В

«Вийшов без маски - отримаєш палицею від поліцейського. Люди кричать: "Ти Корона!"». Розповідь українця, який застряг в Індії

Після припинення авіасполучення за кордоном залишилися тисячі українців. Їм судилося випробувати на собі всі плюси та мінуси життя за кордоном в епоху пандемії. Мандрівник, народний художник України Юрій Камишний розповів Текстам, що означає опинитися на карантині в Індії та як епідемія вплинула на цю екзотичну країну

- Це перша ваша поїздка до Індія чи ви вже там були?

Це моя десь п’ятнадцята поїздка до Індії. Загалом, я об'їхав 33 країни, бував у країнах Південної Америки та Азії, але саме Індія для мене особлива країна. Для мене й Індія і Україна - це одне ціле. І Україну, й Індію я сприймаю як одну землю.

Ця моя поїздка до Індії почалася 15 січня, я ще правда злітав в Камбоджу, але з 1 лютого я постійно перебуваю в Індії. Оселився я в штаті Карнатака. Мав повернутися до України 3 квітня, на цей час у мене був квиток на літак казахської авіакомпанії, але через світову епідемію авіасполучення між нашими країнами було скасовано. І я тут застряг. Чесно, мені дуже образливо було почути заяву міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. (Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 25 березня заявив про припинення авіасполучення через два дні. «Є два дні. Давайте, з'їжджайтеся, дорогі мої. А після цього, сидиш ти десь на Цейлоні в хорошій хатині, ну посидь там іще, якщо ти так вирішив…», - зазначив Аваков.) .Це було тим більше образливо чути, тому що інші країни продовжували забирати своїх громадян додому, лише за нами не прилітали літаки. Хоча до наших українських послів і консулів в Індії у мене питань немає, вони працювали вдень і вночі, аби нам допомогти. І зараз вже має прилетіти літак і за нами.

94912999_839964493177084_1597864371122339840_o.jpg

Носіння масок в Індії є обов'язковим. Фото з фб-сторінки Юрія Камишного

- Яка зараз ситуація з коронавірусом в Індії?

Введені урядом жорсткі обмеження дають наслідки. Захворювання менше поширюється, дуже маленька смертність. Я пишаюся цією країною і її заходами. Хоча заходи справді були жорсткі, включаючи, навіть, удари палицею за порушення умов карантину.

- Поліція реально била палицями людей на вулицях за порушення карантину?

Так, це правда. Вийшов, наприклад, без маски - можеш отримати палицею від поліцейського. Було дуже багато повідомлень, відео про застосування поліцією палиць під час карантину. Аж до того, що виганяли з мечеті мусульман, які збиралися під час карантину для молитви, і нещадно молотили їх палицями. (нинішню владу Індії у світі звинувачують у тому, що вона влаштовувала погроми мусульман ще декілька років тому, - ред) Навіть у мирний час поліцейський тут ходить з рушницею і палицею, і він цю палицю може застосувати в будь який момент без документів і довідок.

У храмі, де жили наші паломники, їх зачинили ззовні жерці, і сказали - ми вас можемо випустити назовні, але назад ви вже не потрапите.

На сьогодні у нашому штаті карантин послабили, вже можна вільно у масці пересуватися містом. Місцеві мешканці також пом’якшали у своєму ставленні до іноземців. Чого не можна було сказати на початках карантину, коли іноземців просто таки викидали з готелів. Причому без права десь знову поселитись. Це був справжній шок. Деяких туристів зачиняли просто на замок у своїх номерах. У храмі, де жили наші паломники, їх зачинили ззовні жерці, і сказали - ми вас можемо випустити назовні, але назад ви вже не потрапите.

- Це була народна ініціатива чи вона йшла згори?

Я так розумію, це була ініціатива поліції. Мене теж мої хазяї, в яких я знімав житло, намагалися виселити з мого помешкання. У мене завжди були з ними чудові відносини, я третій рік у них зупинявся, а тут наші відносини стал враз вкрай напруженими. Я сказав їм, що не перший рік у них зупиняюся, що зі мною ніколи не було ніяких проблем, і взагалі не розумію, у чому проблема. На що вони відповіли, що також ставляться до мене чудово, але є наказ поліції щодо іноземців. Потім все це центральна індійська влада трактувала як перегиби на місцях. Зрештою, після того як прем'єр-міністр Індії у своєму зверненні заявив про необхідність сприяння іноземним туристам, ситуація поліпшилася.

Але на початках карантину було важко. Океан від мого житла знаходиться на відстані всього п’ятнадцяти метрів. Я не міг вийти до океану, оскільки за мною слідкували мої хазяї. Якби я відійшов один метр від житла, вони могли подзвонити до поліції. Зрештою, ми все ж домовилися, спочатку на пляж виходили хазяї, дивилися чи немає поліцейських, і потім я вже вибігав купатися. Поліцейські справді слідкували, аби нікого не було на пляжі. Робили це й за допомогою квадрокоптерів.

Там де я живу це фактично рибальське поселення, і кожного ранку рибалки виходили в море. Коли розпочався карантин, поліція заборонила їм це робити. І вони через все це були реально роздратовані. На початках карантину навіть кидалися на мій велосипед з палицями з криками “Ти - корона!”. Зараз вже їм дозволили знову виходити в море, ситуація пом’якшилася. Але, якщо чесно, отаке ставлення до іноземців можна зустріти і зараз. Вчора я їздив містом на велосипеді, і старі й малі презирливо кидали мені услід “Ти - корона!”. Мені було дуже боляче.

- Знову ж таки, таке ставлення до іноземців - це щось самобутнє чи було кимось інспіроване?

Я не думаю, що так в один момент всій Індії прийшло на думку, що всі іноземці - це носії коронавірусу. Мені здається, що це була цілеспрямована політика і хтось це влаштував. Що дивно, я ніде не чув ні по радіо, ні по телебаченню спростування цієї маячні. Також почали поширюватися фейки, що найбільша кількість захворювань серед мусульман. І найвища летальність теж.

прийшли представники індійської влади і поставили печатку на руку

- А які загалом обмеження були введені індійською владою?

По-перше, вихід на вулицю без масок. Їзда на мотоциклі удвох. Поява без пояснень на вулиці у недозволений час і місцях. І ще багато інших обмежень. У кожного штаті були свої правила та обмеження під час карантину. Загалом, за рівнем жорсткості карантину індійські штати поділялися на три зони, що відповідали різним кольорам - червоному, фіолетовому та зеленому. Червоний означав суворий режим, там дійсно не можна було виходити, фіолетовий колір - це середня кількість захворювань, зелений - де випадків захворювання майже не було зафіксовано.

У нашому штаті карантинні обмеження спочатку також були суворими. Так, до мене з самого початку карантину прийшли якісь представники індійської влади і поставили печатку на руку. Як з’ясувалося, таку печатку ставили всім, хто був не з цього міста. Печатка засвідчувала, що я не мав права виходити з будинку навіть за продуктами. Вони повинні були забезпечити доставку продуктів у хати. Але як тільки представники влади пішли, прийшов господар будинку, в якого я винаймав житло, з рідиною для миття рук і сказав: “Сер, змивайте”.

93867891_836492406857626_5153262234603880448_o.jpg

Народний художник України Юрій Камишний

Спочатку майже все було зачинене, навіть продуктові лавки. Не можна було купити навіть хліба, не кажучи про натуральну каву, яку в Індії, до речі, і в звичайні часи дуже важко знайти. Самі індуси переважно п’ють чай з молоком, а якщо каву - то розчинну. Зачинені були і магазини зі спиртним. Я якось спитав власника одного магазинчика зі спиртним, чому його магазин закритий, якщо ті ж аптеки працюють. Він в свою чергу запитав мене звідки я, і коли почув, що з України, то засміявся “ну сер, ясно, що в Україні горілка це ліки”. Але потім, коли стало зрозуміло, що поширення вірусу уповільнилося, карантині заходи стали пом’якшувати.

- Вам відомо як проходитиме евакуація?

Літак має приземлитися в Гоа, це сусідній штат, і зараз є проблеми з перетином кордонів між штатами. Щоб перетнути кордони штату треба мати купу документів, і навіть з документами можна простояти добу на перетині кордону. До того ж все це не безкоштовно, виросла плата за перетин кордону, зараз це приблизно 200 доларів з машини. Але навіть цього іноді не вистачає, і треба телефонувати консулу, аби він особисто зв’язувався, але інколи і це не допомагає.

Хоча я б це не назвав у чистому вигляді евакуацією. Тому що евакуація - це річ безкоштовна. А я оплатив свій квиток додому, і ціна його, до речі, вдвічі вища від ціни квитка, за яким я мав летіти спочатку. Це не рахуючи всіх витрат на дорогу до аеропорту. Як я вже казав, тут існують якісь пені та збори при перетині кордонів штатів.

- Ви вже знаєте, як будете проходити в Україні обсервацію?

Ну, я так розумію, маю два варіанти. Або обсервація в спеціальному відібраному для цього місці з оплатою мною витрат на їжу. Або я встановлюю спеціальний додаток на свій телефон, який відслідковуватиме моє пересування, і сидітиму два тижні вдома. Звичайно, другий варіант мені більш зручніший

індія коронавірус карантин

Знак гривні
Знак гривні