В

Все, що ви хотіли знати про коронавірус. Тексти зібрали запитання читачів — і дають відповіді

Ми попросили наших читачів у Фейсбуці написати, що вони хотіли б з'ясувати про COVID-19 і все, пов'язане з цим захворюванням. "Тексти" отримали десятки запитань — і вибрали, на наш погляд, найважливіші. Читайте відповіді, які ми підготували.

Відповіді на запитання шукав Андрій Гарасим

Які симптоми появи вірусу?

Найпоширеніші симптоми COVID-19 — лихоманка, втома, сухий кашель, ускладненість дихання. У деяких пацієнтів можуть виникати болі, закладеність носа, нежить, біль у горлі або діарея. Ці симптоми, як правило, легкі й починаються поступово. Деякі люди заражаються, але не мають жодних симптомів і не почуваються погано. Більшість людей (близько 80%) одужують, не потребуючи спеціального лікування. У приблизно 1 з кожних 6 людей, які захворіли на COVID-19, хвороба має тяжкий перебіг, розвивається утруднене дихання. Люди з лихоманкою, кашлем та утрудненим диханням повинні зателефонувати лікарю.

Як можна убезпечитися від вірусу?

Часто мийте руки водою з милом, щонайменше 20 секунд, особливо після того, як ви перебували в громадському місці.

Якщо мило та вода недоступні, використовуйте дезінфекційний засіб для рук, який містить 60 та більше відсотків спирту. Покрийте засобом всю поверхню рук і потріть їх між собою, поки вони не стануть сухими.

Не торкайтеся брудними руками обличчя, особливо очей, носа та рота.

Відстань між вами та іншими людьми у публічних місцях повинна бути від 2 метрів.

Введіть за правило не чіпати руками поручні в метро, ручки дверей, візків у супермаркетах — користуйтесь для цього серветками або рукавичками.

Натискайте кнопки в ліфтах зігнутим пальцем, а двері притримуйте плечем або ліктем.

Чи допомагають маски уникнути зараження?

Якщо у вас є симптоми — вам слід носити маску весь час, особливо коли ви знаходитесь біля інших людей (наприклад, у спільній кімнаті чи в громадському транспорті), а також перед тим, як іти до лікарні.

Якщо у вас немає симптомів — краще одягати маску кожного разу, коли виходите з дому. Хоча є різні думки з цього приводу, але азійський досвід свідчить, що носити маску варто.

Чому така паніка, якщо відсоток померлих досить невеликий в порівнянні з іншими захворюваннями?

Цим вірусом може заразитися велика частина населення — він швидко поширюється. В першу чергу, через здатність хворих людей, у яких немає симптомів, інфікувати інших. Більше того, навіть маленький відсоток смертності може призвести до мільйонів жертв у всьому світі. До того ж, навіть якщо ви не входите в групу ризику, ви можете отримати пневмонію — а її лікування не з приємних.

Якщо не запроваджувати масовий карантин, то ситуація піде по сценарію, показаному червоним на графіку внизу: швидке експоненційне зростання кількості хворих і так само швидкий параліч системи охорони здоров'я, коли багатьох хворих неможливо врятувати через брак ресурсів (ситуація прямо зараз в Італії).

Якщо держава запровадила масовий карантин, то ситуація розвивається відповідно до синьої кривої – поширення захворювання розтягнуте в часі так, що система медичної допомоги завжди має запас міцності.

image3.original.jpg

Який найгірший варіант розвитку подій?

Лондонський Імперський Коледж провів моделювання декількох варіантів перебігу подій на основі ситуації з зараженням та смертністю в Китаї, Південній Кореї та Італії. Для прикладу, якщо США абсолютно нічого не робитимуть, 80% американців буде інфіковано, 0,9% з них загине. Помруть від 4 до 8 відсотків усіх американців, старших від 70 років. Загалом від вірусу загине 2,2 мільйона американців.

