Г

Гарячі теми російської дези: Прокурор Рабинович посадить усіх, хто голосував за ринок землі. Випуск №31

Коронавірус цього тижня — знову в центрі уваги. Також побільшало новин з Верховної Ради через голосування за "антиколомойський" закон і ринок землі. Дезінформатори користуються епідемією як тлом, щоб лякати “розпадом” України, “бездарністю” держави та сіяти паніку серед населення. Оскільки першого квітня таки стартував другий етап медреформи, чимало проклять посипалося на адресу Уляни Супрун. Медреформі незмінно пророчать “крах і катастрофу”.

У період моніторингу в Верховній Раді відбувалися баталії довкола ринку землі й “антиколомойського” закону. “Опозиціонери” обіцяють посадити всіх, хто голосував за закон про ринок землі. Пророчать “отчуждение части территории” і “деградацию грунту”. Чимало “компліментів” дісталося Петру Порошенку, чия фракція підтримала закон про ринок землі. Ігорю Коломойському маніпулятори, навпаки, підставили дружнє плече — переконують, що закон про неповерення банків потрібен, щоб відібрати у людей землю.

Період: 30 березня—5 квітня 2020 року

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 30 березня — 5 квітня 2020 року
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 30 березня — 5 квітня 2020 року

Коронавірус в Україні: "съемочная площадка для фильмов ужасов"

Українські маніпулятивні сайти багато уваги приділяли Зеленському. Його жаліли: “Кто мог предсказать, что кинофильм, в котором Зеленскому предстоит сыграть главную роль, будет называться не "Слуга народа", а "Заражение"?”; звинувачували: “Зеленский делает все, чтоб переболело 100% украинцев. Медленно и с нужной ему картинкой”; та навіть припускали, що він заробляє на епідемії: “Чем дольше продлится эпидемия, тем больше на ней заработает Коломойский, Зеленский, Степанов и прочие Ермаки”. Вкотре популяризували теорії змови, наприклад, що вірус створили в РФ, щоб не збільшувати пенсійний вік.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, до новин про поодинокі виявлені випадки захворювань на коронавірус в ОРДЛО додавали десятки текстів про “полнейшую импотенцию киевского режима” та Україну, що “стала одной большой съемочной площадкой для фильмов ужасов и фильмов-катастроф, под руководством талантливого шоумена, но бездарного управленца”. Свої тези намагалися підсилити цитатами щодо України з (відверто проросійського) американського журналу The National Interest: “эта пандемия вполне способна разрушить планы правительства страны и подорвать ее экономику”.

І українські, і російські сайти висміювали відкриті під час карантину ломбарди. Називали їх “альтернатива той финансовой поддержке, которую имеют граждане других стран, страдающих от коронавируса” та іронізували “Теперь надо и залы с игровыми автоматами. Карантин так карантин!”.

В то же время, проблемы людей, которые столкнулись с COVID-19, остаются только их проблемами, государству же важнее бороться с памятниками, названиями улиц, «вторжением России» и распиливать деньги, поступающие на разные цели из разных организаций”.

Так что, в новой державе опять
Наберут «ништяков» скільки треба,
И народ свой оставив без хлеба,
На Мальдивы начнут отлетать

Медреформа під час епідемії: "трупы будут по улицам валяться"

Велика частина “коронавірусних” публікацій так чи інакше була пов’язана з українською медициною. Точніше, спрямована на її дискредитацію. Обговорювали не лише проблеми незадовільної кількості тестувань на коронавірус, завищені ціни на маски та засоби дезінфекції, а й поширювали апокаліптичні прогнози від Монтян: “на Западной Украине будет жопа, думаю, даже трупы будут по улицам валяться”.

Окремим “хворим мозолем” став початок другого етапу медичної реформи. Тому українські маніпулятивні видання з новими силами накинулись на Уляну Супрун: “она хотела обанкротить государственные клиники, довести их до полного ничто, привести приватные корпорации и отдать в частные руки”. Насправді реформи, започатковані Супрун, жодної приватизації не передбачають. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, накинулися на антирадянську складову реформи: “Суть реформы сводится к дальнейшему сокращению средств, выделяемых на медицину, и избавлению ее от «проклятого советского прошлого»”. Намагались дискредитувати Супрун, яка відреагувала на твіт Ілона Маска з пропозицією забезпечити різні країни апаратами штучного дихання. Навіть поширювали цілком фейкову відповідь Маска “Я не дам ей денег. На Супрун в США открыто несколько уголовных дел. Это бандитка и аферистка”.

Запомните, все, что сейчас делает ШмЫгаль, МыВыДы и тот товарищ, замминистра МОЗа, позиционирующий себя Санэпид врачом - это ЧИСТО психологическая атака на слабонервных”.

Нет, что ни говори, а очень башковитые и экономные у нас админы карантина. Такие квесты выдумывают — наркоманы просто от зависти слабительным ширяются. Правил придерживаются только трусы и пугливые офисные хомячки”.

Рада: землю "продали за мелкий прайс", а Рабинович мріє про крісло Генпрокурора

Під час другого читання законопроекту про ринок землі сайти-клікбейти поширювати тези речників ОПЗЖ щодо нього: “Если у Зеленского продадут национальные интересы "за малый прайс", то судьба этой власти с ее "новыми лицами" будет очень незавидной”. Окремо вони поширювали мрії Рабиновича про те, як він “стане” генпрокурором, і що він робитиме на посаді: “в течение двух недель все, кто голосовал за продажу земли Украины, все, кто вывозил миллиарды, вернут украденное и понесут наказание”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, особливо багато писали про ринок землі в Україні. Вони звинувачували владу в бажанні “легалізувати рейдерство”. І публікували передбачення своїх начебто експертів: “МВФ, отметил эксперт, никому не дает деньги просто так, поэтому в будущем наверняка появится договоренность об отчуждении части территории Украины под контроль Запада”.

Людей, які підтримували законопроект влади, вони називали “червоточинами” і приписували їм: “Жлобство, которое, пресмыкаясь перед «просвещенным Западом», и пальцем не хочет пошевелить, чтобы самому стать просвещенным”. Щодо самої української землі їхні “прогнози” невтішні: “На деградирующих украинских почвах так и продолжат выращивать низкоприбыльные культуры, платя крестьянам копейки за их работу.” Відповідно, пророкують дії селян: “крестьяне как раз будут счастливы продать свои земельные наделы”.

Провідні російські видання продовжили лінію думки дезінформаторів про землю. Вони писали: “Давай мы теперь у стариков скупим все за бусы”. А мотиви Зеленського у просуванні ринку землі вбачали у таємничій “обіцянці”: “это было личное обещание президента иностранным бизнесменам, именно поэтому в такой атмосфере: "в перчатках, поздно ночью люди в масках принимали этот законопроект”.

Зеленський: по суті "порохобот"

Те, що за ринок землі проголосувала партія Петра Порошенка, дало додатковий привід для нагнітання ситуації. Сайти-клікбейти писали: “Президенту приходится не посылать нафиг, а прогибаться под МВФ, причем, договариваться с Петром Порошенко, чтобы под этот МВФ качественнее лечь…”. Вони не добирали слів для Зеленського і часто зривалися на непристойності: “еще вчера Владимир Зеленский был нашим героем, а сегодня он стал «младшим половым партнером» Петра Порошенко”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, ще більше атакували попереднього президента: “«Все, он недосягаем. Это большая геополитическая игра, в которой Порошенко сыграл большую роль. Вспомните мои слова, его еще будут номинировать на премьер-министра страны где-нибудь через годик после внеочередных выборов”. З їхніх слів складається враження, що Зеленський практично потрапив у “рабство” до колишнього президента — але статистика голосування за земельний закон показує, що його могли прийняти навіть без Європейської Солідарності. Маніпулятори переконують — голосуванням Порошенко розплатився за “імунітет” до кримінального переслідування. Але менше ніж за тиждень нова керівниця Офісу Генерального Прокурора відкриває проти нього справу. У моніторингах ми неодноразово бачили, що саме маніпулятивні та російські видання просувають ідею "посадки" Порошенка.

На нашу думку, атаки на Порошенка і Голос переслідують стратегічну мету: привести у парламенті політичну силу президента Зеленського “Слуга народу” до ситуативної більшості з проросійськими депутатами від ОПЗЖ. Та відвернути ймовірну ситуативну коаліцію з проукраїнськими фракціями, такими, як “Європейська Солідарність” Порошенка та “Голос”.

Крім минулих президентів, дезінформатори писали про майбутніх. Один з “кандидатів” — Разумков, який начебто оголосив “демарш” Зеленському на земельному голосуванні. Але на ньому список не закінчується: “Кандидата в президенты Украины готовит и Сорос: от его имени будет говорить режиссер Сенцов. Попытает счастья и Юлия Тимошенко...кандидатом в президенты станет Илья Кива”.

Провідні російські видання писали, що Зеленський “потерял поддержку” Разумкова через закон про землю. А також про Порошенка, що отримав “золоту акцію” в парламенті. Пророчили, що врешті-решт Порошенко таки “с удовольствием всадит ему [Зеленському — Тексти] нож в спину”.

Коломойський і Приватбанк: "С ним уже порешали"

Сайти-клікбейти кричали про “откровенный прогиб под МВФ” і писали, що закон про неповернення націоналізованих банків — “идиотский закон, дающий чиновникам Нацбанка право безнаказанно вторгаться в деятельность любого банка в Украине”. Вони також побивалися за долею “сотні банків”, які вивів з ринку НБУ.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, знайшли спосіб пов’язати питання банків і ринку землі: “Много земли уже перешло к другим собственникам через выдачу кредитов, которые никто не собирался отдавать”. Насправді ж до цього часу землю в Україні було неможливо використовувати як заставу в банку. Новий закон дозволяє банкам приймати землю як заставу після запуску ринку. Та дезінформатори розганяють думку, що банки забиратимуть землю у власників. А на банки буде тиснути влада через НБУ. В реальності незалежність та результивність Національного Банку України підтверджують українські та міжнародні експерти. Іронічно, що при цьому дезінформатори пишуть, що НБУ: “создали государство в государстве”.

Дезінформатори також поширювали здогади про вплив різних олігархів на Зеленського: “Пока что же компромисс Зеленского с Пинчуком/Соросом (которых в Раде представляет вакарчуковский «Голос»), с Порошенко и с Ахметовым резко ослабил его внутриполитические позиции — в связи с перетеканием контроля над парламентским большинством из рук президентского офиса в руки олигархата”.

Провідні російські видання взялися пояснити, чому МВФ вимагає прийняти закон про неповернення банків. На їхню думку, це “помста” за його бізнес в США: “[Коломойський — Тексти] со свиным рылом чужих капиталов поперся в калашный ряд американского бизнеса”. Версію про те, що МВФ не хоче, щоб Україна платила компенсацію одіозному бізнесмену, вони називають “екзотичною”.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади Заголовків

Коронавірус в Україні: "съемочная площадка для фильмов ужасов"

Фашик Донецкий: Коронавирус: Сделано в РФ | antikor.com.ua

Мэр Днепра объяснил рытье могил для горожан логистикой: Похоронил множество покойников из АТО | antifashist.com

Журавко: Мародер Зеленский пустил ситуацию с коронавирусом на самотек | ukraina.ru

Украинская площадка съемки фильма-катастрофы | naspravdi.info

Нищим украинцам разрешили нести все ценное в ломбард | lifedon.com.ua

Медреформа під час епідемії: "трупы будут по улицам валяться"

Реформа уничтожит медицину в Украине, - эксперты | inform-ua.info

Удар по медицине во время эпидемии: на Украине начался второй этап реформы Супрун | ukraina.ru

Коронавирус в Украине: УПЦ заботится о врачах и неимущих | korr.com.ua

Украина и коронавирус: «Скотский уголок» для тех, кто равнее | naspravdi.info

«Не поверил своим глазам». Азаров шокирован петицией украинцев вернуть в кресло министра Супрун | front-novorossii.ru

Рада: землю "продали за мелкий прайс", а Рабинович мріє про крісло Генпрокурора

Внутри монобольшинства уже сейчас нет единства, и от него будут откалываться все новые депутаты – мнение | finoboz.net

Рабинович: Будучи генпрокурором, накажу всех голосовавших за продажу земли | vesti.ua

«Знаковый, но не эпохальный»: Гаврилечко о том, почему закон Украины о «распродаже» земли не имеет смысла | ukraina.ru

Политолог: На Украине нет политической силы, которая пойдет на пересмотр закона о земле и конфликт с Западом | front-novorossii.ru

Львовские наци перегрызлись в прямом эфире из-за земли | e-news.su

Зеленський: по суті "порохобот"

Сговор Порошенко и «слуг народа» по поводу продажи земли подтвердился — Портнов | spichka.news

Лесев: Зеленский оказался слабохарактерным разочарованием. Мы бы ему простили все, будь президент последовательным, и без гнильцы | finoboz.net

Портнов о земельном законе: Начинается новый период - распад и расползание государства | ukraina.ru

Политолог назвал Зеленского «по сути порохоботом», а Раду, принявшую закон о земле, «сборищем воров и аферистов» | front-novorossii.ru

США/Украина: удастся ли Зеленскому трюк на двух стульях? | regnum.ru

Коломойський і Приватбанк: "С ним уже порешали"

Война только начинается: Коломойский наказывает Зеленского | censoru.net

Медведчук: Принятие закона о банках – преступление в отношении сотен банков, закрытых в результате преступной политики Порошенко | zik.ua

Приняв «антиколомойский» закон, Рада превратила Украину в банановую республику | politnavigator.net

«С ним уже порешали». Эксперт о том, зачем на самом деле нужен «антиколомойский закон» | pravdanews.info

МВФ – Украина: зачем «добивают лежачего»?

Методологія

Ми шукали теми у 13081 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні