Г

Гарячі теми російської дези: Замість Сороса тепер Україною керують олігархи. Випуск №27

Відставка уряду Гончарука стала однією з найбільш обговорюваних тем минулого тижня. Новий уряд назвали перемогою олігархату, а нового прем’єр міністра – “мистер Икс”. Пророчили “бесславное падение” Зеленського та зростання ролі Авакова. Звільнення генпрокурора супроводжували параноїдальними текстами про “американський фактор”, а незмінну тему відновлення постачання води в Крим доповнювали фантазіями про “приватизацію вод” українськими олігархами. Не забували сіяти паніку навколо коронавірусу й додавати його до лякалок про націоналістів, залякуючи, що ті можуть “использовать заразу в качестве биологического оружия против Республик”.

Період: 2—8 березня 2020 року

monitoring-27-main.png

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація.
2—8 березня 2020 року

Боротьба з коронавірусом в Україні. Спроби поширити паніку

Маніпулятори з українських зливних бачків продовжують сіяти паніку навколо коронавірусу. Минулого тижня вони наголошували, що “в ВОЗ дали печальный прогноз, коронавирус накроет всю страну”, пропонували підготувати “стратегический запас для дома, чтобы пережить эпидемию” і намагались включити коронавірус до нових антиурядових мемів (“Прежде всего, мы должны остановить "коронавирус в экономике"”). Багато писали про невтішні економічні прогнози. “Поскольку наша экономика уже ослаблена собственными проблемами, то дополнительные глобальные несчастья могут пустить ее по спирали коллапса”. Причиною економічного падіння називали те, що “иностранцы на фоне коронавируса выходили с рисковых развивающихся рынков. Украинский именно такой”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, ще активніше працювали над поширенням паніки. Вони продовжували дискредитувати медичну реформу (“Обещали качественную медицину и просто её уничтожили. Закрываются больницы, зарплату не платят. Масок нет, лекарств нет, денег нет, и люди начинают жить в страхе”) і всіляко підкреслювали неспроможність України протистояти коронавірусу, порівнюючи з (нібито більш успішною) Росією. “На сегодняшний день ситуацию с распространением поразившего мир вируса COVID-2019 в России можно охарактеризовать не просто, как стабильную и контролируемую, а чуть ли не как образцово-показательную”.

Крім цього, російські сайти ніяк не можуть припинити згадувати Нові Санжари. Минулого тижня поширювали тезу, що події навколо евакуації — “результат українського нацизму”, і що декілька гнівних коментарів в соцмережах нібито свідчать про можливість використання українцями коронавірусу як “біологічної зброї проти ОРДЛО” (“Вспомните те посты в украинских соцсетях, авторы которых во время Новосанжарского безумия призывали «сбросить на Донбасс» вывезенных из Уханя соотечественников. Использовать заразу в качестве биологического оружия против Республик некоторые особо ярые «патриоты» вполне могут попытаться”).

Відставка уряду — перемога олігархату

Маніпулятивні видання продовжували критикувати Гончарука, одночасно раділи відставці “грантоедов”. Але очікувано відразу включилися в дискредитацію нового уряду, наголошуючи на тому, що він начебто підконтрольний олігархам (одна з улюблених тем російських інформаційних військ — Україною керують олігархи). “На самом деле кадровой политикой Владимира Зеленского руководил (и продолжает руководить) вовсе не в значительной степени мифологизированный Джордж Сорос (!!! виділення Текстів, адже декілька місяців поспіль всі медіа-майданчики, які ми моніторимо, активно “міфологізували” Сороса), а гораздо более близкие персонажи Виктор Пинчук и Ринат Ахметов”. Тепер дезінформатори пишуть, що метою роздмухування скандалів навколо Гончарука “было показать некомпетентность премьера, чтобы последующие кадровые перестановки встретили полное одобрение общественности”.

Нового прем’єр-міністра Дениса Шмигаля згадували нечасто. Переважно називали його “мистер Икс” та наголошували на зв’язках із Ахметовим. Новий уряд охарактеризували як “весомый повод в очередной раз поздравить олигарахат с явной победой над простым украинским народом” і вже навіть почали приміряти до нього нові меми. Ми помітили, що в публікаціях на різних сайтах над новоствореним урядом Шмигаля часто іронізували, описуючи як “крепких хозяйственников”. Прогнозуємо, що найближчим часом відбуватиметься пошук більш зручних мемів для висміювання (як це успішно вийшло з “соросятами”).

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, також поширювали тезу про перемогу олігархату (“В Украине по желанию Коломойского в отставку отправляется премьер-министр, попытавшийся убрать олигарха из государственной компании. Это четко показывает, кто в стране главный”). Але це не завадило їм продовжувати розвивати тему зовнішнього управління (“влияние Сороса на Украину никуда не делось”) та критикувати будь-яку дію української влади. Наприклад, вони очікувано багато писали, що “должности министров заняли очередные профаны, которых набрали «с улицы»”.

Украинское медиапространство "превратилось в помойку", а люди перестали адекватно анализировать происходящее. Все это специальные информационные вбросы, которые провернули СМИ, подконтрольные Соросу”.

І російські, й українські маніпулятивні видання почали писати про “возможно, скорый роспуск Рады”. Надалі відстежуватимемо поширення цієї тези. Проросійським силам в Україні це вигідно, бо їхній рейтинг дещо зріс на тлі постійних скандалів у правлячій партії “Слуга народу”.

Зеленський під владою олігархів — на нього чекає "бунт"

Рішення Зеленського змінити Кабінет Міністрів та його виступ в Раді призвели до хвилі коментарів від маніпуляторів. Сайти-клікбейти пишуть про те, що президент втрачає популярність, і йому доведеться “гасить людей на протестах”, тому що “послав МВФ, деньги придется брать в России”. Насправді Зеленський наголошував на необхідності співпраці з МВФ і обіцяв виконати вимоги фонду.

Окрім рейтингу, клікбейтери пишуть про зростання впливу Ахметова на президента та уряд: “Ахметов купил у Зеленского премьера и половину правительства”. Причина таких звинувачень — прем’єр міністр Денис Шмигаль, що раніше працював в компанії ДТЕК.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, дають Зеленському ще більш апокаліптичні прогнози: “Впереди Зеленского неизбежно будет ждать бесславное падение. Его новое правительство — это сборище приспособленцев и назначенцев олигархов, под которых Зе прогнулся. Это правительство импотентов, которое сможет только раздать деньги лоббистам и, скорее всего, доведет страну до дефолта”.

Про плани президента на майбутнє вони пишуть: “Зеленский совершенно не собирается проводить никаких реформ! Уже ясно, что для этого у него нет ни идей, ни воли, ни команды, ни желания, ни смелости”. І продовжують розвивати тему несамостійності Зеленського, який не зможе подолати труднощів президенства і падіння рейтингу: “Если в стране начнутся волнения, то старшие товарищи могут порекомендовать президенту написать заявление об отставке, и отказать им в этой просьбе при наличии низкого рейтинга будет практически невозможно”. На даний момент рейтинг Президента — близько 49.4%

Також російські сайти роздмухують тему можливих протестів і пишуть про те, що роль силовиків, особливо Авакова, зростатиме. “Аваков, которого уже, в конце концов, придется заменять, будет готов бросить вызов Зеленскому, имея самый стабильный ресурс в разваливающейся стране — полицию, Нацгвардию и группировки на улице”.

Російські мейнстрімні сайти основну увагу присвятили заяві Зеленського, що він вийде з нормандських домовленостей, якщо за рік не буде прогресу: “«Честно говоря, абсолютно непонятна причина, по которой Украина должна выходить из нормандского формата. В случае выхода ситуация станет непредсказуемой, может произойти что угодно”.

Звільнення Рябошапки — неефективність чи переслідування Порошенка

Крім уряду, Верховна Рада вирішила звільнити Генерального прокурора. Ініціатором став проросійський депутат "Слуги народу" Максим Бужанський. Сайти-клікбейти поширюють його цитату: “«Уже весна. А где же посадки весной? Нету. Как вы помните, вся страна ждала, что весной будут посадки… Этого ждали все, кто не воспринимает 5 лет мародерства, 5 лет спекуляции на крови, на патриотизме наших граждан. 5 лет, когда нам врали в глаза и воровали деньги. Кто-то должен за это ответить”.

Про депутатів, які захищали Рябошапку, на цих сайтах писали у знущальній формі: “Особо усердствовал в защите Рябошапки как бы депутат от «Голоса» некто Ярослав Юрчишин, успевший «прославиться» поеданием козявок во время очередной сессии ВР. Сидел бы уже на пятой точке ровно и не отсвечивал, но...

Деякі з клікбейтерів просувають відверто параноїдальну версію про вплив на американські вибори: “Вот уже несколько лет Генпрокуратура и НАБУ упрямо не дают хода скандальному делу Байдена, имеющему международное значение”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, зосередилися навколо ідеї, буцімто Рябошапка “захищає Порошенка”: “Действительно, господин Рябошапка не сделал ничего с точки зрения раскрытия преступлений на Майдане, преступлений (экс-президента Украины) господина Порошенко”.

Рябошапка умудрился за полгода слить все уголовные дела в отношении мародера Порошенко и его команды.