Якщо ж буде найжорсткіший карантин зі стратегією «придушення», ізолюванням випадків захворювання, то коефіцієнт смертності в США досягне максимуму за 3 тижні від сьогодні й становитиме кілька тисяч смертей, а потім знижуватиметься.

Коли з'явиться вакцина?

На створення, перевірку та розповсюдження вакцини потрібно витратити від 12 до 18 місяців — так вважає більшість провідних світових фахівців у галузі. Весь цей час необхідно буде дотримуватися жорсткого карантину, періодично його знімаючи і знову поновлюючи.

Які прогнози світових вчених про строки спаду пандемії?

Оцінки вчених дещо різняться. Більшість сходиться на думці, що пандемія триватиме до винайдення вакцини або до моменту, коли перехворіє 60-80% населення планети.

Інший шлях — контролювати контакти кожного зараженого, тестувати контактних осіб та ізолювати їх у випадку зараження. Так діють уряди Східної Азії —і їхня стратегія діє успішно. У такому випадку країна живе майже у звичному режимі. Але не всі уряди можуть це втілити. Як через брак тестів, так і через слабкість державного апарату.

Деякі експерти припускають, що навіть якщо темпи зараження уповільняться влітку, COVID-19 може повернутися вже восени. Як приклад наводять Австралію, де зараз закінчується спекотне літо і яку теж зачепила пандемія. Тож і досі точно не відомо, як вірус поводитиметься за високих температур.

Чи передається вірус через предмети?

Дослідження свідчать про те, що коронавіруси (включаючи попередню інформацію про вірус COVID-19) можуть зберігатися на поверхні від кількох годин до кількох днів. Це може змінюватися в різних умовах (наприклад, тип поверхні, температура або вологість навколишнього середовища).

Попередні досліди вже визначили, скільки часу становить "період напіврозпаду" коронавірусу COVID-19 на різних поверхнях та в повітрі. Період напіврозпаду – це коли залишається вдвічі менше одиниць вірусу, ніж початково поширили.

001_c0C7Zlp.original.png

Дані для різних поверхонь та для вірусу в аерозолі (в повітрі).

Чим і як правильно робити дезінфекцію предметів, зокрема, як обробляти гроші та банківські картки? Як обробляти взуття, одяг, білизну? Як дезінфікувати ніс, очі, шкіру обличчя, волосся?

У приміщеннях варто проводити звичайне прибирання поверхонь, до яких часто торкаються (наприклад: столи, дверні ручки, вимикачі світла, столи, туалети, крани, мийки), використовуючи звичайну побутову хімію.

У випадку, якщо в приміщенні знаходиться хворий або людина з симптомами COVD-19, варто, крім прибирання, також проводити дезінфекцію приміщення. Зокрема:

Для дезінфекції можуть бути ефективними розведені побутові відбілювальні розчини, розведений хлорний розчин, спиртові розчини, що містять щонайменше 70% спирту.

Проводити дезінфекцію необхідно в одноразових рукавичках. Рукавички слід викидати після кожного чищення. Але ще раз варто наголосити — йдеться про дезінфекцію приміщень, де знаходиться хвора або потенційно хвора людина.

Щодо дезінфекції грошей, то, вочевидь, її не можна провести в домашніх умовах. Проте можна мити або дезінфікувати руки щоразу після користування грошима, банківськими або іншими картками. Необхідно також чистити поверхню гаманця та протирати антибактеріальними серветками мобільний та клавіатуру комп'ютера.

Як дезінфікувати мобільний телефон?

Тут можна скористатися порадами Уляни Супрун, яка рекомендує:

▪ Для очищення поверхні використовувати тканину з мікрофібри, теплу воду і мило. Виробники телефонів рекомендують змочити тканину у воді з милом та акуратно (щоби рідина не потрапила в отвори) протерти всі поверхні, попередньо вимкнувши телефон.

▪ Також можна використовувати спиртовмісні дезінфектанти. До прикладу, спиртовмісний дезінфекційний засіб, спрей чи серветки на основі ізопропілового спирту. Але є ризик, що вони можуть пошкодити екран телефона.

▪ Для очищення можна приготувати розчин з 60% води та 40% спирту. Так само як і з водою і милом, потрібно змочити тканину з мікрофібри у цьому розчині і протерти поверхні. Після цього витерти сухою тканиною.

Також необхідно пам’ятати, що в громадському транспорті є сенс користуватися телефоном набагато менше. Тут потенційно є багато збудників хвороб. Краще не користуватися телефоном після того, як ви торкалися поручнів або інших поверхонь у транспорті.

Якими ліками рятують тих, хто захворів? Чи правда, що використовують препарати антиретровірусної терапії від ВІЛ-інфекції?

Немає доказів того, що сучасні ліки можуть вилікувати захворювання або запобігти йому. На сьогодні є лише результати кількох досліджень на невеликих групах людей, результати яких дозволяють припускати, що деякі засоби сприяють зменшенню кількості вірусу в тілі пацієнта.

Серед ліків, які показали певний обнадійливий результат під час лікування хворих у таких країнах, як Китай, Південна Корея, Італія та Франція, є такі засоби як хлорохін / гідроксихлорохін, та новий антивірусний препарат ремдесівір.

Детальніше про це можна прочитати в нашому матеріалі.

ВООЗ не рекомендує займатися самолікуванням будь-якими лікарськими засобами, включаючи антибіотики. Згадані припарати також не потрібно вживати самому — лише в лікарні й за призначенням лікаря.

Скільки в Україні апаратів штучної вентиляції легенів?

Згідно з інформацією МОЗ, у відділеннях інтенсивної терапії українських лікарень сьогодні нараховується 3,5 тисячі апаратів штучної вентиляції легенів. Водночас, медики додають, що “обладнання може виявитися застарілим”. Таким чином, наразі точно невідомо, скільки є реально РОБОЧИХ апаратів. Головний державний санітарний лікар, пояснюючи стан справ, видав бюрократичну фразу, яка мало що означає: “вживаються заходи та виділяються кошти, щоб оновити матеріально-технічну базу”.

Чи можна захворіти повторно?

Про цей коронавірус ми знаємо поки занадто мало. Але з досвіду спостереження за іншими вірусами та коронавірусами відомо, що у людей, які перехворіли, повинні бути антитіла до вірусу. Виходячи з прикладів ще одного коронавірусу, SARS, та інших подібних вірусів, як правило, після одужання повторні зараження не спостерігалися. Можна захворіти ще раз, коли вірус мутує, але це теоретично може статися під час іншої хвилі поширення цього вірусу.

Чи буває безсимптомний перебіг хвороби?

Так, у деяких людей хвороба може протікати без симптомів або з такими легкими симптомами, що їх можуть не виявляти. Насамперед мова йде про дітей. Саме ця особливість робить коронавірус таким небезпечним. Люди, які хворіють без симптомів або зі слабкими симптомами, також можуть передавати інфекцію. Згідно з одним із досліджень, таких людей може бути ~30% від усіх, хто захворів (це взагалі без симптомів), або навіть понад 50% — якщо врахувати людей зі слабкими симптомами.

Скільки триває інкубаційний період?

"Інкубаційний період" означає час між зараженням вірусом і початком появи симптомів захворювання. Більшість оцінок періоду інкубації для COVID-19 коливається від 1 до 14 днів, найчастіше — близько п’яти днів. У цей час, як уже згадувалося вище, хворі можуть передавати вірус іншим.

Я відчуваю симптоми захворювання. Куди мені звертатися, якщо я нещодавно переїхав до міста? Декларації з жодним лікарем немає, прописки місцевої також.

Якщо не підписана декларація з сімейним лікарем і є симптоми захворювання, можна зателефонувати на "гарячу лінію" Національної служби здоров’я України. Номер телефону — 1677.

В областях також мають працювати свої гарячі лінії. Так, у Київській області працює “гаряча лінія” за телефоном: 0456-31-00-46.

Можна також викликати швидку за телефоном 103.

коронавірус

Знак гривні
Знак гривні