови від депутата-"слуги" Олександра Качури, який датований 28-им липня і стосується місцевих виборів. Сам Качура відомий діями і зв'язками на користь російського лобі в Україні. Зокрема, він подавав заяву в прокуратуру на депутатку від ЄС Софію Федину, а ще раніше, за твердженням Тетяни Чорновол, був причетним до організації Медведчука "Український вибір".

Тобто, ВР перегляне постанову про вибори – і, цілком можливо, змінить. Зламана пошта Суркова, який був помічником Путіна, показує, з якою скрупульозністю у Кремлі готуються до голосувань в українському парламенті. І зараз там, схоже вийшли на новий рівень: командою Зеленського, в тому числі в нашій Раді, керують із Росії за допомогою перемовин про мир, та за допомогою нардепів у керівній партії, які реєструють потрібні окупантам постанови.

2. Чи хоче Росія негайного проведення виборів на окупованих територіях?

Ні, не хоче. Тому, якщо "Слуги" говорять, що виборів на окупованих територіях не буде, вони майже кажуть правду: так, одночасно з виборами в Україні їх не буде. Однак, по-перше, Росія цього і не вимагає, по друге, вони можуть відбутися трохи згодом – але на умовах Росії. Тут ми переходимо до найцікавішого:

3. Що хоче бачити Росія в новій постанові? Або, насправді, чого вона бачити не хоче

Це можна зрозуміти одразу з двох джерел: проєкту змін до постанови від ОПЗЖ ("представники" Кремля у ВР) та проєкту змін від "Слуги народу", а конкретно від депутата Олександра Качури (який, нагадаємо, мав тісні зв'язки з Медведчуком ще з часів його "Українського вибору"). У цих двох різних варіантах змін – однакова сутність, вони фактично пропонують прибрати пункт 3 та 4 чинної постанови про місцеві вибори.

4. Пункт четвертий, якого не хоче Росія

Зазначимо, що зараз у пункті 4 чинної постанови все прописано дуже чітко:

– РФ – агресор

– частина території України – окупована. Окупант – Росія.

– Вибори можливі лише після:

-- припинення окупації

-- виведення незаконних збройних формувань (контрольованих Росією)

-- повного відновлення контролю за державним кордоном

-- відновлення конституційного ладу та правопорядку

-- відновлення безпеки для громадян України (на окупованих територіях і в Криму)

-- завершення процедур із роззброєння, демілітаризації та реінтеграції

Кремль вимагає все це прибрати, що видно в нових проєктах постанови від ОПЗЖ та СН:

А саме, прибрати всі положення 4 пункту, згадки про Росію, окупацію, повернення території та кордону тощо. Просто написати, що виборів на окупованих територіях не відбудеться (варіант ОПЗЖ). До речі, слова "окуповані території" в їхній постанові взагалі немає, вони сором'язливо називають їх "території з особливостями місцевого самоврядування".

Варіант "Слуги народу" також викидає з цього пункту всі згадки про Росію, окупацію, повернення території та кордону тощо. Залишається лише урізаний варіант із дуже розмитим формулюванням, що вибори в ОРДіЛО можна буде провести пізніше, за додатковими законами, після "повноцінного завершення на відповідних територіях процедур із роззброєння, демілітаризації та реінтеграції відповідно до стандартів ООН та ОБСЄ". Не роз'яснюється, що означають ці процедури.

5. Головна проблема варіанту постанови про вибори, нав'язаного з Москви

Небезпека в тому, що ми відмовляємося від чіткої послідовності, яка прописана у п.4 чинної постанови: спочатку деокупація, повернення контролю, безпека – лише потім вибори. І залишаємо вікно можливостей для Кремля провести вибори на своїх умовах, на окупованих територіях, у тих умовах (під дулами російських автоматів), які є зараз. Ще одна перемога наших ворогів: те, що повністю прибирається згадка про Росію як окупанта та головну причину конфлікту.

6. Як виправдовуються в команді Зеленського

Таким був ультиматум Козака щодо чинної постанови, і Єрмак знову піддався. На своє виправдання він обрав наступний меседж для публіки: "ми вибори не скасовуємо, і на окупованих територіях не проводимо – що вам не подобається?". Також "проєкт від депутата "Слуги народу" з'явися випадково, а зовсім не на вимогу Росії".

7. Бонус: донецька та луганська облради

Є ще один момент, який теж не подобається Росії. У чинній постанові вказано (пункт 3), що вибори в Луганську та Донецьку обласні ради не проводяться взагалі. Росія вимагає цей пункт скасувати. Можливо тому, що Кремлю потрібні ці ради, які будуть контрольовані з Москви (якщо там буде більшість від ОПЗЖ).

Можливо тому, що почалась робота над створенням у майбутньому спільних обласних рад Донецької та Луганської областей, де будуть сидіти представники окупантів, разом із депутатами від підконтрольних районів Донецької та Луганської області (це гіпотеза – ред.)

До речі, Фокін зі своїм висловлюванням про те, що заради миру потрібно віддати ворогу Донецьку і Луганську області повністю, став зіркою російської дезінформаційної машини.

Лише уявіть собі такі комбіновані обласні ради, в яких буде більшість від ОПЗЖ з "нашої" сторони, та представники Росії – з окупованих територій!

Тому, якщо з Офісу Президента вас будуть переконувати і далі, що нічого страшного із постановою про місцевими виборами не відбувається – це, звичайно ж, брехня. Команда Зеленського знову піддалася на шантаж, знову принесла з перемовин чергову порцію ганьби, щоб зрештою – крім ганьби – отримати ще й війну.

Тільки вже на значно гірших умовах, ніж тоді, коли Зеленський починав свій "геніальний" дипломатичний похід за "миром".

єрмак нормандський вибори росія аудіотексти

Знак гривні
Знак гривні