Вони також розвивають параною про “американський фактор” звільнення генпрокурора: “поступали сигналы из Вашингтона, что за Рябошапку "вписываются" представители демократического истеблишмента”.

Провідні російські сайти пишуть про те, що звільнення генпрокурора призведе до погіршення контактів Зеленського з Заходом: “Запад потерял доверие к украинскому лидеру Владимиру Зеленскому после увольнения генпрокурора Руслана Рябошапки и теперь будет добиваться его ухода с поста президента”.

Постачання води в Крим

Проросійські сайти та сайти-клікбейти намагаються виправдати постачання води в Крим — потребами Херсонської області. “Господину премьеру надо знать, что в Крыму нет проблемы воды. И никогда ее не было. В том числе и в связи с тем, что был перекрыт Северо-Крымский канал. А вот проблемы в Херсонской области есть”. Цю точку зору першими активно просували російські сайти. Насправді, Україна перекрила Північно-Кримський канал на межі з півостровом, тому вода безперешкодно потрапляє до українських споживачів у Херсонській області.

Інша версія — в Росії достатньо ресурсів, щоб доставити прісну воду в Крим, але: “российской власти жалко тратить на это средства. Действительно, зачем их тратить, если под рукой есть «42-летний нелох», с которым можно спокойно договориться”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, фантазують про “приватизацію вод” в Україні. Нібито після приватизації землі саме за воду будуть боротися “олігархи”. “Вода — стратегическое направление. Не случайно власти Украины пытаются наказать Крым водной блокадой”.

Російські провідні видання рапортують про нові свердловини і водозабори в Криму і обіцяють: “потребность Республики Крым и города Севастополя в воде планируют полностью закрыть к 2025 году после реконструкции водовода и Межгорного водохранилища”.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади Заголовків

Боротьба з коронавірусом в Україні. Спроби поширити паніку

Бойко объяснил, почему для борьбы с коронавирусом нужно отправить в отставку Гончарука | strana.ua

Грозят Донбассу наступленьем, а вирус гонят чесноком | naspravdi.info

Бороться с вирусом некому: Россия рискует заразиться COVID-2019 от Украины | naspravdi.info

Коронавирус потопит гривну: что будет с курсом доллара в Украине | kordon.org.ua

Коронавирус или Зеленский. Кто спасет Ахметова от банкротства? | naspravdi.info

Відставка уряду. Перемога олігархату

Шмыгаль национального единства | spichka.news

Кабмин «соросят» уличили в полном бездействии: что за этим последует | from-ua.com

ЗЕ end: Власть в Украине перешла к олигархам. Полностью | glavk.info

Землянский: Политическая «хлопушка» с отставкой правительства Украины больше не сработает | nahnews.org

Волошин: Влияние Сороса на Украину никуда не делось | ukraina.ru

Спиридонов: Ахметов становится главным придворным олигархом вместо Коломойского | ukraina.ru

Зеленський під владою олігархів — його чекає "бунт"

Зеленский выступил в Раде и насмешил сеть: "Перевернул матрасы в борделе" | akcenty.com.ua

"Спасибо, что уже весна, а я еще тут". Сеть обсуждает рукопожатие Зеленского и Порошенко в Раде | strana.ua

Куликов рассказал, когда Аваков будет готов бросить вызов Зеленскому | ukraina.ru

«Бла-бла-президент» – политолог оценил качество работы Владимира Зеленского | regnum.ru

Украинский эксперт предрекает Зеленскому кровавый бунт после падения его рейтинга до 30 процентов | alternatio.org

Звільнення Рябошапки — неефективність чи переслідування Порошенка

Жертвоприношения не помогут: серьезные проблемы у Зеленского только начинаются | newsonline24.com.ua

Зеленский пытается спрыгнуть с крючка "коллективного Запада" | from-ua.com

Политическое дуракаваляние или забавы для кастрюль | e-news.su

Разворот Зеленского над Атлантикой | naspravdi.info

Килинкаров: Нас ждут американские выборы с украинским послевкусием | ukraina.ru

Постачання води в Крим

Медведчук: В Крыму нет проблем с водой, а в Херсонской области есть | from-ua.com

Крым понес колоссальные убытки от пребывания в составе Украины | nahnews.org

Новый премьер Украины побоялся возвращать воду в Крым, чтобы «не питать военные базы РФ» | nahnews.org

Олейник: Если с землей на Украине получится, дальше пойдут вода и лес | ukraina.ru

В США сравнили позицию по Крыму с непризнанием стран Прибалтики частью СССР | tass.ru

Методологія

Ми шукали теми у 6868 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

NDI logo

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні