З

Зупинка без виходу. Малий та середній бізнес втратив доходи та перспективи

Дрібні виробництва зупинилися, орендодавець відтермінував плату за оренду. Напередодні епідемії був сплеск продажів авто, тепер салон закрився, СТО ледве виживає. Урядові заходи з підтримки економіки – курям на сміх, принаймні, для наших співрозмовників. Тексти поспілкувалися з людьми, які займаються малим та середнім бізнесом про те, як ідуть їхні справи під час загальноукраїнського карантину.

В режимі проїдання

Анатолій, підприємець, займається виїзним ресторанним обслуговуванням (кейтерингом).

Ситуація — по нулях. Ми повністю зупинилися. Мали за пару днів до карантину останнє замовлення, і все. На березень – квітень у нас були нормальні плани, очікувалися великі замовлення, які були попередньо підтвердженні. Зірвалося все. Зараз у режимі проїдання. На щастя, кредитів у нас немає, щодо найманих працівників, то ми наймали їх під якісь конкретні заходи. Зараз заходів немає.

Перспективи абсолютно незрозумілі. Всі ці замовлення – вони будуть перенесені чи зірвалися взагалі? Замовлення були прив’язані до тих чи інших запланованих заходів. Як тепер все це буде – невідомо. Припускаю два варіанти – або після кризи не буде фінансів і все, що можна скоротити по статті витрат, будуть скорочувати. Або навпаки, будуть збільшувати витрати на різні представницькі заходи, аби якось нагадати, заявити про себе.

Щодо роботи онлайн по доставці їжі. Ми поки що це не розглядали. Цим зараз досить масово займаються ресторани та кафе, які на постійній основі орендують приміщення, тримають персонал. Їм це треба, щоб якось триматися на плаву. По деяких ознаках бачу, що там теж ринок не дуже. Деякі цінові пропозиції зовсім демпінгові. Але якщо ситуація не зміниться у найближчі місяці, будемо думати і про це.

Щодо озвучених ініціатив уряду по підтримці бізнесу, то скасування сплати ЄСВ (уряд її скасува на два місяці для приватних підприємців цн 1039 грн. щомісяця ) – це реально копійки. Водночас, кажуть, готують перелік робіт, якими не можна буде займатися до кінця всієї цієї історії з карантином. Ну і сам карантин тепер незрозуміло наскільки.

Орендодавець відтермінував плату

Володимир, підприємець, займається купівлею-продажем та орендою нерухомості.

Зараз взяли паузу й припинили будь-яку діяльність. Фактично, це був двосторонній процес. У нас ще десь має крутитися наша реклама, але дзвонити нам вже перестали. Нещодавно спілкувався з одними своїми клієнтами, вони хотіли орендувати якісь площі під офіс, але тепер відмовилися. Ніхто не розуміє, скільки все це триватиме. Дехто на ринку продовжує працювати, але загалом активність впала на 80-90 %. Хоча нотаріуси та юристи далі працюють, тобто, ніщо не заважає реєструвати нові угоди.

На ринку був один сегмент, де буквально ще зовсім недавно продовжували активно реєструватися угоди. Мова йде про нерухомість у новобудовах. Вочевидь, люди намагалися скинути гривневу масу, у щось вкластися перед кризою. Плюс невідомо, що там далі буде, а мати своє житло у такий час – теж непогано.

Можна припустити, що після кризи, скоріше за все, подешевшає бо люди матимуть значно менше грошей. Плюс гривня ослабне, хто залишиться в доларах – тому пощастить.

Щодо оренди. У мене є знайомі, яким орендодавець сам сказав, що вони можуть на певний час відтермінувати сплату орендної плати. Але, знову таки, мова йде про окремий приватний випадок. Тим більше, надалі потреба всіх у грошах буде лише зростати, й орендодавці тут не виняток. З іншого боку, на орендодавців теж чекають не дуже райдужні часи – все менше орендарів будуть мати можливість сплачувати за оренду. Можливо, й доведеться йти один одному на зустріч.

Думали робити дезінфікатори, але їх довго реєструвати

Денис, підприємець, займається виробництвом технічних рідин.

Я бачив, що відбувається в Європі, розумів, що ми цього не уникнемо. А враховуючи стан речей у нашій країні передбачав, що у нас все піде ще гірше. Тому кілька тижнів тому ми перейшли на полегшений режим роботи, а згодом відправили робітників у оплачувану відпустку.

На сьогодні наше виробництво стоїть, ми нічого не виробляємо і не продаємо. Вже не працюють виробничі ланцюжки і немає і будь-якого попиту на продукцію. Люди не купують нічого, крім товарів першої необхідності.

Думали почати виробляти та реалізовувати засоби для дезінфекції. Проте для цього треба отримати відповідну дозвільну документацію від МОЗ. Ми так оцінили, що весь процес отримання такої документації у нас би зайняв приблизно три місяці. Це в нормальних, не форс-мажорних умовах. Аби організувати саме виробництво, нам треба було б не більше тижня. Фактично, вся технічна база для цього у нас є.

Ми так оцінили, що весь процес отримання документації від МОЗ на антисептики у нас би зайняв приблизно три місяці. Відмовилися


У нас ще є якийсь запас, подушка, думаю, нам її вистачить ще на 2 – 3 місяці. Далі треба шукати якісь варіанти. Ми вже зараз над цим думаємо, але проблема в тому, що дуже важко спрогнозувати, що буде далі. Наскільки довгою буде вся ця ситуація з вірусом та карантином, наскільки впаде економіка. Підозрюю, що падіння справді може виявитися дуже значним. Вже зараз те, що я бачу, перевершує всі попередні економічні кризи.

Щодо урядових заходів з підтримки бізнесу я поки не бачу таких, які б нас реально підтримали. Скасування сплати ЄСВ для ФОПів– це, звичайно, просто крапля в морі, порівнюючи з нашим оборотом. Та я чесно й не брався б щось тут радити. Коли радять зробити як в США чи ще в якійсь країні – треба враховувати, що ситуація у них і в нас неспівмірна. Чесно кажучи, якогось виходу я просто поки не бачу.

Автосалон закрили. Перед цим декілька тижнів був сплеск продажів

Олександр, підприємець, займається продажем автомобілів та їх техобслуговуванням.

Наша компанія зараз займається лише техобслуговуванням. Ми розробили схему, коли всю комунікацію з клієнтом проводимо поза офісним приміщенням, так би мовити, на свіжому повітрі.

До карантину ми також продавали автомобілі. До речі, буквально декілька останніх тижнів був реальний сплеск їх продажу. Пояснюється це просто – з одного боку, зріс курс долара, з іншого – деякі компанії-імпортери ще не змінили свій прайс згідно з новим курсом. Тому деякі автомобілі стали коштувати відносно дешевше, ніж до початку кризи.

Ще одна річ, яка вплинула на попит – реально стало вигідно брати гривневі кредити під купівлю автомобілів. Ви берете кредит, фіксуєте курс, а коли настає час виплати, виявляється, що в доларовому еквіваленті ви платите набагато менше. Ну це, звичайно, якщо виходити з прогнозу, що долар перевалить за 30 грн.

Але зараз ми практично не займаємося продажами. До нас приїжджала поліція і попередила, що нам необхідно закрити автосалон згідно з урядовим рішення про карантин. Приїхала ціла спеціальна група, з ними навіть був оператор, який фіксував всю розмову на камеру. Попередили, що в разі невиконання припису нас може очікувати серйозний штраф.

Тому в нас сьогодні працює лише техобслуговування, але не виключаю, що і його скоро доведеться закрити. Ми і так зараз балансуємо на межі закриття. Не хочу робити поганих прогнозів, але підозрюю, що, можливо, нам доведеться повністю зупинитися на 2 – 3 місяці. Я маю знайомих за кордоном, у тому числі й в країнах, де зараз активно поширюється епідемія, виникає відчуття, що це може бути надовго.

1.jpg

коронавірус бізнес економіка

Знак гривні
Знак гривні