Г

Гарячі теми російської дези: “Хотелось бы чтобы коронавирус привел к гибели украинского государства”. Випуск №30

Коронавірус продовжує домінувати в медіапросторі. Він визначає майже всі теми, але часто дезінформатори користуються ним, щоб просувати свої повідомлення. Вони продовжують сіяти паніку та зневіру через пандемію, а деякі закликають до збройного “бунту”. Особливо емоційно дезінформатори описують нерівність доступу до медицини, перебільшують і грають на народній нелюбові до “еліти”.

Також цього тижня писали про можливість дефолту, проросійські виступи в Раді, про російську “допомогу” Італії, “хитрі плани” МВФ, та намагалися роздмухувати тему “сепаратизму” в регіонах.

Період: 23—29 березня 2020 року.

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 23—29 березня 2020 року
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 23—29 березня 2020 року

Кількість хворих на коронавірус зростає, а економіка падає

Кількість виявлених випадків коронавірусу в Україні зростає, а разом з цим зростає умовний градус емоційності текстів про нього. Минулого тижня українські маніпулятивні видання вкотре повторювали, що “Людей мордуют, отключив метро, ​​ограничив общественный транспорт, пугают потерей работы и возможности кормить семью”. І хоч економічна криза поступово охоплює весь світ, маніпулятори цю інформацію використовують як лякалку: “люди не получат зарплат ни за март, ни даже за апрельи это только начало” та фантазують, що “в ближайшие месяцы наиболее защищенной группой людей будут пенсионеры и бюджетники, хоть там деньги, как всегда будут небольшие, но зато платить будут вовремя, даже если их просто будут печатать”.

На цьому підґрунті маніпулятори разом з російськими виданнями, орієнтованими на українську тематику, пропонують “докупить боеприпасов”, доходять висновку, що “временная диктатура практически неизбежна” та закликають “слить в унитаз это государство бездарей и ублюдков”. Російські дезінформатори такі заклики доповнюють плітками “о будущем голоде” та про те, що Київ, “отрезанный от снабжения, может остаться без продовольствия и лекарств”.

“Может ли эпидемия и вызванные ею карантин и финансово-экономический кризис породить революционные волнения, которые приведут к гибели нашего государства? Да, могут. Более того, хотелось бы, чтобы привели”.

Коронавірус: віп-палати, звільнення лікарів і медичний туризм

Українські маніпулятори та російські сайти, орієнтовані на українську тематику, для опису стану медицини в Україні та неготовності до швидкого збільшення кількості пацієнтів використовували майже однаковий набір тез. Найбільш емоційно писали про нерівність доступу до медичних послуг та про медичний туризм чиновників і депутатів до Києва в пошуках кращої медицини.

І хоч ми також вважаємо нерівність доступу до медицини в Україні серйозною проблемою — у великих містах умови кращі, ніж у маленьких, — проте маніпулятори грали на емоціях та перекручували проблему, продукуючи цитати на кшталт “У нас даже изнасилованная и убитая медицина, работающая на последнем издыхании, все равно обслуживает только элиту” або “Конча-Заспа обречена. Обречена впервые за многие годы на собственной шкуре испытать государственное украинское здравоохранение”. Одночасно закликаючи читачів “ополчиться против "нечуванных реформаторов", сделав так, чтобы они, их жены, дети и любовницы лечились в простых украинских больницах, а не в VIP-палатах”. Насправді в Україні немає окремих дорогих ”інфекційних лікарень” — всі хворі на коронавірус, незалежно від статків і статусу, направляються в звичайні наявні лікарні.

Сайти-клікбейти маніпулювали інформацією про окремі випадки звільнення медперсоналу (“Двое тяжело заболели сами, еще столько же уволились. К тому же, один специалист пенсионного возраста ушла именно "из-за страха заражения"). А російські дезінформатори формулювали свої тези сильними емоційними виразами, згадуючи “нацистские патрули”, “правящую Хунту” та навіть висміюючи “идиотскую инициативу” зі створення масок українськими ательє та ЗСУ. “И теперь буйные «залётчики» и вечно пьяные «аватары» из ВСУ последовали примеру тёток-вышивальщиц и усердно изготавливают медицинские маски для своих сослуживцев”.

“В больницах отсутствует специальное оборудование для оказания помощи тяжелым больным, прекращен ряд поставок лекарственных средств из России, в частности вакцин от многих тяжелых заболеваний, аптеки переполнены импортными медикаментами сомнительного качества, медработники массово покидают страну”.

МВФ: “приложение к ноге” і “союз” з олігархами

Останнім часом дезінформатори розганяють тему неминучого дефолту як способу позбутися “зовнішнього управління”. Зазначимо, що це роблять і публічні особи, пов'язані з олігархом Ігорем Коломойським. Цей тиждень не став винятком, сайти-клікбейти торочать: “Международный валютный фонд осуществляет прямое внешнее управление Украиной привычными для него циничными методами”. Натомість вони запевняють, що “вести такие переговоры власть должна с Российской Федерацией, Китаем”.

Російські сайти, орієнтовані на українську аудиторію, також звинувачують МВФ у всіх гріхах і несподівано ставлять фонд в одну команду з олігархами: “Президент Зеленский все же решился положить страну к ногам МВФ – по совету Ахметова-Пинчука”. Зазначимо, що олігархи і МВФ мають дуже різні інтереси.

Головна причина, чому МВФ намагається “приложить к ноге” Україну — це, звісно ж, земля: “МВФ уже прямым текстом заявляет, что деньги (в долг, под процент) выделит только в обмен на украинские черноземы”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, також вклонилися в бік Китаю: “Страны НАТО и Евросоюза забыли об Украине... При этом, коммунистический Китай не отказал в помощи официальному Киеву”.

“Рука дружбы”. Допомога Італії від Росії

Щодо поведінки Росії на міжнародній арені, сайти-клікбейти написали коротко і вичерпно: “судьба России — помогать человечеству и спасать его во время различных бед”. Розбір, чим саме "допомогли", читайте тут.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, розповідають про “руку дружбы” Росії в Італії. І разом з Росією активно піарять Китай: “Пекин — и в некоторой степени Москва — действуют быстро и умело, чтобы извлечь выгоду из ошибок США, заполняя образовавшийся вакуум, чтобы занять позицию глобальных лидеров в битве с пандемией”.

Взагалі основна увага російських сайтів у цій темі зосереджена на Китаї та бажанні розсварити країни Заходу. Наприклад, “итальянцы чувствуют, что «Европа их бросила в беде. Германия в том числе”. І взагалі: “И Вашингтон, и Европейский союз колеблются и никак не могут скоординировать свои действия и возглавить международные усилия против коронавируса”. Дезінформатори завжди намагаються сіяти хаос і зневіру серед геополітичних опонентів, возвеличуючи Росію та її авторитарних союзників.

Наостанок, російські мейнстрімні сайти присвятили трохи уваги іншим європейським країнам: “Как сегодня греки и болгары забывают о том, кто освободил их от османского ига, как поляки забывают о том, кто спас их от нацистов”.

Рада: "союз" олігархів із Соросом і "захист" російської мови

Майже весь минулий тиждень Раду лихоманило спочатку через депутатів, що захворіли на коронавірус, а потім — через “антиколомой”-закон (про неповернення націоналізованих банків — Тексти). Дезінформатори намагалися просувати тезу, що цей закон допоможе “рейдерам”: “Этот закон позволяет НБУ уничтожать любой банк, который ему не понравится. И никто, ни кредиторы, ни акционеры, ни вкладчики не имеет права оспаривать эту процедуру”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, також писали про Верхову Раду. Але їх більше цікавили дві інші теми: коли Аваков “здійснить переворот”. “Непонятно, как далеко простираются амбиции и горизонт планирования Авакова”, але він цілком може мати певні плани: “человек, который приложил руку к падению трех президентов — Януковича, Порошенко и… Зеленского”. Вони також повторюють параноїдальну тезу про союз між українськими олігархами і західними фінансистами: “Олигархат, который представляет Аваков, это в том числе и внешние игроки вроде Джорджа Сороса, американского финансиста, имеющего влияние на Украину”.

Дезінформатори підтримували спробу непомітно внести в законопроект про боротьбу проти коронавірусу скасування мовних квот для телеканалів. Аргументують таке рішення підтримкою вітчизняних каналів: “Указанные меры позволят каналам сэкономить денег в кризисное время … и ставить в эфир более рейтинговые русскоязычные фильмы и шоу”.

І, звісно, не обійшлося без порівнянь з Гітлером та нацистськими злочинами. Щодо петиції про “вільне використання російської мови”, яку за 2 тижні підписали 111 людей (станом на 15:00 2 квітня), російські ЗМІ писали так: “Это как если бы в 1940-х «прогрессивная германская общественность» требовала от Гитлера гарантировать свободное развитие еврейской культуры в пределах Аушвица, Бухенвальда, Дахау и т.п. мест компактного расселения указанного национального меньшинства”. Тут маються на увазі електронні петиції до Зеленського щодо закону про шкільну освіту, який передбачає обов’язкове викладання українською.

“Феодальный марш” в Україні

Після сварки Кернеса з Харківським губернатором минулого тижня, дезінформатори знову роздмухують тему про “феодальний марш”. Клікбейтери пишуть: “новая власть полностью проиграла борьбу старым кадрам, попутно отдав крупнейшие города страны в управление олигархам”.

Тут ідеться про рішення Зеленського доручити українським олігархам займатися боротьбою з епідемією в різних українських регіонах. За власні гроші, звісно ж. Клікбейтери переконують, розплачуватися доведеться: “уже на ближайших местных выборах и LIFT [гра слів з назвою проекту “соціальних ліфтів” від команди Володимира Зеленського — Тексти] там заработает для нужных людей”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, охоче користуються середньовічними метафорами: “Киевская власть «раздает» четырнадцать из 24 областей Украины (без Крыма), оставляя себе десять в качестве «королевского домена»”. Особливу увагу вони присвятили протистоянню Дніпровського міського голови місцевому голові ОДА. “Если настроения в Харьковской и Днепропетровской областях столь схожи, то следует ожидать их быстрого распространения по остальным региональным элитам Украины”. Розпад України — давня теза російської дезінформації. Особливо активно вона експлуатувалася в 2014-му році, коли почався збройний напад РФ на Україну. Тому не дивно, що будь-які конфлікти в демократичному політичному житті країни використовують для створення ілюзії штучності України та її близького розпаду.

Російські провідні сайти теж старанно намагаються розгледіти в Україні сепаратизм: “принуждать президента к чему-либо, это конечно, не сепаратизм де-юре, но сепаратизм де-факто”, коментуючи конфлікт Кернеса з головою Харківської ОДА. Крім політики, вони пишуть також про людей. А точніше, про «чернь», «подло рожденных», «третье сословие». Йдеться про те, що влада ніби-то збирається скасувати місцеві вибори восени 2020 року і залишити в регіонах при владі старі еліти. Які ніби й будуть керувати “чернью”.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади Заголовків

Кількість хворих на коронавірус зростає, а економіка падає

Пандемия, голод, нацисты: новая реальность «карантинной» Украины | naspravdi.info

Киев использует карантин, чтобы отказаться от празднования юбилея Победы | front-novorossii.ru

ЗЕ-власть несет угрозу для здоровья миллионов украинцев: нужно докупить боеприпасов, - Семенченко | ua24ua.net

Кличко незаконно закрыл рынки в угоду крупным сетям | finoboz.net

Власть сама создает революционную ситуацию: Украине нужна временная диктатура - А.Кочетков | ua24ua.net

Аваков не исключил, что пандемия коронавируса обернется для украинцев голодом | nahnews.org

Коронавірус: віп-палати, звільнення лікарів і медичний туризм

Медтуризм в Киев: богачи, чиновники и их жены съезжаются в столичные больницы из регионов | antikor.com.ua

«Свидомитские намордники»: на Украине шьют безумные нацистские маски-вышиванки из-за коронавируса (ФОТО) | rusvesna.su

Украинцы восстали против лидеров Майдана. Новая революция набирает оборотов | akcenty.com.ua

Чиновники годами "строили" и обворовывали Украину – а теперь придётся на собственной шкуре испытать государственное здравоохранение | antikor.com.ua

Они понимают, что обречены: жить и лечиться придётся в той Украине, которую строили для нас, — мнение киевлянина (ФОТО) | rusvesna.su

МВФ: “приложение к ноге” і “союз” з олігархами

Западные «партнеры» отвернулись от Украины в разгар эпидемии | politnavigator.net

«И страну разошьют по линии Керзона». Политолог сделал мрачное пророчество для Украины в связи с коронавирусом | antifashist.com

Савченко назвала транш от МВФ «глотком воздуха перед смертью» украинцев | riafan.ru

На Украине дали неутешительный прогноз по поводу будущего экономики страны | riafan.ru

Медведчук считает, что нужно вести переговоры не с МВФ, а с Россией и Китаем | znaj.ua

Допомога Росії: солдати, мотлох і дешевий піар

Почему Запад ищет подвох в российской помощи зараженной Италии | e-news.su

Россия помогла стране, которую МВФ и Запад бросили с коронавирусом один на один | rusvesna.su

Польша – вирус политический вдобавок к коронавирусу | naspravdi.info

Макрон посоветовал итальянцам "не пьянеть" от помощи России и Китая | life.ru

Белый дом политизирует пандемию в антикитайском духе | naspravdi.info

Рада: "союз" олігархів з Соросом і "захист" російської мови

Коронавирус косит Верховную Раду. Третий зараженный | bbcccnn.com.ua

"Легализация рейдерства для НБУ и ФГВФЛ" - Дубинский раскрыл глаза украинцам на закон "О банках" | znaj.ua

В борьбе с коронавирусом Вятрович обнаружил антиукраинский заговор | politnavigator.net

Зеленский вступил в войну с русскими Украины | e-news.su

Бывший депутат Рады рассказал о панических настроениях в парламенте Украины | regnum.ru

"Феодальный марш” в Україні

Днепровский гамбит. Как, борясь с коронавирусом, Филатов схлестнулся с Пинчуком | expres.life

Царев описал, как именно коронавирус приведет к «ползучей федерализации» Украины | pravdanews.info

Украина превратилась в сервис по обслуживанию олигархов | politnavigator.net

Кернес проверяет Зеленского на дееспособность | pravda.ru

Методологія

Ми шукали теми у 12 745 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні