Маніфест державників

Багато хто хоче звести тих, хто голосував і голосуватиме за Порошенка, як його ботів, які бездумно слідують за царем, будуть нового Путіна в Україні тощо. Але насправді це люди, які йдуть в першу чергу йдуть за цінностями, а не за певним політиком. Я спробую їх озвучити у маніфесті:

1. Українська держава - це найвища політична цінність. Збереження державності має найвищий політичний пріоритет.

2. Права людини, свобода слова і демократія також мають найвищий пріоритет.

3. Збереження та розвиток української мови, культури та історії.

Україна не може і з часом перестане існувати як держава без цих трьох факторів. Це те, що робить нас українцями. Зокрема, розвиток української мови - це прийняття закону про державну мову №5670-д та його ефективна імплементація.

4. Розвиток Збройних сил України та зміцнення державної безпеки загалом.

5. Протистояння Росії як агресору.

Жодних домовленостей посередині чи капітулянського миру.

6. Вступ до НАТО та ЄС.

Курс на вступ до НАТО та ЄС тепер записаний в Конституцію України. Тому різноманітні спроби ухилитися, провести референдум тощо - це порушення основного закону.

7. Економічний розвиток в право-ліберальному напрямку.

А саме - спрощення умов ведення бізнесу, спрощення і зменшення оподаткування тощо.

8. Боротьба з корупцією.

Боротьба з корупцією повинна відбуватися:

а) шляхом впровадження структурних реформ. Це приватизація державних підприємств, ринок землі, реформа судової системи, децентралізація, Prozorro, реформа СБУ, поступова ліквідація Укроборонпрому тощо.
б) шляхом переслідування корупціонерів через НАБУ, САП, НАЗК, Антикорупційний суд.

І те і те потрібно робити паралельно, але друге не повинне підміняти перше на порядку денному, як є переважно є зараз.

Державники - це не політична партія, не організація. Державники - це переконання, це цінності, це - рух. Цей рух включає в себе звичайних громадян, активістів, громадські організації та окремих політиків. Це децентралізована потужна політична сила, яка охоплює мільйони громадян. Саме конфлікт з владою щодо цих цінностей у новітній історії призводив до Української Революції 1917-1921 років, Перший і Других визвольних змагань, руху дисидентів, Революції на граніті, Помаранчевої революції, Євромайдану та Революції Гідності.

Так співпало, що більшість з цих цінностей співпадають з програмою і роботою Петра Порошенка. І навпаки, більшість з цих цінностей не співпадають з поглядами Володимира Зеленського. Тут справді стрілки геополітичних компасів вказують у діаметрально протилежних напрямках. Тому державники підтримують Порошенка на цих виборах, а не Зеленського.

В разі програшу Порошенка і приходу до влади Зеленського з Коломойським рух державників буде продовжувати відстоювати ці ж самі цінності і боротися за них. Політики приходять і йдуть - цінності лишаються.

Олександр Іванов

Блог: Олександр Іванов вибори-19

Знак гривні
Знак гривні