Ф

Фокін – зірка сезону. Моніторинг російської дезінформації №52

  • Фокін озвучує «адекватную позицию» щодо Мінського процесу
  • Маніпуляції щодо російської мови перед місцевими виборами
  • Лякають початком навчального року в умовах епідемії
  • Пишуть, що Зеленський «не хоче» миру
  • Поширюють міфи про «200 боевиков из Украины» в Білорусі
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 31 серпня – 6 вересня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Цитата тижня

«Пропаганда федерализации на Украине сейчас под запретом, что неудивительно: ещё Гитлер в «Майн Кампф» яростно критиковал федерализм, так чего же ожидать от его идейных наследников».

Словосполучення тижня: «Коронавирусный эгоцентрист»

Так назвали чоловіка, який відмовився вдягати маску в тролейбусі. І ми б про це не згадали в моніторингу, якби не увага українських маніпуляторів до кожного “антимасочного” інциденту. Пишучи про них, сайти-помийки не тільки продукують клікбейтні заголовки («"Голый" хмельничанин в троллейбусе парализовал движение, пассажиры в ярости»), але й ретельно наводять аргументи скандалістів, забуваючи про аргументи на користь носіння маски. Таким чином вони популяризують нехтування засобами стримування вірусу.

Українці «не хочуть миру», а позиція Фокіна «адекватная»

Заява Вітольда Фокіна (прем’єр-міністр за часів президентства Кравчука, зараз – перший заступник глави української делегації в ТКГ) про те, що надання особливого статусу всьому Донбасу приведе до миру, спричинила сплеск критики і коментарів із роз'ясненнями. І поки мейнстрімні українські сайти цитували Авакова, Кравчука або Разумкова, які заявляли, що позиція Фокіна не відображає позицію української делегації, українські лайнозмі робили все для нагнітання емоцій. Цитували проросійський анонімний телеграм-канал «Резидент», розмірковували про хитрі плани Кравчука-Медведчука та й просто вдавались до ейджизму, характеризуючи Фокіна як «престарелого», «глубоко дезорентированного и ветхого», «наивного» «старого маразматика».

А от російські сайти, орієнтовані на українську тематику, стали на бік колишнього прем’єра та використали емоційну критику Фокіна в своїх цілях. Писали про «информационную кампанию против представителей Украины в ТКГ», про бажання звільненням Фокіна «сорвать мирный процесс на Востоке Украины», що «есть смысл порадоваться, что “Фокина хотя бы не избили как Сивохо”», розмірковували, що кандидати на місце Фокіна «еще страшнее» та залякували агресивними націоналістами, які «выступают на различных публичных площадках с грязными оскорблениями в адрес украинского правителя, с призывами отправить его на свалку истории и даже вздернуть на Крещатике».

«Стоило украинскому чиновнику озвучить адекватную позицию, противоречащую националистическим силам, как от него сразу отреклись все коллеги, а компромиссы, озвученные им, сразу попали в разряд “несоответствующих национальным интересам”».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Місцеві вибори як привід розколювати країну

В Україні наближаються місцеві вибори, й дезінформатори починають активніше про них писати. Вони намагаються поширити недовіру до влади на місцевого самоврядування, критикуючи регіональні партії та політиків: «Избиратель же в очередной раз будет введен в заблуждение обещанием обновления политической жизни хотя бы на региональном уровне». Однак саме регіональні політичні проєкти та чинні мери зберігають лідерство в більшості великих міст, як от у Києві, Дніпрі, Івано-Франківську та інших.

Також дезінформатори намагаються маніпулювати питаннями мови та національності на місцевих виборах. Пишуть, що в Україні «продолжаются политика этноцида русскоязычного населения Украины и разгул уличных банд».

Щодо подій в регіонах, є кілька наративів. Наприклад, у Чернігівській області на довиборах в Раду іде «”слуга Ахметова” Ляшко», а Слуга Народу (СН) виставила йому слабкого суперника. В Дніпрі російські сайти, орієнтовані на українську тематику, вболівають за нардепа Бужанського і побиваються, що СН його не обрали як кандидата в мери, бо «Он – жесткий антизападник, что “Слуге народа” явно не подходит». Щодо Одеси, дезінформатори пишуть про «тайный союз» СН з Геннадієм Трухановим, який теж отримав «зручного» суперника на виборах.

Підсумовуючи, дезінформатори малюють основні проблеми України перед місцевими виборами так: «продолжение политики дискриминации русского языка и русскоязычных, это и отсутствие прогресса в Донбассе в рамках “минских соглашений”, это и заграничная агентура на постах в наблюдательных советах и в управлении госконцернов, это и отсутствие наказания для главного государственного и военного преступника и его ОПГ “Рошен”». Про реальні проблеми, як їх бачать українці, можна почитати у цьому соцопитуванні, спойлер: вони інші.

Також писали:

Коронавірус у школах. «Досвидос карантин»

Про коронавірус українські ЗМІ писали переважно в контексті початку нового навчального року. В центрі уваги мейнстрімних та маніпулятивних медіа були проблеми з комунікацією, суперечливі рекомендації та відсутність державного фінансування для реалізації карантинних заходів у закладах освіти. Проте маніпулятори, як завжди, нагнітали емоції: «Заставлять родителей покупать школьникам маски – это как продажа билетов в бомбоубежище». Так, МОН провалило підготовку шкіл до нового навчального року, але ми звертаємо увагу на емоційні неаргументовані нагнітання, в той час коли аргументів насправді вдосталь. В якості “експертів” виставляли політологів, журналістів та політиків, які популістично вимагали «застраховать работников образования и поднять зарплаты учителям» (ідея хороша, але не надто логічна в умовах недофінансування).

Зеленський: СБУ «не контролює», миру «не хоче»

Про Зеленського цього тижня часто писали у зв’язці з роботою українських спецслужб. Останніх він, за словами російських дезінформаторів, не контролює, бо «Фактически все спецслужбы Украины, … становятся простыми филиалами ЦРУ и военной разведки США». Приводом для таких заяв для них стала «провалена спецоперація СБУ», яка, за версією російських ЗМІ і деяких українських політиків та журналістів, мала закінчитися затримання вагнерівців, які воювали проти українців на Донбасі, та посадкою літака, в якому вони мали б летіти, на території України. Самого ж Зеленського дезінформатори звинувачують у тому, що він недостатньо сильно «хоче миру» та не виконує Мінські домовленості. Нагадаємо, що за останній час Україна погодилася на розведення військ із проросійськими бойовиками на сході України, а також виконувала режим припинення вогню, незважаючи на обстріли з боку окупованих територій. Росія ж не забезпечила навіть режиму тиші, який знову хочуть порушити російські маріонетки.

Білорусь: втручається Росія, звинувачують Україну

Дезінформатори продовжують багато писати про Білорусь. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, просували дві тези. Перша – про те, що «Лукашенко может поиграть еще полгода-год, но если он не начнет реформы, то его рано или поздно свергнут». Здогадалися, про які реформи йде мова? Так, ви знаєте правильну відповідь — Білорусь повинна «реформироваться в общее с Россией пространство». Ця думка звучить дуже дивно з огляду на те, що протести в Білорусі почалися проти фальсифікації виборів і поліцейської жорстокості, а не «недостатньої інтеграції з Росією». А сама Росія стала найбільшою опорою режиму Лукашенка.

Друга теза, яку повторювали дезінформатори — «радикальные участники беспорядков в Беларуси прошли подготовку в Украине». Україну звинувачують у тому, що вона готує «бойовиків на экспорт» і втручається в білоруську політику. Щоправда, жодних українських радикалів у Білорусі досі не затримали. Натомість країною вільно пересуваються російські силовики й пропагандисти.

Висновки

Цього тижня багато уваги було прикуто до Мінського мирного процесу та майбутніх місцевих виборів. Вітольд Фокін, перший прем'єр-міністр України, якого недавно призначили в ТКГ, став героєм для російських сайтів, орієнтованих на Україну. Вони писали, що колишній міністр озвучує «адекватную позицию», а проти нього заповзялися «националисты». Фокін висловив думку про те, що слід надати окремий статус неокупованій території Донецької та Луганської областей разом з окупованою. Це фактично означає передати Донбас в управління бойовикам та російським військовим.

Щодо місцевих виборів, дезінформатори намагалися змістити фокус з українських проблем на власні ідеологічні міражі «дискриминации русского языка и русскоязычных, заграничная агентура на постах, ОПГ “Рошен». При цьому вони щиро дивуються, чому їхні тези не використовують жодні серйозні кандидати в мери великих міст. Насправді ж це анітрохи не дивно – адже більшість громадян стурбована не статусом російської мови чи наглядовими радами банків, а корупцією, епідемією коронавірусу та війною.

Методологія

Ми шукали теми у 18223 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні