П

Про Кравчука або добре, або ніяк. Моніторинг дезінформації №48

  • Дискредитували українські війська заявами про фейкові обстріли.
  • Переконували, що найманці не приїхали робити переворот в Білорусі.
  • Захищали або нейтрально коментували призначення Кравчука в тристоронню контактну групу.
  • Погрожували, що Росія буде постачати зброю бойовикам (вона і так це робить)
  • Звинувачували США у підриві конкуренції на енергетичному ринку Європи санкціями
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 27 липня — 2 серпня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Провокації, фейки і маніпуляції навколо режиму тиші

Перемир'я, встановлене минулого тижня, російські сайти, орієнтовані на українську тематику, супроводжують фейками та маніпуляціями. Починаючи з того, що це ніби-то «Россия заставила Украину установить режим тишины в Донбассе», і закінчуючи коментарями щодо порушень режиму тиші. Писали переважно про "порушення" з боку ЗСУ, а зафіксовані в перший же день перемир’я обстріли від бойовиків називали «информационной провокацией». Щоправда аргументували вони цю інформацію словами від «наблюдателей от представительства ДНР в Совместном центре по контролю и координации режима прекращения огня» - тобто не аргументували. Але зауважимо, що в 2017 році росіяни офіційно залишили СЦКК, і відтоді єдиними легальними представниками Центру є винятково представники ЗСУ, а бойовики фактично створили “клон” цієї організації та під її прикриттям видають “свою” інформацію", яку також із задоволенням підхоплюють і розповсюджують російські мейнстрімні сайти. Більше про ситуацію навколо СЦКК читайте тут.

Крім звинувачень ЗСУ, в яких армія порушує перемир’я «выпустив по территории ДНР свыше 50 боеприпасов» або «сбросив на позиции Народной милиции несколько гранат», російські дезінформатори просували тезу, що українські військові роблять все щоб їхні порушення не були зафіксовані ОБСЄ. Це або звинувачення, що «огонь велся с применением приборов для бесшумной стрельбы, с целью исключения фиксации СММ ОБСЕ данного инцидента» або що «обстрелы со стороны ВСУ начались сразу же после отлета беспилотника ОБСЕ, с помощью которого представители миссии контролировали режим прекращения огня». Так вони фактично легітимізують свої фейки – виставляють ОБСЄ нейтральною стороною, яку обманюють українські військові, і пояснюють цим відсутність інформації про фейкові обстріли в звітах ОБСЄ. Додамо, що фейки про українську армію поширюють від початку війни на Донбасі, особливо в періоди переговорів та перемир'я.

І щоб остаточно дискредитувати ЗСУ, до звинувачень про порушення режиму тиші додавали ще яскраві описи того, як «украинские преступники преднамеренно подожгли сухую траву, с расчетом распространения пожара».

Вагнерівці в Білорусі випадково, Росія демонструє «дружественность» погрозами

Минулого тижня в Білорусі затримали 33 бійців російської приватної військової компанії. Частина з них воювали на сході України і має українське громадянство. У затриманих та російських посадовців різнилися пояснення того, що роблять найманці в Білорусі. Частина пояснювала, що вони мали «засмагати...оглянути собор Святої Софії», інші — що мають охороняти об’єкти в одній з країн Латинської Америки. В Білорусі підозрюють, що найманці планували втрутитися у вибори Президента Білорусі.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, називали затримання: «бездарным и неубедительным спектаклем». І переконували, що Росія «никогда в своей новейшей истории не пыталась где-то сменить власть в своих интересах». Напевно в Росії дуже коротка історична пам’ять, бо жовтні 2016 року представники російської розвідки пробували провести військових переворот в Чорногорії.

Провідні російські сайти, багато розмірковували як їм зберегти «дружественность» Білорусі за допомогою історій економічного успіху Росії. Але врешті прийшли до перевіреної часом формули російської зовнішньої політики — погроз. Вони писали, що без Росії від «белорусской экономики останутся рожки да ножки» вже за кілька місяців.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Про Кравчука або добре, або ніяк

Леоніда Кравчука, який замість Кучми очолив українську делегацію в мінській тристоронній контактній групі (ТКГ), російські сайти, орієнтовані на українську тематику, майже не критикували. Часто навіть навпаки – ставали на його захист, описуючи як йому погрожують націоналісти: «Вместе с Кравчуком Корчинский назвал ещё ряд лиц, которые должны стать мишенями националистической расправы».

А ще багато цитували уривок його інтерв’ю РБК-Україна про «готовности к компромиссам по Донбассу», підсумовуючи, що мінський «переговорный процесс превратился в разговорный» і тому Кравчук там чудово вписується, оскільки «известен именно тем, что блестяще еще в ЦК Компартии Украины научился из пустого переливать в порожнее». Поки що невідомо як впливатиме перший президент України на роботу ТКГ, але раніше ми відзначали, що Кравчук часто підігравав російським дезінформаторам, даючи свої “експертні” коментарі навіть в пропагандистському шоу Скабєєвої. До речі, він вже встиг дати їй коментар після призначення.

Також писали:

“Ихтамнет”, але тепер можуть не соромитись?

Коментар депутата Держдуми РФ, що Росія тепер може «не стесняться поставлять оружие ДНР и ЛНР» через воєнну допомогу Україні від США розповсюджували російські сайти, орієнтовані на українську тематику. Представляли це як великий гуманітарний жест, згадуючи як «Москва неоднократно указывала, что не имеет отношения к внутриукраинскому вооруженному противостоянию и призывала Киев к прекращению военных действий». Проте забували додати, що російські війська та російська зброя від самого початку активно воюють на території України. Так, наприклад, в квітні 2018 року розслідування InformNapalm засвідчили понад 2600 російських військовослужбовців з 99 формувань ЗС РФ та інших силових структур Росії, а також 50 типів російського озброєння і техніки, які таємно постачалась на Донбас.

«Экономика Украины значительно уступает Донбассу»

Поки українські маніпулятивні видання штампували клікбейти типу «Доллар по 25 или по 45 гривен: сколько будет стоить валюта к концу года», російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжували роздмухувати нарратив українського зубожіння, розмірковуючи «Почему Илон Маск не строит свои заводы на Украине» та запевняючи, що «экономика Украины значительно уступает Донбассу» і що «если на Украине продолжится спад, то уже скоро можно будет говорить о ее интеграции в Донбасс, а не наоборот». Залишається тільки здогадуватися, що було джерелом такого «надзвичайного економічного зростання» окупованих територій зважаючи на те, що бойовики вивезли обладнання з третини промислових підприємств регіону до Росії.

«У Донбасса в социально-экономическом плане нет будущего в составе Украины, потому что Украина сама деградирует».

США «підриває конкуренцію» санкціями проти Північного потоку

Щодо міжнародних відносин, російські сайти, націлені на українські теми, традиційно демонізували Сполучені Штати. Писали, що за «ширмою відкритості і респектабельності» є інше «обличчя» США – «второе оскалившееся лицо лживой, навязчивой и интриганской американской власти».

Одне з головних «звинувачень» до США у тому, що вони протистоять Північному потоку-2 і «уничтожат инвестиции в энергетическую инфраструктуру ЕС». Дезінформатори пишуть, що американські санкції «руйнують конкуренцію» і їх мета, спричинити дефіцит газу в Європі. Але вони забувають сказати, що в Європі вже є газопроводи, що проходять через територію України, Білорусі і Польщі. Вони можуть пропустити весь газ, що імпортує ЄС зі сходу. Але Росія будує альтернативну трубу для того, щоб спочатку збанкрутувати існуючі газопроводи. А коли у Північних потоків не буде альтернатив, нав’язувати свою позиції Євросоюзу і Німеччині.

Україна «готовит провокации» в Криму

Російські сайти орієнтовані на українську тематику продовжують розганяти повідомлення, що «Украина готовит в отношении полуострова (Криму — Тексти) серьезную провокацию». Вони звинувачують Україну, у тому, що та концентрує війська на адмінкордоні з окупованим Кримом. А на території півострова готує «спящие группировки», які мають «повстати» у випадку загострення. Це продовження теми ймовірності збройної інтервенції Росії на південь України заради контролю над постачанням води в Крим. Ймовірність інтервенції за нашими оцінками низька, але розмови про неї сіють паніку на Херсонщині.

Висновки

Цього тижня дезінформатори продовжили маніпулювати темою припинення вогню. Минулого тижня, вони звинувачували українських військових у тому, що вони залишили собі «лазейку» для того, щоб продовжували стріляти. За час перемир’я моніторинг показав, що бойовики вдвічі частіше стріляють і застосовують не лише стрілецьку зброю. Тому, маніпулятивні сайти знайшли вже зовсім конспірологічні пояснення, що українські військові користуються пристроями для «бесшумной стрельбы».

Методологія

Ми шукали теми у 13323 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні